Strona g³ówna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj siê
Go¶æ
.
Zaloguj siê
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzieñ
1 Tydzieñ
1 Miesi±c
Zawsze
Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci
: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
Dzia³y forum
>
O wszystkim i o niczym
>
Obyczajowe, kulturowe, techniczne ciekawostki, porównania, refleksje
Strony: [
1
]
2
3
...
20
Do do³u
« poprzedni
nastêpny »
Drukuj
Autor
W±tek: Obyczajowe, kulturowe, techniczne ciekawostki, porównania, refleksje (Przeczytany 71794 razy)
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2767
Obyczajowe, kulturowe, techniczne ciekawostki, porównania, refleksje
«
:
Listopad 25, 2010, 22:09:24 »
Program telewizyjny "Taniec z gwiazdami" - cokolwiek mo¿na by o nim tu pisaæ, jedno pewne: podbi³ widownie na wszystkich kontynentach ¶wiata.
Jak bardzo jednak bywa, ¿e jego poziom i koloryt rózni siê od polskiej edycji - przekonajmy siê na brazylijskim przyk³adzie.
http://www.youtube.com/watch?v=R1BiS2Wy56I&feature=player_embedded#
!
i co Wy na to?
«
Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 04, 2011, 21:50:03 wys³ane przez Janusz1228
»
Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1049
Odp: Obyczajowe i kulturowe ciekawostki, porównania, refleksje
«
Odpowiedz #1 :
Listopad 25, 2010, 22:18:45 »
Jeszcze niech siê znajdzie taki m±dry i zakwalifikuje ten taniec do jakiego¶ ze znanych. W tle lecia³a rumba, motyw by³ mi³osny, ale rumby nie by³o ani kroku... Je¶li mamy ju¿ rozmawiaæ o technikach tañca. Inne techniki na 6, ale czy koniecznie musieli siê tym chwaliæ? Pewnie im siê op³aca³o.
Jestem mocno zdegustowana, ale mo¿e panom siê podoba³o
ewa578
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1471
Ewa
«
Odpowiedz #2 :
Listopad 25, 2010, 22:32:06 »
Wszystkie programy tego typu, pocz±wszy od big brothera, zalewaj±ce nasze media s± dla mnie niezrozumia³e i dzia³aj± na mnie dra¿ni±co!
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #3 :
Listopad 25, 2010, 22:39:19 »
Cytat: Monika_Aleksandra Listopad 25, 2010, 22:18:45
Jeszcze niech siê znajdzie taki m±dry i zakwalifikuje ten taniec do jakiego¶ ze znanych. W tle lecia³a rumba, motyw by³ mi³osny, ale rumby nie by³o ani kroku... Je¶li mamy ju¿ rozmawiaæ o technikach tañca. Inne techniki na 6, ale czy koniecznie musieli siê tym chwaliæ? Pewnie im siê op³aca³o.
Jestem mocno zdegustowana, ale mo¿e panom siê podoba³o
A paniom? Czy¿by, Moniko, w kwestiach takiego gustu, mêski ro¿ni siê od kobiecego
Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert
«
Odpowiedz #4 :
Listopad 25, 2010, 22:58:39 »
Wiadomym jest, ¿e wra¿liwo¶æ mêska od damskiej ró¿ni siê nieco. Taka ju¿ natura. Niejednokrotnie zosta³am zrugana za i¶cie "staropanieñskie" pogl±dy, wiêc teraz wolê nie wypowiadaæ siê w takich kwestiach definitywnie. Bo mo¿e siê nie znam...
TeresaGrob
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2621
«
Odpowiedz #5 :
Listopad 25, 2010, 23:06:32 »
Cytat: ewa578 Listopad 25, 2010, 22:32:06
Wszystkie programy tego typu, pocz±wszy od big brothera, zalewaj±ce nasze media s± dla mnie niezrozumia³e i dzia³aj± na mnie dra¿ni±co!
Zgadzam sie w 100%
http://www.franzschubert.pl/
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #6 :
Listopad 25, 2010, 23:23:17 »
Ja akurat takim tañcem zdegustowany nie jestem. Taka „sztuka” tez ma prawo bytu i w demokracji kulturowej te¿ powinna mieæ dla siebie miejsce. Traktuje j± jako pop-widowisko, a wiêc niewysokich lotów performance, nastawiony na kasê (tu zatem w pe³ni siê z Tob± Moniko zgadzam) i skoro jest na co¶ takiego spo³eczne zapotrzebowanie – niech sobie wiêc ju¿ bêdzie, nawet jako to pprzys³owiowe wspó³czesne opium dla ludu.
Martwiê siê tylko tym, ¿e tego typu epatowanie widza sta³o siê w dzisiejszych czasach nachaln± codzienno¶ci±, ¿e programy typu Big brother, rozmowy w toku (szczególnie, Ewy Drzyzgi) obdzieraj± nas z naszych ostatnich tabu. A mo¿e to w³a¶nie tak powinno byæ? Mo¿e tacy dziwacy, jak Monika, jak ja, jak Ewa, Teresa, jak pewno wiêkszo¶æ tutaj z nas wszystkich - jeste¶my mamucimi skamielinami?
«
Ostatnia zmiana: Listopad 26, 2010, 09:02:53 wys³ane przez Janusz1228
»
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert
«
Odpowiedz #7 :
Listopad 25, 2010, 23:28:03 »
Powtórzê to jeszcze raz:
Brzydota naszego ¶wiata, wyzucie z tajemnicy, piêkna, subtelnej romantyki, zubo¿a³o nas do ko¶ci. Ogólnodostêpny ¶wiat mediów, na sta³e pod³±czy³ nas do obrazów, które kiedy¶ chciano wyobra¿aæ sobie i powtarzaæ wstydliwym szeptem na ucho.
Wypruto wnêtrzno¶ci intymnemu ¶wiatu, wsadzono do szklanego s³oja i udostêpniono na widok publiczny.
Anatomicznie i szczegó³owo rozpracowano technikê bliskich relacji partnerów, kradn±c im twarze i dusze. M³odym umys³om zaprogramowano techniki, medyczne formu³ki.
Zatruto ich psychikê obrzydliwymi szczegó³ami odzieraj±cymi z subtelno¶ci i tkliwo¶ci, odbieraj±c im niewinne pierwsze zadurzenie .Bo nie nada³o siê mu nale¿nego znaczenia.
Zapominaj±c o najwy¿szych przymiotach cz³owieczeñstwa, m³odym daje siê wci±¿ mniej romantyki, coraz wiêcej techniki.
TeresaGrob
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2621
«
Odpowiedz #8 :
Listopad 25, 2010, 23:41:41 »
Masz racjê Moniko, ale jednocze¶nie, o prawdziwych uczuciach te¿ nie umiemy mówiæ.To
paradoks ale np. w XIX wieku ludzie ³atwiej ale i ³adniej umieli o nich opowiadaæ.
My teraz chodzimy na kursy asertywno¶ci i nie umiemy mówiæ prosto tego co czujemy.
St±d np. tak wiele nieporozumieñ np. taki Chopin, Schubert czy nawet Beethoven pisali
do przyjació³: kocham ciê, ca³ujê cie. Jaki facet teraz tak powie do swojego
przyjaciela, powie najwy¿ej dobry kumpel,¶wietny facet itp.Bo jak powie inaczej
to juz zabrzmi to jednoznacznie.Paradoks.
http://www.franzschubert.pl/
Gogu¶
Ekspert
Wiadomo¶ci: 835
«
Odpowiedz #9 :
Listopad 25, 2010, 23:50:27 »
Ja siê od tego typu programów dystansuje ... choæ nie znaczy to, ¿e ich nie ogl±dam - ogl±dam, od czasu do czasu ale ogl±dam. Robiê to dlatego, bo lubiê kpiæ z ludzkiej g³upoty - lubiê wyszydzaæ ch³opca ci±gaj±cego za sob± sweter na smyczy, s³ynn± sylwusiê albo wybryki Joli Rutowicz. Dociera do mnie jedna rzecz - i jest to rzecz przykra. Wiêkszo¶æ ludzi to idioci. Dlaczego tak twierdzê? Skoro jest zapotrzebowanie na to, ¿eby ogl±daæ tak durne i puste programy ... ostatnio w Polsacie widzia³em program "Rekordy Guinnessa" gdzie facet rozbija³ g³ow± jajka na czas, w mam talent jedz± bigos kieruj±c siê tym samym kryterium. D¿oana K³upa po przelocie nad Ameryk± dosta³a amnezji jêzykowej a z zebrania grupki emerytów, który na Krakowskim Przedmie¶ciu robi± sobie areobik niektórzy politycy robi± wydarzenie najwy¿szej wagi. A ludzie? Ludzie chc± wiêcej chleba i igrzysk i zgodnie z prawami rynku chleb podro¿eje ale igrzyska i tak dostan± .
ewa578
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1471
Ewa
«
Odpowiedz #10 :
Listopad 26, 2010, 00:02:51 »
Piotrze, a jak mo¿e byæ inaczej?!!! Jaka jest misja telewizji (równiez publicznej!)? Zamiast krzewiæ kulturê, przez du¿e K, jest og³upiaczem! Radio? Czego siê dzisiaj mo¿na dowiedzieæ?! Sensacje, polityczny belkot i wszechobecne dum, dum, dum...
Sk±d m³odzi ludzie maj± czerpaæ wzorce?
Gogu¶
Ekspert
Wiadomo¶ci: 835
«
Odpowiedz #11 :
Listopad 26, 2010, 00:28:22 »
TVP ostatnio prze¿ywa konkursy sms-owe z nagrod± w postaci samochodu. Dodatkowo, piêkna pani Agnieszka Szulim zarêcza, ¿e mo¿na staæ siê PIERWSZYM W POLSCE POSIADACZEM TAKIEGO AUTA. Có¿, strasznie mnie taka teza zaciekawi³a, gdy¿ taki sam samochód widzia³em 2 lata wcze¶niej, no i jak nic wysz³o na moje. W mediach rzuca siê sloganami, których nikt nie zweryfikuje. Nie tylko w mediach. W moim mie¶cie prezydentem zosta³ facet, który szczyci siê ¿e nie ma wiceprezydentów bo szkoda pieniêdzy. A ciemny lud to kupuje ... i to hurtowo bo to ju¿ trzecia jego kadencja. Gdzie jest haczyk? Bardzo blisko, pan wiceprezydent, to formalnie pan asystent a pan asystent nie ma obowi±zku sk³adania o¶wiadczenia maj±tkowego wiêc zatracona jest przejrzysto¶æ funkcjonariuszy publicznych. I co? 70% lubinian da³o siê w³a¶nie nabraæ. Dodatkowo jeden z naczelników wydzia³u w UM jest jednocze¶nie prezesem miejskiej spó³ki, jego dochód to 500 tys z³ rocznie ... do niedawna wiêcej ni¿ dochód prezesa KGHM. Viva bezpartyjni krêtacze!
A ludzie s³uchaj± i uwa¿aj± siê za wszystkowiedz±cych, bo partia jest "be" ju¿ z za³o¿enia, z definicji ... nikt nie pokusi siê o zweryfikowanie faktów.
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 953
Pawe³
«
Odpowiedz #12 :
Listopad 26, 2010, 00:32:52 »
Cytat: Monika_Aleksandra Listopad 25, 2010, 23:28:03
Powtórzê to jeszcze raz:
Brzydota naszego ¶wiata, wyzucie z tajemnicy, piêkna, subtelnej romantyki, zubo¿a³o nas do ko¶ci. Ogólnodostêpny ¶wiat mediów, na sta³e pod³±czy³ nas do obrazów, które kiedy¶ chciano wyobra¿aæ sobie i powtarzaæ wstydliwym szeptem na ucho.
Wypruto wnêtrzno¶ci intymnemu ¶wiatu, wsadzono do szklanego s³oja i udostêpniono na widok publiczny.
Anatomicznie i szczegó³owo rozpracowano technikê bliskich relacji partnerów, kradn±c im twarze i dusze. M³odym umys³om zaprogramowano techniki, medyczne formu³ki.
Zatruto ich psychikê obrzydliwymi szczegó³ami odzieraj±cymi z subtelno¶ci i tkliwo¶ci, odbieraj±c im niewinne pierwsze zadurzenie .Bo nie nada³o siê mu nale¿nego znaczenia.
Zapominaj±c o najwy¿szych przymiotach cz³owieczeñstwa, m³odym daje siê wci±¿ mniej romantyki, coraz wiêcej techniki.
Monika, ... piêknie to napisa³a¶, naprawdê! ja te¿ chcê do normalno¶ci (wcale nie cudów
)
anelik
Ekspert
Wiadomo¶ci: 544
«
Odpowiedz #13 :
Listopad 26, 2010, 00:33:09 »
A ja "Taniec z gwiazdami lubiê" dla takich obrazów:
http://tanieczgwiazdami.plejada.pl/12,44,1971,1,tango_argentynskie_magdaleny_i_cezarego,1,archiwum_wideo.html
http://tanieczgwiazdami.plejada.pl/16,44,5563,1,tango_argentynskie_agaty_i_stefano,1,archiwum_wideo.html
http://tanieczgwiazdami.plejada.pl/16,44,5664,1,freestyle_agaty_kuleszy,1,archiwum_wideo.html
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #14 :
Listopad 26, 2010, 08:10:37 »
A ja , Pawle, pod cytatem Moniki móg³bym siê podpisaæ tylko wtedy , gdyby usunê³a s³owo "obrzydliwymi" (tu: szczegó³ami)...
Strony: [
1
]
2
3
...
20
Do góry
Drukuj
« poprzedni
nastêpny »