Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 19 20 [21] 22 23 ... 36   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Filmy, ktĂłre warto przeÂżyĂŚ  (Przeczytany 149965 razy)
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #300 : Maj 14, 2011, 11:52:56 »

Masz racjĂŞ Izuniu, ale my starsza mÂłodziez powinniÂśmy byĂŚ do tego
przyzwyczajeni, wszak muzykĂŞ klasycznÂą kiedyÂś moÂżna byÂło usÂłyszeĂŚ tylko o tak
egzotycznych porach. Pamietam "Tristana i IzoldĂŞ" ktĂłra to opera koĂączyÂła siĂŞ o 4.00 .
A prezentujÂący jÂą BogusÂław KaczyĂąski namawiaÂł do gÂłoÂśnego sÂłuchania "niech siĂŞ PaĂąstwo nie
przejmujÂą sÂąsiadami oni teÂż chĂŞtnie posÂłuchajÂą"

gandarwa
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #301 : Maj 14, 2011, 12:31:19 »

Tak, jaka piĂŞkna konkluzja!! 
A ja siĂŞ kiedyÂś nie mogÂłam nadziwiĂŚ moim znajomym, co to w mieÂście ParyÂżu byli w czasach sÂłusznie minionych i opowiadali, Âże filmy tam ciekawe serwowano w ichniej tv do obejrzenia, ale... po nocy... I oni, psy na kulturĂŞ, drzemkĂŞ sobie ucinali, nastawiali budzik na odpowienia godzine i oglÂądali...
Hmmm, teÂż jest jakiÂś pomysÂł...
A "Parsifal" tez potrafiÂł siĂŞ koĂączyc ok. 2.00, a na rano do pracy byÂło trza....  Szok

ÂŚwiateÂłko ÂślĂŞ
Izabela
kozioÂł
Ekspert

« Odpowiedz #302 : Maj 14, 2011, 15:03:27 »

A zatem Terenia, lekturĂŞ trza bĂŞdzie obowiÂązkowo zaliczyĂŚ - uwielbiam takie klimaty, przypomina mi to trochĂŞ "Lawrenca z Arabii", no ale tam to jednak nieco inna tematyka i terytoria paĂąstwowo-plemienne..

Nie wiem, czy juÂż czasem nie byÂło..
http://www.youtube.com/watch?v=IDF0at7sC0M

gandarwa
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #303 : Maj 14, 2011, 21:48:58 »

"Lawrence z Arabii" chyba nie byÂł... ale faktycznie super-klimaty... Nie mĂłwiÂąc o Peterze O'Tool.... i caÂła plejada znakomitoÂści, co daje niezrĂłwnany film... DziĂŞki za przypomnienie, KozioÂłeczku!

Ale jak tu ma byĂŚ lektura obowiÂązkowa, to nie ma przebacz!
A Âże dzisiaj noc muzeĂłw, to moÂżna odwrĂłciĂŚ zagadnienie - Âże mnie bĂŞdzie oglÂądaÂł film jako eksponat muzealny
(ten eksponat to ja, nie film)!     

ÂŚwiateÂłko ÂślĂŞ
Izabela
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #304 : Maj 14, 2011, 22:33:11 »

Tak a propos jeszcze Lawrence'a to moÂże widzieliÂście taki film o nim "Niebezpieczny czÂłowiek".ByÂł kiedyÂś w TVP.
G³ówna rolê gra³ Ralph Fiennes i to tak wspaniale, ¿e na drugi dzieù polecia³am do wyp.publ. ,
wypoÂżyczyÂłam "Siedem filarĂłw mÂądroÂści" i przeczytaÂłam od deski do deski a wierzcie mi to niezÂła cegÂła

TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #305 : Maj 14, 2011, 23:22:43 »

Wszyscy ludzie marzÂą, ale nie wszyscy tak samo.
Ci, ktĂłrzy ÂśniÂą nocami w zakurzonych zakamarkach duszy, budzÂą siĂŞ rankiem, stwierdzajÂąc, Âże to daremne. Niebezpieczni sÂą ci, co marzÂą za dnia, poniewaÂż majÂąc oczy szeroko otwarte, mogÂą urzeczywistniĂŚ swoje marzenia. /E.T.Lawrence/

http://www.youtube.com/watch?v=dFAzzEYmnm4

aro 59
Ekspert

--- Marek ---

« Odpowiedz #306 : Maj 17, 2011, 08:15:57 »

Ciekawy film:
 „Konopielka”

Film, w skumulowany sposĂłb, traktuje o zderzeniu w powojennej spoÂłecznoÂści polskiej wsi

pomiĂŞdzy
kulturÂą ludowÂą i mentalnoÂściÂą tradycyjnÂą, ktĂłra nakazuje Âżycie zgodnie z rytmem natury
a
postĂŞpem cywilizacji, nowoczesnoÂściÂą i nowoÂściami wobec ktĂłrych chÂłopi sÂą nieufni i niechĂŞtni.

Wszystkie te zmiany mieszkaĂący, ÂżyjÂący dotÂąd w symbiozie z naturÂą, we wszystkich sferach Âżycia
przyjmujÂą niechĂŞtnie,
ale nowoÂści bardzo kuszÂą...

pozdrawiam          
               Marek
gandarwa
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #307 : Maj 17, 2011, 11:10:05 »

To jeszcze "Awans" Janusza Zaorskiego, wedÂług powieÂści tego samego autora,
co "Konopielka" - Edwarda RedliĂąskiego... 1974 rok... magister Marian Opania, gÂłucha wieÂś
i zabobony... i koniecznie nowoczesnoœÌ... 

ÂŚwiateÂłko ÂślĂŞ
Izabela
kozioÂł
Ekspert

« Odpowiedz #308 : Czerwiec 03, 2011, 23:01:39 »

"Tora, Tora, Tora" (czyli tygrys, tygrys, tygrys) - film z 1970 r..flota cesarstwa Japonii, decyduje siĂŞ na realizacjĂŞ ryzykownego planu uderzenia w samo serce amerykaĂąskiej floty, stacjonujÂącej na Pearl Harbor. I tak pamietny dzieĂą 7 grudnia 1941 staÂł siĂŞ wiĂŞc, bodaj najwiĂŞkszym dramatem w caÂłej historii USA..

Zrealizowany z wielkim rozmachem, obraz tej spektakularnej operacji uderzeniowej (przez caÂłkowite zaskoczenie - typowy wschodni styl walki  ), dokonanej przy uÂżyciu myÂślistwa standardowego i nurkujÂącego (w tym sÂłynne Mitshubishi "zero")

http://www.youtube.com/watch?v=sFYWpr5FNE8
http://www.youtube.com/watch?v=-o2vIpCV6os&feature=related
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #309 : Czerwiec 11, 2011, 16:26:50 »

William Wharton napisaÂł powiesc, Alan Parker ja sfilmowaÂł, Peter Gabriel napisaÂł muzyke.

Ptasiek (Birdy), goraco polecam, najlepsza scena (moim zdaniem) ponizej - Lot Ptaska:

http://www.youtube.com/watch?v=OYUGIEzyWCk
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #310 : Czerwiec 11, 2011, 17:00:18 »

ÂŻycie ukryte w sÂłowach (La Vida secreta de las palabras), film w rezyserii Isabel Coixet, producentem filmu jest miĂŞdzy innymi Pedro AlmodĂłvar. Jeden z piekniejszych, jakie widziaÂłam, mimo pozornej brzydoty zachwyca. Mozna powiedziec, ze jest o samotnosci, albo o wojnie, albo o okrucienstwie, o cierpieniu. Albo o zyciu na platformie wiertniczej. Albo o miÂłosci w roznych odsÂłonach. Film objaÂł mnie w posiadanie dwa lata temu i nadal nie puszcza.

Opis akcji nic tu nie da, pozornie nie dzieje siê zbyt wiele. Sedno sprawy tkwi w tych nielicznych, z rzadka wypowiadanych s³owach. Ka¿da z postaci jest samotna, ³¹cznie z gêsi¹ i krzaczkami bazylii. Samotny jest kosz do gry i samotna platforma wiertnicza. Barw¹ dominuj¹c¹ jest stal faluj¹cego morza, pozosta³e kolory s¹ w odcieniach smutno szarych. Nawet helikopter jest czarny. I tak to "coœ" narasta a¿ do kulminacji, jak morska fala która p³ynie ³agodnie, z pozoru leniwie, niespiesznie, a¿ zamienia siê w wielk¹ grozê...

Film ma dedykacjê, przes³anie, misjê pamiêtania. Jest WSTRZ¥SAJ¥CY. Z ca³¹ pewnoœci¹ nale¿y do moich ulubionych, niektóre sceny mog³abym ogl¹daÌ wielokrotnie, s¹ tak wiele mówi¹ce, ¿e kto wie, ile jeszcze mo¿na w nich dostrzec. Jest tu trochê symboli i wieloznacznoœci. I nie ma wiêkszego znaczenia, ¿e wystêpuje tu Tim Robbins, tego filmu nie ogl¹da siê dla aktora.

Gor¹co polecam, kino nierozrywkowe, ale wysokich lotów. Uprzedzam, ¿e ³zy prawie na pewno ka¿demu pop³yn¹. I gwarantujê, ¿e ka¿dy znajdzie coœ, co go g³êboko poruszy...

http://www.youtube.com/watch?v=RG1gTpw-bhw

« Ostatnia zmiana: Czerwiec 11, 2011, 17:04:20 wysłane przez xbw » Zapisane
kozioÂł
Ekspert

« Odpowiedz #311 : Czerwiec 11, 2011, 18:56:30 »

William Wharton napisaÂł powiesc, Alan Parker ja sfilmowaÂł, Peter Gabriel napisaÂł muzyke.
Ptasiek (Birdy), goraco polecam, najlepsza scena (moim zdaniem) ponizej - Lot Ptaska:
http://www.youtube.com/watch?v=OYUGIEzyWCk

Beatko, a zatem koniecznie trzeba bĂŞdzie tego "Ptaska" obejrzeĂŚ..Na filmiku wyglÂąda to bardziej na panicznÂą ucieczkĂŞ, niÂż lot ptaka (zwÂłaszcza w poczÂątkowej fazie) - ucieczkĂŞ przed kim, bÂądÂź przed czymÂś. Juz sama tylko ta scena, podoba mi siĂŞ - dobre..
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #312 : Czerwiec 11, 2011, 19:02:22 »

KozioÂłku, koniecznie Paniczna ucieczka - i owszem, prawidÂłowe skojarzenie, bohater wszak siedzi w psychiatryku. Mnostwo scen do smiechu, ale czasem az serce sciska... Przy okazji - jeszcze bardziej warto przeczytac.
ewa578
Ekspert

Ewa

« Odpowiedz #313 : Czerwiec 11, 2011, 20:55:24 »

ycie ukryte w s³owach obejrza³am dwa dni temu, niestety nie w ca³oœci. Ale i tak, ta czêœÌ, któr¹ widzialam zrobi³a na mnie ogromne wra¿enie, powiedzia³abym... dojmuj¹ce... Ten film zostawi³ we mnie jakiœ dziwny ból, niepokój, wra¿enie bezsilnoœci w stosunku do historii, sama nie wiem jak to nazwaÌ. Pomimo ogromnej chêci zobaczenia go w ca³oœci, chyba jeszcze przez jakiœ czas siê na to nie odwa¿ê. Ale równie¿ polecam!!!!!!!!!!
kozioÂł
Ekspert

« Odpowiedz #314 : Czerwiec 13, 2011, 23:20:34 »

Kino w³oskie - "W³óczykij" z 1961 r..Film opowiada o historii m³odego cz³owieka, pochodz¹cego z biednej dzielnicy na przedmieœciach wiecznego miasta Rzymu - cz³owieka obracajacego siê w œrodowisku lumpenproletariatu i ¿yj¹cego na koszt tutejszej prostytutki..Los mu nie sprzyja, naznaczony jest fatalizmem - sam jest bowiem przekonany, i¿ przysz³oœÌ, wszystko co ma siê wydarzyÌ, jest ju¿ z góry ustalone..i nie mo¿e byÌ zmienione przez ¿adne dzia³anie pojedynczej ludzkiej jednostki...

http://www.youtube.com/watch?v=4ZZX4G_iTNg
http://www.youtube.com/watch?v=zX--HwKW8o4&feature=related
Strony: 1 ... 19 20 [21] 22 23 ... 36   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

mini-land black-for paktprzyjazni countrylife kalinowatyper