Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności
: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
DziaÂły forum
>
Muzyka
>
ArtyÂści i ich muzyka
>
Kompozytorzy czasĂłw Chopina
Strony:
1
2
3
[
4
]
5
6
...
10
Do dołu
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: Kompozytorzy czasĂłw Chopina (Przeczytany 78741 razy)
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
Odp: Kompozytorzy czasĂłw Chopina
«
Odpowiedz #45 :
Listopad 15, 2010, 12:21:51 »
Cytat: Niebieskooki Listopad 15, 2010, 11:55:06
Natomiast co do zestawu artystĂłw, ktĂłrzy osiÂągnĂŞli szczyt w tworzeniu miniatur, zgadzam siĂŞ bez zastrzeÂżeĂą.
CaÂły Romantyzm, wg mnie, miniaturami stoi (szczegĂłlnie: cyklami miniatur) i leni sie przed wielkÂą formÂą. Maestro F. Liszt "popeÂłniÂł" tylko jednÂą sonatĂŞ (to prawda: za to jakÂą!), nasz Frycek ledwie 2 koncerty (i oba, byĂŚ moÂże, pod akademickim przymusem), tylko trzy sonaty (nie liczÂąc tej warszawskiej, i caÂła reszta - to tak na dobrÂą sprawĂŞ "miniatury" (z nielicznymi wyjÂątkami), w kaÂżdym bÂądÂź razie - utwory kilkuminutowe...
Wracaj¹c do Paganiniego..., w czasach, w których ¿y³ jego kaprysy g³ównie odbierane by³y jako techniczne fajerwerki. Pomówienia o konszachty genueùskiego Maestra z diab³em - dla jego konkurentów by³y wystarczaj¹cym usprawiedliwieniem, aby siê z nimi nawet nie mierzyÌ. Uknuto zreszt¹ tezê, ze sam Paganini nie jest w stanie ich zagraÌ. Co mia³ biedak czyniÌ? Zorganizowa³ koncert i zagra³ wszystkie 24. Do dziœ ta sztuka udaje siê nielicznym. Spoœród polskich skrzypków - ...no zapomnia³em. Ale by³em kilka lat temu na jego koncercie.
«
Ostatnia zmiana: Listopad 15, 2010, 15:07:06 wysłane przez Janusz1228
»
Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #46 :
Listopad 15, 2010, 12:33:24 »
Karol LipiĂąski urodziÂł siĂŞ w Radzyniu Podlaskim, jego dni sÂą tam co roku uroczyÂście obchodzone w okolicach listopada. Jego imiĂŞ nosi teÂż PaĂąstwowa SzkoÂła Muzyczna mieszczÂąca siĂŞ w przepiĂŞknym paÂłacu Potockich. Wiem to od dziecka, teÂż siĂŞ tam urodziÂłam
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #47 :
Listopad 15, 2010, 12:34:43 »
Cytat: xbw Listopad 15, 2010, 12:33:24
Karol LipiĂąski urodziÂł siĂŞ w Radzyniu Podlaskim, jego dni sÂą tam co roku uroczyÂście obchodzone w okolicach listopada. Jego imiĂŞ nosi teÂż PaĂąstwowa SzkoÂła Muzyczna mieszczÂąca siĂŞ w przepiĂŞknym paÂłacu Potockich. Wiem to od dziecka, teÂż siĂŞ tam urodziÂłam
Brawa dla Beatki i Radzynia P
Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
Niebieskooki
Administrator
Ekspert
«
Odpowiedz #48 :
Listopad 15, 2010, 12:41:21 »
Janusz, podobnie jest w literaturze: ody, ballady, hymny, liryki, dramaty, powieÂści poetyckie - to dominanty romantyzmu w literaturze. WiĂŞksze formy? PowieÂści (te wiĂŞksze) np pisali raczej ci, ktĂłrzy raczej z modelem romantycznym chcieli polemizowaĂŚ.
Swoj¹ drog¹, potwierdzasz moje wra¿enie, ¿e te koncerty Chopina s¹ jakby wymuszone. Nie ma w nich tego, co jest w innych utworach. £adne, bo ³adne, ale nie robi¹ na mnie takiego wra¿enia jak inne jego kompozycje. Ale to mo¿e dlatego, ¿e Chopin mia³ problemy z rozpisywaniem utworów na orkiestrê (prócz 2 koncertów na orkiestrê rozpisa³ tylko kilka mniej znanych dzie³). Po prostu nie le¿a³o mu to. Dlaczego tak s¹dzê? Ze wzglêdu na sonaty - niby te¿ wiêksza forma, a jaka jakoœÌ! Chocia¿ ich liczba w dorobku Chopina te¿ jest zastanawiaj¹co ma³a.
O mĂłj BoÂżanowie, ten Chopin to byÂł naprawdĂŞ Wunder Geniuszas!
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #49 :
Listopad 15, 2010, 12:51:56 »
Cytat: Niebieskooki Listopad 15, 2010, 12:41:21
SwojÂą drogÂą, potwierdzasz moje wraÂżenie, Âże te koncerty Chopina sÂą jakby wymuszone.
MyÂśle dokÂładnie tak samo. A moje przemyÂślenia ugruntowaÂł koncert DobrzyĂąskiego (bodaj o dwa lata starszy kolega Chopina z elsnerowych studiĂłw), ktĂłrego podobieĂąstwo strukturalne do koncertĂłwChopina (sorry: Chopina do DobrzyĂąskiego) jest druzgocÂące i chyba swiadczace o wielkim wpÂływie na dzieÂła obu PanĂłw kompozytorĂłw prawdopodobnie samego Elsnera (bo o plagiatorskie zakusy raczej Frycka nie podejrzewam).
Gdy jednak ods³ucha³em wszystkie koncerty Fielda (komponowa³ je tu¿ przed Chopinem) - mina mi zrzed³a do reszty. Nasz Chopim... przykro to powiedzieÌ, niewiele moim zdaniem w tej materii wnióœl do dziedzictwa muzyki. Owszem, dopoetyzowa³ i uszlachetni³. Ale, niestety, nie swój w³asny orygina³.
Prawdziwy Chopin odnalaz³ sie dopiero w miniaturach. No i w póŸniejszych sonatach
«
Ostatnia zmiana: Listopad 15, 2010, 12:53:37 wysłane przez Janusz1228
»
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #50 :
Listopad 15, 2010, 12:53:41 »
Oj wstyd niebieskooki wstyd
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #51 :
Listopad 15, 2010, 12:59:06 »
Cytat: Niebieskooki Listopad 15, 2010, 12:41:21
Ale to mo¿e dlatego, ¿e Chopin mia³ problemy z rozpisywaniem utworów na orkiestrê (prócz 2 koncertów na orkiestrê rozpisa³ tylko kilka mniej znanych dzie³). Po prostu nie le¿a³o mu to. Dlaczego tak s¹dzê? Ze wzglêdu na sonaty - niby te¿ wiêksza forma, a jaka jakoœÌ! Chocia¿ ich liczba w dorobku Chopina te¿ jest zastanawiaj¹co ma³a.
Podzielam Twoje zdanie. Wszystkie utwory orkiestrowe FC napisa³ podczas studiów. Chopinowi przy orkiestracji pomagali koledzy i sam Elsner. Pisa³ koncerty - bo by³y w programie studiów. Gdy ju¿ nie musia³ tej formy praktykowac - zarzuci³ orkiestrê do skrzyni i zmkn¹³ na k³ódkê.
Niebieskooki
Administrator
Ekspert
«
Odpowiedz #52 :
Listopad 15, 2010, 13:10:45 »
WÂłaÂśnie, Janusz, raczej jest to wpÂływ samego Elsnera. Jak wiemy, Chopin darzyÂł go autorytetem, a ponadto sam Elsner pomagaÂł Chopinowi rozpisywaĂŚ koncerty na orkiestrĂŞ. A jeÂśli tak, to moÂżemy sobie zadĂŚ pytanie, ile w tych koncertach jest Chopina, ile Elsnera. PamiĂŞtajmy, Âże to Elsner byÂł nauczycielem i jego wpÂływ na ostateczny ksztaÂłt dzieÂła mĂłgÂł byĂŚ wiĂŞkszy niÂż nam siĂŞ wydaje. Dla mnie Chopinowskie koncerty tkwiÂą jeszcze w klasycyzmie, w przeciwieĂąstwie do reszty twĂłrczoÂści.
Ola83
Aktywny uÂżytkownik
«
Odpowiedz #53 :
Listopad 15, 2010, 16:39:36 »
Studia zakoĂączyÂł Chopin 20 lipca 1829 r. TakÂże koncerty napisaÂł juÂż po studiach u Elsnera. O tej pomocy kolegĂłw (albo kolegi) w zakresie orkiestracji, to coÂś mi siĂŞ o uszy obiÂło, chociaÂż sobie juÂż dokÂładnie nie przypominam, jakie sÂą na to argumenty (o pomocy samego Elsnera nie sÂłyszaÂłam albo nie pamiĂŞtam, dlaczego tak piszecie?).
«
Ostatnia zmiana: Listopad 15, 2010, 16:42:28 wysłane przez Ola83
»
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #54 :
Listopad 15, 2010, 17:25:36 »
Cytat: Ola83 Listopad 15, 2010, 16:39:36
Studia zakoĂączyÂł Chopin 20 lipca 1829 r. TakÂże koncerty napisaÂł juÂż po studiach u Elsnera. O tej pomocy kolegĂłw (albo kolegi) w zakresie orkiestracji, to coÂś mi siĂŞ o uszy obiÂło, chociaÂż sobie juÂż dokÂładnie nie przypominam, jakie sÂą na to argumenty (o pomocy samego Elsnera nie sÂłyszaÂłam albo nie pamiĂŞtam, dlaczego tak piszecie?).
Masz racjê, koncerty formalnie zakoùczy³ po studiach. Ale kiedy poczyni³ szkice i pierwotne wersje? Mo¿na przypuszczaÌ, ze jeszcze podczas. Dlaczego? - bo z pocz¹tkiem paŸdziernika 1829 zwierza³ siê Woyciechowskiemu, o swoim "postawionym" adagio od koncertu f-moll. (czyli czêœci II). CzêœÌ I mia³ ju¿ wiêc prawdopodobnie za sob¹. A ¿e zaraz po uzyskaniu dyplomu (po³owa lipca 1829) wyjecha³ do Wiednia (sk¹d wróci³ do Warszawy z pocz¹tkiem wrzeœnia) st¹d moje przypuszczenie, ¿e koncerty (a przynajmniej f-moll) pisa³ w okresie studiów nie jest pozbawione sensu (bo kiedy mia³by na niego czas?). Poza tym, Chopin studiowa³ kompozycjê u samego Elsnera. To logiczne, ¿e ten¿e by³ jego pierwszym doradc¹, recenzentem i promotorem.
Za tezÂą tÂą przemawia rĂłwnieÂż podobieĂąstwo fakturalne koncertu f-moll Chopina do koncertu DobrzyĂąskiego (wczeÂśniejszy uczeĂą Elsnera)
«
Ostatnia zmiana: Listopad 15, 2010, 17:29:08 wysłane przez Janusz1228
»
Niebieskooki
Administrator
Ekspert
«
Odpowiedz #55 :
Listopad 15, 2010, 17:28:57 »
JeÂśli mnie pamiĂŞĂŚ nie myli, to nawet w studiu TVP Kultura mĂłwili, Âże Chopin z orkiestracjÂą sobie Âśrednio radziÂł i pomagaÂł mu w tym Elsner.
Ola83
Aktywny uÂżytkownik
«
Odpowiedz #56 :
Listopad 15, 2010, 18:02:45 »
Masz racjĂŞ Januszu, nie jest to pozbawione podstaw (chociaÂż raczej mogÂło dotyczyĂŚ f-molla jak zauwaÂżasz). Jakkolwiek wydaje mi siĂŞ, Âże rozpisanie na orkiestrĂŞ to pewnie na koniec zostaÂło zostawione.
Mi siĂŞ nawet chyba obiÂło o uszy, Âże instrumentacja w ogĂłle nie jest rĂŞkÂą Chopina robiona, tylko przez jego kolegĂŞ, DobrzyĂąskiego bodajÂże (tylko nie pamiĂŞtam, czy to dotyczyÂło obydwu koncertĂłw czy jednego, w ogĂłle mam bardzo mĂŞtne wspomnienia na ten temat i nie pamiĂŞtam argumentĂłw, co mnie trochĂŞ irytuje).
Ale w sumie to broszka muzykologĂłw
.
Niebieskooki
Administrator
Ekspert
«
Odpowiedz #57 :
Listopad 15, 2010, 18:34:24 »
PodsumowujÂąc:
Cytat: Janusz1228 Listopad 15, 2010, 17:25:36
Za tezÂą tÂą przemawia rĂłwnieÂż podobieĂąstwo fakturalne koncertu f-moll Chopina do koncertu DobrzyĂąskiego (wczeÂśniejszy uczeĂą Elsnera)
Cytat: Ola83 Listopad 15, 2010, 18:02:45
Mi siĂŞ nawet chyba obiÂło o uszy, Âże instrumentacja w ogĂłle nie jest rĂŞkÂą Chopina robiona, tylko przez jego kolegĂŞ, DobrzyĂąskiego bodajÂże (...)
Hmm...
Tycjan
Nowy uÂżytkownik
«
Odpowiedz #58 :
Listopad 15, 2010, 19:02:02 »
Nie podzielam co bardziej stanowczych stwierdzeù na temat koncertów Chopina. S¹ to wielkie dzie³a, ale stylu brillant. Na koncerty trzeba patrzeÌ z tej perspektywy. Perspektywa "romantyczna" jest po prostu nieadekwatna. W swoim stylu koncerty Chopina s¹ arcydzie³ami i stanowi¹ kulminacjê warszawskiego okresu twórczoœci - pierwsz¹ kulminacjê w jego twórczoœci. W mojej ocenie zawieraj¹ one "pierwiastki" póŸniejszej estetyki chopinowskiej, w szczególnoœci koncert e-moll jest czytelny pod tym wzglêdem.
Co do wpÂływu koncert op. 2 DobrzyĂąskiego na koncerty Chopina, to zdaje siĂŞ chodziĂŚ o pierwszy koncert, wiĂŞc: f- moll (op.21). Kwestia nie jest wcale przesÂądzona, lecz dyskutowana.
Podzielam te opinie w literaturze fachowej, które instrumentacjê koncertów Chopina raczej traktuj¹ w kategoriach "naiwnej", a nie aprobuj¹ jednoznacznych tez o nieporadnoœci Chopina w tym zakresie. Moim skromnym, ta naiwnoœÌ, nawet jak mimowolna, broni siê przez te 180 lat w tych, nade wszystko fortepianowych, koncertach.
Bodek1
Ekspert
«
Odpowiedz #59 :
Listopad 15, 2010, 22:00:53 »
Ja siĂŞ spotkaÂłem z zarzutem co do koncertĂłw Chopina, Âże orkiestra maÂło dialoguje z fortepianem - stanowi podkÂład dla fortepianu - ale za to jakiÂż to fortepian? wirtuozeria, romantyczne uniesienie, charakter polskich taĂącĂłw w finale. Tak czy inaczej to moje ulubione koncerty. W piÂątek grajÂą u nas koncert fortepianowy Lessela (tworzyÂł przed Chopinem)- jestem ciekawy bo nie sÂłyszaÂłem tego koncertu - gra Z. Raubo..
Strony:
1
2
3
[
4
]
5
6
...
10
Do góry