Strona g³ówna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj siê
Go¶æ
.
Zaloguj siê
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzieñ
1 Tydzieñ
1 Miesi±c
Zawsze
Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci
: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
Dzia³y forum
>
O wszystkim i o niczym
>
Obyczajowe, kulturowe, techniczne ciekawostki, porównania, refleksje
Strony:
1
...
9
10
[
11
]
12
13
...
20
Do do³u
« poprzedni
nastêpny »
Drukuj
Autor
W±tek: Obyczajowe, kulturowe, techniczne ciekawostki, porównania, refleksje (Przeczytany 72074 razy)
kozio³
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1293
Odp: Obyczajowe i kulturowe ciekawostki, porównania, refleksje
«
Odpowiedz #150 :
Lipiec 07, 2011, 18:53:17 »
oczywi¶cie ¦migus Dyngus
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2767
«
Odpowiedz #151 :
Lipiec 07, 2011, 18:55:28 »
Prawdê ¶cie rzekli kozio³ku: ka¿da pliszka swój ogonek chwali. Insi te¿ powiadaj±: co kraj to obyczaj. Wiêc za czym tu wybrzydzaæ? I co tu siê dziwiæ, Monik
Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
kozio³
Ekspert
«
Odpowiedz #152 :
Lipiec 07, 2011, 19:13:57 »
Nie oto chodzi czy swój, czy nie swój Januszu - po prostu stwierdzam oczywisty fakt na podstawie prostej metody porównawczej i zwyk³ej obserwacji..Krótko mówi±c: nie widzê zasadniczo ró¿nicy miêdzy wbiciem pomiêdzy oczy, czy serce byka szpady - wobec zgromadzonej na trybunach wielotysiêcznej publiczno¶ci..a wciskaniem w usta kobiety p³aza - i jedno i drugie w moim odczucie (z czysto ludzkiego punktu widzenia) jest zarówno szokuj±ce..jak i g³upie
Ot tyle..
kozio³
Ekspert
«
Odpowiedz #153 :
Lipiec 07, 2011, 19:23:18 »
Chocia¿ jest jedna "ma³a" ró¿nica - kobieta prawdopodobnie prze¿y³a owy akt przemocy (o ile takim by³ w istocie), a niczemu winny byczek..niestety NIE (ku uciesze publiczno¶ci..
)
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #154 :
Lipiec 07, 2011, 19:37:14 »
Cytat: kozio³ Lipiec 07, 2011, 19:13:57
Nie oto chodzi czy swój, czy nie swój... po prostu stwierdzam oczywisty fakt
Tako¿ stwierdzam i ja a podstawie prostej metody porównawczej i zwyk³ej obserwacji... twego wywodu. Krótko mówi±c: nie chce mi siê teraz polemizowaæ, za to pa³am ochot± zaparzyæ sobie japoñskiej herbaty.
A propos: japoñska i indyjska herbata maj± to do siebie, ze ani jedna, ani druga nie jest w niczym lepsza albo gorsza. One sa po prostu inne. Ot i tyle...
«
Ostatnia zmiana: Lipiec 07, 2011, 19:59:06 wys³ane przez Janusz1228
»
Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1049
«
Odpowiedz #155 :
Lipiec 07, 2011, 21:13:38 »
Kozio³ku, Ty jak zwykle wsadzasz kij w mrowisko
Uwa¿asz, ¿e polskie zwyczaje, choæ przytoczonych ekscesów weselnych, w swoim mniemaniu nie uznajê za ludowy zwyczaj, s± porównywalne z gór± odchodów i prezentuj±cych siê na ich tle roznegli¿owanych kobiet?
My¶lê, ze w najbardziej wyrafinowanych zwyczajach, nie prze¶cigniemy zaprezentowanych "zwyczajów", chocia¿ by to by³o niezbyt eleganckie wesele
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #156 :
Lipiec 07, 2011, 21:22:31 »
dok±d zmierzasz, ukochana polszczyzno?
http://analogowy.blog.pl/skocz-mi-na-plecy,14913288,n
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert
«
Odpowiedz #157 :
Lipiec 07, 2011, 21:27:00 »
Czy koniecznie trzeba odrobiæ pracê domow± i przeczytaæ to do koñca?
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #158 :
Lipiec 07, 2011, 21:30:15 »
chyba tak, Monik, bo ta dupa na pocz±tku zupe³nie inaczej zabrzmia³aby po doczytaniu do koñca
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert
«
Odpowiedz #159 :
Lipiec 07, 2011, 21:33:14 »
To chyba jednak przeczytam. Ciekawska ze mnie osoba
jaccol55
Aktywny u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 142
«
Odpowiedz #160 :
Lipiec 07, 2011, 21:54:52 »
Cytat: Monika_Aleksandra Lipiec 07, 2011, 21:13:38
Uwa¿asz, ¿e polskie zwyczaje, choæ przytoczonych ekscesów weselnych, w swoim mniemaniu nie uznajê za ludowy zwyczaj, s± porównywalne z gór± odchodów i prezentuj±cych siê na ich tle roznegli¿owanych kobiet?
Tak siê zastanawiam... Bez problemu da siê zebraæ wiele g³upich zdjêæ w polskim Internecie. I wiele znacznie g³upszych od tych, które by³y ukazane na stronie, któr± podes³a³ Janusz. Chyba nie bez powodu, polskie filmiki na YT podbijaj± ¶wiat. Teraz pytanie, czy ca³y nasz naród uto¿samia siê z jakim¶ kretynem? Chyba nie, wiêc nie wiem, na jakiej zasadzie mo¿ecie na podstawie przytoczonego artyku³u oceniaæ ca³y naród? Na temat ka¿dej nacji da³oby siê zrobiæ podobny artyku³, ukazuj±cy g³upotê jakiej¶ grupki ludzi z danego kraju. Podobnego aryku³u ukazuj±cego zachowania niektórych Polaków wola³bym nie ogl±daæ, a Wy?
kozio³
Ekspert
«
Odpowiedz #161 :
Lipiec 07, 2011, 22:07:10 »
Nie Monia w ¿adnym wypadku tak nie uwa¿am, z tymi "weselnymi" tak tylko rzuci³em pierwszy lepszy skojarzony na poczekaniu przyk³ad..Zas co do "góry odchodów" i rozneglizowanych panienek - to wcale nie jest góra odchodów, lecz prawdopodobnie zwyk³e zwa³owisko, kupka b³ota..dodatkowo zeschniêtego na s³oñcu(po opadach które uformowa³y ró¿ne, spiralne, niespiralne kszta³ty)..a m³ode, byæ moze wiejskie dziewczyny, jak to dziewczyny - po prostu w najlepsze sie bawi±...co¶ jak nasze lepienie ba³wana z topniej±cego juz i z lekka brudnego ¶niegu, albo oblepianie wcale nie lepiej okrytego cia³a - b³otnistym piaskiem pla¿owym..
kozio³
Ekspert
«
Odpowiedz #162 :
Lipiec 07, 2011, 23:42:01 »
Cytat: Janusz1228 Lipiec 07, 2011, 19:37:14
Tako¿ stwierdzam i ja a podstawie prostej metody porównawczej i zwyk³ej obserwacji... twego wywodu. Krótko mówi±c: nie chce mi siê teraz polemizowaæ, za to pa³am ochot± zaparzyæ sobie japoñskiej herbaty.
A propos: japoñska i indyjska herbata maj± to do siebie, ze ani jedna, ani druga nie jest w niczym lepsza albo gorsza. One sa po prostu inne. Ot i tyle...
To prawda..podobnie jak steki z amerykañskiego bizona (buffalo steak sandvich), który ju¿ niemal wygin±³...a steki z rodzimej polêdwicy wo³owej, niby jedno i drugie - dobre, soczyste miêso..a jednak w smaku inne..
Odnosnie herbaty: jakie to szczê¶cie ¿e dzi¶ na powrót istnieje indyjska, wcze¶niej nie do pomyslenia, bo pija³o sie zazwyczaj kolonialno-brytyjsk±..
p.s. równie¿ nabra³em ochoty na japoñsk± herbatê, wypada³oby wiêc podej¶æ do tego z nalezytym ceremonia³em - przywdziaæ tradycyjne kimono, przepasaæ siê pasem o nazwie "obi", za pas zatkn±æ miecz "uchikatana" (lub przynajmniej jakowy¶ jatagan..
)..nie zapominaj±c przy tym i o opasce na czo³o z wielkim czerwonym krêgiem, wschodz±cego s³oñca..
..i jak my¶lisz Januszu, czy tak mo¿e byæ..??
http://www.maskowybal.pl/cms/files/images/Stroje/M
ê¿czy¼ni/Samuraj.jpg
ewa578
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1471
Ewa
«
Odpowiedz #163 :
Lipiec 07, 2011, 23:45:44 »
Jaki¶ czas temu szalenie bawi³a mnie reklama: Posti - najlepsza polska herbata!
kozio³
Ekspert
«
Odpowiedz #164 :
Lipiec 07, 2011, 23:48:27 »
Strony:
1
...
9
10