Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 13   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: muzyka Jana Sebastiana Bacha - wydarzenia, pÂłyty lub wszystko co siĂŞ kojarzy :)  (Przeczytany 91877 razy)
aro 59
Ekspert

--- Marek ---

« Odpowiedz #60 : Marzec 12, 2011, 12:33:08 »

Patryku
przy tych utworach z ÂłatwoÂściÂą
siĂŞ kontempluje.

Takie miÂłosne zjednoczenie Boga (Natury) i czÂłowieka.

W sam raz teÂż na
Gorzkie Âżale.

pozdrawiam          
               Marek
kozioÂł
Ekspert

« Odpowiedz #61 : Marzec 12, 2011, 13:10:23 »

Marku..dla mnie natura pozostaje jedynie (i aÂż) naturÂą i Âżadnym razie nie mieszajmy, bÂądÂź nie identyfikujmy jej z Bogiem - a swojÂą drogÂą dziwny to trochĂŞ BĂłg, ktĂłry nie potrafi jednym skinieniem palca zapanowaĂŚ nad jej nie zawsze dla nas ludzi korzystnymi, czy wrĂŞcz zgubnymi poczynaniami..( byĂŚ moÂże bluÂźniĂŞ..no ale niestety takie sÂą fakty)
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #62 : Marzec 12, 2011, 14:49:06 »

Bachowskie pereÂłki - "TaĂączymy Bacha".

Patryku, Piekne kawalki wybrales, ale moja jedna uwaga jest taka:
Syntezatorowe, sztuczne smyczki w Arii    http://www.youtube.com/watch?v=S25tlrvqP_8
sa dla mnie nie do przyjecia. Taki rodzaj brzmienia jest zniewaga dla smyczkowcow.
I do tego jeszcze brutalne frazowanie.
Mimo wszystko Jasiek Bach sie broni
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #63 : Marzec 12, 2011, 14:55:35 »

A to te¿ mój ulubiony Bach - niewiele wiêcej o nim powiem, poza tym, ¿e lubiê go s³uchaÌ:) ¯e brzmi radoœnie i wiosennie, ¿e serce taùczy w jego takt jak og³upia³y ze szczêœcia motyl. Ale to jak z powietrzem - nawet gdybym nie zna³a proporcji tlenu i azotu, nie mówi¹c o innych gazach, i nie mia³a pojêcia, na jakiej zasadzie tlen wnika do mojego cia³a i dociera do ka¿dej jego cz¹stki, to czu³abym tak samo, ¿e jest mi niezbêdne do ¿ycia, i jak dobrze jest nabraÌ je g³êboko w p³uca:)) Pod tym wzglêdem nasza przyjemnoœÌ jest taka sama;)

http://www.youtube.com/watch?v=DAw-I5TFXQM

Asiu, jakie cudne wykonanie. Bardzo lubie te wszystkie naturalne stukoty klawesynu przydechy i swisty fletu.
Wzmacnia to artykulacje. Wykonanie jest przez to koronkowe, delikatne i bardzo ludzkie.
Super!!

Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #64 : Marzec 12, 2011, 18:14:29 »

ByÂło póŸno, Bartusie... Szczerze mĂłwiÂąc nawet nie odsÂłuchaÂłem tego klipu wierzÂąc w dobre wykonanie tej Air przy Âładnej grafice - wybacz zatem, ja - choĂŚ smyczkowcem nie jestem - teÂż owej sztucznoÂści przyj¹Ì nie mogĂŞ.  Niezdecydowany

A owe pereÂłki zostaÂły wybrane przez twĂłrcĂłw baletu "TaĂączymy Bacha".

Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #65 : Marzec 13, 2011, 00:15:24 »

Asiu, jakie cudne wykonanie. Bardzo lubie te wszystkie naturalne stukoty klawesynu przydechy i swisty fletu.
Wzmacnia to artykulacje. Wykonanie jest przez to koronkowe, delikatne i bardzo ludzkie.
Super!!
Te¿ mi siê podoba;) Zgadzam siê, ¿e te "przydechy" stanowi¹ urokliw¹ czêœÌ fletowej muzyki. Flet chyba ma w sobie
z natury coÂś tak naturalnego, sielankowego, ludzkiego wÂłaÂśnie (choĂŚ czĂŞsto kojarzy siĂŞ z grajÂącymi na nim faunami:))
Jakby jego brzmienie bardziej pasowa³o, by rozbrzmiewaÌ w powietrzu ponad ³¹kami, ni¿ w gmachu filharmonii:)
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #66 : Marzec 13, 2011, 20:11:35 »

A owe pereÂłki zostaÂły wybrane przez twĂłrcĂłw baletu "TaĂączymy Bacha".

TytuÂł brzmi bardzo zachĂŞcajÂąco - od strony muzycznej z gĂłry zapewnione fantastyczne doznania. Pat, wspomniaÂłeÂś, Âże masz mieszane uczucia po tym spektaklu. MĂłgÂłbyÂś opowiedzieĂŚ?
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #67 : Marzec 13, 2011, 22:14:04 »

Nie lubiê naszego Narodowego Baletu, to moim zdaniem nie najlepszy zespó³. Wspaniale (choÌ nie zawsze czysto) zaprezentowali siê tancerze (du¿a ich czêœÌ mia³a rosyjskie nazwiska), szczególnie w sekwencji The Green do genialnego chóru otwieraj¹cego Pasjê Janow¹. Asiu, trudno mi byÌ obiektywnym, Ty i inni forumowicze chyba nie widzieli spektaklu - ale zachêcam ka¿dego, bo rzecz ciekawa.

OgĂłlnie - widowisko 4-czĂŞÂściowe. I sekwencja - do muzyki koncertu fort. d-moll BWV 1052 - "PocaÂłunki". Oryginalne w koncepcji,, wykonanie w duÂżej mierze przez pary, lecz po czĂŞÂści Âźle zataĂączone. II akt - Concerto Barocco - do dÂżwiĂŞkĂłw cudnego podwĂłjnego koncertu skrzypcowego d-moll BWV 1043 - bardzo tradycyjnie - wyszÂły panie w biaÂłych strojach (~Schwanensee) - i uroczo, z gracjÂą - ale tylko tyle, znĂłw nie bez pomyÂłek - odtaĂączyÂły 3 ogniwa dzieÂła. III czêœÌ - The Green  - zdecydowanie najefektowniejsza. Przy dÂźwiĂŞkach chwytajÂącego za serce monumentalnego chĂłru "Herr, unser Herrscher" stopniowo na scenĂŞ wychodziÂło 7 prawie nagich tancerzy, ktĂłrzy wykonali po czĂŞÂści akrobatyczne, po czĂŞÂści witalistyczno-pogaĂąskie (w "tle" muzyka religijna - mĂłwiÂąca o wielkoÂści Boga!) taneczne wariacje. Choreografia ta miaÂła byĂŚ moze byĂŚ metoforÂą ludzkiej marnoÂści (vanitas), byĂŚ moÂże miaÂła uzewnĂŞtrzniĂŚ wewnĂŞtrzne nieokieÂłznanie, dziki pierwiastek "najmarniejszego ze stworzeĂą". NiezwykÂłe to zderzenie z BachowskÂą muzykÂą gloryfikujÂącÂą Boga-WÂładcĂŞ Âświata. Zajrze by trzeba do programu, ktĂłrego nie zakupiÂłem.
No i wreszcie IV sekwencja - najpierw Aria z "Goldbergowskich" - wystÂąpiÂł duet, byÂło lirycznie i subtelnie - a nastepnie III Suita orkiestrowa. Kulminacja - rzecz jasna - to sÂłynna Aria. I tu budzi sie we mnie podziw i zÂłoœÌ - wystrojona w piĂŞknÂą sukniĂŞ balerina (kwestia strojĂłw to kwestia osobna - niektore byÂły bardzo odwaÂżne - idea uniwersalizacji pÂłci objawiÂła siĂŞ np. w tym, Âże w taĂącach z suity niektĂłrzy panowie taĂączyli w lÂściÂących atÂłasowych sukniach) w ramionach partnera, za chwilĂŞ pojawia siĂŞ druga para - on i ona w czerwieni - po chwili - po scenie wĂŞdruje sobie tÂłumek tancerzy, obserujÂący taĂączÂące dwie pary. To zburza kreowanÂą harmoniĂŞ... Oni jako - kto, obserwatorzy piĂŞkna, uasbianego w tej arii i nawet z wdziĂŞkiem oddanego w partnerskim taĂącu Onej i Onego? Do dziÂś nie rozumiem.  Niezdecydowany Niezdecydowany

Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #68 : Marzec 14, 2011, 22:59:01 »

Twoje wytrawne oko dostrzeg³o pomy³ki i niedoci¹gniêcia, jednak s¹dzê, ¿e warszawski zespó³ i tak lepszy jest od naszego, bydgoskiego, z którym najczêœciej mia³am do czynienia, który lubi³o siê na zasadzie starego znajomego, którego wad jesteœmy œwiadomi, a jednak ¿ywimy do niego sympatiê Chichot Równie¿ tu spor¹ czêœÌ stanowili Rosjanie, jednak z pewnoœci¹ nie tak dobrzy, jak ci którzy przyje¿d¿ali do wiêkszych metropolii. Zatem nie zniechêc¹ mnie niedoskona³oœci, a zainteresowa³eœ mnie bardzo swoim opisem i wybiorê siê, kiedy tylko bêdê mia³a okazjê, mam nadziejê, ¿e bêd¹ ten spektakl co jakiœ czas powtarzaÌ. Ciekawa jestem, jak oceniasz - jeœli mia³eœ okazjê ogl¹daÌ - nie wiem, czy lubisz - balet poznaùski.
Posz³abym choÌby ze wzglêdu na muzykê:) Z Twojego opisu jednak wy³aniaj¹ siê równie¿ bardzo poetyckie ¿ywe obrazy. Wydaje mi siê, Pat, ¿e dobrze odczyta³eœ intencje choreografa the Green, ¿e chcia³ on zderzyÌ niedoskona³oœÌ cz³owieka z doskona³oœci¹ Boga zawart¹ w wizji Bacha. I takie zderzenie mo¿e byÌ bardzo emocjonuj¹ce. Zawsze te¿ chêtnie ogl¹dam klasyczny balet ze starych, dobrych czasów:) - w tym jest piêkno, ³ad i harmonia, z pewnoœci¹ dobrze wspó³graj¹ce z tak¹ muzyk¹. A wspó³czesne uk³ady czêsto szukaj¹ czegoœ nowego, czegoœ, czego jeszcze nie by³o - mo¿e w³aœnie chodzi³o o to, by stworzyÌ taki kontrast, wywo³aÌ Twój niepokój:) albo wyraziÌ w³aœnie burzenie klasycznej harmonii przez tworzenie nowych form wyrazu? Nie by³oby z mojej strony roztropnie snuÌ przypuszczenia, dopóki sama nie prze¿yjê tego spektaklu.
Balet jest mi bardzo bliski, a muzyka baletowa, mimo Âże w zaÂłoÂżeniu ma stanowiĂŚ tÂło dla taĂączÂących,  bywa niezwykÂła sama w sobie i moÂże odwa¿ê siĂŞ zaÂłoÂżyĂŚ o niej osobny wÂątek:). Balet w  Bydgoszczy przeÂżywaÂł kiedyÂś rozkwit, przyjeÂżdÂżali tu do nas Âświetni choreografowie i ukÂładali  wspaniaÂłe widowiska. Potem nastÂąpiÂł regres, przestaÂły siĂŞ pojawiaĂŚ przedstawienia baletowe, prĂłcz tych ktĂłre przyjeÂżdÂżaÂły goÂścinnie. Teraz chyba coÂś siĂŞ zaczyna zmieniaĂŚ - choĂŚby wÂłaÂśnie teraz szykuje siĂŞ premiera -- "Zniewolony umysÂł"-  jednak do muzyki Kilara i LutosÂławskiego, co z wiadomych wzglĂŞdĂłw nie przyprawia mnie o gwaÂłtowne bicie serca

Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #69 : Marzec 15, 2011, 23:11:55 »

Bohdan Pociej o Bachu:
http://free.art.pl/podkowa.magazyn/archiwum/bach.htm

xbw
Ekspert

« Odpowiedz #70 : Marzec 16, 2011, 16:52:40 »

Daniil Trifonov gra Bacha:

http://www.facebook.com/video/video.php?v=1728150877206&oid=106788725326&comments
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #71 : Marzec 19, 2011, 01:14:59 »

A propos baletu w Poznaniu: tak, widziaÂłem w ich wykonaniu m.in. Czajkowskiego. Poziom Âśredni, ale byĂŚ moÂże nie jestem do koĂąca sprawiedliwy - widziaÂłem trochĂŞ spektakli baletowych w Niemczech, zespoÂły w Stuttgarcie czy Hamburgu sÂą naprawdĂŞ znakomite, majÂą wielkÂą tradycjĂŞ i cieszÂą siĂŞ miĂŞdzynarodowym uznaniem (w wÂątku o balecie mĂłgÂłbym trochĂŞ o tym napisaĂŚ ). Ale, widziaÂłem teÂż i u nas przedstawienia, ktĂłre bardzo mi siĂŞ podobaÂły  - w poznaĂąskim "Dziadku do orzechĂłw" kilka lat temu ujĂŞÂła mnie jednak piĂŞkna, naprawdĂŞ bajkowa scenografia, zapierajÂąca wrĂŞcz dech w piersiach. Przez 2,5 godziny nie mogÂłem oderwaĂŚ od niej wzroku... Chichot

WracajÂąc do: Bachowskie pereÂłki.

DziÂś omotaÂł mnie koncert fortepianowy d-moll BWV 1052. PowaÂżny, tragiczny (te groÂźne unisona, przeksztaÂłcane, modulowane motywy!), zwÂłaszcza w I ogniwie. Bach wykorzystuje znakomicie moÂżliwoÂści wyrazowe instrumentu.

Allegro - zachwycajÂące figuracje fortepianu - od samego poczÂątku tej partii. Dramat zarysowany konsekwentnie - od poczÂątku do koĂąca. http://www.youtube.com/watch?v=8-KyL2gMxV8
Adagio - fortepian wyÂśpiewuje cudnÂą kantylenĂŞ, wyraÂżajÂąc - w bogato zdobionej formie - rozdarcie Pascala, przepaœÌ miĂŞdzy nicoÂściÂą a nieskoĂączonoÂściÂą.   http://www.youtube.com/watch?v=u5vQO1Uw90k&feature=related
Allegro - taneczny, jakby pogodny - lecz jednoczeÂśnie przesÂłoniĂŞty chmurkÂą nostalgii. Akordem dramatycznego wzruszenia caÂłoœÌ siĂŞ koĂączy...   http://www.youtube.com/watch?v=DP03KUAauWU&feature=related

ArcydzieÂło - z dedykacjÂą dla Beatki, ktĂłrÂą kochajÂą wszystkie koncerty fortepianowe. Chichot

xbw
Ekspert

« Odpowiedz #72 : Marzec 19, 2011, 20:11:01 »

DziÂś omotaÂł mnie koncert fortepianowy d-moll BWV 1052. PowaÂżny, tragiczny (te groÂźne unisona, przeksztaÂłcane, modulowane motywy!), zwÂłaszcza w I ogniwie. Bach wykorzystuje znakomicie moÂżliwoÂści wyrazowe instrumentu.

Allegro - zachwycajÂące figuracje fortepianu - od samego poczÂątku tej partii. Dramat zarysowany konsekwentnie - od poczÂątku do koĂąca. http://www.youtube.com/watch?v=8-KyL2gMxV8
Adagio - fortepian wyÂśpiewuje cudnÂą kantylenĂŞ, wyraÂżajÂąc - w bogato zdobionej formie - rozdarcie Pascala, przepaœÌ miĂŞdzy nicoÂściÂą a nieskoĂączonoÂściÂą.   http://www.youtube.com/watch?v=u5vQO1Uw90k&feature=related
Allegro - taneczny, jakby pogodny - lecz jednoczeÂśnie przesÂłoniĂŞty chmurkÂą nostalgii. Akordem dramatycznego wzruszenia caÂłoœÌ siĂŞ koĂączy...   http://www.youtube.com/watch?v=DP03KUAauWU&feature=related

ArcydzieÂło - z dedykacjÂą dla Beatki, ktĂłrÂą kochajÂą wszystkie koncerty fortepianowe. Chichot

DziĂŞkujĂŞ!!! Ale skÂąd wiesz, Âże wszystkie?
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #73 : Marzec 20, 2011, 01:54:20 »

Pewnie nie wiem. Ale ten powyÂżej, a moÂże i ten poniÂżej - chyba tak...

http://www.youtube.com/watch?v=wyOf_L4cNHc

ewa578
Ekspert

Ewa

« Odpowiedz #74 : Marzec 20, 2011, 09:51:05 »

ZaczĂŞÂłam dzisiejszy dzieĂą czym cudownym!!!
http://www.youtube.com/watch?v=n-m3LQCTxo0
Strony: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 13   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

silverstar animilkowo neder-live black-for kalinowatyper