Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności
: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
DziaÂły forum
>
O wszystkim i o niczym
>
Obyczajowe, kulturowe, techniczne ciekawostki, porĂłwnania, refleksje
Strony: [
1
]
2
3
...
20
Do dołu
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: Obyczajowe, kulturowe, techniczne ciekawostki, porĂłwnania, refleksje (Przeczytany 76508 razy)
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
Obyczajowe, kulturowe, techniczne ciekawostki, porĂłwnania, refleksje
«
:
Listopad 25, 2010, 22:09:24 »
Program telewizyjny "Taniec z gwiazdami" - cokolwiek moÂżna by o nim tu pisaĂŚ, jedno pewne: podbiÂł widownie na wszystkich kontynentach Âświata.
Jak bardzo jednak bywa, Âże jego poziom i koloryt rĂłzni siĂŞ od polskiej edycji - przekonajmy siĂŞ na brazylijskim przykÂładzie.
http://www.youtube.com/watch?v=R1BiS2Wy56I&feature=player_embedded#
!
i co Wy na to?
«
Ostatnia zmiana: Październik 04, 2011, 21:50:03 wysłane przez Janusz1228
»
Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert
Odp: Obyczajowe i kulturowe ciekawostki, porĂłwnania, refleksje
«
Odpowiedz #1 :
Listopad 25, 2010, 22:18:45 »
Jeszcze niech siĂŞ znajdzie taki mÂądry i zakwalifikuje ten taniec do jakiegoÂś ze znanych. W tle leciaÂła rumba, motyw byÂł miÂłosny, ale rumby nie byÂło ani kroku... JeÂśli mamy juÂż rozmawiaĂŚ o technikach taĂąca. Inne techniki na 6, ale czy koniecznie musieli siĂŞ tym chwaliĂŚ? Pewnie im siĂŞ opÂłacaÂło.
Jestem mocno zdegustowana, ale moÂże panom siĂŞ podobaÂło
ewa578
Ekspert
Ewa
«
Odpowiedz #2 :
Listopad 25, 2010, 22:32:06 »
Wszystkie programy tego typu, poczÂąwszy od big brothera, zalewajÂące nasze media sÂą dla mnie niezrozumiaÂłe i dziaÂłajÂą na mnie draÂżniÂąco!
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #3 :
Listopad 25, 2010, 22:39:19 »
Cytat: Monika_Aleksandra Listopad 25, 2010, 22:18:45
Jeszcze niech siĂŞ znajdzie taki mÂądry i zakwalifikuje ten taniec do jakiegoÂś ze znanych. W tle leciaÂła rumba, motyw byÂł miÂłosny, ale rumby nie byÂło ani kroku... JeÂśli mamy juÂż rozmawiaĂŚ o technikach taĂąca. Inne techniki na 6, ale czy koniecznie musieli siĂŞ tym chwaliĂŚ? Pewnie im siĂŞ opÂłacaÂło.
Jestem mocno zdegustowana, ale moÂże panom siĂŞ podobaÂło
A paniom? CzyÂżby, Moniko, w kwestiach takiego gustu, mĂŞski roÂżni siĂŞ od kobiecego
Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert
«
Odpowiedz #4 :
Listopad 25, 2010, 22:58:39 »
Wiadomym jest, ¿e wra¿liwoœÌ mêska od damskiej ró¿ni siê nieco. Taka ju¿ natura. Niejednokrotnie zosta³am zrugana za iœcie "staropanieùskie" pogl¹dy, wiêc teraz wolê nie wypowiadaÌ siê w takich kwestiach definitywnie. Bo mo¿e siê nie znam...
TeresaGrob
Ekspert
«
Odpowiedz #5 :
Listopad 25, 2010, 23:06:32 »
Cytat: ewa578 Listopad 25, 2010, 22:32:06
Wszystkie programy tego typu, poczÂąwszy od big brothera, zalewajÂące nasze media sÂą dla mnie niezrozumiaÂłe i dziaÂłajÂą na mnie draÂżniÂąco!
Zgadzam sie w 100%
http://www.franzschubert.pl/
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #6 :
Listopad 25, 2010, 23:23:17 »
Ja akurat takim taĂącem zdegustowany nie jestem. Taka „sztuka” tez ma prawo bytu i w demokracji kulturowej teÂż powinna mieĂŚ dla siebie miejsce. Traktuje jÂą jako pop-widowisko, a wiĂŞc niewysokich lotĂłw performance, nastawiony na kasĂŞ (tu zatem w peÂłni siĂŞ z TobÂą Moniko zgadzam) i skoro jest na coÂś takiego spoÂłeczne zapotrzebowanie – niech sobie wiĂŞc juÂż bĂŞdzie, nawet jako to pprzysÂłowiowe wspó³czesne opium dla ludu.
Martwiê siê tylko tym, ¿e tego typu epatowanie widza sta³o siê w dzisiejszych czasach nachaln¹ codziennoœci¹, ¿e programy typu Big brother, rozmowy w toku (szczególnie, Ewy Drzyzgi) obdzieraj¹ nas z naszych ostatnich tabu. A mo¿e to w³aœnie tak powinno byÌ? Mo¿e tacy dziwacy, jak Monika, jak ja, jak Ewa, Teresa, jak pewno wiêkszoœÌ tutaj z nas wszystkich - jesteœmy mamucimi skamielinami?
«
Ostatnia zmiana: Listopad 26, 2010, 09:02:53 wysłane przez Janusz1228
»
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert
«
Odpowiedz #7 :
Listopad 25, 2010, 23:28:03 »
PowtĂłrzĂŞ to jeszcze raz:
Brzydota naszego œwiata, wyzucie z tajemnicy, piêkna, subtelnej romantyki, zubo¿a³o nas do koœci. Ogólnodostêpny œwiat mediów, na sta³e pod³¹czy³ nas do obrazów, które kiedyœ chciano wyobra¿aÌ sobie i powtarzaÌ wstydliwym szeptem na ucho.
Wypruto wnĂŞtrznoÂści intymnemu Âświatu, wsadzono do szklanego sÂłoja i udostĂŞpniono na widok publiczny.
Anatomicznie i szczegó³owo rozpracowano technikê bliskich relacji partnerów, kradn¹c im twarze i dusze. M³odym umys³om zaprogramowano techniki, medyczne formu³ki.
Zatruto ich psychikê obrzydliwymi szczegó³ami odzieraj¹cymi z subtelnoœci i tkliwoœci, odbieraj¹c im niewinne pierwsze zadurzenie .Bo nie nada³o siê mu nale¿nego znaczenia.
Zapominaj¹c o najwy¿szych przymiotach cz³owieczeùstwa, m³odym daje siê wci¹¿ mniej romantyki, coraz wiêcej techniki.
TeresaGrob
Ekspert
«
Odpowiedz #8 :
Listopad 25, 2010, 23:41:41 »
Masz racjĂŞ Moniko, ale jednoczeÂśnie, o prawdziwych uczuciach teÂż nie umiemy mĂłwiĂŚ.To
paradoks ale np. w XIX wieku ludzie Âłatwiej ale i Âładniej umieli o nich opowiadaĂŚ.
My teraz chodzimy na kursy asertywnoÂści i nie umiemy mĂłwiĂŚ prosto tego co czujemy.
StÂąd np. tak wiele nieporozumieĂą np. taki Chopin, Schubert czy nawet Beethoven pisali
do przyjació³: kocham ciê, ca³ujê cie. Jaki facet teraz tak powie do swojego
przyjaciela, powie najwyÂżej dobry kumpel,Âświetny facet itp.Bo jak powie inaczej
to juz zabrzmi to jednoznacznie.Paradoks.
http://www.franzschubert.pl/
GoguÂś
Ekspert
«
Odpowiedz #9 :
Listopad 25, 2010, 23:50:27 »
Ja siê od tego typu programów dystansuje ... choÌ nie znaczy to, ¿e ich nie ogl¹dam - ogl¹dam, od czasu do czasu ale ogl¹dam. Robiê to dlatego, bo lubiê kpiÌ z ludzkiej g³upoty - lubiê wyszydzaÌ ch³opca ci¹gaj¹cego za sob¹ sweter na smyczy, s³ynn¹ sylwusiê albo wybryki Joli Rutowicz. Dociera do mnie jedna rzecz - i jest to rzecz przykra. WiêkszoœÌ ludzi to idioci. Dlaczego tak twierdzê? Skoro jest zapotrzebowanie na to, ¿eby ogl¹daÌ tak durne i puste programy ... ostatnio w Polsacie widzia³em program "Rekordy Guinnessa" gdzie facet rozbija³ g³ow¹ jajka na czas, w mam talent jedz¹ bigos kieruj¹c siê tym samym kryterium. D¿oana K³upa po przelocie nad Ameryk¹ dosta³a amnezji jêzykowej a z zebrania grupki emerytów, który na Krakowskim Przedmieœciu robi¹ sobie areobik niektórzy politycy robi¹ wydarzenie najwy¿szej wagi. A ludzie? Ludzie chc¹ wiêcej chleba i igrzysk i zgodnie z prawami rynku chleb podro¿eje ale igrzyska i tak dostan¹ .
ewa578
Ekspert
Ewa
«
Odpowiedz #10 :
Listopad 26, 2010, 00:02:51 »
Piotrze, a jak moÂże byĂŚ inaczej?!!! Jaka jest misja telewizji (rĂłwniez publicznej!)? Zamiast krzewiĂŚ kulturĂŞ, przez duÂże K, jest ogÂłupiaczem! Radio? Czego siĂŞ dzisiaj moÂżna dowiedzieĂŚ?! Sensacje, polityczny belkot i wszechobecne dum, dum, dum...
SkÂąd mÂłodzi ludzie majÂą czerpaĂŚ wzorce?
GoguÂś
Ekspert
«
Odpowiedz #11 :
Listopad 26, 2010, 00:28:22 »
TVP ostatnio prze¿ywa konkursy sms-owe z nagrod¹ w postaci samochodu. Dodatkowo, piêkna pani Agnieszka Szulim zarêcza, ¿e mo¿na staÌ siê PIERWSZYM W POLSCE POSIADACZEM TAKIEGO AUTA. Có¿, strasznie mnie taka teza zaciekawi³a, gdy¿ taki sam samochód widzia³em 2 lata wczeœniej, no i jak nic wysz³o na moje. W mediach rzuca siê sloganami, których nikt nie zweryfikuje. Nie tylko w mediach. W moim mieœcie prezydentem zosta³ facet, który szczyci siê ¿e nie ma wiceprezydentów bo szkoda pieniêdzy. A ciemny lud to kupuje ... i to hurtowo bo to ju¿ trzecia jego kadencja. Gdzie jest haczyk? Bardzo blisko, pan wiceprezydent, to formalnie pan asystent a pan asystent nie ma obowi¹zku sk³adania oœwiadczenia maj¹tkowego wiêc zatracona jest przejrzystoœÌ funkcjonariuszy publicznych. I co? 70% lubinian da³o siê w³aœnie nabraÌ. Dodatkowo jeden z naczelników wydzia³u w UM jest jednoczeœnie prezesem miejskiej spó³ki, jego dochód to 500 tys z³ rocznie ... do niedawna wiêcej ni¿ dochód prezesa KGHM. Viva bezpartyjni krêtacze!
A ludzie sÂłuchajÂą i uwaÂżajÂą siĂŞ za wszystkowiedzÂących, bo partia jest "be" juÂż z zaÂłoÂżenia, z definicji ... nikt nie pokusi siĂŞ o zweryfikowanie faktĂłw.
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert
PaweÂł
«
Odpowiedz #12 :
Listopad 26, 2010, 00:32:52 »
Cytat: Monika_Aleksandra Listopad 25, 2010, 23:28:03
PowtĂłrzĂŞ to jeszcze raz:
Brzydota naszego œwiata, wyzucie z tajemnicy, piêkna, subtelnej romantyki, zubo¿a³o nas do koœci. Ogólnodostêpny œwiat mediów, na sta³e pod³¹czy³ nas do obrazów, które kiedyœ chciano wyobra¿aÌ sobie i powtarzaÌ wstydliwym szeptem na ucho.
Wypruto wnĂŞtrznoÂści intymnemu Âświatu, wsadzono do szklanego sÂłoja i udostĂŞpniono na widok publiczny.
Anatomicznie i szczegó³owo rozpracowano technikê bliskich relacji partnerów, kradn¹c im twarze i dusze. M³odym umys³om zaprogramowano techniki, medyczne formu³ki.
Zatruto ich psychikê obrzydliwymi szczegó³ami odzieraj¹cymi z subtelnoœci i tkliwoœci, odbieraj¹c im niewinne pierwsze zadurzenie .Bo nie nada³o siê mu nale¿nego znaczenia.
Zapominaj¹c o najwy¿szych przymiotach cz³owieczeùstwa, m³odym daje siê wci¹¿ mniej romantyki, coraz wiêcej techniki.
Monika, ... piĂŞknie to napisaÂłaÂś, naprawdĂŞ! ja teÂż chcĂŞ do normalnoÂści (wcale nie cudĂłw
)
anelik
Ekspert
«
Odpowiedz #13 :
Listopad 26, 2010, 00:33:09 »
A ja "Taniec z gwiazdami lubiĂŞ" dla takich obrazĂłw:
http://tanieczgwiazdami.plejada.pl/12,44,1971,1,tango_argentynskie_magdaleny_i_cezarego,1,archiwum_wideo.html
http://tanieczgwiazdami.plejada.pl/16,44,5563,1,tango_argentynskie_agaty_i_stefano,1,archiwum_wideo.html
http://tanieczgwiazdami.plejada.pl/16,44,5664,1,freestyle_agaty_kuleszy,1,archiwum_wideo.html
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #14 :
Listopad 26, 2010, 08:10:37 »
A ja , Pawle, pod cytatem Moniki móg³bym siê podpisaÌ tylko wtedy , gdyby usunê³a s³owo "obrzydliwymi" (tu: szczegó³ami)...
Strony: [
1
]
2
3
...
20
Do góry
Drukuj
« poprzedni
następny »