Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 8 9 [10] 11 12 ... 20   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Obyczajowe, kulturowe, techniczne ciekawostki, porównania, refleksje  (Przeczytany 72028 razy)
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1049

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #135 : Maj 24, 2011, 20:35:21 »

Bardzo ciekawe przedsiêwziêcie na granicy psychologii, socjologi i kultury. Nie mia³am pojêcia o istnieniu czego¶ takiego
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2767

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #136 : Czerwiec 17, 2011, 09:34:05 »

Co s±dz± Czesi o Polakach i vice versa? Czyli prawdA STEREOTYPÓW, stereotypy prawd...

http://www.ahistoria.pl/index.php/2011/06/co-sadza-i-sadzili-czesi-o-polakach/

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #137 : Czerwiec 30, 2011, 08:15:56 »

Chcia³a siê czego¶ dowiedzieæ na temat rocka... i siê dowiedzia³a

http://www.youtube.com/watch?v=s-EMzrZ9w9A&feature=player_embedded

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
Niebieskooki
Administrator
Ekspert

Wiadomo¶ci: 752

« Odpowiedz #138 : Czerwiec 30, 2011, 09:43:29 »

Skoro ju¿ o b³aznach mowa, to nikt nie przeskoczy Palikota.

Znamienne, ¿e o dyskusje polityczne wszczynaj± zwolennicy "jedynie s³usznej opcji"... Jako¶ nie mog± przepu¶ciæ okazji...

O mój Bo¿anowie, ten Chopin to by³ naprawdê Wunder Geniuszas!
TeresaGrob
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2621

« Odpowiedz #139 : Lipiec 02, 2011, 10:40:19 »

Podrepta³am dzi¶ z rañca aby nabyæ bilety na koncert Dani³a na ChijE
mówiê co i jak a panienka z empiku pyta:
-a gdzie ma byæ ten koncert?
ja:
-w Studiu Koncertowym Lutos³awskiego!
panienka:
-a to w Warszawie?

TeresaGrob
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2621

« Odpowiedz #140 : Lipiec 05, 2011, 11:40:53 »

Przegl±da³am sobie przed chwilk± bloga DSZ a tam dyskusja o klaskaniu podczas
koncertów. Kto¶ podlinkowa³ ten filmik, a mnie siê tak spodoba³, ¿e zachêcam do
ogl±dniêcia

http://www.youtube.com/watch?v=LsWuH0-Q8UU

Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #141 : Lipiec 06, 2011, 09:59:51 »

Niektóre sytuacje trudno sobie wyt³umaczyæ...
Mo¿liwe tylko chyba w Japonii

http://fishki.net/comment.php?id=91306

Niebieskooki
Administrator
Ekspert

Wiadomo¶ci: 752

« Odpowiedz #142 : Lipiec 06, 2011, 10:21:28 »

Kapitulujê. Nigdy nie zrozumiem japoñskiej popkultury. Dla mnie jest niezrozumia³a i odpychaj±ca.
PS. Móg³by kto¶ przet³umaczyæ ten rosyjski opis?

O mój Bo¿anowie, ten Chopin to by³ naprawdê Wunder Geniuszas!
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #143 : Lipiec 06, 2011, 11:43:43 »

Moje wolne t³umaczenie jest takie
"Japoñczyka nie da siê poj±æ rozumem. Pozostaje nam tylko fantazjowanie i wymy¶lanie o co mu chodzi... Pytania o sens stawiamy podczas wy¶wietlania ka¿dego zdjêcia. ¯yczê wam daru zrozumienia tego co widzicie."
« Ostatnia zmiana: Lipiec 06, 2011, 11:48:16 wys³ane przez Janusz1228 » Zapisane

Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #144 : Lipiec 06, 2011, 12:05:12 »

A ja powtórzê sie stukrotnie: Co siê dziwisz?, choæ zalet± ¶wiat³ych umys³ów jest- umiejêtno¶æ dziwienie siê
bartus
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2896

« Odpowiedz #145 : Lipiec 06, 2011, 14:51:19 »

A ja powtórzê sie stukrotnie: Co siê dziwisz?, choæ zalet± ¶wiat³ych umys³ów jest- umiejêtno¶æ dziwienie siê

Dziwne...
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #146 : Lipiec 06, 2011, 15:27:06 »

Buziak
kozio³
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1293

« Odpowiedz #147 : Lipiec 06, 2011, 21:10:04 »

Niektóre sytuacje trudno sobie wyt³umaczyæ...
Mo¿liwe tylko chyba w Japonii
http://fishki.net/comment.php?id=91306
Moje wolne t³umaczenie jest takie
"Japoñczyka nie da siê poj±æ rozumem. Pozostaje nam tylko fantazjowanie i wymy¶lanie o co mu chodzi... Pytania o sens stawiamy podczas wy¶wietlania ka¿dego zdjêcia. ¯yczê wam daru zrozumienia tego co widzicie."

Faktycznie, wiele z tych zdjêæ trudno jest poj±æ rozumem - niektóre mniej lub bardziej niezrozumia³e, odpychaj±ce, kontrowersyjne..Mimo wszystko s± w¶ród nich i takie, które daja siê w pewnym stopniu wyt³umaczyæ. I tak przyk³adowo..
zdjêcie nr:
1 - je¿eli to co jest widoczne z ty³u osobnika jest ogonem, to prawdopodobnie jego zamiarem by³o upodobnienie siê do zwierzêcia..(w tym przyp.tygrysa - chocia¿ pasków nie widzê  Chichot) - tygrys jest powszechnym symbolem w kulturze dalekiego Wschodu. Oznacza zazwyczaj wojowniczo¶æ, odwagê, nie¶miertelno¶æ..ale i krwio¿erczo¶æ. Zgodnie ze wschodnim kalendarzem rok 2010 symbolizowany by³ w³a¶nie przez tygrysa..ukazywany jest te¿ jako symbol ziemi, w opozycji do smoka - symbolu nieba..Nie przypadkiem te¿ operacjê uderzenia na Pearl Harbor, nazwano kryptonimem "Tora, tora, tora" (tygrys, tygrys....) - co mia³o sie wi±zaæ z zastosowaniem manewru przez zaskoczenia..

2 - dwie dziewczyny i b³otny kopczyk z uformowanymi przeró¿nymi kszta³tami - byæ mo¿e niewiasty czyni± to jedynie tak dla hecy...nawi±zuj±c do korony cesarskiej  Chichot, lub s³omianego kapelusza w kszta³cie sto¿ka, jak¿e czêsto spotykanego na g³owach rolników upawiajacych swoje poletka ry¿owe..

4 - u¶miechniête kobiety w kimonach, trzymaj±ce na rêkach przedmioty o fallicznych kszta³tach - "fallus" jest po prostu w wielu tradycjach symbolem p³odno¶ci..róznego rodzaju obrzêdy falliczne mia³y zapewniæ urodzaj, p³odno¶æ i odbywa³y sie w wiekszo¶ci wyznañ ju¿ w staro¿ytno¶ci (zdaje siê, ¿e kult ten wywodzi³ siê nawet z naszej europejskiej, staro¿ytnej Grecji)
W Japonii za¶, fallus ma swoje ¶wiêto - to wielowiekowa tradycja siêgaj±ca czasów przedbuddyjskich, i jest on zwi±zany w³a¶nie z kultem p³odno¶ci, urodzajno¶ci, ¿yznosci ziemi (przede wszystkim oddaje siê cze¶æ "Matce Ziemi", bez której sam fallus niewiele by znaczy³..nie jest tam uwa¿any za bóstwo, lecz za ofiarê sk³adana bogini..)
Tak wiêc co¶ na wzór naszego jajka wielkanocnego, ¶wiêconego por± wiosenn±..co jest nawi±zaniem do nowego ¿ycia, czy symbolem odradzaj±cego siê ¿ycia, p³odno¶ci..(intencja przy dzieleniu siê jajkiem, jest w³a¶nie ¿yczenie pomna¿ania si³ witalnych.. ) Zatem co kraj, to obyczaj..
dosyæ ciekawy link na temat kultu fallusa..
http://www.newsweek.pl/artykuly/wydanie/623/kult-duzego-fallusa,21638,1

7 - Japoniec wtykaj±cy w usta kobiety p³aza - niesmaczna, wrêcz odpychaj±ca fotka..kto wie czy czasem nie jest aluzja do zwyczajów ¿ywieniowych na Dalekim Wschodzie, czy choæby europejskiej Francji.. (lub scena z jakiego¶ japoñskiego horroru, stylizowanego na wzór amerykañskiego filmu "Dentysta".. )

17 - rower przypominaj±cy rakietê - to byæ mo¿e pojazd nale¿±cy do kuriera rozwo¿±cego przesy³ki, lody, ciasteczka ry¿owe  Chichot

24 - dzieci wraz z doros³ymi w ma³ych basenikach przypominajacych talerz - forma relaksu (miniaturowa ³a¼nia, termy)..osobnicy pó³¿artem pe³ni± rolê p³ywaj±cych w rosole "oczek"

28 - "epokowy" rysunek, malowid³o - po³awiacze ze zwierzêcymi g³owami (mo¿e wilków)..i dziwna sieæ wychodz±ca z intymnej czê¶ci cia³a - niew±tpliwie chodzi tutaj tylko i wy³±cznie o ikrê..

31 - jasnow³osa laleczka w koronie, siedz±ca na muchomorku - to nic innego jak pami±tka, "gad¿et" maj±cy zwi±zek z japoñskim ¶wiêtem fallusa ( wyprodukowana z my¶l± o obcokrajowcach )

33 - murzyñska peruka na g³owie namalowanego Japoñczyka - to z kolei produkt dla wszystkich japoñskich fanów Jimiego Hendrixa.. Chichot

..i 5 foto od koñca - to chyba najbardziej kontrowersyjne zdjêcie...le¿±ca, spêtana kobieta z zamkniêtymi oczami - chodzi zapewne o niewolnice seksu, cielesnych po¿±dañ itd..
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #148 : Lipiec 07, 2011, 17:35:09 »

Zastanawia i dziwi mnie kultura, która pasjonuje siê skrajn± brzydot±. Te zdjêcia nawet nie szokuj±, bo s± po prostu zbyt g³upie.
kozio³
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1293

« Odpowiedz #149 : Lipiec 07, 2011, 18:43:32 »

Moniko, poka¿my wiêc mo¿e zdjêcia z naszego krêgu kulturowego - np weselne skecze ( jak przeci±ganie jajka przez spodnie, skakanie kobiet na baloniku umieszczonym miêdzy nogami mê¿czyzny..itd), na upór lanie wody wiadrami i szlaufami w kobiety wychodz±ce z ko¶cio³ów w ¦mingus Dyngus, niekoñcz±ce siê przepychanki na krakowskim przedmie¶ciu i wydzieranie sobie z r±k do r±k dwóch skrzy¿owanych deseczek (symbolu krzy¿a), krwawe gonitwy byków podczas corocznej fiesty na ulicach Pampeluny i równie krwaw± Corridê, obrzucanie sie tonami pomidorów a¿ do bólu w trakcie ¶wiêta La Tomatina, nagminne spo¿ywanie przed kamer± ¶limaków i ¿abich udek, zawody w jedzeniu hod dogów, hamburgerów czy czego tam czegokolwiek, tysi±ce cudako-przebierañców obna¿aj±cych swoje w±tpliwe wdziêki na paradach wolno¶ci, czy choæby nawet setki fanów grupy AC/DC paraduj±cych po ulicach z diabelskimi rogami i ogonem - doczepianymi do g³owy i tylnej czê¶ci cia³a....i oczywi¶cie wszystkie te sytuacje uchwycone w jednej krótkiej chwili (najlepiej jeszcze w tych nie za bardzo momentach)..I jestem pewien ¿e wieksza czê¶ci spo¶ród przedstawicieli tamtego krêgu kulturowego (a w tym przyp. Japoñczycy) - równie jak my, uzna³aby takie zdjecia za dziwne, szokuj±ce, kontrowersyjne, niezrozumia³e i po prostu g³upie..
Strony: 1 ... 8 9 [10] 11 12 ... 20   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

thepunisher silverstar neder-live twistedgamers paktprzyjazni