Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 8 9 [10] 11 12 ... 20   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Obyczajowe, kulturowe, techniczne ciekawostki, porĂłwnania, refleksje  (Przeczytany 76999 razy)
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #135 : Maj 24, 2011, 20:35:21 »

Bardzo ciekawe przedsiĂŞwziĂŞcie na granicy psychologii, socjologi i kultury. Nie miaÂłam pojĂŞcia o istnieniu czegoÂś takiego
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #136 : Czerwiec 17, 2011, 09:34:05 »

Co s±dz± Czesi o Polakach i vice versa? Czyli prawdA STEREOTYPÓW, stereotypy prawd...

http://www.ahistoria.pl/index.php/2011/06/co-sadza-i-sadzili-czesi-o-polakach/

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #137 : Czerwiec 30, 2011, 08:15:56 »

ChciaÂła siĂŞ czegoÂś dowiedzieĂŚ na temat rocka... i siĂŞ dowiedziaÂła

http://www.youtube.com/watch?v=s-EMzrZ9w9A&feature=player_embedded

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
Niebieskooki
Administrator
Ekspert

« Odpowiedz #138 : Czerwiec 30, 2011, 09:43:29 »

Skoro juÂż o bÂłaznach mowa, to nikt nie przeskoczy Palikota.

Znamienne, Âże o dyskusje polityczne wszczynajÂą zwolennicy "jedynie sÂłusznej opcji"... JakoÂś nie mogÂą przepuÂściĂŚ okazji...

O mĂłj BoÂżanowie, ten Chopin to byÂł naprawdĂŞ Wunder Geniuszas!
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #139 : Lipiec 02, 2011, 10:40:19 »

PodreptaÂłam dziÂś z raĂąca aby nabyĂŚ bilety na koncert DaniÂła na ChijE
mĂłwiĂŞ co i jak a panienka z empiku pyta:
-a gdzie ma byĂŚ ten koncert?
ja:
-w Studiu Koncertowym LutosÂławskiego!
panienka:
-a to w Warszawie?

TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #140 : Lipiec 05, 2011, 11:40:53 »

PrzeglÂądaÂłam sobie przed chwilkÂą bloga DSZ a tam dyskusja o klaskaniu podczas
koncertĂłw. KtoÂś podlinkowaÂł ten filmik, a mnie siĂŞ tak spodobaÂł, Âże zachĂŞcam do
oglÂądniĂŞcia

http://www.youtube.com/watch?v=LsWuH0-Q8UU

Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #141 : Lipiec 06, 2011, 09:59:51 »

NiektĂłre sytuacje trudno sobie wytÂłumaczyĂŚ...
MoÂżliwe tylko chyba w Japonii

http://fishki.net/comment.php?id=91306

Niebieskooki
Administrator
Ekspert

« Odpowiedz #142 : Lipiec 06, 2011, 10:21:28 »

KapitulujĂŞ. Nigdy nie zrozumiem japoĂąskiej popkultury. Dla mnie jest niezrozumiaÂła i odpychajÂąca.
PS. MĂłgÂłby ktoÂś przetÂłumaczyĂŚ ten rosyjski opis?

O mĂłj BoÂżanowie, ten Chopin to byÂł naprawdĂŞ Wunder Geniuszas!
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #143 : Lipiec 06, 2011, 11:43:43 »

Moje wolne tÂłumaczenie jest takie
"Japoùczyka nie da siê poj¹Ì rozumem. Pozostaje nam tylko fantazjowanie i wymyœlanie o co mu chodzi... Pytania o sens stawiamy podczas wyœwietlania ka¿dego zdjêcia. ¯yczê wam daru zrozumienia tego co widzicie."
« Ostatnia zmiana: Lipiec 06, 2011, 11:48:16 wysłane przez Janusz1228 » Zapisane

Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #144 : Lipiec 06, 2011, 12:05:12 »

A ja powtórzê sie stukrotnie: Co siê dziwisz?, choÌ zalet¹ œwiat³ych umys³ów jest- umiejêtnoœÌ dziwienie siê
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #145 : Lipiec 06, 2011, 14:51:19 »

A ja powtórzê sie stukrotnie: Co siê dziwisz?, choÌ zalet¹ œwiat³ych umys³ów jest- umiejêtnoœÌ dziwienie siê

Dziwne...
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #146 : Lipiec 06, 2011, 15:27:06 »

Buziak
kozioÂł
Ekspert

« Odpowiedz #147 : Lipiec 06, 2011, 21:10:04 »

NiektĂłre sytuacje trudno sobie wytÂłumaczyĂŚ...
MoÂżliwe tylko chyba w Japonii
http://fishki.net/comment.php?id=91306
Moje wolne tÂłumaczenie jest takie
"Japoùczyka nie da siê poj¹Ì rozumem. Pozostaje nam tylko fantazjowanie i wymyœlanie o co mu chodzi... Pytania o sens stawiamy podczas wyœwietlania ka¿dego zdjêcia. ¯yczê wam daru zrozumienia tego co widzicie."

Faktycznie, wiele z tych zdjêÌ trudno jest poj¹Ì rozumem - niektóre mniej lub bardziej niezrozumia³e, odpychaj¹ce, kontrowersyjne..Mimo wszystko s¹ wœród nich i takie, które daja siê w pewnym stopniu wyt³umaczyÌ. I tak przyk³adowo..
zdjĂŞcie nr:
1 - jeÂżeli to co jest widoczne z tyÂłu osobnika jest ogonem, to prawdopodobnie jego zamiarem byÂło upodobnienie siĂŞ do zwierzĂŞcia..(w tym przyp.tygrysa - chociaÂż paskĂłw nie widzĂŞ  Chichot) - tygrys jest powszechnym symbolem w kulturze dalekiego Wschodu. Oznacza zazwyczaj wojowniczoœÌ, odwagĂŞ, nieÂśmiertelnoœÌ..ale i krwioÂżerczoœÌ. Zgodnie ze wschodnim kalendarzem rok 2010 symbolizowany byÂł wÂłaÂśnie przez tygrysa..ukazywany jest teÂż jako symbol ziemi, w opozycji do smoka - symbolu nieba..Nie przypadkiem teÂż operacjĂŞ uderzenia na Pearl Harbor, nazwano kryptonimem "Tora, tora, tora" (tygrys, tygrys....) - co miaÂło sie wiÂązaĂŚ z zastosowaniem manewru przez zaskoczenia..

2 - dwie dziewczyny i bÂłotny kopczyk z uformowanymi przeró¿nymi ksztaÂłtami - byĂŚ moÂże niewiasty czyniÂą to jedynie tak dla hecy...nawiÂązujÂąc do korony cesarskiej  Chichot, lub sÂłomianego kapelusza w ksztaÂłcie stoÂżka, jakÂże czĂŞsto spotykanego na gÂłowach rolnikĂłw upawiajacych swoje poletka ryÂżowe..

4 - uœmiechniête kobiety w kimonach, trzymaj¹ce na rêkach przedmioty o fallicznych kszta³tach - "fallus" jest po prostu w wielu tradycjach symbolem p³odnoœci..róznego rodzaju obrzêdy falliczne mia³y zapewniÌ urodzaj, p³odnoœÌ i odbywa³y sie w wiekszoœci wyznaù ju¿ w staro¿ytnoœci (zdaje siê, ¿e kult ten wywodzi³ siê nawet z naszej europejskiej, staro¿ytnej Grecji)
W Japonii zaœ, fallus ma swoje œwiêto - to wielowiekowa tradycja siêgaj¹ca czasów przedbuddyjskich, i jest on zwi¹zany w³aœnie z kultem p³odnoœci, urodzajnoœci, ¿yznosci ziemi (przede wszystkim oddaje siê czeœÌ "Matce Ziemi", bez której sam fallus niewiele by znaczy³..nie jest tam uwa¿any za bóstwo, lecz za ofiarê sk³adana bogini..)
Tak wiĂŞc coÂś na wzĂłr naszego jajka wielkanocnego, ÂświĂŞconego porÂą wiosennÂą..co jest nawiÂązaniem do nowego Âżycia, czy symbolem odradzajÂącego siĂŞ Âżycia, pÂłodnoÂści..(intencja przy dzieleniu siĂŞ jajkiem, jest wÂłaÂśnie Âżyczenie pomnaÂżania siÂł witalnych.. ) Zatem co kraj, to obyczaj..
dosyĂŚ ciekawy link na temat kultu fallusa..
http://www.newsweek.pl/artykuly/wydanie/623/kult-duzego-fallusa,21638,1

7 - Japoniec wtykajÂący w usta kobiety pÂłaza - niesmaczna, wrĂŞcz odpychajÂąca fotka..kto wie czy czasem nie jest aluzja do zwyczajĂłw Âżywieniowych na Dalekim Wschodzie, czy choĂŚby europejskiej Francji.. (lub scena z jakiegoÂś japoĂąskiego horroru, stylizowanego na wzĂłr amerykaĂąskiego filmu "Dentysta".. )

17 - rower przypominajÂący rakietĂŞ - to byĂŚ moÂże pojazd nale¿¹cy do kuriera rozwo¿¹cego przesyÂłki, lody, ciasteczka ryÂżowe  Chichot

24 - dzieci wraz z doros³ymi w ma³ych basenikach przypominajacych talerz - forma relaksu (miniaturowa ³aŸnia, termy)..osobnicy pó³¿artem pe³ni¹ rolê p³ywaj¹cych w rosole "oczek"

28 - "epokowy" rysunek, malowid³o - po³awiacze ze zwierzêcymi g³owami (mo¿e wilków)..i dziwna sieÌ wychodz¹ca z intymnej czêœci cia³a - niew¹tpliwie chodzi tutaj tylko i wy³¹cznie o ikrê..

31 - jasnowÂłosa laleczka w koronie, siedzÂąca na muchomorku - to nic innego jak pamiÂątka, "gadÂżet" majÂący zwiÂązek z japoĂąskim ÂświĂŞtem fallusa ( wyprodukowana z myÂślÂą o obcokrajowcach )

33 - murzyĂąska peruka na gÂłowie namalowanego JapoĂączyka - to z kolei produkt dla wszystkich japoĂąskich fanĂłw Jimiego Hendrixa.. Chichot

..i 5 foto od koùca - to chyba najbardziej kontrowersyjne zdjêcie...le¿¹ca, spêtana kobieta z zamkniêtymi oczami - chodzi zapewne o niewolnice seksu, cielesnych po¿¹daù itd..
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #148 : Lipiec 07, 2011, 17:35:09 »

Zastanawia i dziwi mnie kultura, ktĂłra pasjonuje siĂŞ skrajnÂą brzydotÂą. Te zdjĂŞcia nawet nie szokujÂą, bo sÂą po prostu zbyt gÂłupie.
kozioÂł
Ekspert

« Odpowiedz #149 : Lipiec 07, 2011, 18:43:32 »

Moniko, poka¿my wiêc mo¿e zdjêcia z naszego krêgu kulturowego - np weselne skecze ( jak przeci¹ganie jajka przez spodnie, skakanie kobiet na baloniku umieszczonym miêdzy nogami mê¿czyzny..itd), na upór lanie wody wiadrami i szlaufami w kobiety wychodz¹ce z koœcio³ów w Œmingus Dyngus, niekoùcz¹ce siê przepychanki na krakowskim przedmieœciu i wydzieranie sobie z r¹k do r¹k dwóch skrzy¿owanych deseczek (symbolu krzy¿a), krwawe gonitwy byków podczas corocznej fiesty na ulicach Pampeluny i równie krwaw¹ Corridê, obrzucanie sie tonami pomidorów a¿ do bólu w trakcie œwiêta La Tomatina, nagminne spo¿ywanie przed kamer¹ œlimaków i ¿abich udek, zawody w jedzeniu hod dogów, hamburgerów czy czego tam czegokolwiek, tysi¹ce cudako-przebieraùców obna¿aj¹cych swoje w¹tpliwe wdziêki na paradach wolnoœci, czy choÌby nawet setki fanów grupy AC/DC paraduj¹cych po ulicach z diabelskimi rogami i ogonem - doczepianymi do g³owy i tylnej czêœci cia³a....i oczywiœcie wszystkie te sytuacje uchwycone w jednej krótkiej chwili (najlepiej jeszcze w tych nie za bardzo momentach)..I jestem pewien ¿e wieksza czêœci spoœród przedstawicieli tamtego krêgu kulturowego (a w tym przyp. Japoùczycy) - równie jak my, uzna³aby takie zdjecia za dziwne, szokuj¹ce, kontrowersyjne, niezrozumia³e i po prostu g³upie..
Strony: 1 ... 8 9 [10] 11 12 ... 20   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

twistedgamers mini-land silverstar animilkowo kalinowatyper