Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 8 9 [10] 11 12 ... 36   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Filmy, które warto prze¿yæ  (Przeczytany 139983 razy)
gandarwa
Aktywny u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 247

« Odpowiedz #135 : Styczeñ 05, 2011, 03:52:46 »

"Milczenia owiec" nie ogl±da³am niejako programowo, wystarczy³o mi przeczytaæ ksi±¿ke, ale "Okruchy dnia" obowi±zkowo - angielski!! ¦wietne role, sytuacje, aktorzy - delikatny cieñ mi³o¶ci jak to w Anglii - niedomówienia, pó³ gestu starcza za ca³e zdania, wymowne spojrzenia...  Szok

¦wiate³ko ¶lê
Izabela
gandarwa
Aktywny u¿ytkownik

« Odpowiedz #136 : Styczeñ 05, 2011, 03:56:43 »

A to jeden z moich ukochanych filmów. Poruszaj±cy, zmuszaj±cy do my¶lenia. O mi³o¶ci, ¶mierci, godzeniu siê z utrat± tych, któych kochamy, i wielu innych sprawach. Hopkins, którego kocham:) Niepowtarzalna atmosfera miejsca, w którym bardzo chcia³abym studiowaæ:)
 I ta muzyka:))))
http://www.youtube.com/watch?v=shevrKTXGI4&feature=&p=EC48DCCB82383B3A&index=0&playnext=1

"Cienista dolina" - Ten Oxford, sir Hopkins... ogl±da³am dawno, ale pamietam bardzo dobry film angielski! Stateczny profesor, piêkna mi³o¶æ...  Poszukam, mo¿e jeszcze raz da sie obejrzeæ. Dzieki, Aleksias.  
I ¿yczê tego studiowania w tym magicznym miejscu!

¦wiate³ko ¶lê
Izabela
aro 59
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1263

--- Marek ---

« Odpowiedz #137 : Styczeñ 05, 2011, 20:29:11 »

Polecam na dzisiejszy wieczór - TVP Kultura 

film o zwyk³ych ludziach: "Pod dobr± gwiazd±" 20:10

pozdrawiam          
               Marek
gandarwa
Aktywny u¿ytkownik

« Odpowiedz #138 : Styczeñ 05, 2011, 20:50:39 »

O, dziêkujê bardzo, Aro, chêtnie obejrzê dobry film.
  Chichot

¦wiate³ko ¶lê
Izabela
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 953

Pawe³

« Odpowiedz #139 : Styczeñ 05, 2011, 20:55:55 »

z kolei moim Filmem, który od kilkunastu lat przy ka¿dym seansie jednakowo mnie wzrusza jest nagrodzona trzema Oscarami  produkcja Roberta Benigniegoi  „¯ycie jest piêkne”. 
Jedyny film, jaki znam, który wg mnie jest jednocze¶nie niezwykle wzruszaj±c± komedi±, bezwzglêdnym dramatem, filmem wojennym i… romantyczn± pere³k±.

„¯ycie jest piêkne” jest arcydzie³em.

nie tylko nam siê podoba:   http://www.filmweb.pl/Zycie.Jest.Piekne/awards

pamiêtam jak nikt nie chcia³ siê wypowiedzieæ z obawy o reakcjê Izraelczyków, ludzie os³upieli, bo jak mo¿na ¶miaæ siê z pogromu ¯ydów, dopiero kiedy Mer Jerozolimy uzna³,
¿e to warto¶ciowy film posypa³y siê nagrody (On te¿ przyzna³ jak±¶ w³asn± nagrodê).

(a ¶wiat siê zmienia: ¯ydzi wojuj±, Polacy handluj± a Niemcy gwarancj± pokoju w Europie  Chichot )
TeresaGrob
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2621

« Odpowiedz #140 : Styczeñ 05, 2011, 21:53:32 »

Dzi¶ i jutro(powtórzenie) "Maria Antonina" Sofii Coppoli, mo¿e kto¶ widzia³?? warto??

kozio³
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1293

« Odpowiedz #141 : Styczeñ 05, 2011, 23:54:27 »

„¯ycie jest piêkne” jest arcydzie³em.

nie tylko nam siê podoba:   http://www.filmweb.pl/Zycie.Jest.Piekne/awards

pamiêtam jak nikt nie chcia³ siê wypowiedzieæ z obawy o reakcjê Izraelczyków, ludzie os³upieli, bo jak mo¿na ¶miaæ siê z pogromu ¯ydów, dopiero kiedy Mer Jerozolimy uzna³,
¿e to warto¶ciowy film posypa³y siê nagrody (On te¿ przyzna³ jak±¶ w³asn± nagrodê).

(a ¶wiat siê zmienia: ¯ydzi wojuj±, Polacy handluj± a Niemcy gwarancj± pokoju w Europie  Chichot )

Nie noo..Casablanka, nie oszukujmy siê - powiedzmy ¿e jest ¶redni..i tylko ze wzglêdu na Janusza (którego za talent muzyczny, wyszukany dowcip i ogromn± wiedzê darzê wielkim szacunkiem ) mo¿na by zakwalifikowaæ go do produkcji "zno¶nych"..no jakby siê uprzeæ, moo¿e nawet nieco wy¿ej - tj dosyæ dobrych..Ale w ¿adnym wypadku nie jest to arcydzie³o..po prostu niez³a komedia umiejscowiona w nieco dziwnej jak na komediê lokacji..    
gandarwa
Aktywny u¿ytkownik

« Odpowiedz #142 : Styczeñ 06, 2011, 00:01:39 »

"Maria Antonina" - mozna obejrzeæ, piekne kostiumy, piêkne wnêtrza, oni oboje m³odzi bardzo, muzyka rockowa,
trochê inne spojrzenie na królowanie.

"Pod dobr± gwiazda" - obejrza³am na Kulturze; prawie jak zwykle dziwny polski tytu³! Nie wiem, kto przet³umacza te tytu³y.
To nie chodzi³o o "dobr± gwiazdê", tylko o Satrurna - jedna z bohaterek zajmowa³a siê astrologia... Saturn ma swój charakterystyczny pier¶cieñ, który niejako wyznacza granice planety. Film dzieje siê pzrewaznie we wnetrzach - wnetrza, wnêtrza, nawet okien niewiele, wnêtrza.... a w tych wnêtrzach bohaterowie, ¶ci¶niêci,. ograniczeni do swoich ról ¿yciowych i wzajemnych ustalonych relacji. Dopiero jak g³owny bohater wyjdzie poza ten kr±g, znajdzie siê na otwartej przestrzeni - pop³ynie z niego ukrywane uczucie. Wiêc nie wiem , co z t± dobr± gwiazd±...  Smutny

¦wiate³ko ¶lê
Izabela
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 953

Pawe³

« Odpowiedz #143 : Styczeñ 06, 2011, 00:32:50 »

Nie noo..Casablanka, nie oszukujmy siê - powiedzmy ¿e jest ¶redni..i tylko ze wzglêdu na Janusza (którego za talent muzyczny, wyszukany dowcip i ogromn± wiedzê darzê wielkim szacunkiem ) mo¿na by zakwalifikowaæ go do produkcji "zno¶nych"..no jakby siê uprzeæ, moo¿e nawet nieco wy¿ej - tj dosyæ dobrych..Ale w ¿adnym wypadku nie jest to arcydzie³o..po prostu niez³a komedia umiejscowiona w nieco dziwnej jak na komediê lokacji..    

obejrzyj ten film jeszcze raz, - proszê   

bior±c pod uwagê zalew badziewia w ¶wiecie filmu to ten film jest prawdziw± per³±

i choæ ¶miejesz siê przez ca³y film, to na pewno nie jest to komedia, ja siê raczej sp³aka³em

(potrafisz tak chroniæ dzieci przed okropno¶ciami?)

Sorry Kozio³, ale dobro trzeba chroniæ, gdyby by³a to tylko dobra komedia, nie dosta³aby, a¿ tylu nagród

aro 59
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1263

--- Marek ---

« Odpowiedz #144 : Styczeñ 06, 2011, 12:39:58 »

"Pod dobr± gwiazda" - obejrza³am na Kulturze; prawie jak zwykle dziwny polski tytu³! Nie wiem, kto przet³umacza te tytu³y.
To nie chodzi³o o "dobr± gwiazdê", tylko o Satrurna - jedna z bohaterek zajmowa³a siê astrologia... Saturn ma swój charakterystyczny pier¶cieñ, który niejako wyznacza granice planety. Film dzieje siê pzrewaznie we wnetrzach - wnetrza, wnêtrza, nawet okien niewiele, wnêtrza.... a w tych wnêtrzach bohaterowie, ¶ci¶niêci,. ograniczeni do swoich ról ¿yciowych i wzajemnych ustalonych relacji. Dopiero jak g³owny bohater wyjdzie poza ten kr±g, znajdzie siê na otwartej przestrzeni - pop³ynie z niego ukrywane uczucie. Wiêc nie wiem , co z t± dobr± gwiazd±...  Smutny

Film „Pod dobr± gwiazd±” (Saturno contro) – ja przet³umaczy³bym - „Na przekór Saturnowi”.
(Saturn – w horoskopie - planeta uto¿samiana z pocz±tkiem i koñcem, cyklem ¿ycia. Saturn jako dawca ¿ycia, jest równocze¶nie zapowiedzi± ¶mierci. Stoi na stra¿y równowagi ¿ycia i ¶mierci, pilnuj±c odwiecznego cyklu narodzin i ¶mierci.)
Film o grupie prawdziwych przyjació³, zwyczajnych ludzi, którzy bardzo siê ró¿ni±, ale znaj± siê jak „³yse konie”, nikogo nic nie dziwi, wspieraj± siê wzajemnie, martwi± siê o siebie, zabiegaj± tylko o swoje szczê¶cie nawzajem bo bardzo im na sobie zale¿y, którzy prze¿ywaj± wspólne chwile, d±¿± do status quo, które tylko momentami jest osi±galne, ale daje im poczucie szczê¶cia.

pozdrawiam          
               Marek
ewa578
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1471

Ewa

« Odpowiedz #145 : Styczeñ 06, 2011, 13:14:01 »

obejrzyj ten film jeszcze raz, - proszê   

bior±c pod uwagê zalew badziewia w ¶wiecie filmu to ten film jest prawdziw± per³±

i choæ ¶miejesz siê przez ca³y film, to na pewno nie jest to komedia, ja siê raczej sp³aka³em

(potrafisz tak chroniæ dzieci przed okropno¶ciami?)

Sorry Kozio³, ale dobro trzeba chroniæ, gdyby by³a to tylko dobra komedia, nie dosta³aby, a¿ tylu nagród

Zgadzam siê, do tego filmu trzeba siê przekonaæ, wiêc koniecznie obejrzyj Kozio³ku jeszcze raz! Ja chyba wylalam wiecej ³ez, ni¿ bylo mi do ¶miechu.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2767

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #146 : Styczeñ 06, 2011, 13:56:53 »

Kochani, przy okazji tej mini dysputy nad filmem Benigniego uwypukli³ siê znowu problem: jak przekaz Sztuki mo¿e byæ ró¿nie oceniany przez odbiorców. Oto podczas Konkursu Chopinowskiego najwybitniejsze w ¶wiecie pianistyki jury wyda³o werdykt, z którym do dzi¶ polemizujemy. W przypadku "Piêknego ¿ycia" - cz³onkowie ekskluzywnej, niekwestionowanej amerykañskiej Akademii Filmowej honoruj± go a¿ 3 Oscarami. I podobnie jak to mia³o miejscu w naszym  Konkursie Chopina - i tu pojawia³y siê w±tpliwo¶ci, rozd¼wiêki, zniesmaczenia... Nasz kozio³ek jest ich sztandarowym pos³añcem.

Nie bêdê wiêc przekonywa³ kozio³ka, ¿eby  pokocha³ i m±drze "prze¿y³" ten film. ¯adna Sztuka nie musi, a nawet nie powinna trafiaæ do ka¿dego. Gdyby tak by³o, przesta³aby byæ Sztuk± - a imperatywem, lub jak kto woli: estetyczn± procedur±, gdzie ludzka wra¿liwo¶æ i poczucie piêkna ustêpuje miejsca ch³odno kalkuluj±cym komputerom.

Dla mnie - to by³ i jest film przepiêkny. Mo¿e dlatego, ze podobnie jak tytu³owy bohater pokocha³em ¿ycie i jak tylko mog³em najlepiej, wychowa³em  moich synów pomimo...
Kozio³ku, prawdopodobnie jako historyk jeste¶ fabu³± filmu zniesmaczony. I trudno siê z Tob±, historykiem, nie zgodziæ (np: amerykañskie czo³gi wje¿d¿aj±ce do O¶wiêcimia i inne brewerie) Do³±czam siê jednak do g³osu Paw³a i Ewy - obejrzyj ten film jako opowie¶æ o ojcu chroni±cym swoje dziecko przed okropno¶ciami... Mo¿e wówczas ujrzysz w nim zupe³nie co¶ dla siebie nowego?
« Ostatnia zmiana: Styczeñ 06, 2011, 13:59:14 wys³ane przez Janusz1228 » Zapisane

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
anelik
Ekspert

Wiadomo¶ci: 544

« Odpowiedz #147 : Styczeñ 06, 2011, 14:44:43 »

W przypadku "Piêknego ¿ycia" - cz³onkowie ekskluzywnej, niekwestionowanej amerykañskiej Akademii Filmowej honoruj± go a¿ 3 Oscarami.

Có¿ co do Oskarów hm... Nagrodzili Oskarami tak¿e "Angielskiego pacjenta". Dlaczego - nie wiem do dzi¶. Obejrza³am ten film kilkakrotnie, bo s±dzi³am ¿e co¶ mi umyka, ¿e jest tam co¶ szczególnego ale nie dopatrzy³am siê.
Masz jednak racjê Janusz - mo¿e dobrze, ¿e odbieramy inaczej sztukê pisan± obrazem, d¼wiêkiem lub i tym i tym jednocze¶nie. ¯ycie ma wiêcej barw. Inna rzecz, ¿e czasem kto¶ pokazuje nam rzecz, do której sami nie dotarli¶my i wtedy czêsto odkrywamy co¶ ponownie. To fantastyczne uczucie "przeczytaæ" co¶ inaczej, na nowo.
TeresaGrob
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2621

« Odpowiedz #148 : Styczeñ 06, 2011, 16:19:51 »

Filmu Begniniego nie ogl±da³am, bo ten aktor nigdy mnie nie ¶mieszy³, ale wobec
tak odmiennych zdañ obejrzê, nawet mo¿e dzisiaj.
Eluniu masz racjê ka¿dy z nas odbiera sztukê i nie tylko bardzo indywidualnie.
Ile ja siê nas³ucha³am na temat tej komedii, ¿e chyba jestem nienormalna ¿e mi siê to podoba i
mnie ¶mieszy

http://www.youtube.com/watch?v=xp3TnBMw1TI&feature=related

s± gusta i gu¶ciki

ewa578
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1471

Ewa

« Odpowiedz #149 : Styczeñ 06, 2011, 20:55:51 »

Có¿ co do Oskarów hm... Nagrodzili Oskarami tak¿e "Angielskiego pacjenta". Dlaczego - nie wiem do dzi¶. Obejrza³am ten film kilkakrotnie, bo s±dzi³am ¿e co¶ mi umyka, ¿e jest tam co¶ szczególnego ale nie dopatrzy³am siê.
Masz jednak racjê Janusz - mo¿e dobrze, ¿e odbieramy inaczej sztukê pisan± obrazem, d¼wiêkiem lub i tym i tym jednocze¶nie. ¯ycie ma wiêcej barw. Inna rzecz, ¿e czasem kto¶ pokazuje nam rzecz, do której sami nie dotarli¶my i wtedy czêsto odkrywamy co¶ ponownie. To fantastyczne uczucie "przeczytaæ" co¶ inaczej, na nowo.
Hmm... Przeczytaj powie¶æ i obejrzyj film, wtedy dopiero zobaczysz co re¿yser chcia³ powiedzieæ.
Strony: 1 ... 8 9 [10] 11 12 ... 36   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

animilkowo countrylife neder-live paktprzyjazni kalinowatyper