Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 10   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Kompozytorzy czasów Chopina  (Przeczytany 75970 razy)
su³ek
Ekspert

Wiadomo¶ci: 647

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #60 : Listopad 15, 2010, 22:20:36 »

Dziêki Januszu za ten w±tek. Jako¶ dopiero dzisiaj sobie go przejrza³em no i pos³ucha³em. Mogê tylko powiedzieæ, ¿e muzyka to naprawdê najszlachetniejsza forma przekazywania uczuæ. My¶lê, ¿e nie mo¿e zabrakn±æ tu Moniuszki. Trochê m³odszy od Chopina (ale tylko trochê). Uwielbiam jego muzykê. Kocham jego opery. Jako ciekawostkê podam, ¿e w moim mie¶cie buduje siê opera. Powinna byæ gotowa na pocz±tku 2012. Ju¿ wiadomo, ¿e na inuguracjê bêdzie wystawiony Straszny Dwór. Czekam ze zniecierpliwieniem. Okazuje siê (tak s³ysza³em), ¿e do Moniuszki maj± pretensje Bia³orusini. Mówi± nawet o nim zdrajca. No... trudno komentowaæ, jak dla mnie muzyka nie zna granic. Jako przyk³ad pos³uchajcie jego Uwertury koncertowej Bajka. Jest naprawdê ¶liczna http://www.youtube.com/watch?v=X7OSmwrfVEA&feature=related

Bodek1
Ekspert

Wiadomo¶ci: 576

« Odpowiedz #61 : Listopad 15, 2010, 22:46:13 »

Uwertura "Bajka" to pere³ka w twórczo¶ci St. Moniuszki. Niektórzy uwa¿aj±, ¿e zmarnowa³ swój talent - bo komponowa³ g³. opery o tematyce patriotycznej, pie¶ni polskie ("¦piewnik domowy")- ale taka by³a potrzeba czasu - muzyka ku pokrzepieniu dla ciemiê¿onego narodu..
su³ek
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #62 : Listopad 15, 2010, 22:55:27 »

Masz racjê, Jego muzyka to co¶ ku pokrzepieniu serc. Natomiast jego opery s± moim zdaniem genialne. Ja w nich s³yszê pó¼niejszych kompozytorów w³oskich. Czerpali z Jego twórczo¶ci. Na pewno to robili. No np. nie wydaje siê Ci, ¿e w Halce w scenie zbiorowej "Po nieszporach...." s³ychaæ jakby Verdiego? Ja s³yszê. Szkoda, ¿e jest ma³o znany w ¶wiecie. Mo¿e kiedy¶...

Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2767

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #63 : Listopad 15, 2010, 22:57:59 »

Su³ku, ¶wietnie, ze nie pozwoli³e¶ d³u¿ej  nam wszystkim czekaæ tu na Moniuszkê. Mi³o tak¿e dowiedzieæ siê o zapowiedzianej inauguracji nowej sceny operowej w Polsce, w dodatku, pod patronatem twórcy narodowych oper. Tymi operami  Moniuszko piêknie uzupe³ni³ Chopina, razem wznosz±c z nim cokó³ pod muzyczny postument naszego narodowego dziedzictwa.
Uwertura koncertowa Bajka, któr± zaproponowa³e¶ - to z pewno¶ci± brylant najczystszej wody, choæ z drugiej strony nie do koñca charakterystyczny dla ca³ej spu¶cizny syna sêdziego spod ¦mi³owiczy. Dzisiaj - to rejon bia³oruski. St±d pewno takie zakusy naszych wschodnich braci. Dobrze natomiast, ¿e pamiêtaj± o Moniuszce i ¿e w pobliskim posio³ku Aziorny znajduje siê i dzielnie funkcjonuje jemu po¶wiêcone Muzeum.
Ja zaproponuje Wam najbardziej chyba znana pie¶ñ twórcy Halki - oczywiscie: Prz±¶niczkê (jedna z jego blisko trzystu pie¶ni)

http://www.youtube.com/watch?v=ZJaThhR91pE

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
Bodek1
Ekspert

« Odpowiedz #64 : Listopad 15, 2010, 23:03:37 »

By³o tu du¿o o Paganinim, a ja wolê s³uchaæ kaprysów i koncertów naszego H. Wieniawskiego. Wg mnie Wieniawski to CHOPIN SKRZYPIEC...
Bodek1
Ekspert

« Odpowiedz #65 : Listopad 15, 2010, 23:09:16 »

"Legenda" Wieniawskiego:
http://www.youtube.com/watch?v=ywcrIyrR34E
czy¿ to nie piêkny utwór?
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #66 : Listopad 15, 2010, 23:10:54 »

Brawo, Bodku. Doda³bym do tego polonezy - Do czasów nam wspó³czesnego Kilara nikt tak po Chopinie nie potrafi³ ich wodziæ...
Zreszt± pos³uchajmy...

http://www.youtube.com/watch?v=21dsRBeIy8A

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
Niebieskooki
Administrator
Ekspert

Wiadomo¶ci: 752

« Odpowiedz #67 : Listopad 15, 2010, 23:48:56 »

Uwertura "Bajka" to pere³ka w twórczo¶ci St. Moniuszki. Niektórzy uwa¿aj±, ¿e zmarnowa³ swój talent - bo komponowa³ g³. opery o tematyce patriotycznej, pie¶ni polskie ("¦piewnik domowy")- ale taka by³a potrzeba czasu - muzyka ku pokrzepieniu dla ciemiê¿onego narodu..
Chopin równie¿ na tê potrzebê odpowiada³. Ma³o ¿e s³ychaæ w jego utworach polsk± nutê - tañce, a nawet kolêdê, to przecie¿ wymowa tryumfalnych, patetycznych sarmackich polonezów op. 40 nr 1 i 53 jest nazbyt czytelna.

O mój Bo¿anowie, ten Chopin to by³ naprawdê Wunder Geniuszas!
su³ek
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #68 : Listopad 16, 2010, 00:05:56 »

no oczywi¶cie. Zreszt± s³ynne "armaty w kwiatach..." . Mo¿e nawet wiêcej ni¿ ku pokrzepieniu narodu, to wrêcz wezwanie do czynnego dzia³ania

Bodek1
Ekspert

« Odpowiedz #69 : Listopad 16, 2010, 00:30:19 »

Proszê nie cytujmy tu ju¿ naszego Prezydenta...A co do Chopina - to ju¿ "ustalili¶my" po d³ugich dyskusjach, ¿e jego prawdziw± Muz± by³a POLSKA. Niew±tpliwie te¿ muzyka St. Moniuszki by³aby w ¶wiecie bardziej doceniania gdyby by³a bardziej uniwersalna...
Niebieskooki
Administrator
Ekspert

Wiadomo¶ci: 752

« Odpowiedz #70 : Listopad 16, 2010, 00:55:47 »

Chopin zrobi³ po prostu co¶, co ma³o komu z polskich artystów siê uda³o. Pozwolê sobie pos³u¿yæ siê Norwidem, który pisa³, ¿e w dzie³ach Chopina by³a "Polska do zenitu". To wiemy, dalej jednak napisa³ o "Polsce przemienionych ko³odziejów". Trudno zwiê¼lej uj±æ prawdê o muzyce Chopina: jednej strony na wskro¶ polskiej, wyros³ej z tradycji i mocno w niej zakorzenionej, z drugiej za¶ - nowoczesnej, ba, nowatorskiej, ¶wiatowej. To po³±czenie polsko¶ci i ¶wiatowo¶ci, tradycji i nowoczesno¶ci. W zasadzie to ³±czenie bia³ego z czarnym - ale z takiego ³±czenia wyj¶æ mo¿e szaro¶æ, wyj¶æ mo¿e zwyk³a szachownica, jak te¿ niezwyk³a kompozycja. Chopin mia³ szczê¶cie, ¿e oprócz tego, ¿e dosta³ talent, ¿ycie potoczy³o siê dla rozwoju jego twórczo¶ci (innych aspektów ¿ycia w to nie mieszam) znakomicie - od samego dzieciñstwa. Musimy pamiêtaæ, ¿e jednak Chopin i Moniuszko tworzyli dla innej grupy odbiorców, ró¿nie te¿ toczy³y siê ich losy. Patrz±c na sprawê z perspektywy nieco filozoficznej, ka¿dy z nich mia³ swoj± rolê do odegrania. Rolê zupe³nie inn±, bo te¿ nie by³o w tym scenariuszu miejsca dla dwóch Chopinów. Obaj arty¶ci odegrali j± znakomicie. Wiem, ¿e wdajê siê tu w tr±c±ce neoidealizmem rozwa¿ania, ale czasami przyjêcie takiej perspektywy pozwala widzieæ rzeczy w nieco innym ¶wietle. Ja widzê to w ten sposób, ¿e Chopinowi powinni¶my dziêkowaæ, ¿e by³ Chopinem, a Moniuszce - ¿e by³ Moniuszk±. W tamtych czasach i w tamtych realiach obok Chopina potrzebny by³ w³a¶nie taki, a nie inny Moniuszko. Tak to przynajmniej widzê.

O mój Bo¿anowie, ten Chopin to by³ naprawdê Wunder Geniuszas!
TeresaGrob
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2621

« Odpowiedz #71 : Listopad 16, 2010, 12:33:13 »

Mo¿e nara¿ê siê na brak gustu ale chcia³abym przypomnieæ jeszvze dwóch kompozytorów wspó³czesnych Chopinowi,
jeden to Bellini którego Chopin uwielbia³, a drugi to Offenbach

http://www.youtube.com/watch?v=sQR0LQskL4E&feature=related

ewa578
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1471

Ewa

« Odpowiedz #72 : Listopad 16, 2010, 12:46:08 »

Teresko, a kto powiedzia³, ¿e Bellini i Offenbach to szmira?! Uwielbiam Belliniego! A Offenbach? Muza mo¿e troszkê l¿ejsza, ale te¿ piêkna.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #73 : Listopad 16, 2010, 13:00:32 »

Bellini, Offenbach? - ok. Ale ja wróce jeszcze na chwilê do Wieniawskiego.
Otóz przypomnia³o mi siê, jak kilka lat temu stoj±c obok jego mogi³y (na warszawskich Pow±zkach) natkn±³em siê na Hrabiego Waldorffa, który wspólnie z ówczesnym prezydentem Warszawy ¦wiêcickim „obchodzili” alejki naszych wielkich i zas³u¿onych. Uzna³em, ze nadarza siê ¶wietna okazja, aby spytaæ Pana Hrabiego, jak rozumieæ pocz±tek epitafium: „CIENIOM ¶p. Henryka Wieniawskiego…”, czy to oznaka, ¿e tutaj, na Pow±zkach, to tylko symboliczny grób? Pan Hrabia Waldorff uspokoi³ mnie i zapewni³, ¿e „grób jest prawdziwy, tak jak prawdziwa by³a muzyka Mistrza”
Cokolwiek Pan Hrabia mia³ na my¶li mówi±c o prawdziwej muzyce – to dla mnie oznacza, ¿e w jej d¼wiêkach tkwi prawdziwa polska dusza, taka sama, jak prawdziwa tkwi w muzyce Chopina.
Pos³uchajmy mazurka (kujawiaka) Wieniawskiego. Jestem pewien, ¿e sam Chopin by siê go nie powstydzi³ i przyklasn±³.

http://www.youtube.com/watch?v=51AfMGpyCCI&feature=related.   
« Ostatnia zmiana: Listopad 16, 2010, 13:20:49 wys³ane przez Janusz1228 » Zapisane

ewa578
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1471

Ewa

« Odpowiedz #74 : Listopad 16, 2010, 14:01:22 »

Cd. A w koñcu, Bellini by³ przyjacielem Fryderyka, a nawet, podobno Marsz ¯a³obny skomponowany zosta³ na pogrzeb Vincenza. Hmmm.... na Pere Lachaise, te¿ przysz³o im spocz±æ niedaleko siebie...
Strony: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 10   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

silverstar paktprzyjazni twistedgamers mini-land kalinowatyper