Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 [2] 3 4 ... 7   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Pokusicie siĂŞ o porĂłwnanie?  (Przeczytany 30215 razy)
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #15 : Listopad 19, 2010, 11:36:14 »

Trifonov - (nie bijcie mnie) irytacja od pocz¹tku, bardzo dobrze technicznie i co z tego jak wewnêtrzny rytm utworu (takie bicie serca) nie istnieje, ju¿ wczeœniej o tym pisa³em, ¿e w mojej opinii Trifonov ma powa¿ne k³opoty z trzymaniem rytmu, na prostej Formu³a F1, na zakrêtach zwalniamy by nie wypaœÌ z toru
zresztÂą sprĂłbujcie taktowaĂŚ w trakcie Jego gry, a dla mnie trzymanie rytmu to absolutna podstawa (bÂłagam xbw nie bij, sÂłyszysz to czego ja nie potrafiĂŞ  )

Casablanko, posÂłuchaj tego
http://www.youtube.com/watch?v=dMUYgIEoXOo&feature=related
Tycjan
Nowy uÂżytkownik
*

« Odpowiedz #16 : Listopad 19, 2010, 14:59:33 »

Do mnie przemawia Blechacz - zdecydowanie! Nie chodzi mi o tempo, bo to raczej indywidualna sprawa. Chodzi mi o barwy dÂźwiĂŞku, ktĂłre wydajÂą mi siĂŞ u Blechacza takie ... chopinowskie. Wiem, Âże to takie subiektywne gadanie.... Musze przyznaĂŚ, Âże uwielbiam sÂłuchaĂŚ Trifonowa, ale coÂś mnie niepokoi w tej grze, mam wraÂżenie, Âże nazbyt koloryzuje, czaruje ... WÂłaÂśnie! Gra czarujÂąco! Mnie siĂŞ wydaje, Âże nieco za czarujÂąco, choĂŚ to takie piĂŞkne i wcale nie chcĂŞ, Âżeby to zmieniÂł. Horowitz? Profeska, ale nie moja bajka.   
Ola83
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #17 : Listopad 19, 2010, 20:27:19 »

Blechacz - wykonanie, jakiego przywykliÂśmy sÂłuchaĂŚ, nie mam na tyle wydelikaconego ucha, aby rozpoznaĂŚ spoÂśrĂłd 20 innych bardzo dobrych,
Trifonow - ciekawe brzmienie jak to u niego, ale nie bardzo wie do czego s³u¿y lewa rêka, a ja w tej Etiudzie s³ucham lewej rêki a nie tego jak kto szybko potrafi zagraÌ praw¹, jeœli ktoœ umie po³¹czyÌ obie te rzeczy, to siê nie czepiam,
Horovitz - wie do czego sÂłuÂży lewa rĂŞka i potrafi niÂą zainteresowaĂŚ, pomimo wolnego tempa odbieram to wykonanie jako radosne (to oczywiÂście zupeÂłnie subiektywne), czyli tak jak lubiĂŞ, poza tym to niewÂątpliwie bardzo rozpoznawalne, jak to u niego
SpoÂśrĂłd trzech chyba muszĂŞ wybraĂŚ "starocie".
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #18 : Listopad 19, 2010, 20:50:13 »

Stereotypowo myslac, to lewa reka moze miec rodzaj melodyki. Ja mam odmienne zdanie.
Lewa reka, to baza harmoniczna, a prawa , to caly "silnik" etiudy. Naped, ktory stanowi o charakterze utworu.
Ogolnie mowiac prawa reka jest wazniejsza w tym kawalku, gdyz szybkosc , energa, naped daja atmosfere.
Oczywiscie Trifonov nie zapomnial o dolnej klawiaturze (posluchaj 1 min 52 sek)
Ola83
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #19 : Listopad 19, 2010, 20:59:30 »

Stereotypowo myÂślenie (ja teÂż umiem robiĂŚ za belfra): sÂądziĂŚ, Âże chodzi o bieganie prawÂą rĂŞkÂą z jednego koĂąca klawiatury w drugÂą.
JeÂśli ktoÂś zapomina o lewej rĂŞce w tej Etiudzie, to robi siĂŞ to nudne. Swojego zdania nie zmieniĂŞ.

Ola83
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #20 : Listopad 19, 2010, 21:03:59 »

Zapewne w tym porĂłwnaniu widaĂŚ najmocniej to, co mĂłwiÂła Prof. Kozubek, Âże dawniej Chopina  grano zdecydowanie wolniej niÂż teraz.

To raczej przesÂąd, czasem grano szybciej, czasem wolniej (np. przypominam sobie, Âże nagranie IV Ballady Koczalskiego trwa 8,5 min., mam nadziejĂŞ Âże pamiĂŞĂŚ mnie nie myli)
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #21 : Listopad 19, 2010, 21:29:19 »

Sprobuj sobie pobiegac a zobaczysz, ze to trudne (SZTUKA)
Ola83
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #22 : Listopad 19, 2010, 21:36:17 »

Dla zdolnego nie ma nic trudnego (A lewa rĂŞka w tej akurat Etiudzie, to nie jest jakaÂś tam melodyjka, ktĂłrÂą moÂżna wyciÂągaĂŚ albo nie, to jest melodia, ktĂłrÂą trzeba pokazaĂŚ w przedziwnym wypadku Etiuda moÂże straciĂŚ poÂłowĂŞ wdziĂŞku).
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

PaweÂł

« Odpowiedz #23 : Listopad 19, 2010, 21:49:42 »

Ola chyba precyzyjniej dobraÂła sÂłowa, faktycznie problem jest w lewej rĂŞce, tam jest taka potrĂłjna figura, ktĂłrÂą On gra fatalnie, zupeÂłnie bez gÂłowy i pomysÂłu, a nawet powiedziaÂłbym bez szacunku
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #24 : Listopad 19, 2010, 21:52:32 »

Olu, ja tez lubie Horovitza (i to bardzo).
Czy przesluchalas sobie 1 min 52 sek Trifonova?
Jak widzisz linia melodyczna LR nie jest mi obca.
Twoje zapotrzebowanie na lewa reke w tej etiudzie jest  moim zdaniem za duze.
Prawa reka, to SZTUKA (nawet dla zdolnego). Motoryka , szybkosc, bieglosc ;to wlasnie jest ekscytujace.
Powiew swiezego, gorskiego powietrza, energia. Taka moim zdaniem jest Etiuda F-dur

Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

PaweÂł

« Odpowiedz #25 : Listopad 19, 2010, 21:57:00 »

nie jest za duÂże, Ola ma racjĂŞ, caÂłkowicie poÂłoÂżyÂł lewÂą rĂŞkĂŞ i choĂŚ prawa gra genialnie (doceniam to!) Etiuda leÂży
Ola83
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #26 : Listopad 19, 2010, 22:02:33 »

nie jest za duÂże, Ola ma racjĂŞ, caÂłkowicie poÂłoÂżyÂł lewÂą rĂŞkĂŞ i choĂŚ prawa gra genialnie (doceniam to!) Etiuda leÂży

Nic dodaÌ nic uj¹Ì. To ta Etiuda potrzebuje lewej rêki nie ja.
(Przed napisaniem czegokolwiek sÂłuchaÂłam dwa razy)
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #27 : Listopad 19, 2010, 22:15:15 »

LR opoznia narracje i tempo tego utworu. Zbytnio wyeksponowana hamuje motoryke,  zwiewnosc i energie.
Nie naduzywajmy LR w tej etiudzie. Oto Was prosze ,ja belfer.
Oczywiscie Trifonov nie polozyl tej etiudy. To Ty ponioslas porazke sluchajac tego wykonania.
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #28 : Listopad 19, 2010, 22:19:23 »

Mowie o checi uslyszenia LR a nie o Twojej potrzebie.
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

PaweÂł

« Odpowiedz #29 : Listopad 19, 2010, 22:20:27 »

LR opoznia narracje i tempo tego utworu. Zbytnio wyeksponowana hamuje motoryke,  zwiewnosc i energie.
Nie naduzywajmy LR w tej etiudzie. Oto Was prosze ,ja belfer.
Oczywiscie Trifonov nie polozyl tej etiudy. To Ty ponioslas porazke sluchajac tego wykonania.

bartus, ja to siĂŞ tÂą etiudÂą od x lat o wschodzie sÂłoĂąca "golĂŞ"
i powiem Ci, Âże najwaÂżniejsza jest melodia, jak jej nie ma, to moÂżesz sobie biegaĂŚ ...
nie ma podstawy, nie ma melodii, nie ma utworu
Strony: 1 [2] 3 4 ... 7   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

black-for neder-live thepunisher twistedgamers silverstar