Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 16 17 [18] 19 20   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Obyczajowe, kulturowe, techniczne ciekawostki, porównania, refleksje  (Przeczytany 71944 razy)
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2767

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #255 : Grudzieñ 12, 2011, 15:56:24 »

Dlaczego Brytyjki co pó³ roku wymieniaj± ca³± garderobê?

bo lubi± 

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
xbw
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3110

« Odpowiedz #256 : Grudzieñ 12, 2011, 16:29:08 »

Tak nagle polubi³y, na trzy cztery, same z siebie? Kto¶ wylansowa³ tak± modê. Co chwilê nowe ciuchy, nowe samochody, nowe lepsze sprzêty. Stare najlepiej wystrzeliæ w kosmos, po co komu starocie i szmaty.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #257 : Grudzieñ 12, 2011, 16:34:50 »

O przepraszam! Zapominasz, ze dziêki tym rozkapryszonym Brytyjkom wielu ludzi w Polsce i na ¶wiecie mo¿e w lumpeksach za wzglêdnie niedu¿e pieni±dze ubraæ siê i w ogóle oszczêdziæ niema³y grosz.

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #258 : Grudzieñ 12, 2011, 17:02:59 »

Jako¶ do mnie ten argument nie trafia akurat, mo¿e dlatego, ¿e nie nabywam ubrañ w lumpeksach, z niewielkimi wyj±tkami w przesz³o¶ci.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #259 : Grudzieñ 12, 2011, 19:59:15 »

Jako¶ do mnie ten argument nie trafia akurat, mo¿e dlatego, ¿e nie nabywam ubrañ w lumpeksach, z niewielkimi wyj±tkami w przesz³o¶ci.
Mo¿e dlatego, a mo¿e i nie. Któz to wie...To trochê tak, jakby chc±c wzmóc silê sprawcz± wiatru - montowaæ na ¿aglowcach dmuchawy

chingate
Go¶æ
« Odpowiedz #260 : Grudzieñ 23, 2011, 18:16:57 »

W³a¶nie dlatego nienawidzê socjalizmu- oto, co wyprawiaj± zdegenerowani Hiszpanie, niegdy¶ wierni obroñcy Wiary, dzi¶ zlewaczeni do cna:

http://www.rp.pl/artykul/11,778136-Wiezienie-dla-pianistki-za-zaklocenie-spokoju-.html
TeresaGrob
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2621

« Odpowiedz #261 : Styczeñ 13, 2012, 20:01:57 »

Troszkê prywaty z mojej strony.Polecam "Kalejdoskop" dodatek do "Kuriera Zwi±zkowego".
To gazeta ukazuj±ca siê w Chicago a jednym z redaktorów jest mój kolega jeszcze z liceum.
Mo¿ecie go polubiæ na fejsie.Artyku³y ciekawe, czasem bardzo zabawne jak ten pt.'Obama na Marsie"
Ciekawe czy gdyby u nas kto¶ napisa³, ¿e np.prezydent Komorowski by³ na Wenus to te¿ nasz rz±d by
zaprotestowa³.Zabawni ci Amerykanie.

http://www.superkalejdoskop.com/index.php?option=com_content&view=article&id=123%3Aobama-na-marsie&catid=36%3Apod-prd&Itemid=29

chingate
Go¶æ
« Odpowiedz #262 : Styczeñ 13, 2012, 21:40:50 »

Je¶li siê rozchodzi o gajowego Komoruskiego, to zarêczam Szanownej Pani, ¿e wystarczy³oby napisaæ o powi±zaniach Bronka z sowieckimi s³u¿bami WSI, a zobaczy³aby Pani nie tylko "protest", ale i w¶ciek³e ataki GW, "czo³owych intelektualistów lewicowych" (Wajda, Janda, Holland, Kutz, Syn Szechtera Ozjasza Michnik, niejaka Kora, bp Pieronek, "ksi±dz" Prusak, Biedroñ, "ksi±dz" Boniecki, za przeproszeniem- ¯akowski Jacek, czy nie daj Bo¿e Monika Stokrotka Olejnik, czy nie przymierzaj±c Niesio³owski, któren to "bez w³asnej wiedzy i zgody" donosi³ na w³asnego brata) polskiego "rz±du", Partii Mi³o¶ci, a nawet Si³ Wy¿szych, które wszak¿e podlegaj± si³om jeszsze wy¿szym, czyli p³k Putinowi.
« Ostatnia zmiana: Maj 10, 2015, 19:06:44 wys³ane przez Aleksias » Zapisane
TeresaGrob
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2621

« Odpowiedz #263 : Styczeñ 13, 2012, 22:26:10 »

Ale mnie chodzi³o o Marsjan!!

aro 59
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1263

--- Marek ---

« Odpowiedz #264 : Styczeñ 13, 2012, 22:44:48 »

Agnieszko,
rozbawi³a¶ mnie tym ¿artem do ³ez  Chichot Chichot Chichot
i wprawi³a¶
w radosny nastrój 

pozdrawiam          
               Marek
Mozart
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3178

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #265 : Styczeñ 13, 2012, 23:24:07 »

Je¶li siê rozchodzi o gajowego Komoruskiego, to zarêczam Szanownej Pani, ¿e wystarczy³oby napisaæ o powi±zaniach Bronka z sowieckimi s³u¿bami WSI, a zobaczy³aby Pani nie tylko "protest", ale i w¶ciek³e ataki GWna, "czo³owych intelektualistów lewicowych" (Wajda, Janda, Holland, Kutz, Syn Szechtera Ozjasza Michnik, niejaka Kora, bp Pieronek, "ksi±dz" Prusak, Biedroñ, "ksi±dz" Boniecki, za przeproszeniem- ¯akowski Jacek, czy nie daj Bo¿e Monika Stokrotka Olejnik, czy nie przymierzaj±c Niesio³owski, któren to "bez w³asnej wiedzy i zgody" donosi³ na w³asnego brata) polskiego "rz±du", Partii Mi³o¶ci, a nawet Si³ Wy¿szych, które wszak¿e podlegaj± si³om jeszsze wy¿szym, czyli p³k Putinowi.

S³awku-Musammanie, dostrzegam, ¿e mimo swoistej wyspiarskiej izolacji, jeste¶ naprawdê, by tak rzec, up on w kwestiach orientacji polityczno-¶wiatopogl±dowej "grandes personnes" polskiego ¿ycia publicznego.  Chichot

su³ek
Ekspert

Wiadomo¶ci: 647

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #266 : Styczeñ 13, 2012, 23:28:20 »

u nas to pewnie by³by Trybuna³.  Chichot. Przy okazji powiedz koledze, ¿e ten faraon nazywa³ siê Tutanchamon. (Tut-anch-amon ¿ywe wcielenie Amona)

aro 59
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1263

--- Marek ---

« Odpowiedz #267 : Luty 04, 2012, 13:07:53 »

Interpretujemy czyje¶ zachowania zgodnie z naszymi oczekiwaniami. A te zwi±zane s± (choæby pocz±wszy od tego), ¿e ju¿ jeste¶my jak±¶ p³ci±, i np.:
1) Kto¶ u¶miecha siê do nas,
Kobiety widz± w tym przejaw ¿yczliwo¶ci,
Mê¿czy¼ni (kiedy widz± u¶miech kobiety) widz± zaproszenie do flirtu.
2) Propozycjê erotyczn±,
Mê¿czy¼ni uznaj± za pochlebstwo,
Kobiety za zniewagê i poni¿enie.
A opisa³em powy¿sze przyk³ady tylko na podstawie ró¿nicy p³ci.
A przecie¿ ludzie ró¿ni± siê w tak wielu sferach.
Ludzie zachowuj± siê tak samo, a okazuje siê robi± co¶ zupe³nie innego,
bo interpretowaæ mo¿emy to ró¿nie, bo zachowania ludzi s± zwykle wieloznaczne.
Bierze siê to st±d, ¿e mamy wpisane gotowe schematy.

Rzeczywisto¶æ i jej interpretacja to nie to samo.

Jednak tego nie rozró¿niamy,
ale te¿ inaczej nie mo¿emy, bo jest to automatyzm.

A ju¿ w bezpo¶redniej konfrontacji nasz umys³ dokonuje interpretacji natychmiast,
w ci±gu kilku sekund rozstrzygamy, czy mo¿na komu¶ zaufaæ, czy nie,
i wa¿niejsza jest szybko¶æ s±dów ni¿ ich trafno¶æ,
bo musimy rozstrzygn±æ jakie s± jego intencje.
Intencje mog± decydowaæ o naszym ¿yciu lub ¶mierci.

Mnie podoba siê ten wywód Asi
(...)
Osobi¶cie  przy ocenie kogokolwiek w chwili bie¿±cej, nieraz bardzo impulsywnej, pospiesznej, czêsto dyktowanej emocjami, chêci± ³atwego szufladkowania ludzi, zawsze (a przynajmniej jak najczê¶ciej) staram siê pamiêtaæ o skromnym pouczeniu, jakie podarowa³ mi pewien mnich, i jakie niosê ze sob± w duszy jak pewne memento: "Je¿eli bêdziesz szukaæ w ludziach z³a, znajdziesz je".

Zatem nieodmiennie podejmujê postanowienie, by szukaæ w ludziach dobra.

Nie jest to sprawa ³atwa, bo rzeczywi¶cie istoty ludzkie s± denerwuj±co niedoskona³e, pe³ne wad i s³abo¶ci.  Jednak sama widzê, jak czêsto to, co widzê zale¿y od tego, co chcê i potrafiê dostrzec. Dlatego warto jest zapominaæ z³e, i pamiêtaæ dobre. Bo w ka¿dym z nas jest i to i to. Niemo¿liwe jest osi±gniêcie idea³u. (...)

pozdrawiam          
               Marek
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #268 : Luty 25, 2012, 22:12:39 »

28 lutego w Finlandii obchodzony jest dzieñ Kalevali, epickiego poematu, znanego szerzej ¶wiatu jako dzie³o, które zainspirowa³o Tolkiena.

Fragment Kalevali, ¶piewany: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Vaka_vanha_Vainamoinen.ogg
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #269 : Kwiecieñ 06, 2012, 13:53:31 »

Dzieci w Ugandzie
"Mamy im rozdawaæ cukierki?"

http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114881,3190317.html
Strony: 1 ... 16 17 [18] 19 20   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum