Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 12 13 [14] 15 16 ... 20   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Obyczajowe, kulturowe, techniczne ciekawostki, porĂłwnania, refleksje  (Przeczytany 76956 razy)
suÂłek
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #195 : Wrzesień 15, 2011, 20:53:20 »

ZmarÂła Regina Smendzianka ['] ['] [']
Bardzo powa¿a³em tê Kobietê. Kiedyœ w m³odoœci by³a dla mnie uosobieniem muzyki Chopina. CzeœÌ Jej pamiêci

suÂłek
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #196 : Wrzesień 15, 2011, 21:22:31 »

byÂła skromnym i nadzwyczaj ciepÂłym czÂłowiekiem. WychowaÂła wielu mÂłodych pianistĂłw. Zawsze byÂła w podÂświadomoÂści gdy mĂłwiÂło siĂŞ o muzyce Chopina, o Konkursie... Ech.

Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #197 : Wrzesień 15, 2011, 21:30:56 »

OdsyÂłam z tym tematem do poniÂższego wÂątku:

http://www.chopin.darmowefora.pl/index.php?topic=242.0
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #198 : Wrzesień 15, 2011, 22:32:34 »

ZnaÂłem PaniÂą ReginĂŞ osobiÂście. Bardzo madra i subtelna kobieta. Za czasĂłw studenckich przeprowadzaÂłem z nia nawet wywiad dla radia studenckiego

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
GoguÂś
Ekspert

« Odpowiedz #199 : Wrzesień 22, 2011, 23:48:59 »

Chwila przerwy i zaglÂądam na forum - wracajÂąc do wÂątku "angielskiego":

MĂłwicie, Âże przyczynÂą coraz to luÂźniejszych zasad i granic moralnych jest odchodzenie od religii. Jestem zdeklarowanym ateistÂą i z tej perspektywy nie zgadzam siĂŞ z takimi opiniami.

Przyznajê, ¿e obecne normy i zasady wywodz¹ siê w³aœnie od religii. Dziêki niej ludzie ³¹czyli siê w grupy, tworzyli spo³eczeùstwa opracowywali zasady wspó³¿ycia - zrozumieli, ¿e razem odnios¹ wiêcej korzyœci. Ka¿da grupa spo³eczna - du¿a czy ma³a - potrzebuje okreœlonych norm - pisanych lub niepisanych - to zale¿y od jej wielkoœci, zró¿nicowania itp. Te zasady ju¿ mamy - oprócz obyczajów i zwyczajów mamy prawo, które reguluje okreœlone dziedziny ¿ycia a za niestosowanie siê do tych regulacji przewiduje sankcje.

Normy takie jak "nie zabijaj", "nie kradnij" s¹ dla mnie jasne i akceptuje "koniecznoœÌ ich przestrzegania" (jakkolwiek dziwnie by to nie brzmia³o). Chocia¿ nale¿y siê zastanowiÌ dlaczego tak "potulnie" je akceptuje, nawet je¿eli morderstwo lub kradzie¿ przynios³oby mi korzyœÌ. Rozmawiaj¹c ostatnio z prawnikiem us³ysza³em od niego nastêpuj¹ce zdanie - "¯aden zapis nie bêdzie skuteczny, je¿eli za jego z³amanie nie bêdzie na³o¿ona sankcja."

No wÂłaÂśnie - za akceptowanie norm odpowiada strach przed ich zÂłamaniem. Kalkulujemy czy zÂłamanie danej zasady nam siĂŞ opÂłaca. Ale czy kalkulujÂą tylko ateiÂści?

W przypadku katolikĂłw sankcjÂą jest odmowa dostĂŞpu do raju. Czy zatem ciÂągle mĂłwimy o czystej moralnoÂści, czy to tylko przykrywka do wewnĂŞtrznego rachunku potencjalnych korzyÂści i strat?
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #200 : Wrzesień 23, 2011, 07:49:30 »

No wÂłaÂśnie - za akceptowanie norm odpowiada strach przed ich zÂłamaniem. Kalkulujemy czy zÂłamanie danej zasady nam siĂŞ opÂłaca. Ale czy kalkulujÂą tylko ateiÂści?

W przypadku katolikĂłw sankcjÂą jest odmowa dostĂŞpu do raju. Czy zatem ciÂągle mĂłwimy o czystej moralnoÂści, czy to tylko przykrywka do wewnĂŞtrznego rachunku potencjalnych korzyÂści i strat?

Bardzo dobre spostrzezenie Gogusiu.
Interesownosc i strach.
Wierze, bo sie boje, ze nie bede zbawiony.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #201 : Wrzesień 23, 2011, 09:49:05 »

JuÂż w dzieciĂąstwie doÂświadczyliÂśmy prawdy, ze kaÂżdy domek skÂłada siĂŞ z elementarnych cegieÂłek – na przykÂład naszych klockĂłw lego. I jest to prawda uniwersalna. Strach, niedosyt, zaspokojenie – to inne cegieÂłki, ale i z nich poskÂładane sÂą konstrukcje, tym razem – w obszarze psyche.
Ale czy gdybyÂśmy pod mikroskopem zbadali skÂład ziaren zboÂża – poznalibyÂśmy smak pieczonego z nich chleba? Czy rozrysowujÂąc prĂŞciki z kielicha kwiatu poznamy jego zapach? SzukajÂąc pierwotnego elementu gubimy ksztaÂłt caÂłoÂści. Strach, korzyœÌ, nadzieja – tak! To elementarne wektory napĂŞdowe Âżycia. Ale czy poprzez ich badanie – zbliÂżamy siĂŞ do prawd o sens Âżycia i prawd o tym, co po?
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 23, 2011, 10:16:10 wysłane przez Janusz1228 » Zapisane

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #202 : Wrzesień 23, 2011, 11:06:00 »

Strach, korzyœÌ, nadzieja – tak! To elementarne wektory napĂŞdowe Âżycia

A gdzie Mlosc.
I tu dochodzimy do sedna sprawy.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #203 : Wrzesień 23, 2011, 11:09:14 »

To prawda. MiÂłoÂśc jest w nich byĂŚ moÂże najwazniejsza.

Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #204 : Wrzesień 23, 2011, 11:13:14 »

To prawda. MiÂłoÂśc jest w nich byĂŚ moÂże najwazniejsza.

z drugiej strony moÂżna by siĂŞ zastanawiaĂŚ, czy miÂłoÂśc - to cegieÂłka pojedyncza? czy to "tylko" skÂładanka cegieÂłek takich, jak: popĂŞd, nadzieja, samorealizacja?...
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 23, 2011, 11:23:19 wysłane przez Janusz1228 » Zapisane

aro 59
Ekspert

--- Marek ---

« Odpowiedz #205 : Wrzesień 23, 2011, 11:41:20 »

PrzemĂłwienie pt. "Serce rozumne" Benedykta XVI w Bundestagu:
http://www.opoka.org.pl/aktualnosci/news.php?id=39463&s=opoka

pozdrawiam          
               Marek
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #206 : Wrzesień 23, 2011, 11:50:28 »

ufff... Marku, chyba tego nie zdoÂłam przeczytaĂŚ, ale jeÂśli sam to juÂż uczyniÂłes, moÂże gdybyÂś stresciÂł - zachĂŞciÂło by skuteczniej ?

kozioÂł
Ekspert

« Odpowiedz #207 : Wrzesień 23, 2011, 17:33:38 »

z drugiej strony moÂżna by siĂŞ zastanawiaĂŚ, czy miÂłoÂśc - to cegieÂłka pojedyncza? czy to "tylko" skÂładanka cegieÂłek takich, jak: popĂŞd, nadzieja, samorealizacja?...

Januszu - mi³oœÌ to mi³oœÌ..

..cierpliwa jest,
Âłaskawa jest.
Mi³oœÌ nie zazdroœci,
nie szuka poklasku,
nie unosi siĂŞ pychÂą,
nie jest bezwstydna..itd itd

(SzaweÂł/PaweÂł z Tarsu, 1 Kor)
kozioÂł
Ekspert

« Odpowiedz #208 : Wrzesień 23, 2011, 19:40:31 »

PrzemĂłwienie pt. "Serce rozumne" Benedykta XVI w Bundestagu:
http://www.opoka.org.pl/aktualnosci/news.php?id=39463&s=opoka

W sumie nawet mÂądre przemĂłwienie, choĂŚ chyba trochĂŞ nazbyt stonowane, pozbawione rzeczowych konkretĂłw - jak choĂŚby odniesieĂą do panujÂącej obecnie sytuacji w Âświecie..

No i jest jedno maÂłe "ale" - szkoda tylko, Âże papieÂż Benedykt XVI przytaczajÂąc wzmiankĂŞ o Salomonie, nie nadmieniÂł przy okazji rĂłwnieÂż i o jego poligamii + kilku rozkazach "fizycznego usuniĂŞcia" paru swoich przeciwnikĂłw (zaraz po objĂŞciu wÂładzy), co czarno na biaÂłym podaje ta sama "I KsiĂŞga KrĂłlewska", na ktĂłrÂą to papieÂż siĂŞ powoÂłuje..
Ale co ciekawe, nadmieni³ o jednym z Ojców Koœcio³a - Origenesie (II/III w), tym który podj¹³ siê polemiki z wyklinanym potem przez wieki Celsusem - uczyni³ to w swojej ksi¹¿eczce "Przeciw Celsusowi" (Contra Celsum) jako odpowiedz na krytykê chrzeœcijaùstwa zawart¹ w owym celsusowym dziele "Prawdziwe s³owo" (logos)

Z przemĂłwienia nie rozumiem tylko jednego, cyt:

"W ten sposób teologowie chrzeœcijaùscy w³¹czyli siê do ruchu filozoficznego i prawnego, jaki tworzy³ siê od II w. przed Chr. W pierwszej po³. II stulecia przedchrzeœcijaùskiego dosz³o do spotkania miêdzy rozwiniêtym przez filozofów stoickim spo³ecznym prawem naturalnym a wp³ywowymi nauczycielami prawa rzymskiego [..] Z tej przedchrzeœcijaùskiej wiêzi miêdzy prawem a filozofi¹ wywodzi siê droga , prowadz¹ca - przez chrzeœcijaùskie œredniowiecze.."

Móg³ przecie¿ od razu powiedzieÌ, ¿e rozchodzi siê o okres rzymski przeplatany z ostatni¹ faz¹ okresu greckiego (oczyw.upraszczam)..bo tak, to mo¿na odnieœÌ wra¿enie, ¿e ju¿ wtedy istnia³y jakieœ od³amy chrzeœcijaùstwa.. Chichot

A to widzieliœcie??..B¹dzmy obiektywni i pokazujmy nie tylko jedn¹, ale obie strony medalu (dobre zdj nr 24) - ale to ponoÌ tylko kilka tys "podejrzanych" orientacj¹...Mój bo¿e có¿ to siê wyrabia na tym œwiecie..
http://fakty.interia.pl/galerie/religia/protesty-przeciwnikow-papieza-w-berlinie/zdjecie/duze,1526966,1,780

kozioÂł
Ekspert

« Odpowiedz #209 : Wrzesień 24, 2011, 17:45:33 »

News!! Erfurt - strzaÂły przed papieskÂą mszÂą. CoÂś niesÂłychanego...caÂłe szczĂŞÂście Âże byÂła to tylko broĂą pneumatyczna - ale Âżeby w jego ojczystym kraju dochodziÂło do takich incydentĂłw?? zupeÂłnie niepojĂŞte..Wiernych w trakcie mszy teÂż nie nazbyt wielu (ledwie 28 tys), ale to akurat moÂżna zrozumieĂŚ - w koĂącu jest to miasto protestanckie, to tam przecieÂż przebywal w klasztorze i ksztaÂłciÂł siĂŞ "zbuntowany" Marcin Luter 

http://fakty.interia.pl/religia/news/niemcy-strzaly-przed-msza-benedykta-xvi,1699297
Strony: 1 ... 12 13 [14] 15 16 ... 20   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

silverstar animilkowo neder-live mini-land thepunisher