Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 2 3 [4] 5 6   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Polskie pere³ki ludowe  (Przeczytany 25240 razy)
bartus
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2896

« Odpowiedz #45 : Listopad 19, 2010, 20:25:49 »

To piekne.
Szacunek
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 953

Pawe³

« Odpowiedz #46 : Listopad 19, 2010, 21:07:33 »

liczy siê cz³owiek, zacznê od przyjació³ki rodziny (mieszkam na Górnym ¦l±sku) - ju¿ ¶p. Pani Barowskiej (jako dziecko tak to zapamiêta³em), czêsto p³aka³a w rêkaw mojej mamie: mia³a trzech braci - Niemcy wszystkich si³± wcielili do wojska, pierwszy zaton±³ gdzie¶ na morzu, drugi zgina³ pod Stalingradem, a trzeci tu¿ przed ¶mierci± kiedy wraca³ pod Stalingrad powiedzia³ do siostry "¿egnaj Kochana, ja ju¿ nie wrócê, wiem to..." i ju¿ siê nie spotkali, Ona by³a wtedy m³od± dziewczyna i pêk³o jej serce...na ca³e doros³e ¿ycie.

wojna jest straszna ...

i tak jak ¶piewa Anna Maria Jopek - po czasie  "nikt nie pamiêta o co sz³o"

mój dziadek mia³ wojenny ¿yciorys jak z filmu J. Bond 007

w 1939r. bra³ udzia³ w æwiczeniach pod Krakowem, po których zosta³ kapralem,
po kampanii wrze¶niowej internowany przez Bolszewików, poniewa¿ obóz by³ s³abo strze¿ony, uciek³ i w 1940r. wróci³ na ¦l±sk,
ba³ siê ujawniæ Niemcom, ale jednak poszed³ do Urzêdu, przyznali mu kartki jakby nigdy nic,
pó³ roku pó¼niej si³± wcielili Go do Wehrmachtu i wywie¼li do Francji, (bardzo dobrze mówi³ po niemiecku jednak Niemców nienawidzi³ do koñca ¿ycia),
zaprzyja¼niony oryginalny Niemiec, który zna³ pogl±dy dziadka - pracuj±cy w Sztabie ostrzeg³ dziadka, ¿eby zwiewa³ bo Jego jednostka jedzie na front wschodni, wrêczy³ mu wypisany przez siebie rozkaz o urlopie i dziadek wróci³, ale ju¿ by³ dezerterem i ukrywa³ siê.
Poprzez znajomych trafi³ do polskiej organizacji podziemnej, a tam wykorzystali jego znajomo¶æ niemieckiego - podró¿owa³ do GG, opowiada³, ¿e by³a jaka¶ wsypa, Niemcy przeszukali w Bielsku-Bia³ej ca³y poci±g, uratowa³ siê jad±c w wagonie z ¿o³nierzami i Ci go przeprowadzili przez kontrolê,
przy innej akcji ucieka³ przed wsyp± - Niemcy na jego oczach zabili w trakcie ucieczki kolegê, - to bardzo prze¿ywa³ (zawsze p³aka³ jak to opowiada³),
a pod koniec wojny jak przyszed³ front wcielili Go do LWP.

Jak relikwie przechowujê fa³szywe niemieckie dokumenty dziadka wystawione przez polskie podziemie.

Niemcy partyzantom (powstañcom) odmawiali prawa jeñców, traktowali ich jak pospolitych bandytów, z³apanych zabijali.

« Ostatnia zmiana: Listopad 19, 2010, 21:31:21 wys³ane przez Casablanka » Zapisane
kozio³
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1293

« Odpowiedz #47 : Listopad 19, 2010, 23:43:51 »

To byæ mo¿e Januszu nasi krewni (wujowie, czy stryjowie - z tym nazewnictwem stopni pokrewieñstwa zawsze mia³em problemy ) zetknêli siê ze sob± s³u¿±c w tym samym dywizjonie..Z tym, ¿e Twój mia³ niestety pecha, a i miêdzy pilotem i obs³ug± naziemn± by³a jednak pewna ró¿nica. Chocia¿ powiem Ci, ¿e jak by³ u mnie po raz ostatni jakie¶ kilkana¶cie lat temu (ju¿ sêdziwy dziadziu¶), to opowiada³ ¿e z pilotami byli "za pan brat", a jak pokaza³em mu swoj± ksi±¿eczkê Arkadego Fiedlera - to wskazywa³ nawet pilotów z którymi zna³ siê doskonale (tylko niekiedy ciê¿ko by³o go zrozumieæ, gdy¿ zaci±ga³ trochê z "angielska" - lata w Anglii, a potem "Canadzie" zrobi³y swoje, zreszt± o¿eni³ siê z angielk±, wiêc na co dzieñ porozumiewa³ siê jedynie w tym jêzyku) A gdy wyje¿d¿a³ chcia³ ode mnie, jak±¶ ksi±¿eczkê na pami±tkê - zaproponowa³em dwie (w formie ma³ych albumów) tj. "Kozaków P³atowa" i "Szwole¿erów Gwardii"(Somosierra), Kozaków nie chcia³ Chichot, ale szwole¿erów przyj±³ zadowolony..
Je¶li za¶ chodzi o tych braci "babki", to powiem tak..zreszt± nie ma siê czego wstydziæ (w koñcu walka, to walka) - byli w partyzanckich oddzia³ach GL (Gwardia Ludowa) i jeden z nich bra³ udzia³ w s³ynnej partyzanckiej bitwie na "Diablej Górze" (w czasie wojny mia³y miejsce dwie bitwy o tej samej nazwie - jedna przez AK, druga przez GL, jednak w ostatnich czasach rola tej drugiej by³a bardzo i celowo pomniejszana ze wzgl.politycz. za¶ wiele elementów przeniesionych do tej pierwszej)
Swego czasu wysz³a nawet ksi±¿eczka dotycz±ca walk na tamtych terenach pt. "Partyzancki czas" (posiadam), w której kilka razy wymieniony jest moj krewny - cytowane s± niektóre jego zapiski (np.o bitwie), by³ bowiem równie¿ kronikarzem oddzia³u, jest równie¿ ¶wietnie opisana zag³ada wsi Aleksandrów (gdzie zgin±³ jeden z moich krewnych), jednak ogólnie ksi±¿ka jest trochê tendencyjna i ma³o obiektywna, ukazuje bowiem jedynie dzia³ania jednych z pominiêciem pozosta³ych. Wysz³a jeszcze jedna ksi±¿eczka któr± bodaj widzia³em w dzieciñstwie (kilka fragmentów bezpo¶rednio dotyczy wioski mojej "babki") ale zabrano j± w³a¶nie do tej nieszczêsnej "Canady", za¶ tytu³u za nic nie mogê sobie przypomnieæ..
Przepraszam, ¿e tak siê rozbuja³em..ale po prostu "podnieci³em" siê tematem  
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2767

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #48 : Listopad 20, 2010, 00:07:00 »

No cóz kozio³ku, temat wart podniecenia. Kto wie, mo¿e i byli kumplami? Niesamowite, ze tak przypadkowo ¿e¶my siê w temacie zgadali...
A tak w ogole - to podziwiam Twoj± ¿y³kê historyczn±. Mi tylko raz zdarzy³o siê dopisaæ koñcówkê do rodzinnej historii - dotyczy³a nieszczêsnego stryja, który wyszed³ z kana³ów prosto pod gestapo. Moi rodzice jeszcze wiele lat po wojnie starali siê wyszukaæ jakikolwiek po nim ¶lad, chodz±c i czyni±c kwerendy w róznych oficjalnych organizacjach. £udzili siê do koñca, ¿e mo¿e prze¿y³, ¿e gdzies jest w obozie itp. itd. - ale ich wszelkie wysi³ki by³y nadaremne. I oto ponad 60 lat po tym tragicznym wydarzeniu natkn±³em siê w internecie na relacjê pewnego Kanadyjczyka, który prze¿y³ Powstanie i który by³ ¿o³nierzem z plutonu stryja i po¶rednim ¶wiadkiem egzekucji. Opisa³ w jednym z polskich czasopism dok³adnie wydarzenie, a oprocz tego wiele ciep³ych s³ow pod adresem stryja. Mo¿esz tylko sobie wyobraziæ wzruszenie mojego ojca, który tyle lat po tragedii dowiedzia³ siê ode mnie (hmm.. od Kanadyjczyka) o strasznej prawdzie i o ostanich godzinach brata. Oczywi¶cie, mój tata próbowa³ kontaktowaæ siê z tym panem z Kandy, ale nie zd±¿y³... kontakt siê bezpowrotnie urwa³.

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1049

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #49 : Listopad 20, 2010, 15:18:49 »

Piêkne opowie¶ci kochani. Jestem szczególnie wra¿liwa na takie historie i szczerze doceniam Wasz± pamiêæ o swoich przodkach. W ka¿dej rodzinie s± historie tragiczne, rzewne, czasem nieprawdopodobne. Warto o nich pamiêtaæ, tak mocno o to zabiegam wokó³ siebie Przecie¿ wszyscy chcieliby¶my, ¿eby i o nas pamiêtali  kiedy¶...

Z ciekawszych historii rodzinnych pamiêtam, ¿e mój dziadek jeszcze przed wojn± p³ywa³ w reprezentacji Polski w waterpolo z Iwanow-Szajnowiczem, przysz³ym Agentem nr 1 
« Ostatnia zmiana: Listopad 20, 2010, 15:26:40 wys³ane przez Monika_Aleksandra » Zapisane
kozio³
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1293

« Odpowiedz #50 : Listopad 20, 2010, 20:19:57 »

Cz³owiek o kryptonimie "033-B"..by³ rzeczywi¶cie bardzo dobry Moniko - to pod ka¿dym wzglêdem ¶wietnie wyszkolony zawodowiec..

Przecie¿ wszyscy chcieliby¶my, ¿eby i o nas pamiêtali  kiedy¶...

..to prawda
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #51 : Listopad 25, 2010, 21:52:11 »

Po naszych dywagacjach wróæmy do pere³ek 

W jednym z w±tków Tereska zas³ucha³a nas w mazurku palmejskim. Wówczas dopisa³em siê do jej zachety stwierdzeniem, ¿e to jeden z nielicznych utworów Chopina, w którym znale¼æ mo¿na autentyczny prawie ¿e cytat z pie¶ni ludowej (tu: Tam na b³oniu b³yszczy kwiecie).
Odnalaz³em na YT kilka nagrañ, ¿adne jednak nie jest nienaganne. Zachêcam jednak do od³suchania przynajmniej tego, jak ni¿ej:

http://www.youtube.com/watch?v=4uwT_soBFKM
« Ostatnia zmiana: Listopad 25, 2010, 21:53:51 wys³ane przez Janusz1228 » Zapisane

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
ewa578
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1471

Ewa

« Odpowiedz #52 : Listopad 25, 2010, 22:06:12 »

Ach! takie skojarzenie... Dla mnie per³a najwy¿szej jako¶ci! Ludowa te¿! Chichot
http://www.youtube.com/watch?v=NBKlYMgBrjM&playnext=1&list=PLA9063F16AF6FDF30&index=16  Chichot

A, to jeszcze krakowiaczka!
http://www.youtube.com/watch?v=VxVOZEcf9PY&feature=BF&list=PLA9063F16AF6FDF30&index=19
« Ostatnia zmiana: Listopad 25, 2010, 22:09:39 wys³ane przez ewa578 » Zapisane
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #53 : Listopad 25, 2010, 22:25:38 »

Pe³na krotochwil piosenka, tyle mam lat, a jeszcze siê czerwieniê . Jeremiego Przyborê bezkrytycznie kocham. Kocham jego ekwilibrystykê s³own±.
ewa578
Ekspert

Ewa

« Odpowiedz #54 : Listopad 25, 2010, 22:33:10 »

Ja te¿!!!!!!!!!! Wasowskiego równie mocno!!!!!!!!!!!
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #55 : Listopad 25, 2010, 22:41:19 »

skoro nasze Panie odgrzeba³y Kabaret SP - niechaj teraz bêdzie co¶ o Monice  Chichot
http://www.youtube.com/watch?v=RzYBBpCMQDk

Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #56 : Listopad 25, 2010, 22:51:57 »

Chichot
ewa578
Ekspert

Ewa

« Odpowiedz #57 : Listopad 25, 2010, 22:53:37 »

Starszych Panow nie trzeba odgrzebywaæ, ta milo¶æ trwa od dzieciñstwa!
TeresaGrob
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2621

« Odpowiedz #58 : Listopad 25, 2010, 23:08:58 »

A czy kto¶ co¶ wie o tej piosence, nie jest chyba ludowa bo to tango?
Moja babcia bardzo j± lubi³a:

http://www.youtube.com/watch?v=yAeT7J7BA7w

Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #59 : Listopad 26, 2010, 09:43:30 »

Troszkê brzmi po cygañsku
Strony: 1 2 3 [4] 5 6   Do góry
  Drukuj