Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 5 6 [7] 8 9   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Koncert- Gala Konkursu Chopinowskiego  (Przeczytany 42727 razy)
anelik
Ekspert

« Odpowiedz #90 : Październik 21, 2010, 23:41:31 »

No wÂłaÂśnie, a moÂże ktoÂś na szybko mi udzieli informacji czy jutrzejsze i sobotnie koncerty sÂą transmitowane przez TVP lub radio?

SprawdzaÂłam ale nie znalazÂłam nic w programie. PiĂŞĂŚ lat temu nie byÂło transmisji.
micoona
UÂżytkownik
**

Ta tija tija ;)

« Odpowiedz #91 : Październik 21, 2010, 23:44:12 »

No wÂłaÂśnie, a moÂże ktoÂś na szybko mi udzieli informacji czy jutrzejsze i sobotnie koncerty sÂą transmitowane przez TVP lub radio?

SprawdzaÂłam ale nie znalazÂłam nic w programie. PiĂŞĂŚ lat temu nie byÂło transmisji.

Smutne.

Anelik w swoim poprzednim poÂście napisaÂłas wÂłaÂściwie wszystko. Nie znam siĂŞ na muzyce tak jak Ty, ale zgadzam siĂŞ z ogĂłlnym odbiorem...Âże jej muzyka nie powoduje iz odpÂływam, nie zabiera mnie ze sobÂą. Ja widzĂŞ salĂŞ, orkiestrĂŞ, widowniĂŞ, jÂą, jej miny zamiast obrazĂłw ktĂłre malowaÂł Chopin.  Niestety.
Bodek1
Ekspert

« Odpowiedz #92 : Październik 21, 2010, 23:53:10 »

Tak naprawdĂŞ Konkurs Chopinowski jest najlepszy na Âświecie. Szkoda, Âże tak rzadko - gdyby tak co 2,5 roku...W sumie niewiele jest ciekawych wydarzeĂą z muzykÂą powaÂżnÂą - moÂże coÂś siĂŞ zmieni jak w Koszalinie skoĂączÂą budowĂŞ nowej filharmonii. ProszĂŞ piszcie co siĂŞ ciekawego u was dzieje. Pozdrawiam wszystkich
micoona
UÂżytkownik
**

Ta tija tija ;)

« Odpowiedz #93 : Październik 21, 2010, 23:56:06 »

JesteÂś z Koszalina Bodku?

Dla WarszawiakĂłw przypominam o koncertach w LutosÂławskim czy w S1. CzĂŞsto studia ÂświecÂą pustkami a bywa, Âże koncerty sÂą wspaniaÂłe.
Niebieskooki
Administrator
Ekspert

« Odpowiedz #94 : Październik 22, 2010, 00:02:09 »

Przebrzmia³y ostatnie dŸwiêki... Smutek. Pustka. Jak napisa³em, nie jestem znawc¹, ani melomanem, ale skoùczy³o siê dla mnie coœ naprawdê wyj¹tkowego. Có¿, wszystko ma swój koniec.
Ale... forum za³o¿one zosta³o nie po to, by uczciÌ koniec konkursu, lecz po to, by by³ on zacz¹tkiem czegoœ. Czy ta piêkna idea przetrwa, zale¿y tylko od was. Forum jest. To Wy zdecydujecie, jak zostanie zagospodarowane. Sk³adajcie propozycje dzia³ów (piszcie w dziale technicznym). Czekam na Wasze pomys³y. Jeœli macie znajomych, którzy chcieliby siê przy³¹czyÌ, zaproœcie ich. Forum jest dla nas wszystkich i ma s³u¿yÌ naszym potrzebom. A ja siê postaram, by istotnie s³u¿y³o.
Tak wiĂŞc nie Âżegnam siĂŞ z Wami.

O mĂłj BoÂżanowie, ten Chopin to byÂł naprawdĂŞ Wunder Geniuszas!
Bodek1
Ekspert

« Odpowiedz #95 : Październik 22, 2010, 00:03:30 »

Owszem Kasiu z Bonina/Koszalina i Mielna. Napisa³em w pierwszym Forum parê s³ów o sobie, ale moja córcia studiuje w Warszawie i wybieram siê j¹ odwiedziÌ
anelik
Ekspert

« Odpowiedz #96 : Październik 22, 2010, 00:04:38 »

Anelik w swoim poprzednim poÂście napisaÂłas wÂłaÂściwie wszystko. Nie znam siĂŞ na muzyce tak jak Ty, ale zgadzam siĂŞ z ogĂłlnym odbiorem...Âże jej muzyka nie powoduje iz odpÂływam, nie zabiera mnie ze sobÂą. Ja widzĂŞ salĂŞ, orkiestrĂŞ, widowniĂŞ, jÂą, jej miny zamiast obrazĂłw ktĂłre malowaÂł Chopin.  Niestety.

PosÂłuchaj tego koncertu w wykonaniu Zimmermana. Jest taka pÂłyta, gdzie gra z orkiestrÂą zÂłoÂżonÂą  z zupeÂłnie mÂłodych muzykĂłw i jest rĂłwnoczeÂśnie dyrygentem. NiezrĂłwnane brzmienie fortepianu. Przy tym udaÂło siĂŞ tam pokazaĂŚ na tle tematĂłw granych przez fortepian, tematy grane przez orkiestrĂŞ tak, Âże miejscami tworzy siĂŞ rozmowa pomiĂŞdzy fortepianem i poszczegĂłlnymi instrumentami. Moje ulubione miejsce kiedy gada sobie fortepian z fagotem. Tak sobie gadajÂą idÂąc po promieniach ksiĂŞÂżyca - jak u BuÂłhakowa w zakoĂączeniu "Mistrza i MaÂłgorzaty". Polecam
« Ostatnia zmiana: Październik 22, 2010, 00:06:32 wysłane przez Niebieskooki » Zapisane
Niebieskooki
Administrator
Ekspert

« Odpowiedz #97 : Październik 22, 2010, 00:05:15 »

Dla WarszawiakĂłw przypominam o koncertach w LutosÂławskim czy w S1. CzĂŞsto studia ÂświecÂą pustkami a bywa, Âże koncerty sÂą wspaniaÂłe.
JeÂśli wiecie coÂś o koncertach itp., dawajcie info do dziaÂłu Muzyka > Wydarzenia.

O mĂłj BoÂżanowie, ten Chopin to byÂł naprawdĂŞ Wunder Geniuszas!
Bodek1
Ekspert

« Odpowiedz #98 : Październik 22, 2010, 00:10:38 »

Ok. Pozdrawiamy Moderatora
anelik
Ekspert

« Odpowiedz #99 : Październik 22, 2010, 00:13:06 »

DziÂś mĂłwiĂŞ Wam dobranoc, bo oczy mam juÂż czerwone jak u krĂłlika od ÂślĂŞczenia po nocach z uchem przy tv i radiu, o ekranie mojego HP-ka nie wspomnĂŞ. W zestawieniu z gipsem na nodze wyglÂądam jak dzieciĂŞ rewolucji, co nie jest moim ulubionym anturaÂżem.  BĂŞdĂŞ siĂŞ odzywaĂŚ, bo zamierzam odsÂłuchaĂŚ z archiwum w porzÂądku alfabetycznym - juÂż bez ram konkursowych -  wszystkich konkursowiczĂłw. CiepÂło Âżegnam Wszystkich. Dobranoc.
Bodek1
Ekspert

« Odpowiedz #100 : Październik 22, 2010, 00:17:25 »

No to miÂłych snĂłw. Do miÂłego spotkania na Forum. Anelik niech ci siĂŞ dobrze zagoi!!! Ja posÂłucham sobie Blechacza... Pa:)
micoona
UÂżytkownik
**

Ta tija tija ;)

« Odpowiedz #101 : Październik 22, 2010, 00:17:55 »

PosÂłuchaj tego koncertu w wykonaniu Zimmermana.

Wys³ucha³am I w wykonaniu Blechacza. Chwilê przed Konkursem, jednego dnia, chcia³am poczuÌ ró¿nicê. Nie ukrywam, ¿e bardziej podoba³a mi siê interpretacja Blechacza, ale jutro jeszcze raz siêgnê po koncerty w wykonaniu Zimermanna (mam p³yty nagrane przez DG, nie wiem czy to ta)
U Blechacza bardziej podobaÂło mi siĂŞ tempo i ekspresja. Jest bardziej szalony, mÂłodzieĂączy, beztroski momentami. Jak taki wÂłasnie 19 letni mÂłodzieniec ktĂłry pierwszy raz kocha, doÂświadcza, mierzy siĂŞ ze Âświatem.
Zimmerman jest dostojniejszy, ale teÂż lekki i finezyjny.

Gdy s³ucha³am koncertów w tegorocznym konkursie ¿a³owa³am wczeœniej tej sesji z p³ytami bo a¿ do Wundera NIC nie mog³am us³yszeÌ i zobaczyÌ oczami duszy. Ciagle czu³am i s³ysza³am te interpretacje Blechacza i Zimmermana i mia³am wra¿enie, ¿e tegoroczni uczestnicy graj¹ coœ zupe³nie innego. Z tegoroczn¹ laureatka w³¹cznie...albo niestety przede wszystkim.
micoona
UÂżytkownik
**

Ta tija tija ;)

« Odpowiedz #102 : Październik 22, 2010, 00:19:03 »

ÂŻyczĂŞ Wam wiĂŞc spokojnej nocy i do zobaczenia na forum.

Dobranoc.
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #103 : Październik 22, 2010, 09:03:58 »

A ja od rana siê nakrêcam i wci¹¿ nie mogê przeboleÌ, ¿e to ju¿ koniec.
Gala nie byÂła taka, jakÂą sobie bym wyobraÂżaÂła. PrzypominaÂła raczej rozdanie OskarĂłw w luzackiej, amerykaĂąskiej atmosferze. Nie lubiĂŞ tak.
Co do publicznoœci- zdaje mi siê, ¿e to nie by³a ta sama publicznoœÌ, co z przes³uchaù.
micoona
UÂżytkownik
**

Ta tija tija ;)

« Odpowiedz #104 : Październik 22, 2010, 11:06:47 »

Owszem Moniko, nie byÂła ta sama. To byÂła impreza dla VIPĂłw. DziÂś i jutro sÂą imprezy dla melomanĂłw, ale tych juÂż w TVP Kultura nie zobaczymy. A szkoda.
Strony: 1 ... 5 6 [7] 8 9   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

black-for mini-land paktprzyjazni animilkowo silverstar