Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 7 8 [9] 10 11 ... 36   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Filmy, które warto prze¿yæ  (Przeczytany 140020 razy)
aro 59
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1263

--- Marek ---

« Odpowiedz #120 : Grudzieñ 31, 2010, 09:07:33 »

Robin Williams zagra³ ju¿ psychopatê w filmie „Bezsenno¶æ” z 2002 roku.
Jego postaæ- na pozór spokojna, wzbudzaj±ca sympatiê,
w rzeczywisto¶ci jednak fa³szywa, brutalna.
Jest fenomenalny w tej roli. 

pozdrawiam          
               Marek
TeresaGrob
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2621

« Odpowiedz #121 : Grudzieñ 31, 2010, 10:17:14 »

Chyba Ci chodzi Gandarwo o "Okno na podwórze" taki remake filmu Hitchkocka.Jak ogl±da³am
"Moj± lew± stopê" to nie zna³am jeszcze Daniela Day Lewisa i my¶la³am ¿e g³ównego bohatera
gra prawdziwy niepe³nosprawny tak genialnie to by³o zagrane (Oscar chyba)
"Bezsenno¶æ" to te¿ ¶wietny film z Alem Pacino, tak?

gandarwa
Aktywny u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 247

« Odpowiedz #122 : Grudzieñ 31, 2010, 14:40:18 »

Robin Williams zagra³ ju¿ psychopatê w filmie „Bezsenno¶æ” z 2002 roku.
Jego postaæ- na pozór spokojna, wzbudzaj±ca sympatiê,
w rzeczywisto¶ci jednak fa³szywa, brutalna.
Jest fenomenalny w tej roli. 

Dziêki, Aro, chyba nie pamiêtam tego filmu... a mo¿e nie chcia³am sie straszyæ, bo jak fenomenalna rola, to jak stan±æ obok i powiedzieæ sobie -- oj, to tylko film... 

¦wiate³ko ¶lê
Izabela
gandarwa
Aktywny u¿ytkownik

« Odpowiedz #123 : Grudzieñ 31, 2010, 15:00:04 »

Chyba Ci chodzi Gandarwo o "Okno na podwórze" taki remake filmu Hitchkocka.Jak ogl±da³am
"Moj± lew± stopê" to nie zna³am jeszcze Daniela Day Lewisa i my¶la³am ¿e g³ównego bohatera
gra prawdziwy niepe³nosprawny tak genialnie to by³o zagrane (Oscar chyba)
"Bezsenno¶æ" to te¿ ¶wietny film z Alem Pacino, tak?

O tak, Teresko, tak, chyba ten film, mysla³am, ¿e zmieniony tytu³, a to tylko trochê realia zmienione:
 James Stewart u Hitchcocka jest fotografem, który z³ama³ nogê, a Christopher R. architektem,
 który uleg³ ciê¿kiemu wypadkowi...
Pamietasz 'Rainmana" z Dustinem Hofmanem? On tez bardzo drobiazgowo przygotowywa³ siê do tej roli
³±cznie z przebywaniem w¶ród osób z autyzmem. Genialnie zagra³, prawda? Jest trochê dobrych filmów
poruszaj±cych problemy niepe³nosprawnych..

"Bezsenno¶æ"? co¶ mi ¶wita... Jak takie dwie gwiazdy graja, Al Pacino i Robin W., to musi byæ ¶wietny film. Kto¶ mi opowiada³, ale sama nie ogl±da³am.

¦wiate³ko ¶lê
Izabela
xbw
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3110

« Odpowiedz #124 : Grudzieñ 31, 2010, 15:18:30 »

W filmie "Bezsenno¶æ" (Insomnia) to w³a¶ciwie graj± trzy gwiazdy, bo jeszcze Hilary Swank. Na pocz±tku filmu nalatuje na widza wielki samolot Rzecz dzieje siê na Alasce, przepiêkne widoki, choæ sfilmowane czê¶ciowo w Kanadzie. W trakcie akcji filmu ani razu nie zapada ciemno¶æ, przez co Al Pacino, g³ówny bohater, cierpi na bezsenno¶æ, ca³kowit±, nie ¶pi w ogóle. Bardzo dobrze siê ogl±da i nie nudzi przy powtórkach. Tak¿e polecam, ten film po prostu ma w sobie to "Co¶"
gandarwa
Aktywny u¿ytkownik

« Odpowiedz #125 : Grudzieñ 31, 2010, 19:20:15 »

W takim razie wypada obejrzeæ... Serdeczne dizêki za s³owa zachêty. 

¦wiate³ko ¶lê
Izabela
kozio³
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1293

« Odpowiedz #126 : Styczeñ 02, 2011, 20:32:27 »

Na dzisiejszy wieczór polecam wszystkim dwie ¶wietne mega produkcje..Pierwsza na TVN7 (godz 20:05) "Wróg u bram" - pojedynek dwóch snajperów (niemieckiego i sowieckiego) na tle bitwy "giganta" - Stalingrad..dawno nie widzia³em czego¶ podobnego
I druga równie ¶wietna na TVP1 (godz 21:10) "Wichry namiêtno¶ci" - szczególnie pamiêtna scena obwieszczaj±ca rozpoczêcie natarcia, przy u¿yciu "gwizdka" i kopniêcia "pi³ki" wysoko w górê..ale chyba najbardziej zapamiêta³em s³owa odnosz±ce siê do Tristana na samym koñcu filmy.."mia³ dobr± ¶mieræ"
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2767

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #127 : Styczeñ 02, 2011, 21:54:18 »

Dziêki kozio³ku za przypomnienie. 'Wichry namiêtno¶ci" raz kolejny obejrzê z wielk± przyjemo¶ci±...

z kolei moim Filmem, który od kilkunastu lat przy ka¿dym seansie jednakowo mnie wzrusza jest nagrodzona trzema Oscarami  produkcja Roberta Benigniegoi  „¯ycie jest piêkne”. 
Jedyny film, jaki znam, który wg mnie jest jednocze¶nie niezwykle wzruszaj±c± komedi±, bezwzglêdnym dramatem, filmem wojennym i… romantyczn± pere³k±.

Jest w nim opowiedziana przejmuj±ca historia ¿ydowskiego ksiêgarza obdarzonego niezwyk³ym poczuciem humoru, zakochuj±cego siê w piêknej mieszczañskiej „princepessie”. Gdy przychodzi wojna, z uwagi na pochodzenie ¿ydowskie, zostaje zes³any z synem do obozu koncentracyjnego. Ukrywaj±c synka w baraku, w obawie przed odebraniem mu jego, a jednocze¶nie chc±c mu oszczêdziæ traumatycznych prze¿yæ, rozpoczyna z nim szczególn± grê, wmawiaj±c synkowi, i¿ ich nowa rzeczywisto¶æ jest fikcyjna, a oni sami uczestnicz± w zawodach, w których mo¿na wygraæ wielk± nagrodê po zdobyciu tysi±ca punktów. W tym ¶wiecie niezwyk³ej gry stra¿nicy obozu musz± byæ okrutni, poniewa¿ im tak¿e zale¿y na uzyskaniu nagrody, wiêc chc± zniechêciæ konkurentów do rywalizacji. Pod koniec filmu jego ma³y synek "zdobywa" nagrodê i zarazem traci ojca.

Oprócz wzruszaj±cej, niebanalnej fabu³y - wielk± warto¶ci± filmu jest przepiêkna muzyka Nicola Piovaniego.
Pod linkiem jak ni¿ej – trailer (tu: niestety w wersji hiszpañskiej)
http://www.youtube.com/watch?v=P2odqS5oNvM&feature=related
Niezwyk³± i bardzo przejmuj±c±  rolê w filmie odgrywa tak¿e piêkna muzyka barkaroli Offenbacha
http://www.youtube.com/watch?v=pWC8v-evDyQ&feature=related

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
anelik
Ekspert

Wiadomo¶ci: 544

« Odpowiedz #128 : Styczeñ 02, 2011, 23:58:34 »

Powróci³am wreszcie z oparów Sylwestra i nadrabiam zaleg³o¶ci.
To³stoj - dobre, bardzo dobre. Ale filmami generalnie by³am zawiedziona. W ¿adnej adaptacji nie odnalaz³am w³a¶ciwie To³stoja. Nawet rosyjskie adaptacje nie mia³y tego czego¶, tego to³stojowskiego ziela, którym przyprawia³ swoje pisanie tak, ¿e jego bohaterowie o¿ywali natychmiast w wyobra¼ni. Sentymentem darzê "Wojnê i pokój" Vidora, choæ tylko z uwagi na Audrey Hepburn.
"Czas Apokalipsy" - muzykê zamieszcza³am ju¿ na w±tku muzyki filmowej - film, który kaleczy ego. Mo¿e dlatego, ¿e filozofia Kurtza w jaki¶ potworny sposób jest logiczna. W konfrontacji Kurtz - Willard wygrywa ten pierwszy.  Film o wykrzywionej rzeczywisto¶ci. Literatura obozowa mia³a swojego cz³owieka zlagrowanego - tego, który nauczy³ siê ¿yæ w piekle obozu zag³ady i nienormalne uzna³ za normê. Film Coppoli pokaza³ cz³owieka wojny, dla którego zabijanie jest norm±. Nie budzi w nim sprzeciwu ani ¿adnych etycznych problemów. W¶ród po¿ogi znajduje fale dla surferów i zachwyca siê zapachem napalmu. "Czujesz synu? ... Lubiê zapach napalmu o poranku."
"¦wiat siê ¶mieje" - cudo! Pewnie dlatego, ¿e to wspomnienia dzieciñstwa, kiedy to rodzice delegowali siê na sylwestrowy ubaw a ja najpierw z babci± a potem z i siostr± co roku ogl±da³y¶my zwierzaki, które niczym Hunowie sia³y zniszczenie w willi Eleny i wyrzucon± na bruk Aniutê, chroni±c± siê pod ca³kiem dziuraw± parasolk±. Niedawno obejrza³am po raz kolejny - dalej mnie to bawi³o, choæ ju¿ nie tak, jak to by³o wiele lat temu.
Z rosyjskich filmów zreszt± najbardziej kocha³am bajki. Ca³y rok czeka³am na wigilijn± "Królow± ¶niegu", "Morozkê" , "Ba¶ñ o dwunastu miesi±cach". Pewnie gdyby nadawali ogl±da³abym.  Piêkne by³y.
http://www.youtube.com/watch?v=ofZO0vYhdmc
ewa578
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1471

Ewa

« Odpowiedz #129 : Styczeñ 03, 2011, 14:32:52 »

Taaak... A pamiêtasz film o dziadku mrozie? Jest taka scena, jak z³a siostra uró¿owana buraczkiem, gryzie soczyst± cebule, a potem szumi± wiosenne brzozy. Niestety nie pamiêtam tytu³u tego filmu, ale doskonale pamiêtam wra¿enie, jake na mnie zrobi³.
kozio³
Ekspert

« Odpowiedz #130 : Styczeñ 04, 2011, 00:00:57 »

z kolei moim Filmem, który od kilkunastu lat przy ka¿dym seansie jednakowo mnie wzrusza jest nagrodzona trzema Oscarami  produkcja Roberta Benigniegoi  „¯ycie jest piêkne”. 

Oprócz wzruszaj±cej, niebanalnej fabu³y - wielk± warto¶ci± filmu jest przepiêkna muzyka Nicola Piovaniego.
Pod linkiem jak ni¿ej – trailer (tu: niestety w wersji hiszpañskiej)
http://www.youtube.com/watch?v=P2odqS5oNvM&feature=related

Najlepsze jest to z koniem w 0:45 ..wjecha³ niczym boski Kaligula-mesiah do Senatu..i oczywi¶cie króciutka scenka dok³adnie w 1:48..
Wybacz Januszu..ale jak dla mnie, to ogólnie jednak film nie za bardzo..to zdecydowanie nie jest temat na komediê. Gdybym by³ pochodzenia semickiego i ogl±da³ ten film, z pewno¶ci± poczu³bym siê mocno dotkniêtym. Jednak pewna granica powinna byæ zachowana, granica której nie powinno siê przekraczaæ, nawet je¿eli nie mia³o siê zamiaru nikogo uraziæ..Raz chyba tylko go obejrza³em i muszê Ci powiedzieæ, ¿e by³em wprost wstrz±¶niêty..Miejsce które zazwyczaj powinno siê kojarzyæ ka¿demu jako miejsce kazni, ¶mierci, zag³ady setek tys ludzi, sprowadzone zosta³o tutaj do groteski, jakiej¶ komediowej karykatury...Niee Januszu, ten film zdecydowanie mnie siê nie podoba..noo mo¿e oprócz niektórych scen, chocia¿by tych jak wy¿ej..

a mo¿e "Wichrowe wzgórza" z Juliette Binoche..przejmuj±ca muzyka, ale i ¶wietna gra Ralpha Fiennesa w roli "Heathcliffa"..Do tej pory mam przed oczami obraz, nawet tylko samej jego koñcówki wraz z wypowiadanymi s³owami.."niektórzy zaklinaj± siê na Bibliê, ¿e wci±¿ jeszcze widuj± Heathcliffa chadzaj±cego po wrzosowiskach.."

www.youtube.com/watch?v=N6POrPiK3FY&feature=related

Z Ralphem Fiennesem podoba mi sie równie¿ "Czerwony smok", nie wspominaj±c ju¿ o doskonale znanej ka¿demu "Li¶cie Schindlera"..

gandarwa
Aktywny u¿ytkownik

« Odpowiedz #131 : Styczeñ 04, 2011, 00:51:54 »

Anelikowi - Najczê¶ciej filmy nie dorównuj± swoim literackim pierwowzorom - literatura to literatura, a film to film.
Wreszcie to 'odkry³am" i jako¶ siê godzê z adaptacjami, no chyba ¿e ju¿ straszna papka. Jedynym - jak dot±d - filmem,
który by³ lepszy od opowiadania, by³ film "Sniegi Kilimand¿aro" wed³ug Hemingwaya. Oczywi¶cie, je¶li koniecznie
"muszê" porównywaæ   Chichot

"¯ycie jest piêkne" - mnie zaskoczy³ ten film innym sposobem przedstawiania rzeczy niesamowitych. Akceptujê, podoba³ mi siê.
My¶la³am, ¿e wy³aczê po 10 minutach, a obejrza³am ca³y! Jest w nim jaka¶ nadzieja, romantyka - bliskie mi jest zdanie Janusza.
Zycie jest piêkne, póki siê ¿yje. Znam osoby, które prze¿y³y tê gehennê dziêki  niezwyk³emu hartowi ducha - mo¿e cos z tego
jest i w tym filmie?

Ale "Wichrowe wzgórza" - no miodzio, Kozio³ku! Angielskie "kawa³ki" moge ogl±daæ non-stop, nawet je¶li jest to remake "Sagi rodu Forsyetów", któr± niedawno pokazywa³y Style.  Wszystkie produkcje BBC maja ten niepowtarzalny klimat, wyrafinowana elegancjê, tajemnice snuj±ce siê po kilometrowych korytarzach zamczyska, dopiêty ka¿dy szczegó³, wrzosowiska, Szekspirowscy aktorzy (czêsto)..
Ralpha F. widzia³am ostatnio w "Eugeniuszu Onieginie" - chyba wspomina³am gdzie¶ tutaj wcze¶niej. Juliette Binoche baaaardzo lubiê. 
Bêdzie mo¿e kiedys do obejrzenia???  Co?

¦wiate³ko ¶lê
Izabela
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3011

Asia

« Odpowiedz #132 : Styczeñ 04, 2011, 17:45:39 »

A to jeden z moich ukochanych filmów. Poruszaj±cy, zmuszaj±cy do my¶lenia. O mi³o¶ci, ¶mierci, godzeniu siê z utrat± tych, któych kochamy, i wielu innych sprawach. Hopkins, którego kocham:) Niepowtarzalna atmosfera miejsca, w którym bardzo chcia³abym studiowaæ:)
 I ta muzyka:))))
http://www.youtube.com/watch?v=shevrKTXGI4&feature=&p=EC48DCCB82383B3A&index=0&playnext=1
aro 59
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1263

--- Marek ---

« Odpowiedz #133 : Styczeñ 04, 2011, 17:51:24 »

Dziêki kozio³ku za przypomnienie. 'Wichry namiêtno¶ci" raz kolejny obejrzê z wielk± przyjemo¶ci±...

z kolei moim Filmem, który od kilkunastu lat przy ka¿dym seansie jednakowo mnie wzrusza jest nagrodzona trzema Oscarami  produkcja Roberta Benigniegoi  „¯ycie jest piêkne”...

http://www.youtube.com/watch?v=pWC8v-evDyQ&feature=related

Nie ogl±da³em dawno filmu,
ale wiem jedno:
Dzieci siê lubi± ¶miaæ,
lubi± siê ¶miaæ z nas doros³ych,
wtedy ten straszny ¶wiat doros³ych wydaje im siê bardziej przystêpny,
chêtniej wykonuj± obowi±zki, zakazy i nakazy.

pozdrawiam          
               Marek
kozio³
Ekspert

« Odpowiedz #134 : Styczeñ 05, 2011, 03:14:48 »

Asiu..skoro Anthony Hopkins to i "Milczenie owiec" z jego pamiêtnym psychopatyczno-hipnotycznym spojrzeniem, albo "Okruchy dnia" - gdzie wciela siê w rolê majordomusa, który po¶wiêca tej zaszczytnej funkcji "idealnego s³ugi", ca³e swoje ¿ycie
Strony: 1 ... 7 8 [9] 10 11 ... 36   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

neder-live black-for kalinowatyper twistedgamers countrylife