Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności
: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
DziaÂły forum
>
Chopin
>
Koncert- Gala Konkursu Chopinowskiego
Strony:
1
...
5
6
[
7
]
8
9
Do dołu
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: Koncert- Gala Konkursu Chopinowskiego (Przeczytany 42727 razy)
anelik
Ekspert
Odp: Koncert- Gala Konkursu Chopinowskiego
«
Odpowiedz #90 :
Październik 21, 2010, 23:41:31 »
Cytat: micoona Październik 21, 2010, 23:39:53
No wÂłaÂśnie, a moÂże ktoÂś na szybko mi udzieli informacji czy jutrzejsze i sobotnie koncerty sÂą transmitowane przez TVP lub radio?
SprawdzaÂłam ale nie znalazÂłam nic w programie. PiĂŞĂŚ lat temu nie byÂło transmisji.
micoona
UÂżytkownik
Ta tija tija ;)
«
Odpowiedz #91 :
Październik 21, 2010, 23:44:12 »
Cytat: anelik Październik 21, 2010, 23:41:31
Cytat: micoona Październik 21, 2010, 23:39:53
No wÂłaÂśnie, a moÂże ktoÂś na szybko mi udzieli informacji czy jutrzejsze i sobotnie koncerty sÂą transmitowane przez TVP lub radio?
SprawdzaÂłam ale nie znalazÂłam nic w programie. PiĂŞĂŚ lat temu nie byÂło transmisji.
Smutne.
Anelik w swoim poprzednim poÂście napisaÂłas wÂłaÂściwie wszystko. Nie znam siĂŞ na muzyce tak jak Ty, ale zgadzam siĂŞ z ogĂłlnym odbiorem...Âże jej muzyka nie powoduje iz odpÂływam, nie zabiera mnie ze sobÂą. Ja widzĂŞ salĂŞ, orkiestrĂŞ, widowniĂŞ, jÂą, jej miny zamiast obrazĂłw ktĂłre malowaÂł Chopin. Niestety.
Bodek1
Ekspert
«
Odpowiedz #92 :
Październik 21, 2010, 23:53:10 »
Tak naprawdĂŞ Konkurs Chopinowski jest najlepszy na Âświecie. Szkoda, Âże tak rzadko - gdyby tak co 2,5 roku...W sumie niewiele jest ciekawych wydarzeĂą z muzykÂą powaÂżnÂą - moÂże coÂś siĂŞ zmieni jak w Koszalinie skoĂączÂą budowĂŞ nowej filharmonii. ProszĂŞ piszcie co siĂŞ ciekawego u was dzieje. Pozdrawiam wszystkich
micoona
UÂżytkownik
Ta tija tija ;)
«
Odpowiedz #93 :
Październik 21, 2010, 23:56:06 »
JesteÂś z Koszalina Bodku?
Dla WarszawiakĂłw przypominam o koncertach w LutosÂławskim czy w S1. CzĂŞsto studia ÂświecÂą pustkami a bywa, Âże koncerty sÂą wspaniaÂłe.
Niebieskooki
Administrator
Ekspert
«
Odpowiedz #94 :
Październik 22, 2010, 00:02:09 »
Przebrzmia³y ostatnie dŸwiêki... Smutek. Pustka. Jak napisa³em, nie jestem znawc¹, ani melomanem, ale skoùczy³o siê dla mnie coœ naprawdê wyj¹tkowego. Có¿, wszystko ma swój koniec.
Ale... forum za³o¿one zosta³o nie po to, by uczciÌ koniec konkursu, lecz po to, by by³ on zacz¹tkiem czegoœ. Czy ta piêkna idea przetrwa, zale¿y tylko od was. Forum jest. To Wy zdecydujecie, jak zostanie zagospodarowane. Sk³adajcie propozycje dzia³ów (piszcie w dziale technicznym). Czekam na Wasze pomys³y. Jeœli macie znajomych, którzy chcieliby siê przy³¹czyÌ, zaproœcie ich. Forum jest dla nas wszystkich i ma s³u¿yÌ naszym potrzebom. A ja siê postaram, by istotnie s³u¿y³o.
Tak wiĂŞc nie Âżegnam siĂŞ z Wami.
O mĂłj BoÂżanowie, ten Chopin to byÂł naprawdĂŞ Wunder Geniuszas!
Bodek1
Ekspert
«
Odpowiedz #95 :
Październik 22, 2010, 00:03:30 »
Owszem Kasiu z Bonina/Koszalina i Mielna. Napisa³em w pierwszym Forum parê s³ów o sobie, ale moja córcia studiuje w Warszawie i wybieram siê j¹ odwiedziÌ
anelik
Ekspert
«
Odpowiedz #96 :
Październik 22, 2010, 00:04:38 »
Anelik w swoim poprzednim poÂście napisaÂłas wÂłaÂściwie wszystko. Nie znam siĂŞ na muzyce tak jak Ty, ale zgadzam siĂŞ z ogĂłlnym odbiorem...Âże jej muzyka nie powoduje iz odpÂływam, nie zabiera mnie ze sobÂą. Ja widzĂŞ salĂŞ, orkiestrĂŞ, widowniĂŞ, jÂą, jej miny zamiast obrazĂłw ktĂłre malowaÂł Chopin. Niestety.
PosÂłuchaj tego koncertu w wykonaniu Zimmermana. Jest taka pÂłyta, gdzie gra z orkiestrÂą zÂłoÂżonÂą z zupeÂłnie mÂłodych muzykĂłw i jest rĂłwnoczeÂśnie dyrygentem. NiezrĂłwnane brzmienie fortepianu. Przy tym udaÂło siĂŞ tam pokazaĂŚ na tle tematĂłw granych przez fortepian, tematy grane przez orkiestrĂŞ tak, Âże miejscami tworzy siĂŞ rozmowa pomiĂŞdzy fortepianem i poszczegĂłlnymi instrumentami. Moje ulubione miejsce kiedy gada sobie fortepian z fagotem. Tak sobie gadajÂą idÂąc po promieniach ksiĂŞÂżyca - jak u BuÂłhakowa w zakoĂączeniu "Mistrza i MaÂłgorzaty". Polecam
«
Ostatnia zmiana: Październik 22, 2010, 00:06:32 wysłane przez Niebieskooki
»
Niebieskooki
Administrator
Ekspert
«
Odpowiedz #97 :
Październik 22, 2010, 00:05:15 »
Cytat: micoona Październik 21, 2010, 23:56:06
Dla WarszawiakĂłw przypominam o koncertach w LutosÂławskim czy w S1. CzĂŞsto studia ÂświecÂą pustkami a bywa, Âże koncerty sÂą wspaniaÂłe.
JeÂśli wiecie coÂś o koncertach itp., dawajcie info do dziaÂłu Muzyka > Wydarzenia.
O mĂłj BoÂżanowie, ten Chopin to byÂł naprawdĂŞ Wunder Geniuszas!
Bodek1
Ekspert
«
Odpowiedz #98 :
Październik 22, 2010, 00:10:38 »
Ok. Pozdrawiamy Moderatora
anelik
Ekspert
«
Odpowiedz #99 :
Październik 22, 2010, 00:13:06 »
DziÂś mĂłwiĂŞ Wam dobranoc, bo oczy mam juÂż czerwone jak u krĂłlika od ÂślĂŞczenia po nocach z uchem przy tv i radiu, o ekranie mojego HP-ka nie wspomnĂŞ. W zestawieniu z gipsem na nodze wyglÂądam jak dzieciĂŞ rewolucji, co nie jest moim ulubionym anturaÂżem. BĂŞdĂŞ siĂŞ odzywaĂŚ, bo zamierzam odsÂłuchaĂŚ z archiwum w porzÂądku alfabetycznym - juÂż bez ram konkursowych - wszystkich konkursowiczĂłw. CiepÂło Âżegnam Wszystkich. Dobranoc.
Bodek1
Ekspert
«
Odpowiedz #100 :
Październik 22, 2010, 00:17:25 »
No to miÂłych snĂłw. Do miÂłego spotkania na Forum. Anelik niech ci siĂŞ dobrze zagoi!!! Ja posÂłucham sobie Blechacza... Pa:)
micoona
UÂżytkownik
Ta tija tija ;)
«
Odpowiedz #101 :
Październik 22, 2010, 00:17:55 »
Cytat: anelik Październik 22, 2010, 00:04:38
PosÂłuchaj tego koncertu w wykonaniu Zimmermana.
WysÂłuchaÂłam
I w wykonaniu Blechacza. Chwilê przed Konkursem, jednego dnia, chcia³am poczuÌ ró¿nicê. Nie ukrywam, ¿e bardziej podoba³a mi siê interpretacja Blechacza, ale jutro jeszcze raz siêgnê po koncerty w wykonaniu Zimermanna (mam p³yty nagrane przez DG, nie wiem czy to ta)
U Blechacza bardziej podobaÂło mi siĂŞ tempo i ekspresja. Jest bardziej szalony, mÂłodzieĂączy, beztroski momentami. Jak taki wÂłasnie 19 letni mÂłodzieniec ktĂłry pierwszy raz kocha, doÂświadcza, mierzy siĂŞ ze Âświatem.
Zimmerman jest dostojniejszy, ale teÂż lekki i finezyjny.
Gdy s³ucha³am koncertów w tegorocznym konkursie ¿a³owa³am wczeœniej tej sesji z p³ytami bo a¿ do Wundera NIC nie mog³am us³yszeÌ i zobaczyÌ oczami duszy. Ciagle czu³am i s³ysza³am te interpretacje Blechacza i Zimmermana i mia³am wra¿enie, ¿e tegoroczni uczestnicy graj¹ coœ zupe³nie innego. Z tegoroczn¹ laureatka w³¹cznie...albo niestety przede wszystkim.
micoona
UÂżytkownik
Ta tija tija ;)
«
Odpowiedz #102 :
Październik 22, 2010, 00:19:03 »
ÂŻyczĂŞ Wam wiĂŞc spokojnej nocy i do zobaczenia na forum.
Dobranoc.
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert
«
Odpowiedz #103 :
Październik 22, 2010, 09:03:58 »
A ja od rana siê nakrêcam i wci¹¿ nie mogê przeboleÌ, ¿e to ju¿ koniec.
Gala nie byÂła taka, jakÂą sobie bym wyobraÂżaÂła. PrzypominaÂła raczej rozdanie OskarĂłw w luzackiej, amerykaĂąskiej atmosferze. Nie lubiĂŞ tak.
Co do publicznoœci- zdaje mi siê, ¿e to nie by³a ta sama publicznoœÌ, co z przes³uchaù.
micoona
UÂżytkownik
Ta tija tija ;)
«
Odpowiedz #104 :
Październik 22, 2010, 11:06:47 »
Owszem Moniko, nie byÂła ta sama. To byÂła impreza dla VIPĂłw. DziÂś i jutro sÂą imprezy dla melomanĂłw, ale tych juÂż w TVP Kultura nie zobaczymy. A szkoda.
Strony:
1
...
5
6
[
7
]
8
9
Do góry
Drukuj