Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 30 31 [32] 33 34 ... 36   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Filmy, ktĂłre warto przeÂżyĂŚ  (Przeczytany 149906 razy)
aro 59
Ekspert

--- Marek ---

« Odpowiedz #465 : Październik 11, 2012, 11:31:25 »

Wczoraj oglÂądaÂłem dobry film „Rendition” (Transfer), produkcji USA w 2007 roku.
Jedn¹ z g³ównych ról gra w nim Reese Witherspoon, co mi³o mnie zaskoczy³o,
bo film naleÂży do kina zaangaÂżowanego, a
jest manifestem przeciwko tajnym wiĂŞzieniom CIA poza granicami USA.

pozdrawiam          
               Marek
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #466 : Październik 11, 2012, 12:21:21 »

Z refleksem szachisty korespondencyjnego, ogl¹daj¹c po raz drugi, zachwyci³am siê filmem "Mamma Mia!". Jakoœ nie potrafiê pod¹¿aÌ na fali zachwytów wraz z reszt¹ œwiata, wolê trochê odczekaÌ i wyrobiÌ sobie "niezanieczyszczon¹" opiniê w³asn¹, czasem to moje "trochê" trwa lata. Wczoraj Merylka Streep œciê³a mnie z nóg autentycznoœci¹, spontanicznoœci¹, ¿ywio³owoœci¹, absolutn¹ wszechstronnoœci¹, zreszt¹ po czêœci pozostali "g³ówni" aktorzy tak¿e. Nie trawiê wszelkich filmów œpiewanych, nie lubiê ³¹czeù i miksów. Ale "Mamma Mija!" jest dzie³kiem wyj¹tkowym, warto wznieœÌ siê poza niechêÌ do formy, zaakceptowaÌ dan¹ formê i doceniÌ ca³oœÌ. Rewelacja.
aro 59
Ekspert

--- Marek ---

« Odpowiedz #467 : Październik 11, 2012, 13:54:01 »

Ja teÂż Beatko zakochaÂłem siĂŞ w tym filmie,
muzyka przyjemna, doskonale dopasowana fabuÂła do utworĂłw Âśpiewanych,
w dodatku wspomnienie dla mnie moich lat nastolatka, gdy ta muzyka krĂłlowaÂła,
i rzeczywiœcie Meryl Streep gra kobietê która ma doros³¹ córkê,
i kobieta w tym wieku taka wÂłaÂśnie jest.

pozdrawiam          
               Marek
aro 59
Ekspert

--- Marek ---

« Odpowiedz #468 : Październik 12, 2012, 08:27:08 »

"Click" (Klik: I robisz, co chcesz) produkcji USA w 2006 roku.

Mimo, Âże nie lubiĂŞ komizmu Adama Sandlera i w tym filmie teÂż jest wiele jego gÂłupkowatych gagĂłw, ale
spod tego humoru przebija coraz bardziej - im dÂłuÂżej oglÂąda siĂŞ ten film - powaÂżny przekaz dotyczÂący codziennego Âżycia, bo
porusza powaÂżne sprawy, o ktĂłrych napisaÂła Beatka w wÂątku o zagroÂżeniach

(…) wielu problemĂłw wspó³czeÂśnie ÂżyjÂących jednostek, coraz bardziej uwikÂłanych i zakleszczonych pomiĂŞdzy rozwojem cywilizacyjnym a pierwotnymi instynktami, odruchami.

Natura mĂłwi: weÂź drewno, zbuduj sobie schronienie, upoluj, zerwij albo wykop sobie poÂżywienie i Âżyj dÂługo i szczĂŞÂśliwie.
Cywilizacja mĂłwi: weÂź kredyt w banku na dom, samochĂłd i wakacje w tropikach, idÂź do niewolniczej pracy i spÂłacaj raty z chorymi odsetkami, pocÂąc siĂŞ w niewygodnych butach, garsonkach, garniturach, krawatach, ale za to z kolekcjÂą najnowszych gadÂżetĂłw.

zagonionego ¿ycia wspó³czesnego cz³owieka, który nie ma czasu dla ¿ony, dzieci i w ogóle dla swojego prywatnego ¿ycia, bo
waÂżne chwile w jego Âżyciu przewijane sÂą szybko do przodu, Âże w ogĂłle ich nie przeÂżywa,
choĂŚ tego nie chce.

pozdrawiam          
               Marek
aro 59
Ekspert

--- Marek ---

« Odpowiedz #469 : Październik 13, 2012, 20:11:55 »

OglÂądacie "The Age of Innocence" (Wiek niewinnoÂści)?
teraz
na Tele5

pozdrawiam          
               Marek
Lawendynka
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #470 : Październik 14, 2012, 18:54:06 »

najpierw obejrza³am film - Emma i Dexter spêdzaj¹ ze sob¹ noc tu¿ po imprezie koùcz¹cej ich studia, a potem spotykaj¹ siê przez wiele lat. z tych spotkaù ogl¹damy sobie ka¿dego roku jeden dzieù - 15 lipca, rocznicê tamtego pierwszego... spotkania patrzymy na ich przyjaŸù, pods³uchujemy ich d³ugie rozmowy telefoniczne, obserwujemy ich kolejne zwi¹zki i kariery zawodowe, wzloty i upadki, rodz¹c¹ siê i trwaj¹c¹ przyjaŸù, czasem piêkn¹, czasem trudn¹.
i wcale nie jest to banalny film, ¿adna tam komedia romantyczna. niczego nie próbuje udowadniaÌ, ani do niczego przekonywaÌ. pokazuje, jak zmieniaj¹ siê ludzie i œwiat wokó³ nich, jak wybory, których dokonuj¹, wp³ywaj¹ na ich ¿ycie i ¿ycie bliskich im osób.
polubiÂłam tych dwoje, trzymaÂłam za nich kciuki, czekaÂłam na kolejne zdarzenia z ich Âżycia

a potem przeczyta³am ksi¹¿kê Davida Nichollsa, i chocia¿ wiedzia³am, co siê stanie, co bêdzie na nastêpnej stronie, to czyta³am z zapartym tchem, wzrusza³am siê, uœmiecha³am i znowu trzyma³am kciuki
i wcale mi nie przeszkadzaÂło, Âże Emma w mojej wyobraÂźni miaÂła twarz Anne Hathaway, a Dexter uÂśmiechaÂł siĂŞ, jak Jim Sturgess

i wcale mi nie przeszkadza³o, ¿e to babski film i babska ksi¹¿ka czasem potrzeba mi takich wzruszeù i wiary, ¿e kobieta i mê¿czyzna mog¹ byÌ przyjació³mi, i nawet mi³oœÌ im w tym nie przeszkodzi

http://www.youtube.com/watch?v=39ewuxRh0es&feature=fvst
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #471 : Październik 14, 2012, 19:29:28 »

czasem potrzeba mi takich wzruszeù i wiary, ¿e kobieta i mê¿czyzna mog¹ byÌ przyjació³mi, i nawet mi³oœÌ im w tym nie przeszkodzi

http://www.youtube.com/watch?v=39ewuxRh0es&feature=fvst

piĂŞkne sÂłowa 

I dziĂŞkujĂŞ za bezpretensonalnÂą, ciekawÂą recenzjĂŞ 

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #472 : Październik 15, 2012, 09:17:58 »

Lawendynko, dlaczego czasem uÂżywasz duÂżych liter, a czasem nie?
Lawendynka
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #473 : Październik 15, 2012, 09:36:27 »

Nie wiem... czasem, jak piszĂŞ, to siĂŞ nad tym nie zastanawiam. Ale skoro to przeszkadza, to postaram siĂŞ pamiĂŞtaĂŚ o wielkich literach.
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #474 : Październik 15, 2012, 09:42:39 »

To taki maly tumiwisizm
Lawenda dziala uspakajajaco, rozleniwiajaco, rozleniwia.....rozleniw.........rozl.........ro......................
« Ostatnia zmiana: Październik 15, 2012, 09:45:25 wysłane przez bartus » Zapisane
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #475 : Październik 15, 2012, 09:45:08 »

Nie przeszkadza, tak z ciekawoœci pytam, lubiê ró¿ne dziwne formy, ale lubiê tez wiedzieÌ, z czego wynikaj¹.

Pewnie te¿ siêgnê po ksi¹¿kê, ostatnio trochê "umartwiam siê" literatur¹ amerykaùsk¹. Ju¿ nigdy nie zrobiê odwrotnie, tzn. najpierw film, potem ksi¹¿ka.
Lawendynka
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #476 : Październik 15, 2012, 09:49:41 »

Akurat w przypadku tego filmu i tej ksi¹¿ki kolejnoœÌ nie mia³a szczególnego znaczenia na ogó³ te¿ wolê najpierw czytaÌ, potem ogl¹dam.
chingate
Gość
« Odpowiedz #477 : Październik 15, 2012, 09:55:31 »

Bartusie, czy brak polskich znakĂłw diakrytycznych w Twoich tekstach to teÂż "tumiwisizm"?
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #478 : Październik 15, 2012, 09:56:25 »

Mow po polsku
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #479 : Październik 15, 2012, 10:04:44 »

Bartusie, czy brak polskich znakĂłw diakrytycznych w Twoich tekstach to teÂż "tumiwisizm"?

A tak na serio. nie wiem jak sie pisze polskie literki. Brakuje mi chyba jakiejs bibllioteki?? Nie wiem
Strony: 1 ... 30 31 [32] 33 34 ... 36   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

mini-land silverstar animilkowo twistedgamers neder-live