Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: [1]   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: CD:R.Blechacz+RoyalConcertgebouwOrchestra/J. Semkow/=CHOPIN KoncertyFortepianowe  (Przeczytany 3917 razy)
Tycjan
Nowy u¿ytkownik
*

Wiadomo¶ci: 41

« : Listopad 10, 2010, 21:42:53 »

Wszystkiego dobrego Drogim Kurierowiczom z okazji jutrzejszego Dnia Niepodleg³o¶ci! U mnie jutro ta cudowna p³yta Blechacza, du¿o wina i ... tradycyjnie gê¶ Po prostu cieszmy siê z tej naszej wspania³ej Niepodleg³o¶ci ....!!!
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1049

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1 : Listopad 10, 2010, 22:31:57 »

Cieszê siê, nawet bardzo.
Gogu¶
Ekspert

Wiadomo¶ci: 835

« Odpowiedz #2 : Listopad 10, 2010, 23:50:33 »

Mam, s³ucham ... pamiêtacie jak wspomina³em o tym, ¿e nie mogê przekonaæ siê do koncertu f-moll ... dziêki Blechaczowi i tej p³ycie jestem celu bli¿ej ni¿ dalej. Natomiast próbowa³em porównaæ Rafa³a z laureatami tegorocznego konkursu, szczególnie z Wunderem i stwierdzi³em ¿e to jednak niemo¿liwe, chocia¿ jeszcze w trakcie konkursu wydawa³o mi siê, ¿e to jemu najbli¿ej jest do Blechacza.
S³uchaj±c 1 koncertu w wykonaniu Blechacza wydaje mi siê ¿e on po prostu bawi siê muzyk±, gra lekko, pewnie - bardzo podoba mi siê Rondo Vivace - tu ta zabawa d¼wiêkiem jest szczególnie widoczna (a raczej s³yszalna). Jednak¿e we wcze¶niejszej czê¶ci z tego samego instrumentu pianista wydobywa przepiêkny liryczny d¼wiêk i opowiada ... Na moje ucho Romance Larghetto i Rondo Vivace graj± jakby ró¿ne postacie i to w³a¶nie ceniê w Blechaczu, wszechstronno¶æ (przynajmniej w zakresie Chopina).
Tycjan
Nowy u¿ytkownik
*

Wiadomo¶ci: 41

« Odpowiedz #3 : Listopad 12, 2010, 09:29:10 »

Wykonania koncertów Blechacza s± ¶wietne. Podzielam sugestiê, ¿e w szczególno¶ci w porównaniu z laureatami ostatniego Konkursu wypadaj± niezwykle interesuj±co. Zachwyca mnie u Blechacza umiarkowanie. Wszystkiego jest tyle, ile trzeba. Nie koloryzuje muzyki Chopina, ale i nie przerysowuje. U Blechacza dopiero s³ychaæ, ¿e Chopin nie by³ kompozytorem jedynie "salonowym" tak¿e w przypadku jego obu koncertów. Zestawienie gry Blechacza koncertu e-moll z gr± tego koncertu przez laureatów Konkursu pokazuje jak bardzo tym ostatnim nie uda³o siê oddaæ tej os³awionej naturalno¶ci i prostoty w muzyce Chopina; Blechacz radzi sobie z tym genialnie. Lubiê s³uchaæ laureatów i odkrywaæ ich duszê w grze Chopina, a tak¿e dowiadywaæ siê "co¶-nie-co¶" o samym Chopinie, ale nie mam w±tpliwo¶ci, ¿e to u Blechacza odkrywa siê, co najwa¿niejsze: duszê Chopina nag±, bez dekoracji i dodatków.
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

black-for twistedgamers silverstar thepunisher paktprzyjazni