Strona g³ówna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj siê
Go¶æ
.
Zaloguj siê
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzieñ
1 Tydzieñ
1 Miesi±c
Zawsze
Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci
: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
Dzia³y forum
>
Chopin
>
Koncert- Gala Konkursu Chopinowskiego
Strony:
1
...
5
6
[
7
]
8
9
Do do³u
« poprzedni
nastêpny »
Drukuj
Autor
W±tek: Koncert- Gala Konkursu Chopinowskiego (Przeczytany 40864 razy)
anelik
Ekspert
Wiadomo¶ci: 544
Odp: Koncert- Gala Konkursu Chopinowskiego
«
Odpowiedz #90 :
Pa¼dziernik 21, 2010, 23:41:31 »
Cytat: micoona Pa¼dziernik 21, 2010, 23:39:53
No w³a¶nie, a mo¿e kto¶ na szybko mi udzieli informacji czy jutrzejsze i sobotnie koncerty s± transmitowane przez TVP lub radio?
Sprawdza³am ale nie znalaz³am nic w programie. Piêæ lat temu nie by³o transmisji.
micoona
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 63
Ta tija tija ;)
«
Odpowiedz #91 :
Pa¼dziernik 21, 2010, 23:44:12 »
Cytat: anelik Pa¼dziernik 21, 2010, 23:41:31
Cytat: micoona Pa¼dziernik 21, 2010, 23:39:53
No w³a¶nie, a mo¿e kto¶ na szybko mi udzieli informacji czy jutrzejsze i sobotnie koncerty s± transmitowane przez TVP lub radio?
Sprawdza³am ale nie znalaz³am nic w programie. Piêæ lat temu nie by³o transmisji.
Smutne.
Anelik w swoim poprzednim po¶cie napisa³as w³a¶ciwie wszystko. Nie znam siê na muzyce tak jak Ty, ale zgadzam siê z ogólnym odbiorem...¿e jej muzyka nie powoduje iz odp³ywam, nie zabiera mnie ze sob±. Ja widzê salê, orkiestrê, widowniê, j±, jej miny zamiast obrazów które malowa³ Chopin. Niestety.
Bodek1
Ekspert
Wiadomo¶ci: 576
«
Odpowiedz #92 :
Pa¼dziernik 21, 2010, 23:53:10 »
Tak naprawdê Konkurs Chopinowski jest najlepszy na ¶wiecie. Szkoda, ¿e tak rzadko - gdyby tak co 2,5 roku...W sumie niewiele jest ciekawych wydarzeñ z muzyk± powa¿n± - mo¿e co¶ siê zmieni jak w Koszalinie skoñcz± budowê nowej filharmonii. Proszê piszcie co siê ciekawego u was dzieje. Pozdrawiam wszystkich
micoona
U¿ytkownik
Ta tija tija ;)
«
Odpowiedz #93 :
Pa¼dziernik 21, 2010, 23:56:06 »
Jeste¶ z Koszalina Bodku?
Dla Warszawiaków przypominam o koncertach w Lutos³awskim czy w S1. Czêsto studia ¶wiec± pustkami a bywa, ¿e koncerty s± wspania³e.
Niebieskooki
Administrator
Ekspert
Wiadomo¶ci: 752
«
Odpowiedz #94 :
Pa¼dziernik 22, 2010, 00:02:09 »
Przebrzmia³y ostatnie d¼wiêki... Smutek. Pustka. Jak napisa³em, nie jestem znawc±, ani melomanem, ale skoñczy³o siê dla mnie co¶ naprawdê wyj±tkowego. Có¿, wszystko ma swój koniec.
Ale... forum za³o¿one zosta³o nie po to, by uczciæ koniec konkursu, lecz po to, by by³ on zacz±tkiem czego¶. Czy ta piêkna idea przetrwa, zale¿y tylko od was. Forum jest. To Wy zdecydujecie, jak zostanie zagospodarowane. Sk³adajcie propozycje dzia³ów (piszcie w dziale technicznym). Czekam na Wasze pomys³y. Je¶li macie znajomych, którzy chcieliby siê przy³±czyæ, zapro¶cie ich. Forum jest dla nas wszystkich i ma s³u¿yæ naszym potrzebom. A ja siê postaram, by istotnie s³u¿y³o.
Tak wiêc nie ¿egnam siê z Wami.
O mój Bo¿anowie, ten Chopin to by³ naprawdê Wunder Geniuszas!
Bodek1
Ekspert
«
Odpowiedz #95 :
Pa¼dziernik 22, 2010, 00:03:30 »
Owszem Kasiu z Bonina/Koszalina i Mielna. Napisa³em w pierwszym Forum parê s³ów o sobie, ale moja córcia studiuje w Warszawie i wybieram siê j± odwiedziæ
anelik
Ekspert
«
Odpowiedz #96 :
Pa¼dziernik 22, 2010, 00:04:38 »
Anelik w swoim poprzednim po¶cie napisa³as w³a¶ciwie wszystko. Nie znam siê na muzyce tak jak Ty, ale zgadzam siê z ogólnym odbiorem...¿e jej muzyka nie powoduje iz odp³ywam, nie zabiera mnie ze sob±. Ja widzê salê, orkiestrê, widowniê, j±, jej miny zamiast obrazów które malowa³ Chopin. Niestety.
Pos³uchaj tego koncertu w wykonaniu Zimmermana. Jest taka p³yta, gdzie gra z orkiestr± z³o¿on± z zupe³nie m³odych muzyków i jest równocze¶nie dyrygentem. Niezrównane brzmienie fortepianu. Przy tym uda³o siê tam pokazaæ na tle tematów granych przez fortepian, tematy grane przez orkiestrê tak, ¿e miejscami tworzy siê rozmowa pomiêdzy fortepianem i poszczególnymi instrumentami. Moje ulubione miejsce kiedy gada sobie fortepian z fagotem. Tak sobie gadaj± id±c po promieniach ksiê¿yca - jak u Bu³hakowa w zakoñczeniu "Mistrza i Ma³gorzaty". Polecam
«
Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 22, 2010, 00:06:32 wys³ane przez Niebieskooki
»
Niebieskooki
Administrator
Ekspert
Wiadomo¶ci: 752
«
Odpowiedz #97 :
Pa¼dziernik 22, 2010, 00:05:15 »
Cytat: micoona Pa¼dziernik 21, 2010, 23:56:06
Dla Warszawiaków przypominam o koncertach w Lutos³awskim czy w S1. Czêsto studia ¶wiec± pustkami a bywa, ¿e koncerty s± wspania³e.
Je¶li wiecie co¶ o koncertach itp., dawajcie info do dzia³u Muzyka > Wydarzenia.
O mój Bo¿anowie, ten Chopin to by³ naprawdê Wunder Geniuszas!
Bodek1
Ekspert
«
Odpowiedz #98 :
Pa¼dziernik 22, 2010, 00:10:38 »
Ok. Pozdrawiamy Moderatora
anelik
Ekspert
«
Odpowiedz #99 :
Pa¼dziernik 22, 2010, 00:13:06 »
Dzi¶ mówiê Wam dobranoc, bo oczy mam ju¿ czerwone jak u królika od ¶lêczenia po nocach z uchem przy tv i radiu, o ekranie mojego HP-ka nie wspomnê. W zestawieniu z gipsem na nodze wygl±dam jak dzieciê rewolucji, co nie jest moim ulubionym antura¿em. Bêdê siê odzywaæ, bo zamierzam ods³uchaæ z archiwum w porz±dku alfabetycznym - ju¿ bez ram konkursowych - wszystkich konkursowiczów. Ciep³o ¿egnam Wszystkich. Dobranoc.
Bodek1
Ekspert
«
Odpowiedz #100 :
Pa¼dziernik 22, 2010, 00:17:25 »
No to mi³ych snów. Do mi³ego spotkania na Forum. Anelik niech ci siê dobrze zagoi!!! Ja pos³ucham sobie Blechacza... Pa:)
micoona
U¿ytkownik
Ta tija tija ;)
«
Odpowiedz #101 :
Pa¼dziernik 22, 2010, 00:17:55 »
Cytat: anelik Pa¼dziernik 22, 2010, 00:04:38
Pos³uchaj tego koncertu w wykonaniu Zimmermana.
Wys³ucha³am
I w wykonaniu Blechacza. Chwilê przed Konkursem, jednego dnia, chcia³am poczuæ ró¿nicê. Nie ukrywam, ¿e bardziej podoba³a mi siê interpretacja Blechacza, ale jutro jeszcze raz siêgnê po koncerty w wykonaniu Zimermanna (mam p³yty nagrane przez DG, nie wiem czy to ta)
U Blechacza bardziej podoba³o mi siê tempo i ekspresja. Jest bardziej szalony, m³odzieñczy, beztroski momentami. Jak taki w³asnie 19 letni m³odzieniec który pierwszy raz kocha, do¶wiadcza, mierzy siê ze ¶wiatem.
Zimmerman jest dostojniejszy, ale te¿ lekki i finezyjny.
Gdy s³ucha³am koncertów w tegorocznym konkursie ¿a³owa³am wcze¶niej tej sesji z p³ytami bo a¿ do Wundera NIC nie mog³am us³yszeæ i zobaczyæ oczami duszy. Ciagle czu³am i s³ysza³am te interpretacje Blechacza i Zimmermana i mia³am wra¿enie, ¿e tegoroczni uczestnicy graj± co¶ zupe³nie innego. Z tegoroczn± laureatka w³±cznie...albo niestety przede wszystkim.
micoona
U¿ytkownik
Ta tija tija ;)
«
Odpowiedz #102 :
Pa¼dziernik 22, 2010, 00:19:03 »
¯yczê Wam wiêc spokojnej nocy i do zobaczenia na forum.
Dobranoc.
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1049
«
Odpowiedz #103 :
Pa¼dziernik 22, 2010, 09:03:58 »
A ja od rana siê nakrêcam i wci±¿ nie mogê przeboleæ, ¿e to ju¿ koniec.
Gala nie by³a taka, jak± sobie bym wyobra¿a³a. Przypomina³a raczej rozdanie Oskarów w luzackiej, amerykañskiej atmosferze. Nie lubiê tak.
Co do publiczno¶ci- zdaje mi siê, ¿e to nie by³a ta sama publiczno¶æ, co z przes³uchañ.
micoona
U¿ytkownik
Ta tija tija ;)
«
Odpowiedz #104 :
Pa¼dziernik 22, 2010, 11:06:47 »
Owszem Moniko, nie by³a ta sama. To by³a impreza dla VIPów. Dzi¶ i jutro s± imprezy dla melomanów, ale tych ju¿ w TVP Kultura nie zobaczymy. A szkoda.
Strony:
1
...
5
6
[
7
]
8
9
Do góry
Drukuj