Strona g³ówna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj siê
Go¶æ
.
Zaloguj siê
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzieñ
1 Tydzieñ
1 Miesi±c
Zawsze
Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci
: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
Dzia³y forum
>
O wszystkim i o niczym
>
Obyczajowe, kulturowe, techniczne ciekawostki, porównania, refleksje
Strony:
1
...
15
16
[
17
]
18
19
20
Do do³u
« poprzedni
nastêpny »
Drukuj
Autor
W±tek: Obyczajowe, kulturowe, techniczne ciekawostki, porównania, refleksje (Przeczytany 71861 razy)
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 3011
Asia
Odp: Obyczajowe, kulturowe, techniczne ciekawostki, porównania, refleksje
«
Odpowiedz #240 :
Listopad 27, 2011, 01:30:16 »
Cytat: Musamman Listopad 24, 2011, 19:08:07
Tamta to oczywi¶cie amatorka, a ta tutaj, przepraszam TUTEJ, jak mówi prezydent Komorowski Bronis³aw, to prawdziwa WIRTUOZKA!!!!
I znowu kto¶ siê narazi³... A on ci pewnie poznaniak... I pewnie mówi równie¿ "tej" (te¿ mówi³am:)). Gwara poznañska jest stara i szacowna;) Zauwa¿my, i¿ posiada tak¿e formê literack±:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Gwara_pozna%C5%84ska
W dodatku jest ona do dzi¶ ¿ywa (przez kilka lat funkcjonowa³ w sieci bardzo dobry portal o Poznaniu tutej.pl
) , podczas gdy np. warszawska, jak s±dzê, odesz³a w zapomnienie wraz ze wspania³ym Wiechem.
http://www.bibliotekawszkole.pl/inne/gazetki/71/index.php
Du¿a czê¶æ tych zwrotów jest mi dobrze znana:), choæ babcia, jako przybysz ze wschodu, dzielnie walczy³a z wszelkimi moimi nabytkami lingwistycznymi, podkre¶laj±c ich germañsk± proweniencjê
Sama natomiast mówi³a "palto" i "ciut ciut" i pewnie zdziwi³aby siê, gdyby wytkniêto jej rusycyzm
Ha, kto¶ nastawiony tradycjonalistycznie móg³by nawet zauwa¿yæ, ¿e nasze dialekty s± to stare, cenne postaci jêzyka, które od wieków broni± odrêbno¶ci dzielnic i stawiaj± odpór uniformuj±cej sile... Polsojuzu?
Ty¶ jest bez grzechu regionalnego?
Al Hakimê napisa³a Claudie Fayein, francuska lekarka. Dobra i smutna ksi±¿ka... Zgadza siê, nasz Chopin by³ dobrze przyjmowany, a tak¿e Liszt, Rosjanie i Debussy:) Co¶ w sobie ma nasz Fryderyk, skoro czaruje dusze na ca³ym globie:))
chingate
Go¶æ
«
Odpowiedz #241 :
Listopad 27, 2011, 12:47:14 »
Ja ¿am nie je bez grzychu regionalnego, bo ja ¿am je Kociewiak z lólków pralólków, jano ¿e ja ¿am nie je prezydentam. Ale co by to by³o, gdybym u¿ywa³ prastarych, kociewskich s³ów typu "pobrusiæ" (naostrzyæ nó¿), "zamanówszi" (od czasu do czasu), "paje¿" (kot), "kyjter" (pies), "klampa" (krowa), "blyrwa" (owca), "buksi" (spodnie), "badeje" (gacie), "glazyry" (rêkawiczki), "posykel" (m³otek), "szable" (fasola), "¶wiantojunki" (czarna porzeczka), "delija" (d³ugi p³aszcz), "fereta" (suknia), "kereja" (d³uga spódnica), "podó³ek" (spódnica) und zo³ wajta und zo³ wajta. Kto by mnie wówczas zrozumia³? To¿ to dopiru by by³y termedije!
chingate
Go¶æ
«
Odpowiedz #242 :
Listopad 28, 2011, 21:13:41 »
Nie wiem, czy kogo¶ to interesuje, ale skoro ju¿ zacz±³em prezentacjê arabskiej muzyki, to bêdê od czasu do czasu kontynuowa³. Oto darbuka- najniezwyklejszy bêben na ¶wiecie. Jest wykonany z piêknie zdobionej ceramiki i ma bardzo charakterystyczne brzmienie. Mo¿na z niego wydobywaæ d¼wiêki o ró¿nej wysoko¶ci, barwie i g³o¶no¶ci. Gra siê na nim wy³±cznie palcami i d³oni±, a ¿eby wykorzystaæ pe³niê jego mo¿liwo¶ci, trzeba posi±¶æ wiele technik gry. Ten kole¿ka nie¼le wymiata na darbuce:
http://www.youtube.com/watch?v=jCj6BDfQ5Tk&feature=related
Mozart
Ekspert
Wiadomo¶ci: 3178
Patryk
«
Odpowiedz #243 :
Listopad 29, 2011, 17:10:58 »
Robi wra¿enie.
Ciekawe, szkliste brzmienie. Jest wiele typów wystukiwanych rytmów - Ayoub, Maksum, Saidi...
Blog o muzyce:
https://muzykophil.wordpress.com
aro 59
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1263
--- Marek ---
«
Odpowiedz #244 :
Grudzieñ 03, 2011, 13:17:36 »
Bardzo ciekawie S³awek pisze o innej kulturze pog³êbiaj±c moj± wiedzê o ogromnych ró¿nicach miêdzy lud¼mi z arabskiej kultury a lud¼mi w krêgu których ja ¿yjê.
Przepraszam, ale poni¿szy tekst wstawiam równie¿ tutaj, a nie na Nasze forum aby i ci co siê nie loguj± te¿ mogli to przeczytaæ.
Tak jak napisa³a Agnieszka na stronie Franciszka Schuberta „(…)W jego dzienniczku znajdujemy takie spostrze¿enie: Wydaje nam siê, ¿e mo¿emy dotrzeæ do siebie, ale mo¿emy tylko siê do siebie zbli¿yæ i przej¶æ obok. Co za mêka dla tego, kto to zrozumie. Czu³ siê samotny nawet w gronie otaczaj±cych go przyjació³.(…)”
Ja my¶lê, ¿e wszystko co ¿yje, co jest form± inteligencji (Ludzie, zwierzêta, ro¶liny, cytoplazmatyczny ocean pokrywaj±cy obc± planetê Solaris, itd.) mêczy siê z tym, ¿e: nikt mnie nie rozumie i nie jest siê w stanie ze mn± porozumieæ, jak ja prze¿ywam, jak ja czujê…
Mam teraz chorego kolegê, wszyscy okazuj± mu czu³o¶æ, bo kiedy jak nie wtedy kiedy jest kruchy, s³aby, bezbronny. Mimo tej okazywanej czu³o¶ci widzê, ¿e ma poczucie, ¿e go nie rozumiemy, jego cierpienia, jego za³amania, jego lêków… choæ obchodzimy siê z nim delikatnie, czule rozmawiamy, tulimy, on czuje siê wyobcowany w swoim tera¼niejszym istnieniu. Jednak dobrze, ¿e okazujemy mu t± czu³o¶æ, bo jest to najprostsza droga ku drugiemu cz³owiekowi, bo gorzej by by³o dla niego teraz, gdyby¶my byli dla niego nieczuli.
Przypuszczam, ¿e wielu z nas ma czêsto takie stany wyobcowania, szczególnie Ci, którzy nie ¿yj± na co dzieñ z kochan± osob± i przez to chwil czu³o¶ci nie do¶wiadczaj± czêsto. A pragniemy czu³o¶ci. Internetowe fora, blogi pe³ne s± têsknoty za czu³o¶ci±.
Dlatego powinni¶my na naszym forum sami traktowaæ siebie nawzajem delikatnie i z czu³o¶ci±. Czu³o¶æ jest dobr± wymian± miêdzy dwojgiem ludzi tu i teraz: jedna osoba okazuje czu³o¶æ, a druga jest gotowa to przyj±æ, co automatycznie wzmacnia reakcjê pierwszej osoby. Czu³o¶æ sprawia, ¿e staram siê komu¶ stworzyæ dobre miejsce do wzrastania, taki ciep³y inkubator. W czu³o¶ci obowi±zuje regu³a: traktujê ciê nie tylko tak, jak na to zas³ugujesz, jak ci siê nale¿y, ale czasem robiê dla ciebie co¶ wiêcej, zostawiam ci wiêcej przestrzeni, traktujê ciê bardziej przyja¼nie. Aby móc wyra¿aæ albo do¶wiadczaæ czu³o¶ci, czas musi bardzo zwolniæ. Na czu³o¶æ trzeba mieæ w sobie przestrzeñ, g³êbok± uwa¿no¶æ na drug± osobê. W czu³o¶ci zawarty jest komunikat: jeste¶ warto¶ci±, bêdê ciê szanowaæ, nie zniszczê ciê i nie zraniê.
S± ludzie z zaburzeniami osobowo¶ci (ukszta³towanymi przez ¿ycie), dla których czu³o¶æ jest rzeczywisto¶ci± jakby z innego ¶wiata. Oni maj± ci±g³± gotowo¶æ do obrony przed zagro¿eniami. A czu³o¶æ pojawia siê, gdy bezbronno¶æ jednej osoby spotyka siê z otwarto¶ci± drugiej, która czu³o¶æ wyra¿a. Kto¶ wyra¿aj±cy czu³o¶æ musi byæ pe³en wiary w drugiego cz³owieka, w swoje bezpieczeñstwo psychologiczne. Ciê¿ko t± czu³o¶æ okazywaæ ka¿demu.
Zbyt aktywny tryb ¿ycia: dzisiejszy zagoniony ¶wiat, stale mamy jakie¶ zadanie do zrobienia, nieustannie twórczo spêdzamy czas, itd., zabija czu³o¶æ. Do g³owy wielu osobom nie przyjdzie, ¿e mo¿na zwolniæ, tak sobie po prostu ze sob± pobyæ, otworzyæ przestrzeñ na kontakt i cieszyæ siê wymian±. To jest co¶ zupe³nie innego ni¿ (w¶ród wielu zadañ) pój¶cie do ³ó¿ka i szybki seks.
Pogarda jest odwrotno¶ci± czu³o¶ci i pokazuje, ¿e druga osoba nie stanowi ¿adnej warto¶ci.
pozdrawiam
Marek
chingate
Go¶æ
«
Odpowiedz #245 :
Grudzieñ 04, 2011, 18:56:21 »
Oto za¶ kolejny arcywa¿ny dla arabskiej muzyki instrument- santur
http://ar.wikipedia.org/wiki/%D8%B3%D9%86%D8%B7%D9%88%D8%B1
Nie ma co ¶ciemniaæ, s± to nasze zwyczajne, ludowe cymba³y, znane zw³aszcza na naszych nieod¿a³owanych KRESACH (niech bêd± przeklêci, którzy nam je odebrali!!!). Pochodz± z Indii, a w ¶redniowieczu zosta³y przywleczone do wschodniej Europy przez arabskich kupców i Cyganów. Bardzo popularne sta³y siê w okresie zwanego "cesarstwa austro- wêgierskiego", st±d do dzi¶ uchodz± za instrument ludowy w takich krajach jak Polska, Ukraina, Bo¶nia, Grecja, Czechy, S³owacja, Wêgry, Rumunia etc. Ta tutaj pani jest akurat wirtuozk± perska, nie arabsk±, ale to bez znaczenia. Proszê zwróciæ uwagê na szlachetne próby w³±czenia cymba³ów (santura) do muzyki symfonicznej, europejskiej. Moim zdaniem, to próba ca³kiem udana:
http://www.youtube.com/watch?v=EUPW67acIo0&feature=related
chingate
Go¶æ
«
Odpowiedz #246 :
Grudzieñ 04, 2011, 19:04:55 »
Dodam, ¿e autorem tych kompozycji jest znany zapewne wszystkim Irañczyk Hossein Dehlavi.
http://fa.wikipedia.org/wiki/
chingate
Go¶æ
«
Odpowiedz #247 :
Grudzieñ 04, 2011, 19:11:39 »
Sorka, link nie wyszed³, ten jest dobry:
http://fa.wikipedia.org/wiki/%D8%AD%D8%B3%DB%8C%D9%86_%D8%AF%D9%87%D9%84%D9%88%DB%8C
su³ek
Ekspert
Wiadomo¶ci: 647
«
Odpowiedz #248 :
Grudzieñ 10, 2011, 00:16:27 »
W³a¶nie wróci³em z imprezy po¿egnania kolegi z pracy, który odszed³ na emeryturê. Ech... trochê wypili¶my. No oczywi¶cie towarzyszy³a nam muzyka disco polo, której ojczyzn± jest mój region. Piêkna muzyka, prosta ale prawdziwa. Ja wprawdzie jestem Mazurem z pochodzenia, ale wros³em ju¿ w Podlasie, jego kulturê i wielonarodowo¶æ a Polskê uwa¿am za moj± Ojczyznê i matkê. Mam wielu przyjació³ innej wiary ni¿ ta któr± wyznajê, ale ¿yjê z nimi jak z braæmi. Jest OK. Nie wiem po co to piszê (kogo to mo¿e obchodziæ) byæ mo¿e zbyt wiele promili jest teraz we mnie, ale czujê potrzebê powiedzenia tego.
http://franzschubert.pl
aro 59
Ekspert
--- Marek ---
«
Odpowiedz #249 :
Grudzieñ 10, 2011, 11:24:55 »
Piszesz, bo jeste¶ teraz uduchowiony i
chcesz podzieliæ siê tym uduchowieniem z nami aby
i nam siê udzieli³o.
Mnie siê udziela
pozdrawiam
Marek
aro 59
Ekspert
--- Marek ---
«
Odpowiedz #250 :
Grudzieñ 10, 2011, 12:03:47 »
Taka my¶l mi przysz³a do g³owy,
gdy wczoraj s³ucha³em rozmowy w telewizji
o tym jak w Norwegii, najbogatszym kraju ¶wiata,
gdzie ludzi staæ na wszystko i
gdzie pañstwo ze wszystkimi swoimi instytucjami dba o cz³owieka,
jest bardzo du¿o ludzi wypalonych i wielu wpada w depresje,
(a my jako spo³eczeñstwo zmierzamy w tym samym kierunku):
Nie jemy tylko zagl±damy do lodówki by wype³niæ nasz± pustkê duchow±,
Nie pijemy aby siê napiæ tylko by wype³niæ nasz± pustkê,
Kupujemy produkty nie ¿eby ¿yæ ale by wype³niæ nasz± pustkê…
pozdrawiam
Marek
xbw
Ekspert
Wiadomo¶ci: 3110
«
Odpowiedz #251 :
Grudzieñ 10, 2011, 12:28:00 »
Najlepiej nie mieæ lodówki
Wszêdzie jest wielu wypalonych i w depresji, niezale¿nie od statusu materialnego kraju.
su³ek
Ekspert
Wiadomo¶ci: 647
«
Odpowiedz #252 :
Grudzieñ 11, 2011, 12:56:34 »
no chyba masz racjê Marku. Lubiê czasem ¿yæ chwil±, która jest, a za moment ju¿ jej nie bêdzie. Sam siê bêdê dziwi³ jak takie ulotne zjawisko mog³o mnie ogarn±æ tak przenikn±æ. Przecie¿ mam techniczn± duszê. Sk±d to jest???... No ale co wypili¶my to nasze.
http://franzschubert.pl
aro 59
Ekspert
--- Marek ---
«
Odpowiedz #253 :
Grudzieñ 11, 2011, 23:30:12 »
Cytat: xbw Grudzieñ 10, 2011, 12:28:00
Najlepiej nie mieæ lodówki
Wszêdzie jest wielu wypalonych i w depresji, niezale¿nie od statusu materialnego kraju.
Tak, tylko brak lodówki sprawy nie za³atwi.
Natura ludzka nie zmienia siê, i zaczyna upominaæ siê o to co zgubili¶my po drodze.
¯yjemy w¶ród tendencji aktywizmu, dzia³ania. Cywilizacja techniczna wyprzedzi³a cywilizacjê etyczn±.
Im bardziej rozwijamy aspekt techniczny cywilizacji, w tym wiêkszym stopniu degradujemy aspekt etyczny.
Cz³owiekowi nie wystarczy tylko wiedza techniczna pomocna w wymy¶laniu, co czym siê robi, by osi±gn±æ skutek.
Cz³owiekowi w równym stopniu potrzebna jest wiedza humanistyczna okre¶laj±ca warto¶ci, cele ¿ycia.
Dzi¶ pod tym wzglêdem jest niezrównowa¿ony rozwój.
Kapitalizm zosta³ wygenerowany w oparciu o rozwijanie tylko najni¿szych instynktów, takich jak
d±¿enie do zysku i s³awy, realizacji ambicji i kariery.
W spo³eczeñstwie sukcesu cz³owiek ma coraz mniej miejsca na poczucie szczê¶cia.
W propagandzie sukcesu wszyscy musz± byæ zdrowi, piêkni, zrealizowani i odczuwaæ przyjemno¶æ.
Ten przekaz medialny jest nieprawdziwy.
Wprowadza ludzi w b³±d.
Nie ma w nim miejsca na szczê¶cie dla kogo¶ kto
ma niepowodzenie ¿yciowe, kogo¶ do opieki w domu...
a przecie¿ do szczê¶cia nale¿± równie¿ sytuacje trudne i niepowodzenia ¿yciowe.
Du¿y wp³yw na nasze ¿ycie maj± decyzje, ale
nie mamy wp³ywu na nasze uposa¿enie, zdolno¶ci, ani na zdarzenia losowe. Bardzo czêsto bywa tak, ¿e nasze dobre intencje koñcz± siê z³ymi skutkami, których nie byli¶my w stanie przewidzieæ. Ka¿de nasze dobro k³adzie siê cieniem na inne dobro w³a¶nie niewybrane, niezrealizowane.
¯yje siê wiêc po to, by tworzyæ warto¶ci, komu¶ s³u¿yæ, co¶ realizowaæ, a technika, narzêdzia i nasze ¿ycie maj± temu s³u¿yæ. Ciszyæ siê chwil±, która przemija, spotkaniem z cz³onkiem rodziny, z drugim cz³owiekiem, melodi±, obrazem... czyli cieszyæ siê zatrzymaniem na chwilowej przyjemno¶ci, zamiast goniæ za kolejnymi celami.
Ci±g³a zadaniowo¶æ, urz±dzanie sobie ¿ycia, powoduje, ¿e cz³owiek nie ma czasu po¿yæ.
W dzisiejszym ¶wiecie mamy do czynienia z radykalizacj± warto¶ci ni¿szych, ¿ycie sprowadza siê do hedonizmu, u¿yteczno¶ci, witalizmu.
A to szczê¶cia nie daje, jest kwestionowane przez pierwsze rozczarowanie ¿yciowe.
pozdrawiam
Marek
xbw
Ekspert
Wiadomo¶ci: 3110
«
Odpowiedz #254 :
Grudzieñ 12, 2011, 14:31:17 »
W jednej z ksi±¿ek Mankella o Wallanderze (chyba tam) przeczyta³am, ¿e niedobrze siê dzieje w pañstwie szwedzkim a g³ównym powodem tego stanu rzeczy jest zaniechanie cerowania skarpet.
Dlaczego Brytyjki co pó³ roku wymieniaj± ca³± garderobê?
Strony:
1
...
15
16
[
17
]
18
19
20
Do góry