Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności
: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
DziaÂły forum
>
Chopin
>
Pokusicie siĂŞ o porĂłwnanie?
Strony:
1
2
[
3
]
4
5
...
7
Do dołu
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: Pokusicie siĂŞ o porĂłwnanie? (Przeczytany 30216 razy)
bartus
Ekspert
Odp: Pokusiecie siĂŞ o porĂłwnanie ?
«
Odpowiedz #30 :
Listopad 19, 2010, 22:24:38 »
bartus, ja to siĂŞ tÂą etiudÂą od x lat o wschodzie sÂłoĂąca "golĂŞ"
i powiem Ci, Âże najwaÂżniejsza jest melodia, jak jej nie ma, to moÂżesz sobie biegaĂŚ ...
nie ma podstawy, nie ma melodii, nie ma utworu
To jest wlasnie stereotyp. Melodia na wierzchu
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert
PaweÂł
«
Odpowiedz #31 :
Listopad 19, 2010, 22:29:29 »
mam nadziejĂŞ, Âże wymieniamy zdania w zgodzie, odczuwanie muzyki jest bardzo osobistÂą sprawÂą i subiektywnÂą, Tobie to pasuje, a mnie moÂże teÂż, ale jeszcze o tym nie wiem i na przykÂład 14 lipca (jak doÂżyjĂŞ) 2015r. mnie oÂświeci
pĂłki co nie kupujĂŞ tak wykonanej etiudy
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #32 :
Listopad 19, 2010, 22:32:57 »
Masz do tego prawo.
Szacunek
kozioÂł
Ekspert
«
Odpowiedz #33 :
Listopad 19, 2010, 22:38:58 »
Panowie dajcie spokĂłj..nie ma sensu siĂŞ spieraĂŚ o lewÂą, czy prawÂą - w gruncie rzeczy obydwie sÂą rĂłwnie waÂżne, zwÂłaszca przy fortepianie..Dla mnie osobiÂście zawsze najwaÂżniejsza byÂła ta lewa, bo graÂłem tylko na "gitarce" i "skrzypkach"
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert
PaweÂł
«
Odpowiedz #34 :
Listopad 19, 2010, 22:45:10 »
Cytat: kozioÂł Listopad 19, 2010, 22:38:58
Panowie dajcie spokĂłj..nie ma sensu siĂŞ spieraĂŚ o lewÂą, czy prawÂą - w gruncie rzeczy obydwie sÂą rĂłwnie waÂżne, zwÂłaszca przy fortepianie..Dla mnie osobiÂście zawsze najwaÂżniejsza byÂła ta lewa, bo graÂłem tylko na "gitarce" i "skrzypkach"
no nie, spoko
nawet dobrze, Âże piszemy na czym nam zaleÂży
... "skrzypkach" - po Âślunsku "krzipkach" - przetÂłumaczyÂłem tak dla rozÂładowania napiĂŞcia
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #35 :
Listopad 20, 2010, 19:49:24 »
Z okazji maÂłego jubileuszu naszego Forum postanowiÂłem odsÂłuchaĂŚ 2-ch wykonaĂą najwczeÂśniejszego utworku Chopina, ktĂłrego zapis ocalaÂł, to jest poloneza g-moll, ktĂłry Fryderyk skomponowaÂł w wieku siedmiu latek.
PostanowiÂłem zderzyĂŚ tu wykonania z roÂżnych kultur, ale przede wszystkim interpretacjĂŞ dziecka (japoĂąskiej rĂłwiesniczki Chopina) i Idil Biret - blisko 70. letniej tureckiej piansitki znanej przede w szystkim z interpretacji muzyki romantycznej.
najpierw posÂłuchajcie Japoneczki
http://www.youtube.com/watch?v=fSy5AKzb2EU&feature=related
a potem caÂłkowicie uksztaÂłtowanej estetycznie i artystycznie Turczynki
http://www.youtube.com/watch?v=HMvB1pGufQ8
Turczynka, rzecz oczywista, gra bardzo dojrzale, refleksyjnie, z cieniowaniem barw, z pastelowym tonowaniem emocji, zaÂś Japoneczka - jak maÂły, spontaniczny, ale za to prawdziwy estradowy wirtuozek, juÂż lekko jakby zmanierowany, ale nadal bardzo naturalny i autentycznych w przekazie.
KtĂłre wykonanie bardziej do mnie przemawia?
...Jednak tej maÂłej Japoneczki. Ale czy tylko dlatego, Âże w jej dzieciĂŞcym graniu jest kawaÂłek dzieciĂŞcej duszy samego kompozytora, w koĂącu: jej rĂłwieÂśnika? moÂże dlatego.
A mo¿e Turczynka za bardzo osadzi³a polonez w falach i g³êbiach Romantyzmu, w epoce wci¹¿ nieznanej ma³emu Fryderykowi ?
Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
kozioÂł
Ekspert
«
Odpowiedz #36 :
Listopad 20, 2010, 20:01:40 »
I zobacz Januszu..taki ma³y "szkrab", a jakie ju¿ powa¿ne koncerty - to w jakim wieku takie maleùstwo musia³o siê zacz¹Ì uczyÌ graÌ..??
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #37 :
Listopad 20, 2010, 20:04:17 »
Nie mam faworytki.
Obydwie dziewczyny graja swietnie na swoj sposob.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #38 :
Listopad 20, 2010, 20:31:58 »
KozioÂłku... w Japonii juÂż trzylatki podobno grywaja Chopina.
Ja teÂż swoje pierwsze nutki odgrywaÂłem jako trzylatek.
Ale nie byÂł to Chopin a melodyjka: Ta Florianska brama jak staÂła tak stoi deszczĂłw siĂŞ nie lĂŞka tramwajĂłw siĂŞ boi
( o w kozie dudki, ze ja jeszcze to pamiĂŞtam!
)
A wracajÂąc do Turczynki: jej gra ma drobny feler - to co zagraÂła - w Âżaden sposĂłb nie brzmiaÂło jak polonez
Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
aro 59
Ekspert
--- Marek ---
«
Odpowiedz #39 :
Listopad 20, 2010, 20:50:22 »
Cytat: Janusz1228 Listopad 20, 2010, 19:49:24
Z okazji maÂłego jubileuszu naszego Forum postanowiÂłem odsÂłuchaĂŚ 2-ch wykonaĂą najwczeÂśniejszego utworku Chopina, ktĂłrego zapis ocalaÂł, to jest poloneza g-moll, ktĂłry Fryderyk skomponowaÂł w wieku siedmiu latek.
PostanowiÂłem zderzyĂŚ tu wykonania z roÂżnych kultur, ale przede wszystkim interpretacjĂŞ dziecka (japoĂąskiej rĂłwiesniczki Chopina) i Idil Biret - blisko 70. letniej tureckiej piansitki znanej przede w szystkim z interpretacji muzyki romantycznej.
najpierw posÂłuchajcie Japoneczki
http://www.youtube.com/watch?v=fSy5AKzb2EU&feature=related
a potem caÂłkowicie uksztaÂłtowanej estetycznie i artystycznie Turczynki
http://www.youtube.com/watch?v=HMvB1pGufQ8
Turczynka, rzecz oczywista, gra bardzo dojrzale, refleksyjnie, z cieniowaniem barw, z pastelowym tonowaniem emocji, zaÂś Japoneczka - jak maÂły, spontaniczny, ale za to prawdziwy estradowy wirtuozek, juÂż lekko jakby zmanierowany, ale nadal bardzo naturalny i autentycznych w przekazie.
KtĂłre wykonanie bardziej do mnie przemawia?
...Jednak tej maÂłej Japoneczki. Ale czy tylko dlatego, Âże w jej dzieciĂŞcym graniu jest kawaÂłek dzieciĂŞcej duszy samego kompozytora, w koĂącu: jej rĂłwieÂśnika? moÂże dlatego.
A mo¿e Turczynka za bardzo osadzi³a polonez w falach i g³êbiach Romantyzmu, w epoce wci¹¿ nieznanej ma³emu Fryderykowi ?
W przypadku tego utworu, rzeczywiÂście perspektywa dziecka daje wykonanie,
ktĂłre wydaje mi siĂŞ byĂŚ bardziej adekwatne
niÂż wykonanie tego utworu z perspektywy starca.
pozdrawiam
Marek
kozioÂł
Ekspert
«
Odpowiedz #40 :
Listopad 20, 2010, 21:59:32 »
Cytat: Janusz1228 Listopad 20, 2010, 20:31:58
KozioÂłku... w Japonii juÂż trzylatki podobno grywaja Chopina.
Ja teÂż swoje pierwsze nutki odgrywaÂłem jako trzylatek.
Ale nie byÂł to Chopin a melodyjka: Ta Florianska brama jak staÂła tak stoi deszczĂłw siĂŞ nie lĂŞka tramwajĂłw siĂŞ boi
( o w kozie dudki, ze ja jeszcze to pamiĂŞtam!
)
CoÂś nieprawdopodobnego Januszu..Skoro JapoĂączycy, ChiĂączycy - w ogĂłle Azja, dysponuje takimi moÂżliwoÂściami, to niema (nie ma
) siĂŞ czemu dziwiĂŚ, Âże obojĂŞtnie na jaki konkurs sÂą w stanie wystawiĂŚ po kilku, czy kilkunastu uczestnikĂłw..
PeÂłny szacun Januszu..ja w tym wieku uczyÂłem siĂŞ dopiero "hukaĂŚ" jak sowa, pogwizdywaĂŚ, albo naÂśladowaĂŚ odgÂłosy Indian - biegajÂąc z koleÂżkami po podwĂłrku
GoguÂś
Ekspert
«
Odpowiedz #41 :
Listopad 21, 2010, 01:21:55 »
Zauwa¿yliœcie t¹ jak¿e sprytn¹ konstrukcjê. Podnó¿ek i nak³adki na peda³y...
Dla mnie rĂłwnieÂż wykonanie mÂłodzieÂżowe jest ciekawsze. ZresztÂą - Chopin to przecieÂż porywy namiĂŞtnoÂści i radoÂści wymieszane z tĂŞsknotÂą. Jednak ten polonez jest przejawem mÂłodzieĂączoÂści i statyczne wykonanie Turczynki psuje go.
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #42 :
Listopad 21, 2010, 09:17:03 »
Gogusiu.
"Statycznie", to niewlasciwe slowo. Byc moze "zanadto refleksyjne", "wolne", "zadumane".
Slowo, ktorego uzyles jest dla mnie negatywem, a przeciez wykonanie Turczynki jest wysmienite (na swoj sposob).
GoguÂś
Ekspert
«
Odpowiedz #43 :
Listopad 21, 2010, 12:14:05 »
No to w takim razie nazwijmy go nadto spokojnym.
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #44 :
Listopad 21, 2010, 15:49:46 »
OdnoÂśnie LEWEJ RĂKI TRIFONOWA (przepraszam, Âże ja tak ciÂągle o jednym, daÂłam siĂŞ "zaczarowaĂŚ"
Fragmenty wywiadu z Danii³em oraz szczegó³owe omówienie przez komentatorów jego sposobu gry, interpretacji Chopina,
mankamentĂłw lewej rĂŞki
, rĂłznicowania tempa oraz jak go poniosÂło podczas pierwszego wykonania koncertu e-moll
No i pochwaÂły, pochwaÂły, pochwaÂły...
http://www.polskieradio.pl/8/22/Artykul/269276,Czarujacy-Trifonov-rozczarowujacy-Bozhanov
Trzeba wejœÌ w ramkê
PosÂłuchaj
i klikn¹Ì w g³oœniczek pod tekstem:
"InterpretujÂąc Chopina, kierujĂŞ siĂŞ raczej intuicjÂą. Ta muzyka jest tak naturalna, Âże wystarczy siĂŞ jej poddaĂŚ - mĂłwi Daniil Trifonov"
Strony:
1
2
[
3
]
4
5
...
7
Do góry
Drukuj