Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 19 20 [21] 22 23 ... 36   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Filmy, które warto prze¿yæ  (Przeczytany 140017 razy)
TeresaGrob
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2621

« Odpowiedz #300 : Maj 14, 2011, 11:52:56 »

Masz racjê Izuniu, ale my starsza m³odziez powinni¶my byæ do tego
przyzwyczajeni, wszak muzykê klasyczn± kiedy¶ mo¿na by³o us³yszeæ tylko o tak
egzotycznych porach. Pamietam "Tristana i Izoldê" która to opera koñczy³a siê o 4.00 .
A prezentuj±cy j± Bogus³aw Kaczyñski namawia³ do g³o¶nego s³uchania "niech siê Pañstwo nie
przejmuj± s±siadami oni te¿ chêtnie pos³uchaj±"

gandarwa
Aktywny u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 247

« Odpowiedz #301 : Maj 14, 2011, 12:31:19 »

Tak, jaka piêkna konkluzja!! 
A ja siê kiedy¶ nie mog³am nadziwiæ moim znajomym, co to w mie¶cie Pary¿u byli w czasach s³usznie minionych i opowiadali, ¿e filmy tam ciekawe serwowano w ichniej tv do obejrzenia, ale... po nocy... I oni, psy na kulturê, drzemkê sobie ucinali, nastawiali budzik na odpowienia godzine i ogl±dali...
Hmmm, te¿ jest jaki¶ pomys³...
A "Parsifal" tez potrafi³ siê koñczyc ok. 2.00, a na rano do pracy by³o trza....  Szok

¦wiate³ko ¶lê
Izabela
kozio³
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1293

« Odpowiedz #302 : Maj 14, 2011, 15:03:27 »

A zatem Terenia, lekturê trza bêdzie obowi±zkowo zaliczyæ - uwielbiam takie klimaty, przypomina mi to trochê "Lawrenca z Arabii", no ale tam to jednak nieco inna tematyka i terytoria pañstwowo-plemienne..

Nie wiem, czy ju¿ czasem nie by³o..
http://www.youtube.com/watch?v=IDF0at7sC0M

gandarwa
Aktywny u¿ytkownik

« Odpowiedz #303 : Maj 14, 2011, 21:48:58 »

"Lawrence z Arabii" chyba nie by³... ale faktycznie super-klimaty... Nie mówi±c o Peterze O'Tool.... i ca³a plejada znakomito¶ci, co daje niezrównany film... Dziêki za przypomnienie, Kozio³eczku!

Ale jak tu ma byæ lektura obowi±zkowa, to nie ma przebacz!
A ¿e dzisiaj noc muzeów, to mo¿na odwróciæ zagadnienie - ¿e mnie bêdzie ogl±da³ film jako eksponat muzealny
(ten eksponat to ja, nie film)!     

¦wiate³ko ¶lê
Izabela
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #304 : Maj 14, 2011, 22:33:11 »

Tak a propos jeszcze Lawrence'a to mo¿e widzieli¶cie taki film o nim "Niebezpieczny cz³owiek".By³ kiedy¶ w TVP.
G³ówna rolê gra³ Ralph Fiennes i to tak wspaniale, ¿e na drugi dzieñ polecia³am do wyp.publ. ,
wypo¿yczy³am "Siedem filarów m±dro¶ci" i przeczyta³am od deski do deski a wierzcie mi to niez³a ceg³a

TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #305 : Maj 14, 2011, 23:22:43 »

Wszyscy ludzie marz±, ale nie wszyscy tak samo.
Ci, którzy ¶ni± nocami w zakurzonych zakamarkach duszy, budz± siê rankiem, stwierdzaj±c, ¿e to daremne. Niebezpieczni s± ci, co marz± za dnia, poniewa¿ maj±c oczy szeroko otwarte, mog± urzeczywistniæ swoje marzenia. /E.T.Lawrence/

http://www.youtube.com/watch?v=dFAzzEYmnm4

aro 59
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1263

--- Marek ---

« Odpowiedz #306 : Maj 17, 2011, 08:15:57 »

Ciekawy film:
 „Konopielka”

Film, w skumulowany sposób, traktuje o zderzeniu w powojennej spo³eczno¶ci polskiej wsi

pomiêdzy
kultur± ludow± i mentalno¶ci± tradycyjn±, która nakazuje ¿ycie zgodnie z rytmem natury
a
postêpem cywilizacji, nowoczesno¶ci± i nowo¶ciami wobec których ch³opi s± nieufni i niechêtni.

Wszystkie te zmiany mieszkañcy, ¿yj±cy dot±d w symbiozie z natur±, we wszystkich sferach ¿ycia
przyjmuj± niechêtnie,
ale nowo¶ci bardzo kusz±...

pozdrawiam          
               Marek
gandarwa
Aktywny u¿ytkownik

« Odpowiedz #307 : Maj 17, 2011, 11:10:05 »

To jeszcze "Awans" Janusza Zaorskiego, wed³ug powie¶ci tego samego autora,
co "Konopielka" - Edwarda Redliñskiego... 1974 rok... magister Marian Opania, g³ucha wie¶
i zabobony... i koniecznie nowoczesno¶æ... 

¦wiate³ko ¶lê
Izabela
kozio³
Ekspert

« Odpowiedz #308 : Czerwiec 03, 2011, 23:01:39 »

"Tora, Tora, Tora" (czyli tygrys, tygrys, tygrys) - film z 1970 r..flota cesarstwa Japonii, decyduje siê na realizacjê ryzykownego planu uderzenia w samo serce amerykañskiej floty, stacjonuj±cej na Pearl Harbor. I tak pamietny dzieñ 7 grudnia 1941 sta³ siê wiêc, bodaj najwiêkszym dramatem w ca³ej historii USA..

Zrealizowany z wielkim rozmachem, obraz tej spektakularnej operacji uderzeniowej (przez ca³kowite zaskoczenie - typowy wschodni styl walki  ), dokonanej przy u¿yciu my¶listwa standardowego i nurkuj±cego (w tym s³ynne Mitshubishi "zero")

http://www.youtube.com/watch?v=sFYWpr5FNE8
http://www.youtube.com/watch?v=-o2vIpCV6os&feature=related
xbw
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3110

« Odpowiedz #309 : Czerwiec 11, 2011, 16:26:50 »

William Wharton napisa³ powiesc, Alan Parker ja sfilmowa³, Peter Gabriel napisa³ muzyke.

Ptasiek (Birdy), goraco polecam, najlepsza scena (moim zdaniem) ponizej - Lot Ptaska:

http://www.youtube.com/watch?v=OYUGIEzyWCk
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #310 : Czerwiec 11, 2011, 17:00:18 »

¯ycie ukryte w s³owach (La Vida secreta de las palabras), film w rezyserii Isabel Coixet, producentem filmu jest miêdzy innymi Pedro Almodóvar. Jeden z piekniejszych, jakie widzia³am, mimo pozornej brzydoty zachwyca. Mozna powiedziec, ze jest o samotnosci, albo o wojnie, albo o okrucienstwie, o cierpieniu. Albo o zyciu na platformie wiertniczej. Albo o mi³osci w roznych ods³onach. Film obja³ mnie w posiadanie dwa lata temu i nadal nie puszcza.

Opis akcji nic tu nie da, pozornie nie dzieje siê zbyt wiele. Sedno sprawy tkwi w tych nielicznych, z rzadka wypowiadanych s³owach. Ka¿da z postaci jest samotna, ³±cznie z gêsi± i krzaczkami bazylii. Samotny jest kosz do gry i samotna platforma wiertnicza. Barw± dominuj±c± jest stal faluj±cego morza, pozosta³e kolory s± w odcieniach smutno szarych. Nawet helikopter jest czarny. I tak to "co¶" narasta a¿ do kulminacji, jak morska fala która p³ynie ³agodnie, z pozoru leniwie, niespiesznie, a¿ zamienia siê w wielk± grozê...

Film ma dedykacjê, przes³anie, misjê pamiêtania. Jest WSTRZ¡SAJ¡CY. Z ca³± pewno¶ci± nale¿y do moich ulubionych, niektóre sceny mog³abym ogl±daæ wielokrotnie, s± tak wiele mówi±ce, ¿e kto wie, ile jeszcze mo¿na w nich dostrzec. Jest tu trochê symboli i wieloznaczno¶ci. I nie ma wiêkszego znaczenia, ¿e wystêpuje tu Tim Robbins, tego filmu nie ogl±da siê dla aktora.

Gor±co polecam, kino nierozrywkowe, ale wysokich lotów. Uprzedzam, ¿e ³zy prawie na pewno ka¿demu pop³yn±. I gwarantujê, ¿e ka¿dy znajdzie co¶, co go g³êboko poruszy...

http://www.youtube.com/watch?v=RG1gTpw-bhw

« Ostatnia zmiana: Czerwiec 11, 2011, 17:04:20 wys³ane przez xbw » Zapisane
kozio³
Ekspert

« Odpowiedz #311 : Czerwiec 11, 2011, 18:56:30 »

William Wharton napisa³ powiesc, Alan Parker ja sfilmowa³, Peter Gabriel napisa³ muzyke.
Ptasiek (Birdy), goraco polecam, najlepsza scena (moim zdaniem) ponizej - Lot Ptaska:
http://www.youtube.com/watch?v=OYUGIEzyWCk

Beatko, a zatem koniecznie trzeba bêdzie tego "Ptaska" obejrzeæ..Na filmiku wygl±da to bardziej na paniczn± ucieczkê, ni¿ lot ptaka (zw³aszcza w pocz±tkowej fazie) - ucieczkê przed kim, b±d¼ przed czym¶. Juz sama tylko ta scena, podoba mi siê - dobre..
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #312 : Czerwiec 11, 2011, 19:02:22 »

Kozio³ku, koniecznie Paniczna ucieczka - i owszem, prawid³owe skojarzenie, bohater wszak siedzi w psychiatryku. Mnostwo scen do smiechu, ale czasem az serce sciska... Przy okazji - jeszcze bardziej warto przeczytac.
ewa578
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1471

Ewa

« Odpowiedz #313 : Czerwiec 11, 2011, 20:55:24 »

¬ycie ukryte w s³owach obejrza³am dwa dni temu, niestety nie w ca³o¶ci. Ale i tak, ta czê¶æ, któr± widzialam zrobi³a na mnie ogromne wra¿enie, powiedzia³abym... dojmuj±ce... Ten film zostawi³ we mnie jaki¶ dziwny ból, niepokój, wra¿enie bezsilno¶ci w stosunku do historii, sama nie wiem jak to nazwaæ. Pomimo ogromnej chêci zobaczenia go w ca³o¶ci, chyba jeszcze przez jaki¶ czas siê na to nie odwa¿ê. Ale równie¿ polecam!!!!!!!!!!
kozio³
Ekspert

« Odpowiedz #314 : Czerwiec 13, 2011, 23:20:34 »

Kino w³oskie - "W³óczykij" z 1961 r..Film opowiada o historii m³odego cz³owieka, pochodz±cego z biednej dzielnicy na przedmie¶ciach wiecznego miasta Rzymu - cz³owieka obracajacego siê w ¶rodowisku lumpenproletariatu i ¿yj±cego na koszt tutejszej prostytutki..Los mu nie sprzyja, naznaczony jest fatalizmem - sam jest bowiem przekonany, i¿ przysz³o¶æ, wszystko co ma siê wydarzyæ, jest ju¿ z góry ustalone..i nie mo¿e byæ zmienione przez ¿adne dzia³anie pojedynczej ludzkiej jednostki...

http://www.youtube.com/watch?v=4ZZX4G_iTNg
http://www.youtube.com/watch?v=zX--HwKW8o4&feature=related
Strony: 1 ... 19 20 [21] 22 23 ... 36   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

paktprzyjazni black-for mini-land countrylife twistedgamers