Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 36   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Filmy, które warto prze¿yæ  (Przeczytany 140010 razy)
gandarwa
Aktywny u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 247

« Odpowiedz #90 : Grudzieñ 24, 2010, 00:06:04 »

absolutnie genialny film z doskona³± fabu³± i przepiêkn± muzyk±, która jak efemeryda rozbudza siê nie raz w mojej duszy i znika nie wiedzieæ sk±d, dok±d i dlaczego...

Pasternak, z tego co kojarzê, chyba nic innego w ¿yciu nie napisa³,  a przynajmniej czego¶, co mog³oby byæ uznane choæby za pop³uczyny "doktora". Jego Nagroda Nobla jest wiêc jak samotna gwiazda polarna nad bezkresnym, rosyjskim stepem.

To ja 'taka poeta' nie jestem jak Janusz, by wyraziæ duszy zakamarki... Ale film zaiste przedni.
Borys P. napisa³ swoja sztandarow± ksi±¿kê "Doktor ¯ywago", wydana zreszta we W³oszech, a dopiero 30 lat pó¼niej w Rosji, ale Nobla nie odebra³ - straszne czasy... Ale pisa³, pisa³... Nie czyta³am, wiêc nie wiem, jak oceniæ.
A powracaj±c do muzyki z filmu - mo¿e to nie ten w±tek, wiêc sorry - pamiêtasz, Januszku,  "Micha³ Strogow, kurier carski"? z przystojnym wówczas Curdem Jurgensem... Tragiczny film, ale muzyka Cosmy piêkna.
http://www.youtube.com/watch?v=qOfXYnoKGdw&feature=related

¦wiate³ko ¶lê
Izabela
kozio³
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1293

« Odpowiedz #91 : Grudzieñ 24, 2010, 01:54:37 »

Z tym s³oñcem Gandawo, chodzi³o mi jedynie o to, ¿e przynajmniej do po³udnia promienie razi³y nie tylko "wodza" ale i ca³± armiê prosto w oczy, co mog³o wp³yn±æ zarówno na orientacjê jak i samopoczucie, szczególnie w pierwszych godzinach trwania bitwy..Mam tu na my¶li zw³aszcza zaprawê artyleryjsk± ( która drog± korygowania mia³a stopniowo wstrzeliwaæ siê w cel) i zaraz po nim, a w zasadzie w trakcie nieprzerywanego ognia zaporowego ra¿±cego okre¶lone linie - potêzne frontalne uderzenia z trzech stron (nawet czterech, nie wliczaj±c akcji Poniatowskiego)..Otó¿ promienie s³oneczne mog³y utrudniaæ skuteczne prowadzenie ognia i kto wie czy nie utrudnia³y - skoro lawina pocisków trafia³a w martwe pole, a to z kolei mog³o przes±dziæ o niepowodzeniu pierwszych uderzeñ frontalnych, bowiem nie do¶æ ¿e baterie Rosjan nic a nic nie ucierpia³y, to jeszcze mog³y bez przeszkód ca³y swój ogieñ skupiæ tylko i wy³±cznie na pod±¿aj±ce w ich kierunku (i na dodatek atakuj±ce pod s³oñce) zmasowane kolumny francuskiej piechoty..

Rosjanie doskonale o tym wiedzieli podejmuj±c bitwê obronn±..Dlatego utworzyli pozycje z³o¿ona z trzech potê¿nych baterii (redut) niemal w jednej linii (z jedn± - ¶rodkow±, lekko wysuniêt± do przodu tzw "trzy strza³y", ale za to po³o¿. miêdzy odnogami koryta rzeki) - liniê t± usytuowano ty³em do s³oñca, tak aby huraganowy ogieñ w po³±czenie z o¶lepiaj±cymi promieniami wp³ywa³ na dezorganizacjê szeregów wroga..Mo¿na przy tym na chwilê zerkn±æ na sytuacyjn± mapkê
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/dd/Battle_of_1812_map.jpg

Patrz±c na legendê mapy - istotna jest d³ug.podana w km..Na lewo, otoczony czerwonym - kwadracik, to punkt dowodzenia Bonapartego. Przed nim zakropkowane i lekko przyciemnione, to lasy i wzniesienia dziel±ce jego pozycjê od kluczowych pozycji wroga. Dopiero po pokonaniu tych naturalnych przeszkód rozpo¶ciera³y siê "pola ¶mierci"..Do "trzech strza³" czyli fleszy Bagrationa jakie¶ dwa kilosy, zas nieco w górê od "trzech strza³" do najwa¿niejszej pozycji tego dnia tj do znajduj±cej siê za lasem "wielkiej reduty" (lub reduty Rajewskiego, sk³adajacej siê wg. ró¿nych zróde³ nawet z 200 armat) - przynajmniej 3 km..
Tak wiêc jak na tamte czasy, by³y to odleg³o¶ci dosyæ znacz±ce, bior±c pod uwagê choæby pod±¿aj±cych z meldunkami i rozkazami, w t± i z powrotem adiutantów i kurierów (zanim taki jeden z drugim stan±³ przed obliczem cesarza - sytuacja na danym odcinku mog³a sie diametralnie zmieniæ, przez co meldunek by³ ju¿ nieaktualny)
Mo¿na zwróciæ uwagê równie¿ na te ma³e, niebieskie prostok±ciki na samem dole po lewej - to nasz Poniatowski, od którego bardzo wiele zale¿a³o w tej bitwie..Gdyby z samego rana zdoby³ pozycjê za lasem Utickim, to obszed³by lew± flankê Rosjan. Wtedy to, prawdopodobnie "punkt dowodzenia" przemie¶ci³by siê bardziej do przodu, a Poniatowski mia³by sposobno¶æ uderzenia na ty³y wroga - bitwa zakoñczy³aby siê znacznie wcze¶niej, a i "niepoprawny" Rapp nie musia³by odnosiæ 22-ej rany w swojej karierze Chichot..Niestety tak siê jednak nie sta³o, mimo oczekiwañ "kaprala"..

Cholercia..mia³o byæ tylko o s³oñcu..przepraszam Ciê za to Gandawo
kozio³
Ekspert

« Odpowiedz #92 : Grudzieñ 24, 2010, 02:06:42 »

"Micha³ Strogow, kurier carski" ?? - ¶wietny film Gandawo..z przyjemno¶ci± raz jeszcze bym go obejrza³
gandarwa
Aktywny u¿ytkownik

« Odpowiedz #93 : Grudzieñ 24, 2010, 02:31:07 »

No co Ty, Kozio³ku, za co przepraszasz? Wszystkie Twoje obja¶nienia  s± nad wyraz cenne, nawet jakby¶ pisa³ o onucach wojskowych, które zapewne tez odgrywa³y niebagatelna rolê w historii wojskowo¶ci  ... Mapka - niestetyy, nie otworzy³a siê, poszukam innej, albo poczekam ze 2 lata, a wtedy bêdzie wielce okr±g³a rocznica bitwy - a wiêc symulacje komputerowe, mo¿e odgrzej± film rosyjski, to by siê znowu obejrza³o... Nie ma to jak mapa.
Mam niewielka grê komputerow±, raczej dla dzieci, gdzie stoja naprzeciw siebie 2 baterie - teren jest za ka¿dym razem inny, zabawa polega na tym, ¿eby obliczyæ tor pocisku bior±c pod uwage k±t lufy armatniej, si³e i prêdko¶æ wiatru, nierówno¶ci terenu... Widaæ jak na d³oni, ¿e aby nie zmarnowaæ pocisku trzeba dobrze liczyæ... Czasem zg³adzi³am wrog± bateriê, ale trafi³o sie ¶lepej kurze ziarno...   
Czemu w takim razie wybrali (kto? Kutuzow?) taki teren? Chyba ¿eby daæ wycisk Napoleonowi, czy jak? Jak strony ustawia³y swoje szyki, to sk±d kto wiedzia³, po której stronie stan±æ?
Mówi³am, ¿e pytañ, panie, coraz wiêcej...  Chichot

Gotujê w³oszczyznê na sa³atkê.  Z politowaniem

¦wiate³ko ¶lê
Izabela
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1049

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #94 : Grudzieñ 24, 2010, 14:49:11 »

"Micha³ Strogow, kurier carski" ?? - ¶wietny film Gandawo..z przyjemno¶ci± raz jeszcze bym go obejrza³

Och ja tak¿e. Pierwszy raz ogl±da³am go jako ma³e dziewczê i zapamiêta³am, prawie, ¿e traumatycznie.

gandarwa
Aktywny u¿ytkownik

« Odpowiedz #95 : Grudzieñ 25, 2010, 04:19:45 »

I jeszcze mo¿e co¶ z rodzimego kina - "¯ó³ty szalik" z Januszem Gajosem w roli g³ównej..
jedna z najlepszych scen tego filmu..(gor±co polecam - warto Chichot)

www.youtube.com/watch?v=5hcjapZ-oVQ&feature=related

Dzi¶ na TVP Historia o 14.00 = "¯ó³ty szalik"

¦wiate³ko ¶lê
Izabela
gandarwa
Aktywny u¿ytkownik

« Odpowiedz #96 : Grudzieñ 25, 2010, 04:23:37 »

A na Kulturze o 11.55 - ¦pi±ca królewna, balet Kirowa.
A ja z przyjemno¶ci± obejrzê (te¿?) "Magiczne drzewo" (tvp1, 17.20). Przyjemnego ¶wiêtowania! 

¦wiate³ko ¶lê
Izabela
kozio³
Ekspert

« Odpowiedz #97 : Grudzieñ 28, 2010, 00:00:53 »

"Wróg u bram" - trwa gigantyczna bitwa o Stalingrad, której zasadniczym celem jest dostêp do ropono¶nych pól na Kaukazie..w trakcie jej trwania dochodzi do pojedynku dwóch elitarnych snajperów - niemieckiego "arystokraty" i prostego, skromnego robotnika spod Uralu. W filmie ma równie¿ miejsce piêkny w±tek mi³osny..
Trailer - co¶ wspania³ego Chichot

www.youtube.com/watch?v=dUVqSCH8Fho&feature=related

gandarwa
Aktywny u¿ytkownik

« Odpowiedz #98 : Grudzieñ 28, 2010, 01:48:17 »

"Czas Apokalipsy" Francisa Forda Coppoli, ze znakomitymi aktorami - Martin Sheen, Robert Duvall, Marlon Brando, samo J±dro ciemno¶ci (Conrad) wspó³czesnego ¶wiata, jakim by³ Wietnam. Do tego znakomite nagrania (Carmina Burana, Cwa³ Walkirii) --- znakomity film, robi wra¿enie na ka¿dym. Podobno Martin Sheen jednak nie wytrzyma³ presji tego filmu i na jakis czas musia³ siê poddaæ leczeniu. Nie dziwie siê... 

Nie wiem, czy chcia³abym obejrzec jeszcze raz... Niezdecydowany

¦wiate³ko ¶lê
Izabela
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1049

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #99 : Grudzieñ 28, 2010, 19:47:48 »

Gandarwo- ogl±da³am, ale niestety nie podoba³o mi siê Smutny.
TeresaGrob
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2621

« Odpowiedz #100 : Grudzieñ 28, 2010, 20:00:47 »

Cieszê siê Gandarwo, ¿e przypomnia³a¶ ten film. Mia³am kiedy¶ fijo³a na jego punkcie. Nie
pamiêtam ile razy go ogl±da³am a nie by³o przecie¿ w latach 80-tych video ani
internetu.Ja i moi znajomi chodzili¶my po ró¿nych ma³ych salkach kinowych, gdy ju¿ zszed³ z ekranów
du¿ych kin.Po jakim¶ czasie zaczeli¶my nawet rozpoznawaæ osoby które te¿ tak chodzi³y  jak
my, a jeszcze potem zaczêli¶my siê pozdrawiaæ.
Wracaj±c do muzyki, na mnie najwiêksze wra¿enie zrobi³y obrazy palonej napalmem d¿ungli
przy wtórze wstrz±saj±cej piosenki Doorsów.

http://www.youtube.com/watch?v=HXZpPW_qJyM

gandarwa
Aktywny u¿ytkownik

« Odpowiedz #101 : Grudzieñ 28, 2010, 20:07:17 »

Wymieni³am ten film, Monique, gdy¿ jest on na pewno  znacz±cy w historii kina i swojego gatunku.
Ale "mój" to on te¿ nie jest. 

Ja 'prze¿y³am' "Amadeusza" - autentycznie, ale ju¿ chyba o tym pisa³am.  Chichot

¦wiate³ko ¶lê
Izabela
gandarwa
Aktywny u¿ytkownik

« Odpowiedz #102 : Grudzieñ 28, 2010, 20:40:55 »

Tak, chodzi³o siê po kinach -- i po teatrach po wielekroæ.. Mia³o duzo uroku...
Wiesz, Teresko, znam kilku niew±tpliwych fanów tego filmu;  z tych krótkich fragmentów na YT widzê, ¿e robi on na mnie nadal straszne wra¿enie, jak kiedy¶.
Wymieniona przez Ciebie scena z muzyka Doorsów - jak dla mnie zbyt szokowe.  Szok  Mnie porazi³a "Carmina burana", niby niewinne ¶piewy, a uzyte w tym filmie - niesamowite. Szok  Podobnie jak Adagio na smyczki Samuela Barbera w filmie "Pluton" - równie¿ Wietnam, równiez znakomity film (4 Oscary), ale juz bym nie ogl±da³a. 
Ciekawe, czy kto¶ kiedy¶ nakrêci film o Afganistanie, albo o Iraku, Iranie... Jeden o Afganistanie widzia³am - "Kandahar", ciekawy film; wojna przewija siê w tle; ca³kiem inne klimaty.

¦wiate³ko ¶lê
Izabela
xbw
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3110

« Odpowiedz #103 : Grudzieñ 28, 2010, 23:24:59 »

The Hurt Locker. W pu³apce wojny - sze¶æ Oscarów w 2010, w tym za najlepszy film i dla najlepszego re¿ysera. W re¿yserii Kathryn Bigelow, ¿ony s³ynnego Jamesa Camerona - o saperach w czasie wojny w Iraku, polecam, podoba³ mi siê nawet, a niezbyt chêtnie ogl±dam teraz filmy wojenne.
gandarwa
Aktywny u¿ytkownik

« Odpowiedz #104 : Grudzieñ 29, 2010, 00:00:02 »

Dziêki, w takim razie przegapi³am te Oscary tegoroczne, mo¿e dlatego, ¿e wojenne.
Fakt, tak¿e teraz nie ogl±dam wojny na ekranie. Ale bêdê mia³a oko. Babki robi± dobre filmy. 

¦wiate³ko ¶lê
Izabela
Strony: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 36   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

animilkowo silverstar kalinowatyper paktprzyjazni neder-live