Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 20   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Obyczajowe, kulturowe, techniczne ciekawostki, porównania, refleksje  (Przeczytany 72084 razy)
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1049

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #60 : Listopad 26, 2010, 16:36:55 »

Co do japoñskiej Lody Halamy, powiem tak: to niestety nie to. Kultura europejska nijak siê ma do japoñskiej, cudnym wyj±tkiem jest tu Chopin. Dlatego niestety i ruchy piosenkarki i atmosfera jest dojmuj±co nienaturalna, choæ na tamte czasy modna. Po za tym nie ma w tej gwie¼dzie tego naturalnego wdziêku, ¿aru, dynamiki, pasji, któr± posiada³a Loda Halama.
xbw
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3110

« Odpowiedz #61 : Listopad 26, 2010, 16:57:37 »

W kolejce mam jeszcze Lizê Marklund, mo¿e czyta³a¶?dobre?

Bardzo dobre. Tyle, ¿e autorka trochê namiesza³a i nie wiadomo jak ten cykl teraz czytaæ.
Najpierw napisa³a i wyda³a Rewan¿ (dwa razy wydany w Polsce, drugi raz pod tytu³em Zamachowiec), gdzie bohaterka Annika ma ju¿ mê¿a i dwójkê dzieci i jest wieloletni± dziennikark±.
Potem dopiero Studio Sex oraz Raj, gdzie opisuje pierwsze kroki Anniki w zawodzie i historiê poznania mê¿a. Jednak akcja wszystkich trzech ksi±¿ek jest na tyle dobra i ciekawie napisana, ¿e nie ma siê co przejmowaæ i czytaæ jak w rêce wpadn±.
xbw
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3110

« Odpowiedz #62 : Listopad 26, 2010, 18:32:11 »

Co do japoñskiej Lody Halamy, powiem tak: to niestety nie to. Kultura europejska nijak siê ma do japoñskiej, cudnym wyj±tkiem jest tu Chopin. Dlatego niestety i ruchy piosenkarki i atmosfera jest dojmuj±co nienaturalna, choæ na tamte czasy modna. Po za tym nie ma w tej gwie¼dzie tego naturalnego wdziêku, ¿aru, dynamiki, pasji, któr± posiada³a Loda Halama.

Moniko, my¶lê, ¿e pasja jest, tyle, ¿e naszej duszy romantycznej i polskiej fantazji nie ma, no i niestety mo¿liwo¶ci. Na pewno Japoñczycy ogl±daj± tê Japonkê z równym zachwytem, jak my nasza Lodê. I tak obie na¶laduj± wzorce z Ameryki. Zreszt± do mnie to ten tañcz±cy m³ody dziki Mifune najbardziej przemawia..
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #63 : Listopad 26, 2010, 19:28:43 »

Akurat te wzorce amerykañskie podobaj± mi siê najmniej (oprócz jazzu oczywi¶cie). Dziwna gestykulacja, rozlu¼niona sylwetka, ³okcie daleko od cia³a, przygarbiona postawa. Jako¶ dla kobiety ten luz mi nie pasuje. Loda natomiast jest wspania³a tanecznie i zwinna wrêcz akrobatycznie. Jaki ma cudny chaines (obroty posuwiste) i to z przytupem 
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2767

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #64 : Grudzieñ 06, 2010, 17:00:17 »

Pamiêtacie s³awetny film Fidyka "Defilada"?
Dzi¶ obejrza³em go na YT raz kolejny i raz kolejny zastanawiam siê, czy ten kraj na tej samej planecie le¿y co reszta?
(jeden z siedmiu kawa³ków)

http://www.youtube.com/watch?v=LyVlhfPahAE&feature=related

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
ewa578
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1471

Ewa

« Odpowiedz #65 : Grudzieñ 06, 2010, 21:42:23 »

Oj, Januszu, nie pamiêtasz opowie¶ci starszego kuzynostwa? Mamy szczê¶cie, ¿e chodzili¶my do szko³y grubo po 56 roku!
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #66 : Grudzieñ 07, 2010, 22:28:25 »

No tak, masz racjê, Ewo, mamy szczê¶cie... tyle tylko, ¿e tam - w krainie szczê¶liwo¶ci Kim Ir Sena tego szczê¶cia braknie im do dzi¶. A minê³o ju¿ grubo ponad pó³ wieku...

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #67 : Grudzieñ 07, 2010, 22:29:47 »

Relacje polsko-litewskie wielu ¶wiat³ym ludziom przywodz± na my¶l stare, dobre ma³¿eñstwo: ca³y dzieñ k³óci siê, ale gdy nadchodzi noc zgodnie ze sob± sypia.
Prawda jest bowiem taka, ze zbyt wiele nasze narody przesz³y i mia³y wspólnego ze sob±, by pozostaæ obojêtnymi na siebie. Wojny na s³owa zdarzaj± siê i w najlepszych rodzinach.
Nie dziwi mnie wiec, gdy po raz kolejny miêdzy Warszaw± a Wilnem eskalowane jest napiêcie, by - po nied³ugim czasie - po raz kolejny na fali wspólnych pañstwowych interesów ¶wiecimy w Europie przyk³adem wspó³pracy i zrozumienia.
Gorzej, gdy na faklach nacjonalizmu litewska m³odzie¿ zachêcana jest i wci±gana w niezrozumia³e i nieczyste knowania.

Co sadzicie o wypracowaniu m³odej litewskiej „bohaterki”?

http://www.youtube.com/watch?v=hmqVrBQ6xk8&feature=player_embedded

Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #68 : Grudzieñ 10, 2010, 14:54:04 »

"Nasz przywódca wie, czego nam trzeba..."
"Ledwie otworzymy oczy, k³aniamy siê naszemu przywódcy..."
"Najwa¿niejsza jest szczera mi³o¶æ do naszego przywódcy..."
Czyli Korea Pó³nocna - kraj pod czerwon± gwiazd±

http://www.youtube.com/watch?v=qA5d3cwY-i8&feature=player_embedded

Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #69 : Grudzieñ 12, 2010, 11:05:54 »

fragment dyskusji z pewnego forum:

maq616
Ca³kiem na powa¿nie i serio pytam. Jak zablokowaæ polsat ¿eby to wygl±da³o na awarie? I nawet nie stale, tylko w godzinach od 15 do 19 bo wtedy emitowane s± najbardziej idiotyczne programy na ¶wiecie, które ogl±da moja matka! codziennie!
Nie mogê patrzeæ jak matka jest zafascynowana jak±¶ patologi±, pokazan± np. w programie "dlaczego ja" przecie¿ to jest chore!!!
Dodam, ¿e mam telewizje cyfrow± i satelitarn±.
Proszê, ratujcie.

rataj
Urzek³a mnie Twoja historia. Powa¿nie! Widaæ, ¿e jeste¶ dobrym synem. Dotkn±³e¶ ciekawego problemu, który jednak wg mnie nie koñczy siê na ramówce Polsatu miêdzy 15-t± a 19-t±. Podobnych kretyñskich programów w tzw. wielkiej czwórce (TVP1, TVP2, Polsat i TVN) jest du¿o, du¿o wiêcej. To rzeczywi¶cie og³upia naród. Dzi¶ Polacy zamiast czytaæ ksi±¿ki, ogl±daæ dobre filmy, dobr± publicystykê wol± ogl±daæ "Taniec z gwiazdami" (czy raczej "Tanieæ z gwizdami") albo program o detektywach, którzy w 22 minuty rozwalaj± sprawy, na które Kojak potrzebowa³by co najmniej 43 minut... Nawet wydawa³oby siê z za³o¿enia powa¿ne stacje typu TVN24 czy Polsat News przechodz± ju¿ nawet nie skrycie ale jawnie w postaæ telewizji tabloidowej i przez pó³ dnia mog± mówiæ o zwyciêzcy "Mam talent" albo o tym, ¿e polski pi³karz usiad³ na ³awce rezerwowych w znanym klubie... A gdy w grudniu spadnie ¶nieg to rozsy³aj± siatkê reporterów po terenie i robi± w niemal¿e katastroficznym stylu newsy o tym, ¿e jest ¶lisko i w ogóle zimowo jako¶. A latem robi± newsy o upa³ach. Nied³ugo zaczn± na ¿ó³tym pasku informowaæ, ¿e na stacjach benzynowych sprzedaje siê paliwo albo, ¿e w Tatrach wieje halny... News o oczywistych oczywisto¶ciach to nie news.

Wracaj±c do meritum Twoje problemu to niestety nie ma na to sposobu. Dopóki naród nie zm±drzeje to takie programy bêd± emitowane. G³upota jest w mediach promowana bo ludzie g³upotê lubi±. Ja na szczê¶cie ze swoj± rodzicielk± podobnych problemów nie mam, ona na szczê¶cie mog³aby ¿yæ bez telewizora. Ona jest nawet taka "nie trendy" i "nie jazzy", ¿e na ¦wiêta wci±¿ wysy³a kartki tradycyjne... Trzymam jednak za Ciebie kciuki i ¿yczê Ci aby ka¿dego dnia chocia¿ miêdzy 15-t± a 19-t± by³a burza, tudzie¿ zamieæ uniemo¿liwiaj±ca sprawny odbiór Polsatu...

su³ek
Ekspert

Wiadomo¶ci: 647

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #70 : Grudzieñ 12, 2010, 11:34:36 »

Wczoraj odby³ siê fina³ konkursu "Miss Polonia" (o czym na pewno wszyscy koledzy wiedz±). Zwyciêsk± koronê otrzyma³a piêkna Bia³ostoczanka Rozalia Mancewicz. Chcê powiedzieæ ch³opakom z forum, ¿e u nas w Bia³ymstoku wszystkie dziewczyny s± piêkne. Zapraszam do Bia³egostoku. Intuicja podpowiada mi tak¿e, ¿e nasze kole¿anki z forum maj± podobn± klasê i w niczym nie ustêpuj± Paniom prezentuj±cym siê we wczorajszym konkursie.

Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #71 : Grudzieñ 12, 2010, 11:59:48 »

Znam Ci ja, Su³ku, znam bia³ostoczczanki... D³uga historia...Ech te nasze baby , wszystki bez wyj±tku,  (jak to wedle pewnej piosenki) mo¿na by ³y¿kami je¶æ  Chichot

i a propos wyborów:

http://www.youtube.com/watch?v=subEenJwGP0&feature=related
« Ostatnia zmiana: Grudzieñ 12, 2010, 20:50:54 wys³ane przez Janusz1228 » Zapisane

ewa578
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1471

Ewa

« Odpowiedz #72 : Grudzieñ 12, 2010, 21:02:40 »

Chichot Chichot Chichot No có¿, nie mo¿na mieæ wszystkiego!!! Chichot Chichot Chichot

Dawno siê tak nie ubawi³am! Chichot Chichot Chichot Chichot Chichot Chichot
« Ostatnia zmiana: Grudzieñ 12, 2010, 21:05:11 wys³ane przez ewa578 » Zapisane
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #73 : Grudzieñ 12, 2010, 22:14:46 »

su³ku mam chrze¶niaka w Bia³ymstoku, ale przez odleg³o¶æ- bardzo rzadko odwiedzam Smutny

Podobno najpiêkniejsze dziewczyny s± w Zamo¶ciu.....?
aro 59
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1263

--- Marek ---

« Odpowiedz #74 : Grudzieñ 12, 2010, 22:53:19 »

Znam Ci ja, Su³ku, znam bia³ostoczczanki... D³uga historia...Ech te nasze baby , wszystki bez wyj±tku,  (jak to wedle pewnej piosenki) mo¿na by ³y¿kami je¶æ  Chichot

i a propos wyborów:

http://www.youtube.com/watch?v=subEenJwGP0&feature=related

Janusz!

Ta dziewczyna ma tak bardzo subtelne poczucie humoru
jakie uwielbiam.
Przez to uwa¿am, ¿e ma wielk± klasê.

Wiem dlaczego to do³±czy³e¶.
Bo, Ty te¿ u¿ywasz tych samych niuansów
w swoich odpowiedziach na forum
które maj± nas ¶mieszyæ.

A ja uwielbiam tê subtelno¶æ ¿artu.

pozdrawiam