Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 6 7 [8] 9   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Koncert- Gala Konkursu Chopinowskiego  (Przeczytany 40858 razy)
xbw
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3110

« Odpowiedz #105 : Pa¼dziernik 22, 2010, 13:18:26 »

No tak, gala nale¿y do przesz³o¶ci. Armaty w krzakach, przeinaczone s³owa, chyba cara Miko³aja I wypowiedziane w odniesieniu do Etiudy rewolucyjnej, dzi¶ roz¶mieszaj±. Smuci wspomnienie pana pod wp³ywem alkoholu wypowiadaj±cego siê do kamery, do publiczno¶ci, ¿enuj±ce, okropno¶æ. Najwa¿niejsze, ¿e pozosta³o brzmienie w uszach przepiêknych wykonañ finalistów, niesamowitego mazurka i walca Trifonowa i roztkliwiaj±cego Andante Spianato Wundera. Szkoda, ¿e nie móg³ zagraæ Chaziajnow, przyznam szczerze, ¿e chêtnie pos³ucha³abym te¿ Bo¿anowa... Awdiejewa gra³a chyba bardzo dobrze, stanê³a na wysoko¶ci zadania, niestety us³ysza³am jedynie pocz±tek jej wystêpu, po czym usnê³am, chyba wreszcie zmêczona trzytygodniowym maratonem.
micoona
U¿ytkownik
**

Wiadomo¶ci: 63

Ta tija tija ;)

« Odpowiedz #106 : Pa¼dziernik 22, 2010, 13:23:43 »

Owszem Kasiu z Bonina/Koszalina i Mielna. Napisa³em w pierwszym Forum parê s³ów o sobie, ale moja córcia studiuje w Warszawie i wybieram siê j± odwiedziæ

No proszê, to pozosta³o mi ¿yczyæ mi³ego pobytu w Warszawie ... ma³o kto lubi tu przebywaæ.
Niebieskooki
Administrator
Ekspert

Wiadomo¶ci: 752

« Odpowiedz #107 : Pa¼dziernik 22, 2010, 17:10:40 »

No niestety, ja po wczorajszej gali równie¿ czujê niedosyt. Gadania by³o niemal tyle samo co muzyki...

O mój Bo¿anowie, ten Chopin to by³ naprawdê Wunder Geniuszas!
ewa578
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1471

Ewa

« Odpowiedz #108 : Pa¼dziernik 22, 2010, 22:05:06 »

Odnioslam wra¿enie, ¿e jednak wiecej! Gadanie te¿ mo¿e byæ piêkne i m±dre, ale wczoraj by³o jak zwykle ¿enuj±co! Ciekawe, dlaczego ju¿ nikt nie pamiêta, ¿e to milczenie jest z³otem?
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1049

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #109 : Pa¼dziernik 22, 2010, 22:17:34 »

Przykro mi siê zrobi³o, bo piani¶ci byli, jak zwykle na 100 %.Na resztê "spu¶æmy zas³onê milczenia".
Niebieskooki
Administrator
Ekspert

« Odpowiedz #110 : Pa¼dziernik 22, 2010, 22:26:08 »

Chyba jednak nie na 100%. Dumont sobie wyra¼nie da³ na luz. By³em bardzo zawiedziony, s³uchaj±c jego koncertu. No i Bo¿anow - 0%. Wie kto¶ dlaczego go nie by³o? Podobno straci³ prze3z to nagrodê... Wed³ug mnie strzeli³ focha, ale nie fair zachowa³ siê przede wszystkim wobec publiczno¶ci. Gdyby naprawdê co¶ mu przeszkodzi³o, móg³ chocia¿ napisaæ karteczkê i poprosiæ, ¿eby przeczytano na gali... Szkoda...

Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1049

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #111 : Pa¼dziernik 22, 2010, 22:35:41 »

I tu przypomnijmy Shadrina, który stan±³ po drugiej stronie bieguna. Jego odej¶cie odby³o siê z wielk± klas±. Bardzo ¿a³ujê, ¿e odszed³. Mo¿e wygra³by nagrodê miast Bo¿anowa?
Niebieskooki
Administrator
Ekspert

« Odpowiedz #112 : Pa¼dziernik 30, 2010, 12:24:46 »

Armaty w krzakach, przeinaczone s³owa, chyba cara Miko³aja I wypowiedziane w odniesieniu do Etiudy rewolucyjnej, dzi¶ roz¶mieszaj±.
"Dzie³a Chopina to armaty ukryte w kwiatach" - te s³owa napisa³ Schumann.

Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2767

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #113 : Pa¼dziernik 30, 2010, 12:30:22 »

Armaty w krzakach, przeinaczone s³owa, chyba cara Miko³aja I wypowiedziane w odniesieniu do Etiudy rewolucyjnej, dzi¶ roz¶mieszaj±.
Nie dam g³owy, ale chyba nieprecyzyjnie cytujesz. Tak Schuman pisa³  konkretnie i tylko o preludiach opus 28

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
xbw
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3110

« Odpowiedz #114 : Pa¼dziernik 30, 2010, 12:36:14 »

Informacjê, ¿e "Armaty ukryte w kwiatach" to s³owa cara Miko³aja wziê³am z tego artyku³u:
http://media.wp.pl/kat,1022949,wid,12780933,wiadomosc.html?ticaid=1b274
Na wszelki wypadek zaasekurowa³am siê s³owem "chyba".
Niebieskooki
Administrator
Ekspert

« Odpowiedz #115 : Pa¼dziernik 30, 2010, 13:07:57 »

Nie dam g³owy, ale chyba nieprecyzyjnie cytujesz. Tak Schuman pisa³  konkretnie i tylko o preludiach opus 28
Opieram siê na ksi±¿ce I. Poniatowskiej "Fryderyk Chopin. Cz³owiek i jego muzyka" wydanej w tym roku pod patronatem m.in. NIFC. Tam jest podane to w tej formie z zaznaczeniem, ¿e s³owa te odnosi³y siê m.in. do mazurków.
A je¶li chodzi o precyzyjno¶æ cytowania, to sprawa wygl±da tak, ¿e nie wiem, jak jak dok³adnie s³owa te brzmia³y w ojczystym jêzyku Schumanna.
W ka¿dym razie g³owy nie dajê za to, co napisa³em, bo opieram siê na jednym ¼ródle, które akurat mam pod rêk±.

Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2767

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #116 : Pa¼dziernik 30, 2010, 13:08:10 »

Niebieskooiki, zwracam honor. Chyba co¶ mi siê pomyli³o. Nie mogê znale¼æ ¼ród³owego cytatu Schumana o armatach w odniesieniu jedynie do preludiów.  

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
kozio³
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1293

« Odpowiedz #117 : Pa¼dziernik 30, 2010, 13:11:45 »

Tak..te s³owa wypowiedzia³ Schumann, za¶ potem powtórzy³ za nim nie Miko³aj I, lecz jego syn - ksi±¿ê Konstanty Miko³ajewicz, a brat przysz³ego cara Aleksandra II, który w latach 62-63 (XIX stulecia) by³ namiestnikiem "Królestwa Polskiego" i prawdopodobnie w³a¶nie z tego zród³a wywodzi siê owe przeinaczenie..
kozio³
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1293

« Odpowiedz #118 : Pa¼dziernik 30, 2010, 13:30:20 »

a ze strony rosyjskiego "namiestnika" dotyczy³y zapewne (jak ³atwo przypuszczaæ..) niebezpiecznej Etiudy "rewolucyjnej"..hehe
ewa578
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1471

Ewa

« Odpowiedz #119 : Pa¼dziernik 30, 2010, 13:33:51 »

Tak przy okazji szukania ¼róde³, wpad³a mi w oko nastêpuj±ca wypowied¼, któr± siê serdecznie ubawi³am: http://lubczasopismo.salon24.pl/glosoddolny/post/241883,chopinowskie-armaty-w-krzakach-wystep-prezydenta-na-deskach-tw  Chichot
Strony: 1 ... 6 7 [8] 9   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

thepunisher animilkowo mini-land twistedgamers kalinowatyper