Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 34 35 [36]   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Filmy, które warto prze¿yæ  (Przeczytany 139625 razy)
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2767

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #525 : Maj 29, 2013, 08:41:33 »

...chetnie porównam j± z wielkim hitem sprzed chyba trzydziestu lat tym z Redfordem i Mi± Farrow.
O, dziêki! Przpomnia³as mi, Aga, o tym g³o¶nym filmie. Bo to chyba dzieki niemu postaæ Wielkiego Gatsbiego b³aka³a mi siê gdzies tam w pamieci i zachêci³a do zmierzenia siê z aktualn± ekranizacj±.

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
Mozart
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3178

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #526 : Maj 29, 2013, 22:31:28 »

Januszu, mnie takie historie w jaki¶ niezwyk³y sposób nie fascynuj± - znaj±c dobrze historiê niepoprawnego marzyciela, szed³em do kina ciekawy, na co producenci wydali ponad 100 mln dolarów. Film mnie nie zaskoczy³ - ani pozytywnie, ani negatywnie; po prostu, dramatyczna, hollywoodzka produkcja z wielkim rozmachem i nut± melancholii... Natomiast MUZA na imprezach u Gatsby'ego - wspó³czesne bity "zremiksowane" z Gershwinem (plus ogromne organy w jego pa³acu) - ha, tym mnie kupili  Chichot

TeresaGrob
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2621

« Odpowiedz #527 : Listopad 03, 2013, 17:33:23 »

Chcia³abym poleciæ film , który w³a¶nie obejrza³am.
"Kwartet" w re¿yserii Dustina Hoffmana to urocza komedia, której akcja dzieje sie w Domu Staro¶ci
dla emerytowanych muzyków.
Wielkie aktorstwo, du¿o muzyki i wa¿ne przes³anie: nigdy nie jest za pó¼no.

http://www.youtube.com/watch?v=cNYJZbci31c

Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #528 : Grudzieñ 02, 2013, 15:33:14 »

To jest ³adny film. Czarno-bia³y. Filozoficznie za¶ – obraz wielobarwny, bo w sensie charakterów i wyrazistych postaci zachwyca kolorow± têcz±. Film nie wydumany, a bole¶nie uczciwy, w którym nie³atwa prawda o skomplikowanych losach romskich pokoleñ zderza siê z regu³ami apodyktycznego pañstwa. To film o tragedii narodu, przez stulecia mamionego i sponiewieranego przez licznych w³adców, skazanego na wyginiêcie przez Hitlera, a po wojnie mierz±cego siê ze sw± skomplikowan±, coraz mniej akceptowan± przez Polaków kultur±. To film o trudnym ¿yciu cygañskiej poetki pisz±cej nie dla publikacji, ani tym bardziej dla s³awy, a z potrzeby duszy. To film o polskim „misjonarzu” natchnionym powo³aniem do utrwalenia cygañskiej kultury, w której „wczoraj” i „jutro” - to samo opisuje s³owo... To wreszcie film o mi³osnym wielok±cie, którego krawêdzie znaczone s± nie scenami seksu, i nie epatuj± zmys³owo¶ci± – a szacunkiem i fascynacj±. To piêkny film, choæ tylko czarno-bia³y. Tak jak i czarna bywa³a cygañska dola, a bia³± - naiwne, niecygañskie nadzieje… Tytu³ filmu: Papusza. Polecam.

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #529 : Grudzieñ 05, 2013, 00:32:54 »

Hm... Pamiêtacie?

http://www.youtube.com/watch?v=1b2pyEvp8ls

TeresaGrob
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2621

« Odpowiedz #530 : Marzec 28, 2014, 00:12:20 »

W³asnie obejrza³am film "Frankenstein", który jest ekranizacja spektaklu nagranego w londynskim Royal National Theatre.
Wyrezyserowa³ go s³ynny Danny Boyle, autorem jest Nick Dear, który oczywiscie opar³ swa sztuke na powie¶ci Mary Shelley.
Orygina³ czyta³am tak dawno,¿e nie umiem powiedziec co Nick Dear doda³ od siebie, ale wydaje mi sie,ze niewiele.
Opowie¶æ o doktorze Frankensteinie, który jako pierwszy bohater literacki zaingerowa³ w prawa natury lub w prawa boskie
jest aktualna i ¿ywa po dzisiejsze czasy.Wprawdzie sama historia o tym jak powsta³ potwór jest juz troche anachroniczna, jednak ci±gle ¿ywa jest dyskusja
do jakiego stopnia cz³owiek moze ingerowac w dzie³o stworzenia (in vitro, klonowanie) i w jaki sposób jest za to odpowiedzialny.
Az dziwne,¿e tak wielowatkowa , pe³n± filozoficznych pytan powie¶c napisa³a m³oda, niespe³na 20-letnia dziewczyna.

Dwie g³óne role, doktora Frankensteina i Potwora graj± Benedict Cumberbatch i John Lee Miller, którzy zreszta
na deskach teatralnych wykonywali swoje role na zmianê.Dzi¶ Wiktorem Frankensteinem by³ Benedict.

Chcia³abym podziekowaæ naszej  forumowiczce Ewie za mo¿liwo¶c obejrzenia tego doskona³ego filmu i przemi³e towarzystwo!! Buziak Buziak Buziak

https://www.youtube.com/watch?v=gLA_ZMPOOfI
« Ostatnia zmiana: Marzec 28, 2014, 00:16:51 wys³ane przez TeresaGrob » Zapisane

xbw
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3110

« Odpowiedz #531 : Marzec 28, 2014, 09:14:59 »

W³a¶nie przeczyta³am "Frankensteina", obejrza³am te¿ wszystkie trzy filmy, jakie zosta³y nakrêcone, opowiadaj±ce o okoliczno¶ciach powstania tego utworu ("Gothic", "Remando al viento" i "Haunted summer"). Na koniec wczoraj przy¶ni³ mi siê Benedict Cumberbatch i stwierdzi³am, ¿e sen niechybnie wzywa mnie do obejrzenia wersji teatralnej, spektaklu zarejestrowanego na deskach National Royal Theatre w Londynie. Uleg³am. Obejrza³am.

Podobnie jak Agnieszka by³am zachwycona. Opraw±, scenografi±, efektami, o¶wietleniem, obrotow± scen±, pomys³ami na pokazanie tematu no i oczywi¶cie gr± aktorów. Najbardziej Millera. Obaj odtwórcy g³ównych ról graj± tak¿e Sherlocka Holmesa, nie wiem, czy to by³ klucz wyboru w³a¶nie ich do obsady sztuki? Jonny Lee Miller to Sherlock z "Elementary", Benedict to Sherlock z "Sherlocka".

Wzrok na scenie przyci±ga³ g³ównie Jonny Lee Miller w roli Potwora. By³ bardziej ludzki i mniej potworny ni¿ jego stwórca Wiktor Frankenstein, który by³ w stosunku do swojego dzie³a coraz bardziej okrutny. Gra Lee Millera - mistrzostwo ¶wiata, pe³ny zachwyt. Benedict te¿ by³ OK Sztuka przejmuj±ca, Monstrum - wzruszaj±ce, ca³o¶æ zachwycaj±ca. Historia wielkiej samotno¶ci i niepowstrzymanej potrzeby mi³o¶ci i blisko¶ci, pytania o granice naukowego eksperymentu. Temat "Frankenstein" nadal jak najbardziej aktualny.
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #532 : Kwiecieñ 28, 2014, 01:01:05 »

Wlasnie teraz w TVP1 - 'Czarodziejski flet' K. Branagh'a
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 24, 2015, 12:01:53 wys³ane przez Aleksias » Zapisane

Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #533 : Maj 05, 2014, 11:39:23 »

Na niedawno maj±c± swój premierowy pokaz  „Imigrantkê” poszed³em z niema³ym zaciekawieniem. Ju¿ to za spraw± zmys³owej Marion Cottilard – odtwórczyni roli g³ównej, ju¿ za spraw± szumnych posterów reklamuj±cych obraz jako wysokobud¿etowy  amerykañski melodramat nominowany do Z³otej Palmy w Cannes.
Ciekawo¶æ moj± dodatkowo podsyci³ zwiastun intryguj±cej, chyba dla ka¿dego Polaka, fabu³y, opowiadaj±cej historiê naszej rodaczki ze ¦l±ska, która w latach prohibicji przyby³a do Ameryki w poszukiwaniu lepszego ¿ycia. W szumnych zapowiedziach prezentowa³o siê wiêc wszystko ciekawie, a najbardziej, oczywi¶cie, samo odbicie naszej narodowej traumy (zniewolenie, emigracja za chlebem) i naszej polskiej, drobnomieszczañskiej obyczajowo¶ci  w scenariuszu skrojonym przez amerykañskiego re¿ysera pod potrzeby miêdzynarodowego widza.
Jakie zatem moje wra¿enia?

Nieczêsto siê zdarza, aby zagraniczna aktorka odgrywaj±c rolê Polki mierzy³a siê na powa¿nie z naszym jêzykiem. Zdarzy³o siê tak w³a¶nie w przypadku Marion Cottilard. Jak sama wyzna³a w jednym z wywiadów, by³o to zadanie karko³omne, ponad jej mo¿liwo¶ci i sama do koñca nie wie, na ile i czy w ogóle sprosta³a? Skoro mam okazjê oceniæ, stwierdzê tak: dla potrzeb zagranicznego widza jej polski by³ bez zarzutu.  Dla widza polskiego – niestety! - Nieporadny,  sztuczny, obcobrzmi±cy,  a ju¿ na pewno daleki od ¶l±skiej gwary (któr± prawdopodobnie mia³a na¶ladowaæ).  Po co wiêc by³o rzucaæ siê z szypu³k± na s³onia? Nie wiem! (A propos: pamiêtacie film Zanussiego „Z dalekiego kraju?” Nawo³uj±ce siê w jêzyku angielskim na polach polskie ch³opki wcale nie irytowa³y, za¶ dla zagranicznego widza, jako ch³opki tak czy siak by³y wiarygodne). Nie oby³o siê i bez innych grzeszków: odmawiania pacierza przy u¿yciu lewej rêki (w naszej narodowej tradycji oznaka oddzia³ywañ co najmniej Szatana), s³abej i ma³o przekonuj±cej kreacji w scenach quasi-erotycznych (zreszt±, erotyki sensu stricto, ani nawet, jak to sie kiedy¶ mawia³o: „momentów” - w tym filmie po prostu nie by³o, i to pomimo cenzurki „dla widzów od lat 18”!) i co najgorsze: ci±gn±cej siê przez dwie godziny fabu³y rozgrywanej w ciasnych pomieszczeniach, w mrocznych zau³kach, w cieniu szarej zatoki i w plenerach Nowego Yorku zupe³nie ograbionego z iluminacji. Gdzie¿ ta wysokobud¿etowo¶æ filmu, a¿ chcia³oby siê spytaæ…

Czy zatem film polecam? Niekoniecznie… Z drugiej strony: nierzadko siê zdarza, aby zagraniczny producent na bohaterkê naznaczy³ dzieln±, prost±, polsk± niewiastê… i na kanwie jej losu naszkicowa³ obraz z przeznaczeniem dla wielkiego festiwalu. Mo¿e jednak wiêc  warto zobaczyæ?
« Ostatnia zmiana: Maj 05, 2014, 17:05:28 wys³ane przez Janusz1228 » Zapisane

amelia98
Nowy u¿ytkownik
*

Wiadomo¶ci: 1

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #534 : Czerwiec 05, 2014, 11:49:52 »

HMMM d³ugo zastanawia³am siê czy i¶æ na film, który recenzjujesz, film jak pisa³e¶ intrygowa³ poniewa¿ opowiada³ historiê naszej rodaczki i to w g³ównej mierze zachêca³o.. sam film mi przypad³ do gustu, fabu³a ciekawa i wci±gasz siê w film no mo¿e rzeczywi¶cie ten jêzyk g³ownej aktorki nie do koñca wypad³ tak jak powinien..

od siebie mogê poleciæ dwa filmy, które ogl±da³am, w sumie nowe pozycje na rynku polskim
1. czarownica - z angelin± jolie - fantasty, ciekawa fabu³a - wci±gaj±ca
2. milion sposobów jak zgin±æ na dzikim zachodzie - mocna komedia, ¶wietne teksty i ¶wietna gra aktorów, film mega:D polecam
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #535 : Wrzesieñ 15, 2014, 19:18:01 »

Niespodziewanie obejrza³am ciekawy dokument o Marcie Argerich, na TVP Kultura, tytu³ "Bloody Daughter", wiêc nawet nie wiedzia³am o czym bêdzie. Film nakrêci³a jej córka, Stéphanie Argerich. Zaskakuj±co dobry, z³o¿ony.

http://www.youtube.com/watch?v=CHWYofrfPak
http://www.filmweb.pl/film/Argerich-2012-684295
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #536 : Listopad 17, 2015, 22:23:54 »

Odwyk - rewelacyjny polski film krótki, 23 minuty, na podstawie anegdoty o Konstantym Ildefonsie Ga³czyñskim. Genialna rola Wojciecha Solarza, dobre zdjêcia - £ukasz ¯al. Dodam, ¿e komedia. Obejrza³am niedawno i teraz Ga³czyñski za mn± chodzi.

http://www.youtube.com/watch?v=8vcmmwnwXYM
http://www.filmweb.pl/film/Odwyk-2011-622688

Przecie nie dla mnie spokój ksi±g l¶ni±cych wysoko
 i wiosna te¿ nie dla mnie, s³oñce i ruñ wonna,
 tylko noc, noc deszczowa i wiatr, i alkohol—
 serwus, madonna.

Byli inni przede mn±. Przyjd± inni po mnie,
 albowiem ¿ycie wiekuiste, a ¶mieræ p³onna.
 Wszystko jak sen wariata ¶niony nieprzytomnie—
 serwus, madonna.
ulung123
Nowy u¿ytkownik
*

Wiadomo¶ci: 2

« Odpowiedz #537 : Maj 21, 2018, 12:53:22 »

A jak polecam film Sztuka Kochania - ¶wietna produkcja

idealna na prezenty hulajnoga dla 2 latka
Strony: 1 ... 34 35 [36]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: