Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 9 10 [11] 12 13 14   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: muzyka filmowa  (Przeczytany 81659 razy)
anelik
Ekspert

« Odpowiedz #150 : Czerwiec 19, 2011, 21:56:42 »

Esencja emocji zawarta w kilku zaledwie muzycznych frazach...

http://www.youtube.com/watch?v=HUih4YFtIiI&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=u1KvEyZE9_c&feature=related
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #151 : Czerwiec 20, 2011, 08:03:07 »

U Preisnera (Kowalskiego) fraza zdycha od razu po kilku sekundach. Potem sie ona powtarza i znowu zdycha.
Byc moze emocje, ktore odbierasz znajduja sie w brzmieniu tego instrumentu.
Uwazam, ze kompozycja przecietna, ale brzmienie fletu niezle (choc na dluzsza mete denerwujace).

Preisner kocha tworzyc harmonie dodajac zawsze do glownego glosu tercje. I tak ta wszystko chodzi w rownoleglych tercjach.
Ot,  cale brzmienie, dosyc typowe dla nowicjuszy. Po prostu brak kunsztu.
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #152 : Lipiec 12, 2011, 21:00:09 »

Obejrza³am ostatnio Targowisko pró¿noœci i wpad³a mi w ucho jedna pieœù, œpiewana przez Custer LaRue.

http://www.youtube.com/watch?v=7g6x7Cb0fF8
Allegra
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #153 : Lipiec 13, 2011, 20:30:00 »

Na TVP1 zaczyna siĂŞ "Tatarak" z muzykÂą PawÂła Mykietyna.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #154 : Październik 03, 2011, 21:51:42 »

Kilka razy Beatka reklamowaÂła nam film pt...(carramba! - zapomniaÂłem Chichot) w ktĂłrym gÂłowna bohateka kupuje fortepian. W przeÂłomowej  scenie filmu jest luÂźna improwizacja pod preludium cis-moll Rachmaninowa, zresztÂą - granym przez jednÂą z postaci tego filmu.
Aktualnie oglÂądam mini-serial pt. "MILDRED PIERCE". (Ameryka, lata trzydzieste). JednÂą z postaci jest mÂłoda dziewczyna, ktĂłrej w trzecim odcinku matka zamierza kupiĂŚ fortepian. Co jest ilustracjÂą dla sekwencji - gdy mowa o zamiarach i potrzebie kupna fortepianu?
Tak! Nie inaczej - rĂłwniez preludium Rachmani owa cis-moll i rĂłwniez grane przez jednÂą z postaci serialu Chichot
Ciekawe, czy to tylko przypadek, czy to preludium jest jakies zaczarowane i na trwaÂłe wpisane w zamiary merkantylne miÂłoÂśnikĂłw pianoforte Chichot

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #155 : Październik 04, 2011, 17:03:19 »

Januszu, nie ma przypadkĂłw, to przeÂśladowanie JesteÂś skazany na preludium cis-moll Rachmaninowa. I oczywiÂście jest ono zaczarowane   
A tytuÂł filmu to Tajnosti (Sekrety).
Bodek1
Ekspert

« Odpowiedz #156 : Październik 07, 2011, 13:37:10 »

OglÂądaÂłem wczoraj "BitwĂŞ WarszawskÂą 1920" J. Hoffmana. Film wg mnie trzeba koniecznie obejrzeĂŚ. Zrobiony w technologii 3D - ogromne wraÂżenie robiÂą sceny batalistyczne (czuje siĂŞ byĂŚ w Âśrodku bitwy - niekiedy jest siĂŞ "przejechanym" przez pojazd, konie, "potrÂąconym" odÂłamkiem, zrzucanÂą flagÂą, upadajÂącym ÂżoÂłnierzem) mnĂłstwo statystĂłw, koni, pojazdĂłw, broni, strojĂłw z tamtych lat...Co do muzyki to oczywiÂście gÂł. marsze, pieÂśni, przeboje tamtych czasĂłw i muzyka Kilara. Najbardziej wzruszajÂącym dla mnie momentem w filmie jest: gdy Olga (Natasza UrbaĂąska) - Âśpiewaczka rewiowa dowiaduje siĂŞ o zaginiĂŞciu swojego ÂświeÂżo poÂślubionego mĂŞÂża Jasia (Szyc) na froncie i ÂśpiewajÂąc "RozkwitajÂą pĂŞki biaÂłych ró¿" wzrusza siĂŞ i z pÂłaczem ucieka z rewiowej sceny (UrbaĂąska ÂśpiewaÂła na tyle piĂŞknie i autentycznie, Âże ja rĂłwnieÂż siĂŞ wzruszyÂłem - dobrze, Âże miaÂłem okulary Spoko. Ostatnia scena juÂż nie byÂła dla mnie wzruszajÂąca - bo Olga zostaje sanitariuszkÂą i jak siĂŞ spodziewaÂłem znajduje swojego ukochanego wÂśrĂłd powaÂżnie rannych po zwyciĂŞskiej Bitwie - schemat, ktĂłry widziaÂłem juÂż w paru filmach  . Tak czy inaczej film trzeba koniecznie obejrzeĂŚ w kinie bo w tv to juÂż nie bĂŞdzie to samo. Nawet porĂłwnujÂąc to z "Avatarem" tu techn. 3D jest lepsza w dodatku oddana rzetelnie historia Bitwy - postacie historyczne (PiÂłsudski, Witos, Grabski, Lenin, Stalin, Tuchaczewski i wielu innych) - super film - moÂże ÂśmiaÂło kandydowaĂŚ do Oscara   
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #157 : Październik 07, 2011, 14:01:17 »

MiÂło czytaĂŚ takÂą recenzjĂŞ. MoÂże rzeczywiscie zachĂŞciĂŚ. W roznych pisemkach film ten ma ledwie dwie gwiazdki (na piĂŞĂŚ). Niezbyt wiec robiÂą mu  dobrÂą publikĂŞ. Ale ja, postaram siĂŞ Bogadanie, pĂłjÂśc za TwÂą namowÂą

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
kozioÂł
Ekspert

« Odpowiedz #158 : Październik 07, 2011, 17:49:40 »

RĂłwnieÂż na bank bĂŞdĂŞ, tylko koniecznie muszĂŞ sprawdziĂŚ kiedy u nas bĂŞdÂą grali..bo moÂże byĂŚ tak, Âże juÂż "po ptokach" Chichot. Bodziu, takie pytanko - a na filmie pokazano formacje polskie wiĂŞcej jak siĂŞ broniÂą, czy jeno jak atakujÂą ??  
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #159 : Październik 08, 2011, 09:54:30 »

kozioÂłku........
Bodek1
Ekspert

« Odpowiedz #160 : Październik 08, 2011, 14:56:31 »

Konradzie na filmie nasze formacje pokazane sÂą jak siĂŞ broniÂą i to bardzo dzielnie (w okopach "tuÂż nad twojÂą gÂłowÂą w okularkach" dochodzi do heroicznej walki wrĂŞcz, padajÂą ranni i zabici - leje siĂŞ krew, padajÂą odÂłamki, wybuchajÂą pociski - naleÂży  pamiĂŞtaĂŚ, Âże to tylko kino i za bardzo siĂŞ nie wczuwaĂŚ... ) w pewnym momencie sanitariuszka Olga (N. UrbaĂąska) zastĂŞpuje wybitÂą zaÂłogĂŞ karabinu maszynowego i z "groÂźnym" okrzykiem Âścina nacierajÂących bolszewikĂłw - niemal ostatnia przy Âżyciu z oddziaÂłem ale...daje radĂŞ . Dopiero manewr taktyczny kawalerii pod wodzÂą samego PiÂłsudskiego zmienia losy bitwy (zresztÂą zgodnie z historiÂą)
kozioÂł
Ekspert

« Odpowiedz #161 : Październik 08, 2011, 15:03:20 »

No co Moniu, przecieÂż tylko siĂŞ zapytaÂłem..

DziĂŞki Bodku, to faktycznie musi byĂŚ niesamowity widok - koniecznie zatem trzeba bĂŞdzie obejrzeĂŚ
anelik
Ekspert

« Odpowiedz #162 : Październik 29, 2011, 20:16:52 »

PorzÂądkowaÂłam pÂłyty z filmami. OdkurzajÂąc pudeÂłka natknĂŞÂłam siĂŞ na "Godziny". GdzieÂś tam w gÂłowie zaszemraÂło mi wspomnienie motywu fortepianowego. PoszukaÂłam...

http://www.youtube.com/watch?v=_fbNZpqlx_c&feature=related
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #163 : Styczeń 25, 2012, 17:05:11 »

Ernst Reijseger i muzyka do filmu Wernera Herzoga "Jaskinia zapomnianych snĂłw" w wersji koncertowej

http://www.youtube.com/watch?v=BBpZLGYcQS8
tuco82
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #164 : Luty 13, 2012, 15:58:43 »

Wiem, ¿e Killar ju¿ by³, ale pozwolê sobie od siebie podkreœliÌ, ¿e polonez z Pana Tadeusza jest dzie³em wspania³ym. Bardzo mi siê podoba zw³aszcza dynamika zmian tonacji (to siê nazywa harmonia?) a-moll, C-dur, A-dur, fis-moll, d-moll, póŸniej zmiana znaków przykluczowych w zapisie nutowym na F-dur/d-moll. I w³aœnie ten moment najbardziej mi siê podoba. W³aœnie studiujê ten utworek w wersji na pianino.

"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w¹tpliwa autentycznoœÌ." - Albert Einstein
Strony: 1 ... 9 10 [11] 12 13 14   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

countrylife animilkowo black-for kalinowatyper twistedgamers