Strona g³ówna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj siê
Go¶æ
.
Zaloguj siê
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzieñ
1 Tydzieñ
1 Miesi±c
Zawsze
Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci
: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
Dzia³y forum
>
O wszystkim i o niczym
>
Filmy, które warto prze¿yæ
Strony:
1
...
3
4
[
5
]
6
7
...
36
Do do³u
« poprzedni
nastêpny »
Drukuj
Autor
W±tek: Filmy, które warto prze¿yæ (Przeczytany 140064 razy)
kozio³
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1293
Odp: Filmy, które warto prze¿yæ
«
Odpowiedz #60 :
Grudzieñ 21, 2010, 01:07:16 »
A skoro Bondarczuk, to nie sposób nie wspomnieæ o mega-produkcji "Wojna i pokój"..do dnia dzisiejszego chyba jeszcze nikomu nie uda³o siê lepiej zrealizowaæ sceny s³ynnej batalii, a w³a¶ciwie "hekatomby" pod Borodino..(tysi±ce statystów - choæ nawet i tutaj niektóre ujêcia niepozbawione s± pewnej sztuczno¶ci..)
gandarwa
Aktywny u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 247
«
Odpowiedz #61 :
Grudzieñ 21, 2010, 01:44:39 »
Jest gdzie¶, Kozio³ku, do obejrzenia "Wojna i pokój" mo¿e??
Chêtnie bym sobie od¶wie¿y³a...
Pamietam, ¿e Rosjanie mieli sk³onno¶æ do patosu, d³ugich ujêæ, mo¿e to wydawaæ siê sztuczne...
Racja, ¿e znakomicie oddany ca³y koszmar Borodina . ... Tysiace ówczesnych statystów dzi¶ 'za³atwi³by' komputer przy pomocy 6-osobowego oddzia³ku, ca³± bitwê te¿...
A "Cichy Don"? Niewiele pamietam z oryginalnego serialu. Jest w spzreda¿y "Cichy Don" prod. rosyjskiej, ale po angielsku.
Obejrza³am inna wielk± literaturê rosyjsk± na ekranie - "Eugeniusza Oniegina", realizacja angielska. Hmmm, tak tylko mówiê.
¦wiate³ko ¶lê
Izabela
kozio³
Ekspert
«
Odpowiedz #62 :
Grudzieñ 21, 2010, 02:51:41 »
Je¶li chodzi o ca³o¶æ filmu, to niestety nie wiem Gandarwo..natomiast sam± bitwê chyba tak, zreszt± kilka miesiêcy temu ogl±da³em j± kawa³kami na YouTube. Wystarczy, ¿e wpiszesz w oknie s³owo 'Borodino" lub "Wojna i pokój" - Bondarczuk i powinno sie pojawiæ kikla propozycji..
Powiem Ci, ¿e akurat w tym przypadku nie przeszkadza mi d³ugo¶æ ujêcia - tutaj jest ono jak najbardziej potrzebne, aby stopniowo wprowadzaæ widza w poszczególne fazy z jednoczesnym ukazaniem ludzkich s³abo¶ci (np sposób zachowania i reakcje Bonapartego)
no i oczywi¶cie w miarê zgodne z realiami przedstawianie samego rozleg³ego teatru dzia³añ - szczególnie ¶wietne sceny z lotu ptaka..Za¶ co do sztuczno¶ci mia³em na my¶li jedynie sposób zachowania niektórych jednostek w trakcie prowadzenia walki np przy Wielkiej Reducie, czy Fleszach (tzw trzech strza³ach) Bagrationa..W taki sposób nie prowadzono g³êbokich kolumn czworoboków ( i to w dodatku krokiem defiladowym), pocz±tkowo tak, ale potem rozwijano je..by na 50-100 m rozpoczynaæ frontalny szturm biegiem - a nie maszerowaæ do koñca tj a¿ do samych parapetów redut, jak na defiladzie..
"Cichy Don"? Co¶ kojarzê..ale tak jakby nieco przez mg³ê, czy to aby nie o Kozakach z pozniejszym w±tkiem "rewolucyjnym"? (nieszczê¶liwa ¿ona jednego z tych twardych ludzi, podejmuje nieudan± próbê samobójcz± - przez co zostaje okaleczona do koñca ¿ycia) ale czy to ten film, tego pewny nie jestem..
aro 59
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1263
--- Marek ---
«
Odpowiedz #63 :
Grudzieñ 21, 2010, 07:12:10 »
"Cichy Don" z 1957 roku
to jeden z najpiêkniejszych filmów
w historii kina.
Film w sferze spo³eczno¶ciowej jest bardzo "¿yciowy",
a w sferze kulturowej
opisuje wyniszczenie przez bolszewizm
dumnego i bogatego narodu Kozaków,
i ich krainy mlekiem i miodem p³yn±cej
znajduj±cej siê nad tytu³owym Donem.
pozdrawiam
Marek
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2767
«
Odpowiedz #64 :
Grudzieñ 21, 2010, 10:12:25 »
A ja z rosyjskich (radzieckich) filmów najchêtniej wspominam przedwojenne komedie: ¦wiat siê ¶mieje (Wieso³aja riebiata) z doskona³± muzyk± Dunajewskiego albo Wo³ga, Wo³ga. Powojenne kino rosyjskie to dla mnie przede wszystkim "'Lec± ¯urawie". Je¶li kto¶ jeszcze nie ogl±da³ - bardzo, bardzo gor±co zachêcam. To jeden z najpiêkniejszych filmów jakie obejrza³em w ¿yciu. By³o w zesz³ym roku wznowienie na DVD. To przepiêkna i m±dra opowie¶æ o mi³o¶ci wpisanej w dramat wojny i dylematach moralnych kompozytora-pianisty.
W kinie radzieckim zawsze przeszkadza³o mi wszechobecne ci¶nienie propagandy, szczególnie doprowadzone do perfekcji w epopei filmowej "Wyzwolenie", w ¯urawiach - jej praktycznie nie ma.
(A na marginesie: zachêcam do lektury mojego felietonu: "¦wiat siê ¶mieje! – Lub o propagandzie s³ów kilka"...)
Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
gandarwa
Aktywny u¿ytkownik
«
Odpowiedz #65 :
Grudzieñ 22, 2010, 02:59:23 »
Cytat: kozio³ Grudzieñ 21, 2010, 02:51:41
Je¶li chodzi o ca³o¶æ filmu, to niestety nie wiem Gandarwo..natomiast sam± bitwê chyba tak, zreszt± kilka miesiêcy temu ogl±da³em j± kawa³kami na YouTube. Wystarczy, ¿e wpiszesz w oknie s³owo 'Borodino" lub "Wojna i pokój" - Bondarczuk i powinno sie pojawiæ kikla propozycji..
Powiem Ci, ¿e akurat w tym przypadku nie przeszkadza mi d³ugo¶æ ujêcia - tutaj jest ono jak najbardziej potrzebne, aby stopniowo wprowadzaæ widza w poszczególne fazy z jednoczesnym ukazaniem ludzkich s³abo¶ci (np sposób zachowania i reakcje Bonapartego) (...)
Kozio³ku, dziêki za wskazówke do YouTuba i plastyczne obja¶nienie gier wojennych: tu Borodino - kompletnie siê na tym nie znam, a teraz mo¿e uda mi sie cos zrozumieæ. D³ugie ujêcia czy "sztuczno¶æ" - mnie to nie razi, takie spostrze¿enie jedynie poda³am. Jêzyk filmu jest specyficzny, wiadomo. I stanowi o tym, ¿e jeden film jest genialny, a inny genialny inaczej...
¦wiate³ko ¶lê
Izabela
gandarwa
Aktywny u¿ytkownik
«
Odpowiedz #66 :
Grudzieñ 22, 2010, 03:10:51 »
Cytat: aro 49 Grudzieñ 21, 2010, 07:12:10
"Cichy Don" z 1957 roku
to jeden z najpiêkniejszych filmów
w historii kina.
Film w sferze spo³eczno¶ciowej jest bardzo "¿yciowy", a w sferze kulturowej opisuje wyniszczenie przez bolszewizm
dumnego i bogatego narodu Kozaków, i ich krainy mlekiem i miodem p³yn±cej znajduj±cej siê nad tytu³owym Donem.
Tak mnie zainspirowa³e¶, Aro, ¿e poczyta³am troche o tym filmie, o powie¶ci i Bondarczuku. Niezwyk³e dzieje... Podrzucam link do ewent. lektury
http://esensja.pl/film/dvd/tekst.html?id=5514
, ale jest trochê materia³u, zagadkowa historia ostatniej realizacji "Cichego Donu" Bondarczuka. Wypo¿yczy³am nawet ten film
Có¿? po angielsku.
¦wiate³ko ¶lê
Izabela
gandarwa
Aktywny u¿ytkownik
«
Odpowiedz #67 :
Grudzieñ 22, 2010, 03:29:52 »
Cytat: Janusz1228 Grudzieñ 21, 2010, 10:12:25
A ja z rosyjskich (radzieckich) filmów najchêtniej wspominam przedwojenne komedie: ¦wiat siê ¶mieje (Wieso³aja riebiata) z doskona³± muzyk± Dunajewskiego albo Wo³ga, Wo³ga. Powojenne kino rosyjskie to dla mnie przede wszystkim "'Lec± ¯urawie". Je¶li kto¶ jeszcze nie ogl±da³ - bardzo, bardzo gor±co zachêcam. To jeden z najpiêkniejszych filmów jakie obejrza³em w ¿yciu. By³o w zesz³ym roku wznowienie na DVD. To przepiêkna i m±dra opowie¶æ o mi³o¶ci wpisanej w dramat wojny i dylematach moralnych kompozytora-pianisty.
W kinie radzieckim zawsze przeszkadza³o mi wszechobecne ci¶nienie propagandy, szczególnie doprowadzone do perfekcji w epopei filmowej "Wyzwolenie", w ¯urawiach - jej praktycznie nie ma.
(A na marginesie: zachêcam do lektury mojego felietonu: "¦wiat siê ¶mieje! – Lub o propagandzie s³ów kilka"...)
No taaak, Januszku!!
- ¦wiat sie ¶mieje mogê ogl±daæ do dzi¶! Wo³ga Wo³ga te¿ - pogodne komedie muzyczne i ¶wietne g³osy bohaterów: Lubow Or³owej i Leonida Utiosowa.
Lec± ¿urawie z Tatiana Samoj³ow± (Jaka piêkna!) - równie¿ do³aczam siê do zachêcania i ogl±dania.
Pamietam te¿ "Czterdziesty pierwszy" z piêknym wówczas Olegiem Stri¿enowem - widzia³am go znacznie pó¼niej w teatrze w Odessie bodaj w Czajce, ale wra¿enie ju¿ nie to... "O szóstej wieczorem po wojnie"....
I ca³kowicie nie rosyjski, ale w przepastnych lasach sie dziej±cy film Kurosawy "Dersu Uza³a" - tak¿e d³ugie ujêcia, wolna narracja, specyficzna poetyka...
A¿ siê prosi teraz "przerobiæ" kino japoñskie...
Te¿ jest co prze¿ywaæ - wysoki poziom do dzis.
Acha, czy ktos wymieni³ mo¿e "Casablancê"?? HIT!
Januszku, koniecznie przeczytam Twój felieton, gdyz bardzo lubiê Twoje pióro i to ciep³o, ktore obficie rozdajesz...
¦wiate³ko ¶lê
Izabela
kozio³
Ekspert
«
Odpowiedz #68 :
Grudzieñ 22, 2010, 03:32:16 »
Wrócê jeszcze na momencik do wspomnianego wcze¶niej przez kogo¶
filmu "Wojna i pokój" Bondarczuka..mowa by³a o pewnej sztuczno¶ci niektórych z ujêæ, a do takich mo¿na z pewno¶ci± zaliczyæ, chocia¿by sam tylko sposób nienaturalnego zachowania Bonapartego i co wa¿niejszych oficerów-genera³ów, który w ¿adnej mierze nie odpowiada rzeczywistym faktom (co wcale nie oznacza, ¿e film jest marny - gdy¿ jest on naprawdê wyj±tkowy)
Te ruchy cia³a nazbyt gwa³towne, jakby pozowane - polecenia za¶: szorstkie, krótkie, wypowiadane szybko z nad wyraz pewnym g³osem..Niekiedy zatem mia³o sie wra¿enie, jakby siê ogl±da³o jaki¶ stary film o japoñskich samurajach..
W rzeczywisto¶ci musia³o to wygl±daæ i zapewne wygl±da³o zupe³nie inaczej. Bonaparte by³ bowiem na swój sposób "luzakiem", w dodatku nie spa³ ca³± noc przed bitw± (w±tpliwo¶ci, nerwy), a co istotne od kilku dni by³ bardzo mocno przeziêbiony - prawdopodobnie "grypa". Tak wiêc w trakcie trwania bitwy, ju¿ nawet przed po³udniem, by³ do tego stopnia ochrypniêty ¿e niemal ca³kowicie straci³ g³os (rozkazy wydawa³ na po³y gestykuluj±c, na po³y mówi±c szeptem) W zasadzie ca³y dzieñ przesiedzia³ na fotelu z nosem wtulonym w chusteczkê z daleka od bitwy..i tylko niekiedy - badz to niemrawo, badz to nagle zrywaj±c siê, przechadza³ z wolna w t± i z powrotem (co w tym ostatnim przypadku, by³o niew±tpliwie czyst± gr± aktorsk±)
Mój bliski kolega by³ w tym miejscu jakie¶ 2 lata temu, namawia³ mnie nawet na wspóln± podró¿ - dzisiaj ¿a³ujê, ¿e nie wybra³em siê razem z nim. Sta³ dok³adnie w tym samym miejscu z którego "dowodzi³' Bonaparte..tj na niewielkim wzniesieniu szewardiñskim, nieco na lewo od zdobytej poprzedniego dnia "ma³ej redutki" i przy samym brzegu g³êbokiego jaru..
To³stoj piszac swoj± powie¶æ mia³ racjê..Z tego miejsca Bonaparte nie móg³ widzieæ i nie widzia³ pola bitwy, by³o bowiem za daleko od g³ownych dzia³añ toczacych siê tego dnia - zas³ania³y je wzniesienia i spory lasek, za którym to dopiero rozpo¶ciera³o siê rozleg³e pozbawione jakiejkolwiek os³ony (piekielne) pole us³ane niezliczonymi ludzkimi cia³ami, prowadz±ce na szczyt wzniesienia - kurhanu na którym osadzono rozwiniête wielotysiêczne pu³ki i potêzne baterie Rosjan..
Nic nie widzia³..dlatego te¿ w szczytowym momencie bitwy zawaha³ siê u¿yæ ostatniego elitarnego odwodu 20-sto tys - "Gwardii cesarskiej". zreszt± po krótkim zdaniu "kud³atego" marsza³ka Bessieresa.."Panie, pamiêtaj ¿e jeste¶ tysi±ce kilometrów od Pary¿a". Wprawdzie chcia³ pu¶ciæ jak zwykle Polaczków (z Legii Nadwi¶lañskiej) ale w koñcu gestem rêki rozkaz cofn±³..
W czasie tej bitwy mia³ i miejsce bardziej zabawny epizod..Otó¿ kiedy w trakcie szturmu na "wielk± redutê" zosta³ ranny gen. Compans, na jego miejsce bez ¿adnego rozkazu ruszy³ wyrywny Rapp - po chwili i jego zniesiono z pola bitwy przed oblicze cesarza..
Bonaparte ujrzawszy go rzecze.."Co jest, znowu¿ ranny ??" Rapp z trudem zdobywa siê na ¶miech..Na to Bonaparte - "Aach Rapp, Rapp..Ty zawsze jeste¶ niepoprawny"
Natomiast nasz Poniatowski strasznie sie skompromitowa³ nie mog±c przez wiele godzin przej¶æ przez las uticki, maj±c na przeciw siebie jedynie stosunkowe s³abe oddzia³y Tuczkowa - widocznie zbyt odpowiedzialne otrzyma³ zadanie tj obej¶cie lewego skrzyd³a Rosjan, co Napoleon potraktowa³ jako nieporadno¶æ i kompletny brak energii
Ogólnie jednak Bondarczuk (oczywi¶cie jak na tamte czasy) ¶wietnie zrealizowa³ scenê tej wielkiej i straszliwej batalii ( liczba 80 tys zabitych i rannych, w tym 52 gen rosyjskich i 40 kilku francuskich - mówi sama za siebie)..Jeszcze nikt do tej pory lepiej od niego tego nie uczyni³
gandarwa
Aktywny u¿ytkownik
«
Odpowiedz #69 :
Grudzieñ 22, 2010, 04:08:13 »
Kozio³ek, przepraszam pardon, ale Ty tak z g³owy?
Jestem pod wra¿eniem
Ca³kiem nie pamiêtam, czy to To³stoj tak opisa³, czy prawda historyczna taka jest, jak przedstawi³e¶. Kiedys omija³am takie opisy, jak opisy przyrody
. Cieszê siê, ¿e historia puka na nowo i mozna inaczej spojrzeæ na dawne wydarzenia.
Dzie³o sztuki, jakim jest film, i to tak ¶wietny jak "Wojna i pokój" - ma prawo do swojej wizji bohaterów. Co to by³ za dowódca, który siedzi zasmarkany w fotelu i ochryp³ym g³osem podaje rozkazy ! Absolutnie nie-filmowy.
Mnie pozostanie scena, w której Pierre Bezuchow chodzi po polu bitwy, w¶ród poleg³ych, morza poleg³ych - ¶wietnie zagrane. I piêkna postaæ.
A panorame Borodino widzia³e¶?
¦wiate³ko ¶lê
Izabela
aro 59
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1263
--- Marek ---
«
Odpowiedz #70 :
Grudzieñ 22, 2010, 08:25:25 »
Cytat: gandarwa Grudzieñ 22, 2010, 03:10:51
Tak mnie zainspirowa³e¶, Aro, ¿e poczyta³am troche o tym filmie, o powie¶ci i Bondarczuku. Niezwyk³e dzieje... Podrzucam link do ewent. lektury
http://esensja.pl/film/dvd/tekst.html?id=5514
, ale jest trochê materia³u, zagadkowa historia ostatniej realizacji "Cichego Donu" Bondarczuka. Wypo¿yczy³am nawet ten film
Có¿? po angielsku.
Gandarwo!
Dziêki za tego linka
i za takie komplementy
jakimi mnie darzysz.
pozdrawiam
Marek
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1049
«
Odpowiedz #71 :
Grudzieñ 22, 2010, 12:19:02 »
Kozio³ku to apropos sklecenia kilu s³ów?
Pozostajê pod wra¿eniem Twojej wiedzy
TeresaGrob
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2621
«
Odpowiedz #72 :
Grudzieñ 22, 2010, 13:21:15 »
Nie znoszê ruskich filmów. z Wojny i Pokoju zapamiêta³am tylko te grube paluchy arystokratek
Ale jeden film kocham nazywa³ sie "Nad Jeziorem". od tego filmu zacze³a siê moja
mi³o¶æ Do Aleksandra B³oka, kocham jego wiersze.
http://www.franzschubert.pl/
ewa578
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1471
Ewa
«
Odpowiedz #73 :
Grudzieñ 22, 2010, 13:59:44 »
Wojna i pokój, to jedna z moich lektur ulubionych..., ale z filmu Bondarczuka pamiêtam chmurki, przep³ywaj±ce nad rannym ksiêciem Andrzejem i klimat mistyczny, tak go wtedy (wiele lat temu) odebra³am. Ostatnio natomiast, widzia³am chyba w³oski serial, do¶æ zgrabnie zrealizowany, z akcentem na fabu³ê. Zupe³nie inny w klimacie ni¿ epopeja Bondarczuka.
TeresaGrob
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2621
«
Odpowiedz #74 :
Grudzieñ 22, 2010, 14:10:19 »
Zapomnieli¶cie, po której stronie by³a Polska, sk±d te zachwyty???
Z rosyjskich poetów kocham te¿ Cwietajew± i Mandelsztama.
http://www.youtube.com/watch?v=apBG38Qtr7A
http://www.franzschubert.pl/
Strony:
1
...
3
4
[
5
]
6
7