Strona g³ówna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj siê
Go¶æ
.
Zaloguj siê
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzieñ
1 Tydzieñ
1 Miesi±c
Zawsze
Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci
: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
Dzia³y forum
>
O wszystkim i o niczym
>
Filmy, które warto prze¿yæ
Strony:
1
...
9
10
[
11
]
12
13
...
36
Do do³u
« poprzedni
nastêpny »
Drukuj
Autor
W±tek: Filmy, które warto prze¿yæ (Przeczytany 139918 razy)
aro 59
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1263
--- Marek ---
Odp: Filmy, które warto prze¿yæ
«
Odpowiedz #150 :
Styczeñ 06, 2011, 22:09:08 »
"Nasza klasa"
Estoñski film z 2007
pozdrawiam
Marek
kozio³
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1293
«
Odpowiedz #151 :
Styczeñ 06, 2011, 22:52:36 »
W takim razie Ewo, Pawle, Januszu..obejrzê ten przepiêkny komediowy film raz jeszcze..
Pamiêtam, ¿e za pierwszym i tym samym ostatnim razem..pocz±tkowo wrêcz zanosi³em siê ze ¶miechu, jednak w miarê trwania filmu..¶miech pocz±³ z wolna ustêpowaæ miejsca u¶miechowi, b±dz w co¶ co mo¿na by nazwaæ u¶miechem - z lekka wykrzywiaj±cym twarz w sposób jak gdyby wymuszony
..a¿ w koñcu niemal ca³kowicie zanik³. W jego miejsce natomiast pojawi³o sie co¶, co na dobr± sprawê trudno jest zdefiniowaæ (szok, zdziwienie, zniesmaczenie - doprawdy sam nie wiem)..Prawdopodobnie musia³em go zle zrozumieæ
...Zobaczymy mo¿e tym razem zrozumiem do w³a¶ciwie - wpierw ¶miej±c siê, a potem w milczeniu p³acz±c obficie..
A co powiecie na polsko-rosyjska produkcjê z lat 60/70 tych - "Zapamiêtaj imiê swoje"..ten film istotnie mnie wzruszy³ (choæ dzisiaj pamiêtam go ju¿ jedynie przez mg³ê)..
gandarwa
Aktywny u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 247
«
Odpowiedz #152 :
Styczeñ 06, 2011, 23:44:10 »
"Saturno contro" - a ja zrozumia³am, ¿e poza Saturnem. Pamiêtasz, jak Davide wyszed³ w swojej posiad³o¶ci
za ogrodzenie na stromy brzeg morza... stan±³ nad przepa¶ci±, cofn±³ siê i uchwyci³ tê barierkê stoj±c przodem do morza
, maj±c ogrodzenie za plecami... I wtedy dopiero "pu¶ci³o" mu ca³e napiêcie, wyrazi³ swój bezbrze¿ny ¿al, têsknotê, mi³o¶æ...
Mnie siê zdaje, ¿e w tym filmie g³ównie chodzi³o o to, ¿e nie wyra¿amy swoich prawdziwych uczuæ, rysujemy wokó³ siebie
ten pier¶cieñ Saturna, sami siebie ograniczamy... Sama to wiem po sobie... i pracujê nad tym, ¿e ³atwo nie jest.
A ja lubiê filmy Bolly (no tysz!) i nikt mnie nie przekona, ¿e to kicz.
¦wiate³ko ¶lê
Izabela
kozio³
Ekspert
«
Odpowiedz #153 :
Styczeñ 06, 2011, 23:56:42 »
Cytat: aro 49 Styczeñ 06, 2011, 22:09:08
"Nasza klasa"
Estoñski film z 2007
W pierwszej chwili my¶la³em ¿e masz na my¶li..Portal
Cytat: TeresaGrob Styczeñ 06, 2011, 16:19:51
Filmu Begniniego nie ogl±da³am, bo ten aktor nigdy mnie nie ¶mieszy³, ale wobec
tak odmiennych zdañ obejrzê, nawet mo¿e dzisiaj.
Eluniu masz racjê ka¿dy z nas odbiera sztukê i nie tylko bardzo indywidualnie.
Ile ja siê nas³ucha³am na temat tej komedii, ¿e chyba jestem nienormalna ¿e mi siê to podoba i
mnie ¶mieszy
http://www.youtube.com/watch?v=xp3TnBMw1TI&feature=related
s± gusta i gu¶ciki
Ju¿ sam tylko skrawek "odcinka" od 0:15 - 0:53 powali³ mnie z nóg..
TeresaGrob
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2621
«
Odpowiedz #154 :
Styczeñ 07, 2011, 00:27:08 »
Fajnie kozio³ku, cieszê siê
http://www.franzschubert.pl/
aro 59
Ekspert
--- Marek ---
«
Odpowiedz #155 :
Styczeñ 07, 2011, 10:58:11 »
Cytat: gandarwa Styczeñ 06, 2011, 23:44:10
"Saturno contro" - a ja zrozumia³am, ¿e poza Saturnem. Pamiêtasz, jak Davide wyszed³ w swojej posiad³o¶ci
za ogrodzenie na stromy brzeg morza... stan±³ nad przepa¶ci±, cofn±³ siê i uchwyci³ tê barierkê stoj±c przodem do morza
, maj±c ogrodzenie za plecami... I wtedy dopiero "pu¶ci³o" mu ca³e napiêcie, wyrazi³ swój bezbrze¿ny ¿al, têsknotê, mi³o¶æ...
Mnie siê zdaje, ¿e w tym filmie g³ównie chodzi³o o to, ¿e nie wyra¿amy swoich prawdziwych uczuæ, rysujemy wokó³ siebie
ten pier¶cieñ Saturna, sami siebie ograniczamy... Sama to wiem po sobie... i pracujê nad tym, ¿e ³atwo nie jest.(...)
gandarwo!
„Saturno contro”. W tym filmie problemy z wyra¿aniem uczuæ ma ta najm³odsza i boi siê te¿ popatrzeæ na ¶mieræ.
Ale to normalne dla wieku m³odo¶ci.
Ta scena nad morzem przedstawia to, ¿e cz³owiek jest w stanie "prze¿yæ" cierpienie tylko w samotno¶ci.
Natomiast „Nasza klasa” pokazuje jakie napiêcia s± w dzisiejszej szkole i gdy nauczyciele nie potrafi± ich rozpoznaæ
lub je bagatelizuj± to doprowadza to do tragedii zreszt± coraz czêstszej nawet ju¿ w krajach Europy.
pozdrawiam
Marek
kozio³
Ekspert
«
Odpowiedz #156 :
Styczeñ 09, 2011, 01:03:19 »
Wczoraj odszed³ wybitny aktor i re¿yser, ambasador ludzi chorych - Krzysztof Kolberger..niezapomniany z wielu ról filmowych i teatralnych. Niestety przegra³ walkê z d³ugoletni± chorob±..Jego odej¶cie, to z pewno¶ci± ogromna strata dla polskiej kultury. Za wcze¶nie, zdecydowanie za wcze¶nie..
gandarwa
Aktywny u¿ytkownik
«
Odpowiedz #157 :
Styczeñ 09, 2011, 02:53:20 »
Krzysztof Kolberger --To by³ piêkny, m±dry i dobry cz³owiek, wielkiego hartu ducha, ¶wietny aktor na ¶wiatowym poziomie... Mo¿emy uczyc sie od niego godzenia sie z nieuchronno¶ci±, trwania do koñca i ilu jeszcze ¿yciowych postaw...! Du¿a strata, du¿a... (*)
¦wiate³ko ¶lê
Izabela
gandarwa
Aktywny u¿ytkownik
«
Odpowiedz #158 :
Styczeñ 09, 2011, 16:19:23 »
A mo¿e francuski film "Les Choristes" z piêkna bardzo muzyk± Bruno Coulais? Niezwyk³a historia przysz³ego uznanego
kompozytora, który wspomina swego "Pana od muzyki" (pol. tytu³). Wzruszaj±cy film; na YT widzia³am odcinki z polskim lektorem.
A chóry i pie¶ni przepiêkne.
http://www.youtube.com/watch?v=gQkLe2PR_eM
Pozdrawiam ciep³o.
¦wiate³ko ¶lê
Izabela
aro 59
Ekspert
--- Marek ---
«
Odpowiedz #159 :
Styczeñ 09, 2011, 23:14:37 »
Dziêkujê gandawo!
¦wietny film na niedzielê wieczór mi poleci³a¶!
"Pan od muzyki" stosowa³ motywacjê, czyli wzbudzanie w uczniach poczucia, ¿e ju¿ s± blisko mety, przez to oni ciecz± siê z ka¿dego ma³ego zwyciêstwa – reaguj± zachwytem.
Taka zachêta jest niezbêdna, poniewa¿ dodaje si³.
Dzieci id± naprzód i nabieraj± coraz wiêkszej pewno¶ci i wiary w swoje umiejêtno¶ci d±¿enia naprzód.
Nauczyciel tworzy dla ka¿dego jasny zestaw celów, które s± w zasiêgu.
Kiedy osi±gaj± ma³e, widoczne (nie odleg³e) cele, nabieraj± przekonania, ¿e mo¿e im siê udaæ. Prze³amuj± nawyk przegrywania i wyrabiaj± w sobie nawyk zwyciê¿ania.
Popychaj±c uczniów w kierunku osi±gania szeregu ma³ych, widocznych celów, daje im si³ê rozpêdu na zasadzie, ¿e ma³e zwyciêstwo zmniejsza powagê sprawy, zmniejsza oczekiwania i poprawia zdanie na temat w³asnych umiejêtno¶ci.
Ta zasada dzia³a tak, ¿e planowan± zmianê w cz³owieku celowo siê zmniejsza, by sprawiæ, by umo¿liwia³a pewne zwyciêstwo, a to dopinguje do dalszej pracy nad sob±, która owocuje zdobywaniem szczytów.
A z dyrektorem i innymi doros³ymi radzi sobie jak doros³y z doros³ymi, czyli na równym poziomie – argumentami. Ka¿dy doros³y zrozumie przecie¿ argumenty.
A sprawy sercowe? Niestety nie z ka¿dym w którym siê kocha cz³owiek siê ¿eni. O tym decyduje jeszcze wiele innych czynników…
Podobny w wymowie jest amerykañski film „Trener” z 2005 roku z Samuel L. Jacksonem w roli g³ównej.
pozdrawiam
Marek
gandarwa
Aktywny u¿ytkownik
«
Odpowiedz #160 :
Styczeñ 10, 2011, 02:54:50 »
Wspaniale, Aro, cieszê siê, ¿e Ci siê podoba³ ten film. Mnie urzek³a rola muzyki, znakomita postaæ nauczyciela, który
nie mówi³ dzieciakom, ¿e s± wyrzutkami i nic nie potrafi±, tylko wzbudza³ w nich poczucie w³asnej warto¶ci, co Ty
tak¿e zauwa¿y³e¶...
Cytat: Aleksias Styczeñ 09, 2011, 17:14:26
... Wspania³e melodie, ¶wietny chór, i przepiêkny film, uwielbiam go:) Francuska odpowied¼ na "Stowarzyszenie umar³ych poetów" - przynajmniej do pewnego stopnia, bo tam - szko³a dla elity, tu - wrêcz przeciwnie. Ale postaæ pana Mathieu fantastyczna:)
Aleksias ciekawe porównanie da³a z tym "Stowarzyszeniem umar³ych poetów"... A Tobie skojarzy³ sie "Trener" - nie widzia³am tego filmu... Interesujace jest, jak ka¿dy po swojemu patrzy.
¦wiate³ko ¶lê
Izabela
aro 59
Ekspert
--- Marek ---
«
Odpowiedz #161 :
Styczeñ 10, 2011, 14:22:50 »
Cytaty z fragmentu filmu "Trener":
Jason
: My jeste¶my dru¿yn±, a tylko pana widzia³em w TV. Jak siê pan staje s³awny, i ma z tego wielk± przyjemno¶æ.
Trener
: Tylko tyle widzicie?
Dru¿yna
: Dok³adnie tak.
Trener
: Powiem wam, co ja widzê.
Widzê system, który jest tak zrobiony, aby¶cie zawiedli.
Wszyscy uwielbiacie statystyki, podam wam parê liczb. Tylko 50% uczniów Richmond koñczy szko³ê. A z tych, którzy skoñcz± szko³ê, 60% idzie na studia.
To znaczy, ¿e jak idê korytarzem i zagl±dam do jakiej¶ klasy, mo¿liwe, ¿e tylko jedna osoba z tej klasy pójdzie na studia.
Damien
: Trenerze Carter, jak nie pójdê na studia, to co do cholery bêdê robi³?
Trener
: To jest bardzo dobre pytanie. Odpowied¼, dla m³odych afro-amerykañskich mê¿czyzn brzmi... przypuszczalnie pójdziecie do wiêzienia.
W tym regionie 33% czarnoskórych mê¿czyzn w wieku od 18 do 24 lat l±duje w wiêzieniu. Proszê spojrzeæ na kolegê z lewej.
A teraz na kolegê z prawej. Jeden z was wyl±duje w wiêzieniu.
Prawdopodobieñstwo pój¶cia do wiêzienia w Richmond jest 80% wy¿sze, ni¿ pój¶cia na studia. To s± prawdziwe liczby. To by³o parê statystyk dla was.
Chcia³bym, aby¶cie poszli do domu i przemy¶leli swoje ¿ycie. I ¿ycie swoich rodziców. A potem zadajcie sobie pytanie „czy chcê mieæ lepsze ¿ycie?”
Je¶li odpowied¼ brzmi „tak”,
to jutro siê tu spotykamy. I obiecujê wam...
I obiecujê wam, ¿e zrobiê wszystko co le¿y w mojej mocy, aby¶cie poszli na studia. I ¿eby¶cie mieli lepsze ¿ycie.
I panowie, kto zwyciê¿y tu w ¶rodku, zwyciê¿y równie¿ na zewn±trz.
fragment wiersza Marianne Williamson
:
"Naszym najwiêkszym strachem nie jest to, ¿e jeste¶my s³abi.
Nasz najwiêkszy strach stanowi si³a,
której nie mo¿na przyj¶æ z odsiecz± - To nasze ¶wiat³o,
a nie nasza mroczno¶æ nas przera¿a.
Uwa¿aj±c siê za nic nie wartego
nie dzia³asz na korzy¶æ ¶wiata."
Trener
: Nie ma w sobie nic ¶wiat³ego, wspania³omy¶lnego postawa pomniejszania siebie, po to tylko, aby inni nie czuli siê zagro¿eni w twojej obecno¶ci.
Urodzili¶my siê po to, by przejawiæ chwa³ê Boga, który jest w nas. Jest ona we wszystkich!
Kiedy pozwolimy w³asnemu ¶wiat³u zab³ysn±æ, mimowolnie pozwalamy innym ludziom na zrobienie tego samego.
Kiedy uwalniamy siê od swojego strachu, nasza obecno¶æ automatycznie wyzwala innych!
pozdrawiam
Marek
TeresaGrob
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2621
«
Odpowiedz #162 :
Styczeñ 10, 2011, 16:07:10 »
Podoba mi siê, bardzo to nietzscheañskie Marku
http://www.franzschubert.pl/
aro 59
Ekspert
--- Marek ---
«
Odpowiedz #163 :
Styczeñ 11, 2011, 20:46:40 »
"Ecce bombo" re¿. Nanni Moretti
Komediodramat (Ecce bombo), W³ochy, 1978,
22:55 Noc z filmem, TVP Kultura wtorek, 11 stycznia 2011
wyk. Nanni Moretti, Luisa Rossi, Lina Sastri
Dziesiêæ lat po rewolcie studenckiej z 1968 roku grupa rzymian, studentów i absolwentów ró¿nych uczelni ¿yje ju¿ tylko wspomnieniami tamtego wydarzenia daj±c wyraz w³asnej frustracji i zagubieniu. W¶ród nich jest Michele (Nanni Moretti), niegdy¶ dzia³acz studencki. Ch³opak staje siê teraz ¶wiadkiem próby okupacji szko³y zorganizowanej przez jego m³odsz± siostrê i jej kolegów na znak protestu przeciwko drobnomieszczañskiej moralno¶ci w³oskiej inteligencji. Strajk jednak koñczy siê równie szybko jak siê zacz±³, bo akurat nadesz³y wakacje. Michaele organizuje klub dyskusyjny dla m³odzie¿y, gdzie oprócz polityki omawiane s± tak¿e sprawy prywatne. Okazuje siê, ¿e osobiste zwi±zki stanowi± dla Michale'a jak i wiêkszo¶ci innych powód do rozczarowañ na równi z problemami spo³ecznymi. Remedium na ca³e z³o ma byæ dla cz³onków klubu ¿ycie w hipisowskiej komunie, ale na d³u¿sz± metê i ten sposób na ¿ycie im nie odpowiada.
Film zyska³ miano filmu kultowego, pokoleniowego manifestu. Nanni Moretti to jeden z najoryginalniejszych twórców w³oskiego kina.
Film ukazuje z niemal z dokumentaln± wnikliwo¶ci± problemy wspó³czesnego spo³eczeñstwa w³oskiego.
pozdrawiam
Marek
kozio³
Ekspert
«
Odpowiedz #164 :
Styczeñ 13, 2011, 02:51:59 »
"Ja, Klaudiusz" z Derkiem Jacobi - w³a¶ciwie serial, a jeszcze w³a¶ciwiej serial przypominaj±cy spektakl teatralny
..Zrealizowany na podstawie dwuczê¶ciowej powie¶ci Gravesa. Ksi±¿ka wydaje siê jednak o niebo lepsz± ( czyta siê to dos³ownie jednym tchem)..Jest w zasadzie fikcyjn± autobiografi± - cesara Klaudio..ukazuj±c± w³adcê Imperium jako cz³owieka niezwykle ³agodnego, dobrodusznego - co w ¿adnej mierze nie pokrywa siê z prawd±. Bowiem nawet szalony Kaligula panuj±cy zaledwie przez 3,5 roku (i gin±cy w wieku bodaj 28 lat) mia³ na swoim koncie wielokrotnie mniej ofiar, ni¿ d³ugo panuj±cy cesar Klaudiusz..
najlepsze jest to od 2:00 - 6:12..i od 8:15 - 10:17
http://www.youtube.com/watch?v=2pHsFJgIxwc&feature=related
za¶ ta scena przebija chyba wszystkie pozosta³e..(od 3:50 - 5:20)
http://www.youtube.com/watch?v=qZDY1b3OPlE&feature=related
Strony:
1
...
9
10
[
11
]
12
13
...