Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 12 13 [14] 15 16 ... 20   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Obyczajowe, kulturowe, techniczne ciekawostki, porównania, refleksje  (Przeczytany 72052 razy)
su³ek
Ekspert

Wiadomo¶ci: 647

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #195 : Wrzesieñ 15, 2011, 20:53:20 »

Zmar³a Regina Smendzianka ['] ['] [']
Bardzo powa¿a³em tê Kobietê. Kiedy¶ w m³odo¶ci by³a dla mnie uosobieniem muzyki Chopina. Cze¶æ Jej pamiêci

su³ek
Ekspert

Wiadomo¶ci: 647

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #196 : Wrzesieñ 15, 2011, 21:22:31 »

by³a skromnym i nadzwyczaj ciep³ym cz³owiekiem. Wychowa³a wielu m³odych pianistów. Zawsze by³a w pod¶wiadomo¶ci gdy mówi³o siê o muzyce Chopina, o Konkursie... Ech.

Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1049

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #197 : Wrzesieñ 15, 2011, 21:30:56 »

Odsy³am z tym tematem do poni¿szego w±tku:

http://www.chopin.darmowefora.pl/index.php?topic=242.0
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2767

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #198 : Wrzesieñ 15, 2011, 22:32:34 »

Zna³em Pani± Reginê osobi¶cie. Bardzo madra i subtelna kobieta. Za czasów studenckich przeprowadza³em z nia nawet wywiad dla radia studenckiego

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
Gogu¶
Ekspert

Wiadomo¶ci: 835

« Odpowiedz #199 : Wrzesieñ 22, 2011, 23:48:59 »

Chwila przerwy i zagl±dam na forum - wracaj±c do w±tku "angielskiego":

Mówicie, ¿e przyczyn± coraz to lu¼niejszych zasad i granic moralnych jest odchodzenie od religii. Jestem zdeklarowanym ateist± i z tej perspektywy nie zgadzam siê z takimi opiniami.

Przyznajê, ¿e obecne normy i zasady wywodz± siê w³a¶nie od religii. Dziêki niej ludzie ³±czyli siê w grupy, tworzyli spo³eczeñstwa opracowywali zasady wspó³¿ycia - zrozumieli, ¿e razem odnios± wiêcej korzy¶ci. Ka¿da grupa spo³eczna - du¿a czy ma³a - potrzebuje okre¶lonych norm - pisanych lub niepisanych - to zale¿y od jej wielko¶ci, zró¿nicowania itp. Te zasady ju¿ mamy - oprócz obyczajów i zwyczajów mamy prawo, które reguluje okre¶lone dziedziny ¿ycia a za niestosowanie siê do tych regulacji przewiduje sankcje.

Normy takie jak "nie zabijaj", "nie kradnij" s± dla mnie jasne i akceptuje "konieczno¶æ ich przestrzegania" (jakkolwiek dziwnie by to nie brzmia³o). Chocia¿ nale¿y siê zastanowiæ dlaczego tak "potulnie" je akceptuje, nawet je¿eli morderstwo lub kradzie¿ przynios³oby mi korzy¶æ. Rozmawiaj±c ostatnio z prawnikiem us³ysza³em od niego nastêpuj±ce zdanie - "¯aden zapis nie bêdzie skuteczny, je¿eli za jego z³amanie nie bêdzie na³o¿ona sankcja."

No w³a¶nie - za akceptowanie norm odpowiada strach przed ich z³amaniem. Kalkulujemy czy z³amanie danej zasady nam siê op³aca. Ale czy kalkuluj± tylko atei¶ci?

W przypadku katolików sankcj± jest odmowa dostêpu do raju. Czy zatem ci±gle mówimy o czystej moralno¶ci, czy to tylko przykrywka do wewnêtrznego rachunku potencjalnych korzy¶ci i strat?
bartus
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2896

« Odpowiedz #200 : Wrzesieñ 23, 2011, 07:49:30 »

No w³a¶nie - za akceptowanie norm odpowiada strach przed ich z³amaniem. Kalkulujemy czy z³amanie danej zasady nam siê op³aca. Ale czy kalkuluj± tylko atei¶ci?

W przypadku katolików sankcj± jest odmowa dostêpu do raju. Czy zatem ci±gle mówimy o czystej moralno¶ci, czy to tylko przykrywka do wewnêtrznego rachunku potencjalnych korzy¶ci i strat?

Bardzo dobre spostrzezenie Gogusiu.
Interesownosc i strach.
Wierze, bo sie boje, ze nie bede zbawiony.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #201 : Wrzesieñ 23, 2011, 09:49:05 »

Ju¿ w dzieciñstwie do¶wiadczyli¶my prawdy, ze ka¿dy domek sk³ada siê z elementarnych cegie³ek – na przyk³ad naszych klocków lego. I jest to prawda uniwersalna. Strach, niedosyt, zaspokojenie – to inne cegie³ki, ale i z nich posk³adane s± konstrukcje, tym razem – w obszarze psyche.
Ale czy gdyby¶my pod mikroskopem zbadali sk³ad ziaren zbo¿a – poznaliby¶my smak pieczonego z nich chleba? Czy rozrysowuj±c prêciki z kielicha kwiatu poznamy jego zapach? Szukaj±c pierwotnego elementu gubimy kszta³t ca³o¶ci. Strach, korzy¶æ, nadzieja – tak! To elementarne wektory napêdowe ¿ycia. Ale czy poprzez ich badanie – zbli¿amy siê do prawd o sens ¿ycia i prawd o tym, co po?
« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 23, 2011, 10:16:10 wys³ane przez Janusz1228 » Zapisane

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
bartus
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2896

« Odpowiedz #202 : Wrzesieñ 23, 2011, 11:06:00 »

Strach, korzy¶æ, nadzieja – tak! To elementarne wektory napêdowe ¿ycia

A gdzie Mlosc.
I tu dochodzimy do sedna sprawy.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #203 : Wrzesieñ 23, 2011, 11:09:14 »

To prawda. Mi³o¶c jest w nich byæ mo¿e najwazniejsza.

Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #204 : Wrzesieñ 23, 2011, 11:13:14 »

To prawda. Mi³o¶c jest w nich byæ mo¿e najwazniejsza.

z drugiej strony mo¿na by siê zastanawiaæ, czy mi³o¶c - to cegie³ka pojedyncza? czy to "tylko" sk³adanka cegie³ek takich, jak: popêd, nadzieja, samorealizacja?...
« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 23, 2011, 11:23:19 wys³ane przez Janusz1228 » Zapisane

aro 59
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1263

--- Marek ---

« Odpowiedz #205 : Wrzesieñ 23, 2011, 11:41:20 »

Przemówienie pt. "Serce rozumne" Benedykta XVI w Bundestagu:
http://www.opoka.org.pl/aktualnosci/news.php?id=39463&s=opoka

pozdrawiam          
               Marek
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #206 : Wrzesieñ 23, 2011, 11:50:28 »

ufff... Marku, chyba tego nie zdo³am przeczytaæ, ale je¶li sam to ju¿ uczyni³es, mo¿e gdyby¶ stresci³ - zachêci³o by skuteczniej ?

kozio³
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1293

« Odpowiedz #207 : Wrzesieñ 23, 2011, 17:33:38 »

z drugiej strony mo¿na by siê zastanawiaæ, czy mi³o¶c - to cegie³ka pojedyncza? czy to "tylko" sk³adanka cegie³ek takich, jak: popêd, nadzieja, samorealizacja?...

Januszu - mi³o¶æ to mi³o¶æ..

..cierpliwa jest,
³askawa jest.
Mi³o¶æ nie zazdro¶ci,
nie szuka poklasku,
nie unosi siê pych±,
nie jest bezwstydna..itd itd

(Szawe³/Pawe³ z Tarsu, 1 Kor)
kozio³
Ekspert

« Odpowiedz #208 : Wrzesieñ 23, 2011, 19:40:31 »

Przemówienie pt. "Serce rozumne" Benedykta XVI w Bundestagu:
http://www.opoka.org.pl/aktualnosci/news.php?id=39463&s=opoka

W sumie nawet m±dre przemówienie, choæ chyba trochê nazbyt stonowane, pozbawione rzeczowych konkretów - jak choæby odniesieñ do panuj±cej obecnie sytuacji w ¶wiecie..

No i jest jedno ma³e "ale" - szkoda tylko, ¿e papie¿ Benedykt XVI przytaczaj±c wzmiankê o Salomonie, nie nadmieni³ przy okazji równie¿ i o jego poligamii + kilku rozkazach "fizycznego usuniêcia" paru swoich przeciwników (zaraz po objêciu w³adzy), co czarno na bia³ym podaje ta sama "I Ksiêga Królewska", na któr± to papie¿ siê powo³uje..
Ale co ciekawe, nadmieni³ o jednym z Ojców Ko¶cio³a - Origenesie (II/III w), tym który podj±³ siê polemiki z wyklinanym potem przez wieki Celsusem - uczyni³ to w swojej ksi±¿eczce "Przeciw Celsusowi" (Contra Celsum) jako odpowiedz na krytykê chrze¶cijañstwa zawart± w owym celsusowym dziele "Prawdziwe s³owo" (logos)

Z przemówienia nie rozumiem tylko jednego, cyt:

"W ten sposób teologowie chrze¶cijañscy w³±czyli siê do ruchu filozoficznego i prawnego, jaki tworzy³ siê od II w. przed Chr. W pierwszej po³. II stulecia przedchrze¶cijañskiego dosz³o do spotkania miêdzy rozwiniêtym przez filozofów stoickim spo³ecznym prawem naturalnym a wp³ywowymi nauczycielami prawa rzymskiego [..] Z tej przedchrze¶cijañskiej wiêzi miêdzy prawem a filozofi± wywodzi siê droga , prowadz±ca - przez chrze¶cijañskie ¶redniowiecze.."

Móg³ przecie¿ od razu powiedzieæ, ¿e rozchodzi siê o okres rzymski przeplatany z ostatni± faz± okresu greckiego (oczyw.upraszczam)..bo tak, to mo¿na odnie¶æ wra¿enie, ¿e ju¿ wtedy istnia³y jakie¶ od³amy chrze¶cijañstwa.. Chichot

A to widzieli¶cie??..B±dzmy obiektywni i pokazujmy nie tylko jedn±, ale obie strony medalu (dobre zdj nr 24) - ale to ponoæ tylko kilka tys "podejrzanych" orientacj±...Mój bo¿e có¿ to siê wyrabia na tym ¶wiecie..
http://fakty.interia.pl/galerie/religia/protesty-przeciwnikow-papieza-w-berlinie/zdjecie/duze,1526966,1,780

kozio³
Ekspert

« Odpowiedz #209 : Wrzesieñ 24, 2011, 17:45:33 »

News!! Erfurt - strza³y przed papiesk± msz±. Co¶ nies³ychanego...ca³e szczê¶cie ¿e by³a to tylko broñ pneumatyczna - ale ¿eby w jego ojczystym kraju dochodzi³o do takich incydentów?? zupe³nie niepojête..Wiernych w trakcie mszy te¿ nie nazbyt wielu (ledwie 28 tys), ale to akurat mo¿na zrozumieæ - w koñcu jest to miasto protestanckie, to tam przecie¿ przebywal w klasztorze i kszta³ci³ siê "zbuntowany" Marcin Luter 

http://fakty.interia.pl/religia/news/niemcy-strzaly-przed-msza-benedykta-xvi,1699297
Strony: 1 ... 12 13 [14] 15 16 ... 20   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

kalinowatyper thepunisher silverstar twistedgamers animilkowo