Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 6 7 [8] 9 10 ... 36   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Filmy, które warto prze¿yæ  (Przeczytany 139854 razy)
kozio³
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1293

« Odpowiedz #105 : Grudzieñ 29, 2010, 01:12:02 »

"Danton" z Gerardem Depardieu i Wojciechem Pszoniakiem w rolach g³ównych..Moim zdaniem ¶wietny film (ogl±da³em go zreszt± kilkukrotnie)..Rewolucyjn± Francj± wstrz±sa "wielki terror", a znajduj±ca siê u sterów w³adzy jakobini rozpoczynaj± bezpardonow± walkê z innymi konkurencyjnymi frakcjami..Krajowi zaczyna wiêc zagra¿aæ d³ugotrwa³a dyktatura "cnotliwego Maksima"
Jednak obsadzenie Pszoniaka w roli Robespierre'a, wydaje siê byæ ma³ym nieporozumieniem (raz, ¿e Maksim tak naprawdê nie by³ wcale ³ysy - a "d³ugow³osym" i dwa..znacz±co od niego m³odszym, bo straconym w wieku zaledwie 36-ciu lat)

Fenomenalna scena "obrony" Dantona przed Trybuna³em Rewolucyjnym - niestety w wersji francuskojêzycznej..

www.youtube.com/watch?v=ojcRANHTo-c&feature=related

kozio³
Ekspert

« Odpowiedz #106 : Grudzieñ 29, 2010, 20:20:12 »

To mo¿e jeszcze jedna z najbardziej wstrz±saj±cych scen g³o¶nego filmu "Danton"..Ostatnia droga cz³owieka zwanego "barytonem", lub "tub±" rewolucji. Scena w której to wypowiada ostatnie swoje s³owa, zwracaj±c siê do kata (Samsona).."Poka¿ moj± g³owê ludowi, jest tego warta..". Ginie wiêc, tak samo m³odo (34 lata) jak niespe³na 4 miesi±ce pózniej - jego prze¶ladowca..Jak¿e dok³adnie zatem, sprawdza siê jego wcze¶niejsze, równie s³ynne powiedzenie i¿ - "rewolucja jest jak Saturn, który po¿era w³asne dzieci"..
W scenie tej, na krótko, widoczna jest równie¿ postaæ s³ynnego malarza Davida - wówczas zagorza³ego jakobina, spokojnie bez emocji, szkicuj±cego postaæ pod±¿aj±cego na szafot "wielkiego" Dantona..

www.youtube.com/watch?v=69jUnyvJtr8&feature=related

gandarwa
Aktywny u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 247

« Odpowiedz #107 : Grudzieñ 29, 2010, 22:46:40 »

Kozio³ku, co za zbieg okoliczno¶ci?! czytam to o Dantonie i rewolucji francuskiej, a na dwójce gra Awdiejewa sonatê b-moll z marszem ¿a³obnym... Uf!
Tak, "Danton" ¶wietny film, wed³ug sztuki teatralnej "Sprawy Dantona" Stanis³±wy Przybyszewskiej. Wajda lubi³ literaturê, sporo jej nakrêci³. Mnie tu Pszoniak nie przeszkadza, a przegl±dajac kilka rycin mozna uchwyciæ nawet podobieñstwo Maxima i Wojtka P. Wszak nosi³o siê w tamtych czasach peruki... Poza tym to widzenie Przybyszewskiej i Wajdy... Ten Robespierre w "Dantonie" jest przera¿ony tym, co siê zadzia³o, ¶miercia Dantona, swoja odpowiedzialno¶cia za to, co siê zadzia³o... to przykrywanie siê bia³ym giez³em... nie chcê tego widzieæ, przecie¿ mnie tez to czeka, mo¿e ju¿ nie ¿yjê? 
Ostatnia wybrana przez Ciebie scena - dramat! I dobrze, ¿e zwróci³e¶ uwage na tego malarza Davida, granego zreszt± przez prawdziwego i tez s³ynnego malarza Franciszka Starowieyskiego (przynajmniej na oko)..
Okropne s± te wszystkie rewolucje, wojny, bitwy... Kiedy¶ sie to ogl±da³o, faktycznie nawet po kilka razy - ja to mia³am z teatrami, mog³am codziennie chodziæ do teatru i ogl±daæ to samo, zw³aszcza opery! Teraz te dramatyczne filmy s± dla mnie w odbiorze trudne, ¿e ograniczê siê tylko do tego sformu³owania. Bardziej natomiast zastanawiam siê nad tym, jak  ludzie s± przemy¶lni w zadawaniu sobie bólu, obmy¶lania rytua³ów ¶mierci....  Szok Szok
Masz, Kozio³eczku,  jaki¶ ³adny film, ale mniej wyrazisty?? Bo "21 gramów" o rewolucji nie jest, ale te¿ poruszaj±cy... Alejandra Inarritu. Jego równiez "Babel" - piêkny film, piêkne plenery... Jakim¿e jeste¶my puzzlem w niesamowitej uk³adance ¶wiata! 

¦wiate³ko ¶lê
Izabela
TeresaGrob
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2621

« Odpowiedz #108 : Grudzieñ 30, 2010, 00:12:41 »

Film, ¿adne wielkie arcydzie³o choæ ja go lubiê,
ale ta pierwsza scena Bach i Barysznikow...

http://www.youtube.com/watch?v=mF3_UZHaVjY

kozio³
Ekspert

« Odpowiedz #109 : Grudzieñ 30, 2010, 02:59:24 »

Film, ¿adne wielkie arcydzie³o choæ ja go lubiê,
ale ta pierwsza scena Bach i Barysznikow...

http://www.youtube.com/watch?v=mF3_UZHaVjY

Niesamowity ten Barysznikow..Teresko. W ogóle sama choreografia - doprawdy co¶ wyj±tkowego..tylko ta koñcówka chyba jednak nazbyt tragiczna..
gandarwa
Aktywny u¿ytkownik

« Odpowiedz #110 : Grudzieñ 30, 2010, 03:19:01 »

Barysznikow - ¶wietny. Pamietam te Bia³e noce, ale jak przez mg³e. G³ownie Barysznikowa... Ten fragment ot "M³ody cz³owiek i ¶mieræ", ta eteryczna wiotka dziewczyna na ¿ó³to i w czarnych rêkawiczkach - to ¶mieræ. Niezwyk³e zestawienie partity Bacha i takiej opowie¶ci... Mo¿e znajdê Jorje Dona z baletu Bejarta - to by³o powalaj±ce! Tañczy³ adagietto Mahlera, ale  w teatrze.  Zdaje siê, ¿e troche skrêcam...   

¦wiate³ko ¶lê
Izabela
gandarwa
Aktywny u¿ytkownik

« Odpowiedz #111 : Grudzieñ 30, 2010, 03:44:01 »

Nie z filmu, ale na kanwie Barysznikowa...
Jorge Donn i Adagietto z V symfonii Mahlera
http://www.youtube.com/watch?v=YCxs-AVKZbE
Chyba jest gdzie¶ w±tek baletowy, to przeniosê... 

¦wiate³ko ¶lê
Izabela
kozio³
Ekspert

« Odpowiedz #112 : Grudzieñ 30, 2010, 04:22:32 »

Gandarwo zgadzam siê z Tob±..Robespierre w "Dantonie" Wajdy (zw³aszcza w koñcowym epizodzie) ca³kowicie odbiega od tamtego - prawdziwego, rzeczywistego w owych dramatycznych chwilach..Musia³ byæ i by³ szczê¶liwy na wspó³ ze swoim nieod³±cznym doradc± (maj±cym na niego przemo¿ny wp³yw) "anio³em ¶mierci" jak zwyk³o siê wówczas nazywaæ, m³odego 27 letniego Saint-Justa..bêd±cego dla przyjació³ przyjacielem, a dla wrogów "ufryzowanym potworem"..Wszak pozbyli siê bodaj najwiêkszego k³opotu spo¶ród innych k³opotów..
Masz racjê noszono w tamtych czasach peruki, jednak jak patrzy siê na te przerzedzone "w³osinki" Wojtka - to czuje siê mimo wszystko pewien niesmak (mogli go przynajmniej bardziej ucharakteryzowaæ) W biografii "Robespierre" Baszkiewicza..widzia³em kiedy¶ zdjêcie maski po¶miertnej Maxima - d³ugie, ciemne pióra z przedzia³kiem po ¶rodku..g³owa za¶ obwi±zana banda¿em, podtrzymuj±cym szczêkê roztrzaskan± od kuli pistoletowej. Jedni twierdz±, ¿e rana powsta³a w wyniku próby samobójczej, inni ¿e w wyniku strza³u oddanego przez ¿andarma Meda (lub Merda ) - spór do dzisiaj nierozstrzygniêty..

Dla mnie jednak w roli Robespierre'a du¿o bardziej przekonywuj±cym by³ Andrzej Seweryn w filmie "Rewolucja Francuska"..
Oto scena ¶wietnie ukazuj±ca bieg wydarzeñ 4 miesi±ce po straceniu Dantona..pe³en realizm przewrotu 9 termidora:

www.youtube.com/watch?v=GDLCm42AQjE&feature=related

i jeszcze jedna..tak samo dramatyczna jak w przyp. "Dantona" (do 2:30 min)..W rzeczywisto¶ci stracono ich wówczas 22-ch min Saint-Justa, m³odszego brata Robespierre'a - Augustyna, za¶ sam Maxim poszed³ jako przedostatni (w dalszych dniach kolejnych 70-ciu)..Podobno kiedy w ostatniej chwili kat zerwa³ mu z twarzy banda¿, rozleg³ siê potworny krzyk "Nieee", który slychaæ by³o a¿ na koñcu rozleg³ego placu..
www.youtube.com/watch?v=lVCjPYl9Ez0&feature=related

Gandarwko..o tym "21 gramów" co¶ s³ysza³em, ale niestety jeszcze nie ogl±da³em - trzeba wiêc bêdzie nadrobiæ zaleg³o¶ci  
aro 59
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1263

--- Marek ---

« Odpowiedz #113 : Grudzieñ 30, 2010, 09:39:28 »

A ja ogl±da³em wczoraj co¶ l¿ejszego,
film z gatunku filmów ¶wi±tecznych,
film rodzinny, film dramat,
film jak piêkne marzenie senne,
opowiadaj±cy o sile przyci±gania siê ludzi i sile pasji,
akurat w tym filmie pasji do muzyki, film wype³niony muzyk±:
TVP1  20: 25 film „August Rush”

Wczoraj ogl±da³em te¿ reporta¿ o
niepe³nosprawnej narciarce Katarzynie Rogowiec:
TVP Kraków 19: 00
Film z przes³aniem, ¿e niepe³nosprawni to tacy sami ludzie
jak "pe³nosprawni" i trzeba im udostêpniæ normalne miejsce
w spo³eczeñstwie i ka¿dy powinien o to walczyæ
bo ka¿dego mo¿e spotkaæ w³asna niepe³nosprawno¶æ.

pozdrawiam          
               Marek
TeresaGrob
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2621

« Odpowiedz #114 : Grudzieñ 30, 2010, 12:13:38 »

Nie wiem kozio³ku czy czyta³e¶ ksi±¿kê Anny Bojarskiej "Piêæ ¶mierci" jeden z rozdzia³ów po¶wiêcony
jest w³a¶nie ¶mierci Robespierre'a i okoliczno¶ciom które j± poprzedzi³y.Autorka opisuje tam moment
gdy wóz wioz±cy Robespierre'a na gilotynê przeje¿dza³ ko³o domu rodziny która u¿yczy³a mu go¶ciny
i opiekowa³a siê nim podczas ca³ego jego pobytu w Pary¿u.Poprzedniego dnia t³um obla³ ¶ciany i
drzwi krwi± zwierzêc±. Ale R. o tym nie wiedzia³ i pewnie pomy¶la³ ¿e ci tak serdeczni dla niego
ludzie zostali zabici. Musia³a to byæ ciê¿ka dla niego chwila.
Ksi±¿kê polecam. S± tam równie¿ rozdzia³y o ¶mierci Ko¶ciuszki, Wilde'a, Cwietajewej i Ognia.

kozio³
Ekspert

« Odpowiedz #115 : Grudzieñ 30, 2010, 19:10:20 »

film rodzinny, film dramat,
film jak piêkne marzenie senne,
opowiadaj±cy o sile przyci±gania siê ludzi i sile pasji,
akurat w tym filmie pasji do muzyki, film wype³niony muzyk±:

Marco..wczoraj równie¿ ogl±da³em "Augusta Rusha" - ca³kiem dobry film..pocz±tkowo trochê niewyrazny, jednak w miarê rozkrêcania wszystko zaczê³o siê uk³adaæ w spójn± ca³o¶æ, tworz±c zgrabn± fabu³ê. Ogólnie muzyka - ciekawa, wiolonczelistka - super..gitarzysta ujdzie Chichot . Natomiast Robin Wiliams zaprezentowa³ siê tym razem jako postaæ wybitnie negatywna..(chyba co¶ nowego), bo zawsze kojarzy³em tego aktora z przesympatycznym belfrem ze "Stowarzyszenia umar³ych poetów"..
kozio³
Ekspert

« Odpowiedz #116 : Grudzieñ 30, 2010, 20:50:25 »

Nie wiem kozio³ku czy czyta³e¶ ksi±¿kê Anny Bojarskiej "Piêæ ¶mierci" jeden z rozdzia³ów po¶wiêcony
jest w³a¶nie ¶mierci Robespierre'a i okoliczno¶ciom które j± poprzedzi³y.Autorka opisuje tam moment
gdy wóz wioz±cy Robespierre'a na gilotynê przeje¿dza³ ko³o domu rodziny która u¿yczy³a mu go¶ciny
i opiekowa³a siê nim podczas ca³ego jego pobytu w Pary¿u.Poprzedniego dnia t³um obla³ ¶ciany i
drzwi krwi± zwierzêc±. Ale R. o tym nie wiedzia³ i pewnie pomy¶la³ ¿e ci tak serdeczni dla niego
ludzie zostali zabici. Musia³a to byæ ciê¿ka dla niego chwila.
Ksi±¿kê polecam. S± tam równie¿ rozdzia³y o ¶mierci Ko¶ciuszki, Wilde'a, Cwietajewej i Ognia.

"Piêciu ¶mierci" niestety nie czyta³em Teresko, ale z tego co tu piszesz wydaje siê byæ ciekaw± "ksi±¿eczk±", wiêc trzeba bêdzie kiedy¶ na ni± trafiæ (o ile znajdzie siê w tych "gigantycznych" zbiorach naszej Biblioteki Miejskiej Chichot)
Tak Ci szczerze powiem - trochê ¿al mi tego R. (za ma³o jest bowiem zróde³, aby t± w sumie te¿ tragiczn± postaæ, tak jednoznacznie oceniaæ..). My¶lê, ¿e w gruncie rzeczy nie by³ to do koñca "z³y" cz³owiek..po prostu w pewnym momencie zb³±dzi³, uleg³ wp³ywowi chwili która wynios³a go na sam szczyt (by po krótkiej chwili spa¶æ z owego szczytu na samo dno), zgubi³a go ¿±dza w³adzy - któr± na krótko zach³ysn±³ siê w stosunkowo m³odym wieku..(nie dotyczy to zreszt± jedynie jego - rewolucjê "zrobili" m³odzi ludzie) Tak wiêc postaæ z ca³± pewno¶ci± z³o¿ona. Z jednej strony wspania³y mówca, inteligentny, niewiarygodnie skromny, "cnotliwy", a wrêcz ascetyczny - do koñca mieszkaj±cy w wynajmowanym malutkim pokoiczku..Z drugiej za¶.."nieprzekupny", podejrzliwy, okrutny, niemi³osierny.. Chichot
S±dzê te¿, ¿e chyba niesprawiedliwym jest zrzucanie ca³ej odpowiedzialno¶ci do jednego "worka" z napisem Robespierre..by³ on pod wp³ywem (ulega³ wp³ywom) chorego z ambicji m³odzika Saint-Justa, który prawdopodobnie jako jeden z najbli¿szych wspó³pracowników ingerowa³ w wiêkszo¶æ jego postanowieñ (je¿eli tak by³o w istocie..to tym samym obraz R. móg³ w istocie wyg³±daæ nieco inaczej)..
Szkoda mi te¿ trochê jego m³odszego (o 5 lat) brata Augustyna - dwóch rodzonych braci gin±cych niemal w tym samym momencie, to dopiero tragedia..oczywi¶cie z czysto ludzkiego punktu widzenia. A to w koñcu po czê¶ci dziêki Augustynowi, ma³o znany wówczas kapitan Buonaparte (po Tulonie) otrzyma³ awans na genera³a brygady i dowództwo artylerii. Byli ponadto przyjació³mi, a nawet "spryciarz" Korsykanin nawi±za³ romansik z by³± jego kochank±..Wszystko to potem mog³o go drogo kosztowaæ, jednak w tej burzliwej epoce gdzie czas p³yn±³ z prêdko¶ci± mongolskiej strza³y, szybko o tych zwi±zkach z jakobinami zapomniano..

PS. Cholercia..np "mongo³ów" do tej pory uwa¿a siê za barbarzyñców gdy¿ tysi±cami ¶cinali g³owy..a tu wychodzi na to, ¿e nie tylko oni tak czynili.. Chichot  
kozio³
Ekspert

« Odpowiedz #117 : Grudzieñ 30, 2010, 23:42:56 »

Zmiana epoki i klimatu.."Imiê ró¿y" z Seanem Connery..
gandarwa
Aktywny u¿ytkownik

« Odpowiedz #118 : Grudzieñ 31, 2010, 02:41:01 »

O la la... Bez ponownego obejrzenia pamietam tak sobie... Ale najpierw by³a ksi±¿ka Umberto Eco, dla mnie rewelacyjna
(wyd. polskie 1987 r.). Pocz±tek XIV wieku, tajemnicze opactwo, mnisi, biblioteka (prawie w roli g³ównej!), inkunabu³y, w±tek kryminalny, teologiczny i inne ...  ca³a genialnie skonstruowana  pozorna gmatwanina... Ksi±¿kê mam stale pod rêk±, podobnie jak "Sto lat samotno¶ci" Garcii Marqueza, czego chyba jeszcze nikt nie sfilmowa³... Sam Umberto Eco - w czasach braku autorytetów jeden z niewielu autentycznych autorytetów i my¶licieli naszej trudnej epoki.
Film wówczas zrobi³ na mnie wra¿enie "gorsz±ce", gdy¿ znacznie odbiega³ od ksi±¿ki wyci±gaj±c g³ównie w±tek kryminalny.
A w mojej ówczesnej ocenie - prawie dyskwalifikacja.   Chichot
Ciekawe, jak rozwinie siê nasz w±tek...  Co? 

¦wiate³ko ¶lê
Izabela
gandarwa
Aktywny u¿ytkownik

« Odpowiedz #119 : Grudzieñ 31, 2010, 03:32:41 »

(...), film wype³niony muzyk±:

Wczoraj ogl±da³em te¿ reporta¿ o
niepe³nosprawnej narciarce Katarzynie Rogowiec:
TVP Kraków 19: 00
Film z przes³aniem, ¿e niepe³nosprawni to tacy sami ludzie
jak "pe³nosprawni" i trzeba im udostêpniæ normalne miejsce
w spo³eczeñstwie i ka¿dy powinien o to walczyæ
bo ka¿dego mo¿e spotkaæ w³asna niepe³nosprawno¶æ.

Nie ogl±da³am, Aro, tego filmu; widzia³am jego reklamy i jakos przeszed³... Czy Robin WIlliams nie poszed³ aby na ³atwiznê?
Ja te¿ go pamiêtam ze "Stowarzyszenia" i innych dobrych filmów. Tak jak Tom Hanks, nie bra³ negatywnych ról.
Tom Hanks chyba siê nadal dobrze trzyma...

Natomiast co do niepe³nosprawnych,   to temat jest mi zawsze bliski i ze wzruszeniem i chêtnie ogladam
reporta¿e, filmy i in. Od wielu lat mam przyjazne kontakty z ró¿nymi osobami o róznym stopniu uposledzenia
 - to przepiêkne istoty o du¿ej wra¿liwo¶ci. Piêkny temat. 
Pamietasz mo¿e "Moja lew± stopê"?  A Christopher Reeve? - Superman, który uleg³ ciê¿kiemu wypadkowi,
a mimo to nie poddawa³ sie i zagra³ niejako siebie w filmie, którego tytu³u teraz nie pomnê...

¦wiate³ko ¶lê
Izabela
Strony: 1 ... 6 7 [8] 9 10 ... 36   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

paktprzyjazni twistedgamers kalinowatyper countrylife mini-land