Strona g³ówna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj siê
Go¶æ
.
Zaloguj siê
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzieñ
1 Tydzieñ
1 Miesi±c
Zawsze
Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci
: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
Dzia³y forum
>
O wszystkim i o niczym
>
Filmy, które warto prze¿yæ
Strony:
1
...
27
28
[
29
]
30
31
...
36
Do do³u
« poprzedni
nastêpny »
Drukuj
Autor
W±tek: Filmy, które warto prze¿yæ (Przeczytany 140140 razy)
aro 59
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1263
--- Marek ---
Odp: Filmy, które warto prze¿yæ
«
Odpowiedz #420 :
Grudzieñ 10, 2011, 11:19:22 »
Oba filmy pokazuj± pogardê,
która by³a wtedy i
która dalej rz±dzi ¶wiatem
pozdrawiam
Marek
TeresaGrob
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2621
«
Odpowiedz #421 :
Grudzieñ 29, 2011, 16:28:11 »
Poniewa¿ w ¶wiêta jak co roku w tv filmowa posucha, uda³am siê do pirata i
obejrza³am bardzo ciekawy film."When Nietzsche Wept" czyli "Kiedy Nietzsche p³aka³" to film oparty na
powie¶cie Irwina Yaloma wydanej tak¿e u nas.
Nikomu nie znany filozof Fryderyk Nietzsche i s³ynny psychiatra Józef Breuer spotykaj± siê za spraw±
przyjació³ki Nietzsche'go Lou Salome.
Breuer ma leczyæ Nietzschego z depresji, ale wkrótce sytuacja ulega zmianie i to Nietzsche pomaga lekarzowi m.in
przedstawiaj± mu sw± teoriê "wiecznego powrotu".Nietzsche uwa¿a³, ¿e poniewa¿ wszech¶wiat jest nieskoñczony
a liczba atomów tym wszech¶wiecie jest skoñczona to jego dzieje bêd± siê ci±gle powtarza³y.
Dotyczy to tak¿e ka¿dego pojedyñczego ¿ycia.Z jednej strony jest to teoria bardzo pesymistyczna. Je¶li raz prze¿yte nasze ¿ycie bêdzie siê powtarzaæ w nieskoñczono¶æ to nie mamy wp³ywu na nic. Z drugiej natomiast strony powinni¶my wobec tego staraæ sie aby nasze ¿ycie by³o warte aby je prze¿ywaæ w nieskoñczono¶æ, aby¶my w ka¿dej chwili mogli powiedzieæ to jest ¿ycie jakie wybra³em i wybra³em dobrze.Zrozumienie tej teorii bêdzie mia³o wp³yw na losy doktora.
W tle pojawia siê tak¿e postaæ Zygmunta Freuda i pytanie czy filozofia Nietzschego mia³a wp³yw na teoriê psychoanalizy.
Choæ Freud zawsze zastrzega³ siê, ¿e nigdy Nietzschego nie czyta³ to podobieñstwa s± uderzaj±ce.
Oczywi¶cie mog³o siê zdarzyæ, ¿e dwa wielkie umys³y swojej epoki dosz³y oddzielnie do takich samych wniosków.
Podobno ksi±¿ka Yaloma jest znacznie lepsza od filmu, ale niestety dla mnie chwilowo poza zasiêgiem.
Ma³y fragmencik z filmu Nietzsche, Breuer i Czajkowski:
http://www.youtube.com/watch?v=hikODa1HuPo
http://www.franzschubert.pl/
xbw
Ekspert
Wiadomo¶ci: 3110
«
Odpowiedz #422 :
Styczeñ 02, 2012, 21:45:24 »
Film niezwykle niezwyk³y, piêkny, rozleg³y.
S³ony i wilgotny, o zapachu morskich wodorostów.
Pojawi³ siê obok mnie sta³± drog±, polecony przez syna.
-Obejrzyj.
-Krótki?
-Krótki.
-OK.
£ód¼ rybacka, stara, poobdrapywana i PIÊKNA.
M³oda dziewczyna, prosta, przepe³niona azjatyckim urokiem.
Stary.
Wró¿by.
Cisza i szepty.
G³o¶ny by³ jedynie ¶miech
i ¶wist strza³ z £UKU.
Budda i hu¶tawka.
M³ody.
I wszystko jest coraz bardziej niezwyk³e.
Muzyka - lekka jak otaczaj±ce ³ód¼ fale, przesycona wielkim krêgiem s³oñca.
Film polecam bez zastrze¿eñ ka¿demu kto lubi KINO NIEZWYK£E.
Re¿yseria: Kim Ki-duk
Produkcja: Japonia, Korea Po³udniowa 2005
Dzi¶ o 21.00 na FilmBox
TeresaGrob
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2621
«
Odpowiedz #423 :
Styczeñ 07, 2012, 18:54:01 »
Zrobi³am wczoraj pierwsze podejscie do filmu o którym du¿o s³ysza³am, na naszym forum tak¿e.
Zacze³am ogladaæ "Pinê" Wima Wendersa.
Niestety ponios³am wielk± klêsk±
Przede wszystkim muzyka. Wspólczesna, która nie tylko mnie nie poruszy³a ale po jakim¶ czasie doprowadzi³a mnie do
potwornego bólu g³owy. Przesz³o mi dopiero po 2 paracetamolach i piêknym koncercie Phillipe'a na TVP Kultura.
Na balecie w ogóle a szczególnie na tym wspó³czesnym niewiele siê znam. Mo¿e i choreografia Piny Bauch, to znaczy
na pewno jest genialna, ale ja tego chyba nie pojmujê. Bardzo jestem na siebie w¶ciek³a i za jaki¶ czas na pewno
spróbujê jeszcze raz, zw³aszcza, ¿e nie dooglada³am do koñca.
¯eby tak zupe³nie siê nie do³owac, my¶lê, ¿e mo¿e nie by³am wczoraj w nastroju
http://www.franzschubert.pl/
ewa578
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1471
Ewa
«
Odpowiedz #424 :
Styczeñ 07, 2012, 23:44:26 »
Na uspokojenie i powrót u¶miechu polecam lekki ³atwy i przyjemny (choæ nie bez przes³ania), nowy film Woody Allena "O pó³nocy w Pary¿u". Naprawdê warto. Pary¿ jest przepiêkny, niezale¿nie od epoki i pory dnia.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2767
«
Odpowiedz #425 :
Styczeñ 08, 2012, 10:20:21 »
Nie taki nowy, Ewuniu. Obejrza³em go w kinie chyba z rok temu. Na uwagê zas³uguje ma³a rólka, jak± ma w nim ma³¿onka prezydenta Francji. A tak poza tym - faktycznie: lekki, ³atwy i przyjemny, ¿e a¿ tr±ci bana³kiem
Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
ewa578
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1471
Ewa
«
Odpowiedz #426 :
Styczeñ 08, 2012, 11:19:34 »
Jesli chodzi o Allena, na razie nic nowszego nie ma. Dlatego napisa³am, ¿e nowy. Poza tym, od koñca sierpnia nie minê³o a¿ tak du¿o czasu!
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #427 :
Styczeñ 08, 2012, 15:40:04 »
O pó³nocy w Pary¿u
- polska premiera 26 sierpnia 2011, ¶wiatowa premiera 11 maja 2011. S³owo "nowe" jest bardzo wzglêdne. Je¶li kto¶ co¶ ogl±da po raz pierwszy, nawet je¶li ma kilka, kilkana¶cie, kilkadziesi±t lat, to jest to co¶ nowego, dla tej osoby. Nie sposób we wspó³czesnym ¶wiecie byæ na absolutnym topie, nawet w dziedzinie nowo¶ci kinowych, chyba ¿e jest siê krytykiem filmowym albo moim synem
Nero Fiddled
- to BÊDZIE najnowszy film Allena, dla odmiany o Rzymie
Mo¿e nastêpna w kolejce bêdzie W-wa?
Tak czy inaczej, filmy W. Allena zawsze warto zobaczyæ, s± w zasadzie ponadczasowe.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #428 :
Styczeñ 08, 2012, 19:51:24 »
W przeciwieñstwie do standardowych i zwykle pozytywnych ocen kina proponowanego przez Allena - ja bywam rzadko jego produkcjami usatysfakcjonowany. O pólnocy w Pary¿u, reklamowany jako najlepszy ze wszystkich jego dzie³ (swoj± drog±, który to raz z rzêdu marketingowcy Allena u¿ywaj± tego fortelu?) nic w mej opinii nie zamiesza³. Ot, taka komedyjka jakby rodem z ta¶my produkcyjnej sprawnego rzemie¶lnika. Za to bardzo sympatycznie wspominam 'Krystynê w Barcelonie". Ciekawe dialogi, pomys³, wartka akcja, piêkne dziewczyny...
A przed chwil± wróci³em z 'W ciemno¶ci" - Agnieszki Holland. Flm zaiste mroczny i nomen omen przez praktycznie ca³± akcjê rozgrywaj±cy sie w ciemno¶ci... lwowskich kana³ów (podczas niemieckiej okupacji miasta). Jak to u mistrzyni Holland - film z jednej strony naturalistycznie okrutnie-prawdziwy i nie stroni±cy od brutalno-obskurnych scen - z drugiej, chwytajacy za serce. W jakim¶ sensie jest to bli¼niak "Pianisty" (ave mistrzu Polañski!), ale bynajmniej nie jednojajowy. Po skoñczonej projekcji z chêci± wycz³apa³em szybko na ¶wie¿e powietrze, bo mroki i duchota tego filmu - by³y a¿ nadto dla mnie ciêzkawe...
I jeszcze jedno. W ca³ym filmie 2 razy pojawi³a sie muzyka klasyczna: raz - jaka¶ ¿ydowska orkiestra gra³a Nad piêknym modrym dunajem i dwa... ni st±d ni zow±d przez 20 sek. pobrzemiewa³a w ¶rodku filmu etiuda f-moll Chopina op. 25 bez jakiegokolwiek kontekstu.
Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #429 :
Styczeñ 08, 2012, 20:42:15 »
Allen to kino intelektualne, co niesie zagro¿enie niezrozumienia wszystkich intencji autora, ale za to nawet najs³abszy film tego re¿ysera jest dobry i o wiele bardziej warto¶ciowy ni¿ inne nawet uznane produkcje, zw³aszcza, je¶li sztukê filmow± potrafimy odbieraæ wielop³aszczyznowo.
Film Agnieszki Holland te¿ jest reklamowany jako jej najlepszy
A ja sobie odczekam, zatr± siê w pamiêci nachalne reklamy filmów, egzaltowane o nich opinie s³awnych, i obejrzê sobie na spokojnie, bez dobrodziejstwa inwentarza obrazy filmowe we w miarê czystej postaci. Choæby ju¿ wtedy nie by³y nowo¶ciami.
chingate
Go¶æ
«
Odpowiedz #430 :
Styczeñ 08, 2012, 22:18:36 »
Holland i "kino intelektualne"?? Proszê bez ¿artów, ¿adna propaganda michnikowsko-czekowska nie nic wspólnego z intelektem!!!
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #431 :
Styczeñ 09, 2012, 10:04:33 »
Cytat: xbw Styczeñ 08, 2012, 20:42:15
Allen to kino intelektualne...
Ciekawe, co Beatka rozumie pod has³em kina intelektualnego?
W moim przekonaniu, aby kino mia³o etykietê intelektualnego - powinno odwo³ywaæ siê do subtelnych "smaczków". Powinno raczej stroniæ od dynamiki, szybko¶ci i wartko¶ci akcji, b³yskotliwych dialogów i ciêtych ripost. Za to powinno byæ kinem pog³ebionych tre¶ci, kinem sytuacyjnym, kinem dialogu intelektu w sferze warto¶ci i kontropwersyjnych tez.
Tymczasem Woody Allen, tak naprawdê i de facto - to produkt dla mas. Nie stroni od populizmów, "chwytnych" tematów. Bywa rubaszny i przewidywalny.
Jego kino - to dla mnie weekendowa papka (przyznam: znakomicie serwowana na wykwintnych platerach), któr± chêtnie niekiedy spozywam, bo nie wymaga elganckiego pos³ugiwania siê sztuæcami.
«
Ostatnia zmiana: Styczeñ 09, 2012, 10:08:20 wys³ane przez Janusz1228
»
aro 59
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1263
--- Marek ---
«
Odpowiedz #432 :
Styczeñ 09, 2012, 10:36:01 »
Lubiê bardzo filmy niebanalne.
I tu ju¿ nie gra roli czy jest to film irañski, czeski, w³oski, szwedzki, fiñski…
czy amerykañski.
Jednym z filmów, który po³echta³ mój intelekt jest „Senno¶æ”
polski film dramatyczny z 2008 roku
wed³ug scenariusza
Wojciecha Kuczoka
,
w re¿yserii
Magdaleny Piekorz
.
pozdrawiam
Marek
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #433 :
Styczeñ 09, 2012, 17:05:25 »
Kino intelektualne - kino tworzone przez intelektualistê
powinno odwo³ywaæ siê do subtelnych "smaczków"
- no i przecie¿ siê odwo³uje!
Powinno raczej stroniæ od dynamiki, szybko¶ci i wartko¶ci akcji, b³yskotliwych dialogów i ciêtych ripost ...
- ale¿ jedno drugiego nie wyklucza.
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #434 :
Styczeñ 09, 2012, 17:10:00 »
Aro, ogl±da³am
Senno¶æ
, film ciekawy, ale nie wytrzyma³am napiêcia i przed koñcem wy³±czy³am (zat³uc kolesia, bo jest gejem). No i nie wiem, jak siê skoñczy³...
Strony:
1
...
27
28
[
29
]
30
31
...
36