Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 13 14 [15] 16 17 ... 20   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Obyczajowe, kulturowe, techniczne ciekawostki, porównania, refleksje  (Przeczytany 72036 razy)
aro 59
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1263

--- Marek ---

« Odpowiedz #210 : Wrzesieñ 25, 2011, 11:28:10 »

Konradzie,
widzê, ¿e jeste¶ tylko wrogo nastawiony do instytucji Ko¶cio³a
na pewno nie jeste¶ oportunist±
(tylko taka instytucja nie pasuje Ci do g³oszenia Prawdy)
a wrêcz (wed³ug mnie) nawo³ujesz nas do tego samego co papie¿ Benedykt XVI:

"Pozytywistyczna koncepcja natury i rozumu, ¶wiatopogl±d pozytywistyczny jako ca³o¶æ stanowi wielk± czê¶æ ludzkiego poznania i wiedzy, których w ¿adnym wypadku nie powinni¶my siê wyrzekaæ. Jednak sama ona jako ca³o¶æ nie jest kultur±, która odpowiada i wystarcza, aby byæ cz³owiekiem w ca³ej pe³ni. (…) Tam, gdzie rozum pozytywistyczny pojmuje jedynie siebie jako kulturê wystarczaj±c±, zsy³aj±c wszystkie inne rzeczywisto¶ci kulturowe do kategorii subkultur, pomniejsza to cz³owieka i zagra¿a cz³owieczeñstwu. Rozum pozytywistyczny, który przedstawia siê w sposób wy³±czny i który nie jest w stanie przyj±æ czegokolwiek innego, co nie jest funkcjonalne, upodabnia siê do gmachów ze zbrojonego cementu, bez okien, w których sami tworzymy klimat i ¶wiat³o, nie chcemy za¶ przyjmowaæ obu tych rzeczy z rozleg³ego ¶wiata Bo¿ego."
Jest to fragment przemówienia do polityków wspó³czesnego ¶wiata pt. "Serce rozumne" Benedykta XVI w Bundestagu.

pozdrawiam          
               Marek
Mozart
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3178

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #211 : Wrzesieñ 25, 2011, 11:42:51 »

Konradzie, zatem dla równowagi:
dzi¶ na Mszy na erfurckim lotnisku - znów ponad 90 tys. (znów, bo tyle samo - kilka dni temu na nieszporach w Etzelsbach), do tego gigantyczna orkiestra, chór - i ¶wietna oprawa muzyczna. Mam nadziejê, ¿e wybryk szaleñca z wiatrówk± nie przes³oni innych wydarzeñ papieskiej wizyty (moi niemieccy znajomi s± ni± bardzo zainteresowani i ¶ledz± w TV - ARD i ZDF transmituj± wszystko live - ka¿dy krok BXVI w swojej Heimat).

su³ek
Ekspert

Wiadomo¶ci: 647

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #212 : Wrzesieñ 25, 2011, 11:59:40 »

kozio³ku!  Zdjêcia z wizyty Benedykta XVI w Niemczech, które proponujesz nam obejrzeæ w moim odczuciu swiadcz± tylko o zdziczeniu obyczajów w kraju naszych zachodnich s±siadów. Jestem przekonany,  ¿e kiedy¶ przyjdzie opamiêtanie. A zdjêcie nr 24? no có¿... "niech pierwszy rzuci kamieniem kto jest bez grzechu". Ze swojego w³asnego ¿yciorysu te¿ przypominam, ¿e chodzi³em na pochody 1-majowe. Takie by³y czasy, takie okoliczno¶ci. Nie zawsze cz³owiek ma wp³yw na to co wokó³ niego dzieje siê. Czy jestem przez to gorszy?

kozio³
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1293

« Odpowiedz #213 : Wrzesieñ 25, 2011, 12:09:41 »

I to sie chwali Amade, zatem dobrze ¿e godnie po¿egnano papie¿a w jego w³asnej ojczy¼nie..oby wiêc odwiedza³ swój rodzinny kraj jak najczê¶ciej..
kozio³
Ekspert

« Odpowiedz #214 : Wrzesieñ 25, 2011, 12:54:18 »

Konradzie,
widzê, ¿e jeste¶ tylko wrogo nastawiony do instytucji Ko¶cio³a
na pewno nie jeste¶ oportunist±
(tylko taka instytucja nie pasuje Ci do g³oszenia Prawdy)
a wrêcz (wed³ug mnie) nawo³ujesz nas do tego samego co papie¿ Benedykt XVI:

Marku nie przypisuj mi rzeczy których w moim ogólnym pogl±dzie odno¶nie tematu nie maj± miejsca. Poza tym wska¿ mi w którym to miejscu mych ostatnich dwóch postów, godzê w dobre imiê Ko¶cio³a jako instytucji - w zasadzie odnios³em siê jedynie do koñcowego fragmentu przemówienia, wskazuj±c na zastosowanie w nim pewnego "zabiegu", który dla wielu mo¿e czyniæ ten tekst niezrozumia³ym, lub przyczyniaæ siê do wyrobienia sobie fa³szywego obrazu danej epoki (bo odchy³ka czasowa pomiêdzy jednym, a drugim wynosi bez ma³a 400 lat - to naprawdê sporo..)

"tylko taka instytucja nie pasuje ci do g³oszenia Prawdy" - pytanie tylko jakiej "prawdy"??..prawda to pojêcie wzglêdne, moze istnieæ wiele prawd (jak choæby i takich które zaprezentowa³em w kilku swoich postach, chyba ¿e kto¶ twierdzi ¿e jest inaczej) - a to co obecnie przyjmuje siê za "prawdê", niekoniecznie z prawd± mo¿e mieæ wiele wspólnego..lub tak jak ktos kiedy¶ powiedzia³: "k³amstwo powtarzane tysi±c razy, w koñcu staje siê prawd±" - choc w istocie ¿adna prawd± nigdy nie by³o i nie jest..
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1049

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #215 : Wrzesieñ 25, 2011, 21:10:00 »

No niestety z rozmowami na tematy wiary, gdy siê nie jest teologiem, to bardzo trudna sprawa. Przez przypadek mo¿na komu¶ nadepn±æ na odcisk. Czasami tak siê dzieje pomimo braku z³ych intencji, o które w tym przypadku nikogo nie podejrzewam.
Mo¿e jednak dajmy sobie z tym tematem spokój?
kozio³
Ekspert

« Odpowiedz #216 : Wrzesieñ 25, 2011, 23:05:25 »

Moniko wcale nie trzeba byæ teologiem, aby z t± dyscyplinê w miarê dobrze siê zapoznaæ - wystarczy na pocz±tek zaznajomiæ siê z jej twórcami i ich dzie³ami tj Ojcami Ko¶cio³a..a potem ju¿ tylko ¶ledziæ jej rozwój na przestrzeni wieków - by doj¶æ do wniosku, ¿e jest to nauka tak zmienna, jak pogoda tegorocznego lata, ile "ojców" tyle interpretacji, pomijaj±c przy tym za ka¿dym razem inno¶æ tre¶ci komentarzy, umieszczanych przez wielce szacownych komentatorów-teologów przy kolejnych przek³adach i wydaniach tekstu biblijnego (a posiadam ich trochê, w³±cznie z tym pierwszym jaki wyszed³ w j.polskim - wiêc na tyle orientujê siê w czym rzecz) - tre¶ci, niekiedy tak absurdalnych, naci±ganych, lub tak daleko id±cych pod wzgledem sformu³owanych tez (dodam tez czysto hipotetycznych, bo nauka ta opiera siê jedynie na hipotezach, zwyk³ych przypuszczeniach, czy za³o¿eniach..a nie na wiarygodnym materiale dowodowym, który by potwierdza³ prawdziwo¶æ takiego, czy innego wydarzenia lub prawid³owosc za³o¿enia - pod tym wzglêdem o wiele lepiej sprawdza siê Biblistyka oczyw.z pominieciem jednej z jej sk³adowych jak± jest teologia) ¿e kiedy tylko siêga siê po pierwszy z brzegu przek³ad i zaczyna te wszystkie "wymys³y" czytaæ, to aby nie marnowaæ cennego czasu, lepiej od razu je pomin±æ i przekartkowaæ dalej..

Nie rozumiem, jak to komu¶ nadepn±æ na odcisk?? ¯yjemy w wolnym kraju i puki co mamy prawo do wyra¿ania w³asnych mysli, pogl±dów, nawet w takiej kwestii jak± stanowi teologia - to nie jest ¶redniowiecze, gdzie za byle jak± krytykê dzie³a i my¶li teologicznej w niej zawartej, stawa³o siê przed "¶wiêtym" trybuna³em, zwykle przyp³acaj±c to ¿yciem - zreszt± "u mienia ma³yj" strach, mam to chyba po przodkach..
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1049

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #217 : Wrzesieñ 26, 2011, 21:47:13 »

Dobra, wszystko jedno...
Niebieskooki
Administrator
Ekspert

Wiadomo¶ci: 752

« Odpowiedz #218 : Wrzesieñ 26, 2011, 22:05:10 »

Masz racjê Konradzie, teraz ³atwo jest wylewaæ pomyje na Ko¶ció³ i religiê. Takie czasy. Natomiast wystêpowanie w obronie wiary staje siê ryzykowne. Zobacz, co ró¿ne pó³g³ówki wypisuj± w necie, gdy tylko padnie w jakim¶ artykule s³owo ko¶ció³, ksi±dz, religia, wiara. Istne pokazy chamstwa i prymitywizmu siê zaczynaj±. Nie mam tu Ciebie na my¶li, bo prezentujesz zupe³nie inny poziom, tylko zwracam uwagê na fakt, ¿e nie ma co przyk³adaæ kategorii ¶redniowiecza do dzisiejszych czasów, w których sytuacja jest niemal, a przynajmniej staje siê, dok³adnie odwrotna.

Ja siê ju¿ jaki¶ czas temu wy³±czy³em z tej dyskusji, jako ¿e nie mam zamiaru nikogo nawracaæ, bo sam nie lubiê byæ ani nawracany ani odwracany, a niestety na ka¿dym kroku zdarza siê kto¶, kto chcia³by mnie "odwróciæ". I powiem, ¿e tacy "odwracacze" s± czêsto du¿o bardziej namolni ni¿ przedstawiciele ró¿nych domo- i ulicokr±¿nych sekt.

O mój Bo¿anowie, ten Chopin to by³ naprawdê Wunder Geniuszas!
kozio³
Ekspert

« Odpowiedz #219 : Wrzesieñ 26, 2011, 22:47:57 »

Przedstawicieli ulicokr±¿nych sekt zwykle omijam na kilometry, a je¶li nawet jakim¶ trafem przedostan± siê przez "kordon" zabezpieczeñ domofonu i zapukaj± do drzwi, zazwyczaj nie zd±¿aj± wypowiedzieæ pó³ zdania, kiedy s³ysz± przed nosem g³o¶ne trza¶niêcie wrót Co do "odwracaczy", "przekrêcaczy" i innych "naci±gaczy" to najlepiej nie zwracaæ na nich uwagi i i¶æ w³asn± drog± - ja przynajmniej staram siê tak czyniæ ju¿ od bardzo dawna i w ¿adnym razie nie mam zamiaru tego zmieniaæ - efektem czego, byæ mo¿e ju¿ nied³ugo, bêdzie jaka¶ "niema³a" ksi±¿eczka, nad któr± pracujemy wspólnie z dwoma kolegami po fachu..problem mo¿e byæ jedynie z wydawnictwem - nie wiem czy u nas cos takiego przejdzie i czy w ogóle da³oby radê, ale przecie¿ istnieje jeszcze tyle¿ innych miejsc, krajów..tak wiêc bêd±c dobrej my¶li nie poprzestajemy, i pracê nad "materia³em' nieprzerwanie ci±gniemy dalej..
xbw
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3110

« Odpowiedz #220 : Pa¼dziernik 28, 2011, 23:10:09 »

Na ulotce pewnego leku na obni¿enie poziomu cholesterolu wyczyta³am, co nastêpuje:

"nie stosowaæ leku C, 40 mg (najwiêksza dawka) je¶li pacjent pochodzi z Azji (Japoñczycy, Chiñczycy, Filipiñczycy, Wietnamczycy, Koreañczycy i Hindusi)"

No zg³upia³am lekko, powiem szczerze.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2767

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #221 : Pa¼dziernik 31, 2011, 14:39:46 »

Chylê czo³a nad "refleksem pani sprzedawczyni z "allegro"  Chichot

http://piekielni.pl/19033

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
xbw
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3110

« Odpowiedz #222 : Listopad 21, 2011, 16:23:43 »

Us³ysza³am dzi¶ przypadkowo o japoñskich porodach. Jeszcze w szpitalu organizuje siê po urodzeniu dziecka uroczyst± kolacjê (mama w szlafroku), zdarza siê, ¿e z elementem muzycznym w postaci pianisty graj±cego w szpitalnej ¶wietlicy, czêsto muzykê Fryderyka Chopina. Podoba mi siê ten zwyczaj, zw³aszcza element muzyczny.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2767

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #223 : Listopad 21, 2011, 22:17:32 »

a ja dzisiaj (na mej witrynie) "pope³ni³em" przypowie¶æ na temat ¿ycia przed porodem (Czy po urodzeniu istnieje zycie?)
...Ot, taki tematyczny zbieg okoliczno¶ci 
« Ostatnia zmiana: Listopad 21, 2011, 22:19:15 wys³ane przez Janusz1228 » Zapisane

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
aro 59
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1263

--- Marek ---

« Odpowiedz #224 : Listopad 21, 2011, 22:52:01 »

Januszu,
Twoja przypowie¶æ to
przeurocza parafraza wiary  w ¿ycie po ¿yciu
daj±ca wiele do my¶lenia, buduj±ca wyobra¼niê.

pozdrawiam          
               Marek
Strony: 1 ... 13 14 [15] 16 17 ... 20   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

paktprzyjazni thepunisher countrylife silverstar kalinowatyper