Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: [1] 2 3 ... 13   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: muzyka Jana Sebastiana Bacha - wydarzenia, p³yty lub wszystko co siê kojarzy :)  (Przeczytany 88070 razy)
niemuzyk
Nowy u¿ytkownik
*

Wiadomo¶ci: 36

Krzysztof

« : Listopad 11, 2010, 14:13:26 »

Moja pytanie trochê nie na temat. Czy nr 211  to twoja ulubiona kantata? 

Niebieskooki: pocz±tkowe kilka postów zosta³o przeniesione z innego tematu.
« Ostatnia zmiana: Listopad 13, 2010, 15:25:35 wys³ane przez Niebieskooki » Zapisane
bwv211
U¿ytkownik
**

Wiadomo¶ci: 60

« Odpowiedz #1 : Listopad 11, 2010, 14:25:20 »

Historia tego nicka jest raczej niemuzyczna Potrzebowa³am czego¶ co ³atwo mo¿na zapamiêtaæ a w razie zapomnienia ³atwo sprawdziæ. Akurat wtedy czyta³am o tej kantacie i st±d wybór. Trochê te¿ dlatego, ¿e taka tematyka pokazuje trochê innego Bacha, Bacha-¿artownisia, Bacha, który woli pój¶æ do wiêzienia ni¿ siê zgodziæ z rad± miejsk± . Gdybym mia³a siê kierowaæ wzglêdami tego co najbardziej lubiê to numer by³by pewno inny. Tylko wtedy trudno by³oby mi siê zdecydowaæ jaki dok³adnie i chyba zmienia³abym zdanie co parê dni Ale na pewno nadal by³oby to co¶ zaczynaj±cego siê od bwv!
niemuzyk
Nowy u¿ytkownik
*

Krzysztof

« Odpowiedz #2 : Listopad 11, 2010, 15:31:55 »

gdybym mia³ siê opowiedzieæ za którym¶ numerem:) to wybra³bym bwv 82, ale w wersji na sopran
bwv211
U¿ytkownik
**

« Odpowiedz #3 : Listopad 11, 2010, 15:35:02 »

w³a¶nie w tej chwili zaczê³am s³uchaæ tej kantaty có¿ za zbieg okoliczno¶ci...Niestety nie w wersji na sopran. A mo¿esz poleciæ swoje ulubione wykonanie?
bwv211
U¿ytkownik
**

« Odpowiedz #4 : Listopad 11, 2010, 15:38:34 »

Przy okazji zupe³nie innej rozmowy pojawi³ siê temat mojego ulubionego kompozytora. St±d nowy w±tek. Mo¿e znajd± siê towarzysze w uwielbieniu dla tego cudu jakim by³ geniusz lipskiego kantora. Zapraszam do dzielenia siê prze¿yciami, informacjami o koncertach, p³ytach lub wszystkim co Wam w zwi±zku z panem Janem Sebastianem w duszy gra
niemuzyk
Nowy u¿ytkownik
*

Krzysztof

« Odpowiedz #5 : Listopad 11, 2010, 18:51:29 »

Nie wiem czy nie zostaniemy zbanowani za ta kontrabandê? (Bach na forum poswiêconym Szopenowi!!!!)
W nawi±zaniu do w±tku rozpoczêtego w innym dziale polecam wersjê BWV 82 na sopran w wykonaniu Nancy Argenta. Jest na YT - ¶ciska w gardle jak siê s³ucha arii "Schlummert ein"
bwv211
U¿ytkownik
**

« Odpowiedz #6 : Listopad 11, 2010, 18:57:27 »

W razie chêci banowania za kontrabandê zawsze mo¿emy siê powo³aæ na to, ¿e Bach ulubionym kompozytorem Chopina by³ i zaleca³ on swoim uczniom "granie Bacha, Bacha i jeszcze raz Bacha" wiêc s³uchaj±c jak najwiêcej te¿ po trochu spe³niamy jego polecenia.
A co do wykonania kantaty o którym mówisz to chêtnie siê zapoznam i dziêki za polecenie. W najbli¿szym czasie przymierzam siê do porz±dnego przes³uchania Partit w wykonaniu Anderszewskiego (by³y jako dodatek do Polityki). Chyba powoli potrzebujê odpocz±æ od mojego ukochanego Goulda i poszukaæ nowych spojrzeñ.
bwv211
U¿ytkownik
**

« Odpowiedz #7 : Listopad 11, 2010, 19:03:29 »

A tak przy okazji, ¿eby nie byæ go³os³ownym w muzyce Chopina mo¿na znale¼æ mnóstwo, czasami wrêcz dos³ownych cytatów z Bacha. Tak z g³owy na gor±co np. preludium e-moll i c- moll oparte s± je¶li chodzi o harmoniê na odpowiadaj±cych im tonacyjnie preludiach z I tomu DWK. Je¶li komu¶ przychodzi do g³owy wiêcej przyk³adów niech dzieli. Ja spróbujê w wolnej chwili trochê g³êbiej poanalizowaæ, poporównywaæ i jestem pewna, ¿e co¶ jeszcze znajdê.
TeresaGrob
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2621

« Odpowiedz #8 : Listopad 11, 2010, 19:09:48 »

A ja w³a¶nie o Gouldzie chcia³am napisaæ, có¿ 3 wersje Wariacji Goldbergowskich kiedy¶
s³ucha³am na okr±g³o a tak¿ e Kunst der Fuge.
Gould legenda, samotna wyspa, bez uczniów  i epigonów kto nie s³ysza³ marsz do ksiêgarnii.
Du¿o razy s³ysza³am ¿e szkoda ¿e GG nie nagrywa³ romantyków.
Nigdy siê z tym nie zgadza³am, jedyny utwór którego w jego wykonaniu nie lubiê, nie rozumiem to
sonata Chopina h-moll. Zreszt± Gould nie by³ tym swoim dzie³em zbytnio zachwycony bo nigdy
nie zdecydowa³ siê wydaæ t± sonatê na p³ycie.
Mi³o spotkaæ fankê GG bo ja go te¿ uwielbiam

Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2767

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #9 : Listopad 11, 2010, 19:09:55 »

W razie chêci banowania za kontrabandê zawsze mo¿emy siê powo³aæ na to, ¿e Bach ulubionym kompozytorem Chopina by³ i zaleca³ on swoim uczniom "granie Bacha, Bacha i jeszcze raz Bacha" wiêc s³uchaj±c jak najwiêcej te¿ po trochu spe³niamy jego polecenia.
i zaleca³ i sam posiada³ w "cichym" repertuarze oba zeszyty Das woltem perierte clavier. Przed koncertami rozgrywa³ sie w³asnie Bachem, a nie kompozycjami które mia³ graæ.
Metodê tê (grania na rozgrzewkê Bacha) praktykuje do dzi¶ podobno Zimerman. Wspomina³a o tym w TVP Kultura Pani profesor Tarnawska

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
bwv211
U¿ytkownik
**

« Odpowiedz #10 : Listopad 11, 2010, 19:15:52 »

i zaleca³ i sam posiada³ w "cichym" repertuarze oba zeszyty Das woltem perierte clavier. Przed koncertami rozgrywa³ sie w³asnie Bachem, a nie kompozycjami które mia³ graæ.
Metodê tê (grania na rozgrzewkê Bacha) praktykuje do dzi¶ podobno Zimerman. Wspomina³a o tym w TVP Kultura Pani profesor Tarnawska
O rozgrzewce Bachem nie s³ysza³am, a ja w³a¶nie tak robiê jak zaczynam sobie muzykowaæ. Po pograniu Bacha przez chocia¿ pó³godziny palce wydaj± siê wreszcie byæ w miarê pos³uszne. W jego muzyce jest wszystko co potrzebne piani¶cie: szybkie wymagaj±ce równo¶ci przebiegi, kantyleny, akordy i oczywi¶cie przede wszystkim polifonia, która zmusza do uniezale¿niania poszczególnych palców a g³owê przygotowuje do pe³nej koncentracji, rozgrzewa obie rêce równomiernie, s³owem idealna...
bwv211
U¿ytkownik
**

« Odpowiedz #11 : Listopad 11, 2010, 19:19:29 »

A ja w³a¶nie o Gouldzie chcia³am napisaæ, có¿ 3 wersje Wariacji Goldbergowskich kiedy¶
s³ucha³am na okr±g³o a tak¿ e Kunst der Fuge.
Gould legenda, samotna wyspa, bez uczniów  i epigonów kto nie s³ysza³ marsz do ksiêgarnii.
Du¿o razy s³ysza³am ¿e szkoda ¿e GG nie nagrywa³ romantyków.
Nigdy siê z tym nie zgadza³am, jedyny utwór którego w jego wykonaniu nie lubiê, nie rozumiem to
sonata Chopina h-moll. Zreszt± Gould nie by³ tym swoim dzie³em zbytnio zachwycony bo nigdy
nie zdecydowa³ siê wydaæ t± sonatê na p³ycie.
Mi³o spotkaæ fankê GG bo ja go te¿ uwielbiam

Mnie te¿ mi³o niezwykle A co do nagrywania romantyków absolutnie siê zgadzam. Mnie nagrania ju¿ Beethovena (ojca romantyków) wystarczy³y, ¿eby ograniczyæ siê do s³uchania Bacha. Ogromne tempa, za du¿o wszystkiego. Mam wra¿enie, ¿e tylko Bach by³ w stanie utrzymaæ w ryzach muzykalno¶æ GG i by³ mu po prostu przeznaczony
ewa578
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1471

Ewa

« Odpowiedz #12 : Listopad 11, 2010, 20:47:08 »

Oj tak! Partity, preludia i fugi w wykonaniu Goulda, to prosta droga do muzycznego nieba. Jestem jego fank± absolutn±!
bwv211
U¿ytkownik
**

« Odpowiedz #13 : Listopad 11, 2010, 21:04:04 »

W tej chwili przymierzam siê w³a¶nie do poszukiwañ innych wykonañ i muszê poleciæ Richtera. Np. to:

http://www.youtube.com/watch?v=k97KeRiRxxg

Niby od niechcenia a jednak per³a.
Przy wykonaniu GG mia³am wra¿enie, ¿e on doszukuje siê w muzyce najg³êbszej filozofii i to szukanie czuje siê w jego grze a w wykonaniu u Richtera ta filozofia rodzi siê sama po prostu z muzyki.

Przyznam, ¿e jeszcze nie pos³ucha³am jakiej¶ wiêkszej ilo¶ci jego wykonañ Bacha ale mam poczucie, ¿e jest to mo¿e inne spojrzenie ni¿ GG ale te¿ wspania³e.
TeresaGrob
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2621

« Odpowiedz #14 : Listopad 11, 2010, 21:38:14 »

Piêkny ten koncert Richtera extra a  a propos nie macie wra¿enia ¿e Bo¿anow trochê by³ w Goulda zapatrzony
nawet mia³ swoje krzese³ko???

http://www.youtube.com/watch?v=2vacZrMF32Y&feature=related

Strony: [1] 2 3 ... 13   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

thepunisher black-for kalinowatyper neder-live silverstar