Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 20   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Obyczajowe, kulturowe, techniczne ciekawostki, porĂłwnania, refleksje  (Przeczytany 76662 razy)
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #60 : Listopad 26, 2010, 16:36:55 »

Co do japoĂąskiej Lody Halamy, powiem tak: to niestety nie to. Kultura europejska nijak siĂŞ ma do japoĂąskiej, cudnym wyjÂątkiem jest tu Chopin. Dlatego niestety i ruchy piosenkarki i atmosfera jest dojmujÂąco nienaturalna, choĂŚ na tamte czasy modna. Po za tym nie ma w tej gwieÂździe tego naturalnego wdziĂŞku, Âżaru, dynamiki, pasji, ktĂłrÂą posiadaÂła Loda Halama.
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #61 : Listopad 26, 2010, 16:57:37 »

W kolejce mam jeszcze LizĂŞ Marklund, moÂże czytaÂłaÂś?dobre?

Bardzo dobre. Tyle, Âże autorka trochĂŞ namieszaÂła i nie wiadomo jak ten cykl teraz czytaĂŚ.
Najpierw napisaÂła i wydaÂła RewanÂż (dwa razy wydany w Polsce, drugi raz pod tytuÂłem Zamachowiec), gdzie bohaterka Annika ma juÂż mĂŞÂża i dwĂłjkĂŞ dzieci i jest wieloletniÂą dziennikarkÂą.
Potem dopiero Studio Sex oraz Raj, gdzie opisuje pierwsze kroki Anniki w zawodzie i historiê poznania mê¿a. Jednak akcja wszystkich trzech ksi¹¿ek jest na tyle dobra i ciekawie napisana, ¿e nie ma siê co przejmowaÌ i czytaÌ jak w rêce wpadn¹.
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #62 : Listopad 26, 2010, 18:32:11 »

Co do japoĂąskiej Lody Halamy, powiem tak: to niestety nie to. Kultura europejska nijak siĂŞ ma do japoĂąskiej, cudnym wyjÂątkiem jest tu Chopin. Dlatego niestety i ruchy piosenkarki i atmosfera jest dojmujÂąco nienaturalna, choĂŚ na tamte czasy modna. Po za tym nie ma w tej gwieÂździe tego naturalnego wdziĂŞku, Âżaru, dynamiki, pasji, ktĂłrÂą posiadaÂła Loda Halama.

Moniko, myÂślĂŞ, Âże pasja jest, tyle, Âże naszej duszy romantycznej i polskiej fantazji nie ma, no i niestety moÂżliwoÂści. Na pewno JapoĂączycy oglÂądajÂą tĂŞ JaponkĂŞ z rĂłwnym zachwytem, jak my nasza LodĂŞ. I tak obie naÂśladujÂą wzorce z Ameryki. ZresztÂą do mnie to ten taĂączÂący mÂłody dziki Mifune najbardziej przemawia..
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #63 : Listopad 26, 2010, 19:28:43 »

Akurat te wzorce amerykaĂąskie podobajÂą mi siĂŞ najmniej (oprĂłcz jazzu oczywiÂście). Dziwna gestykulacja, rozluÂźniona sylwetka, Âłokcie daleko od ciaÂła, przygarbiona postawa. JakoÂś dla kobiety ten luz mi nie pasuje. Loda natomiast jest wspaniaÂła tanecznie i zwinna wrĂŞcz akrobatycznie. Jaki ma cudny chaines (obroty posuwiste) i to z przytupem 
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #64 : Grudzień 06, 2010, 17:00:17 »

PamiĂŞtacie sÂławetny film Fidyka "Defilada"?
DziÂś obejrzaÂłem go na YT raz kolejny i raz kolejny zastanawiam siĂŞ, czy ten kraj na tej samej planecie leÂży co reszta?
(jeden z siedmiu kawaÂłkĂłw)

http://www.youtube.com/watch?v=LyVlhfPahAE&feature=related

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
ewa578
Ekspert

Ewa

« Odpowiedz #65 : Grudzień 06, 2010, 21:42:23 »

Oj, Januszu, nie pamiĂŞtasz opowieÂści starszego kuzynostwa? Mamy szczĂŞÂście, Âże chodziliÂśmy do szkoÂły grubo po 56 roku!
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #66 : Grudzień 07, 2010, 22:28:25 »

No tak, masz racjê, Ewo, mamy szczêœcie... tyle tylko, ¿e tam - w krainie szczêœliwoœci Kim Ir Sena tego szczêœcia braknie im do dziœ. A minê³o ju¿ grubo ponad pó³ wieku...

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #67 : Grudzień 07, 2010, 22:29:47 »

Relacje polsko-litewskie wielu œwiat³ym ludziom przywodz¹ na myœl stare, dobre ma³¿eùstwo: ca³y dzieù k³óci siê, ale gdy nadchodzi noc zgodnie ze sob¹ sypia.
Prawda jest bowiem taka, ze zbyt wiele nasze narody przeszÂły i miaÂły wspĂłlnego ze sobÂą, by pozostaĂŚ obojĂŞtnymi na siebie. Wojny na sÂłowa zdarzajÂą siĂŞ i w najlepszych rodzinach.
Nie dziwi mnie wiec, gdy po raz kolejny miêdzy Warszaw¹ a Wilnem eskalowane jest napiêcie, by - po nied³ugim czasie - po raz kolejny na fali wspólnych paùstwowych interesów œwiecimy w Europie przyk³adem wspó³pracy i zrozumienia.
Gorzej, gdy na faklach nacjonalizmu litewska mÂłodzieÂż zachĂŞcana jest i wciÂągana w niezrozumiaÂłe i nieczyste knowania.

Co sadzicie o wypracowaniu mÂłodej litewskiej „bohaterki”?

http://www.youtube.com/watch?v=hmqVrBQ6xk8&feature=player_embedded

Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #68 : Grudzień 10, 2010, 14:54:04 »

"Nasz przywĂłdca wie, czego nam trzeba..."
"Ledwie otworzymy oczy, kÂłaniamy siĂŞ naszemu przywĂłdcy..."
"Najwa¿niejsza jest szczera mi³oœÌ do naszego przywódcy..."
Czyli Korea Pó³nocna - kraj pod czerwon¹ gwiazd¹

http://www.youtube.com/watch?v=qA5d3cwY-i8&feature=player_embedded

Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #69 : Grudzień 12, 2010, 11:05:54 »

fragment dyskusji z pewnego forum:

maq616
CaÂłkiem na powaÂżnie i serio pytam. Jak zablokowaĂŚ polsat Âżeby to wyglÂądaÂło na awarie? I nawet nie stale, tylko w godzinach od 15 do 19 bo wtedy emitowane sÂą najbardziej idiotyczne programy na Âświecie, ktĂłre oglÂąda moja matka! codziennie!
Nie mogê patrzeÌ jak matka jest zafascynowana jak¹œ patologi¹, pokazan¹ np. w programie "dlaczego ja" przecie¿ to jest chore!!!
Dodam, Âże mam telewizje cyfrowÂą i satelitarnÂą.
ProszĂŞ, ratujcie.

rataj
Urzek³a mnie Twoja historia. Powa¿nie! WidaÌ, ¿e jesteœ dobrym synem. Dotkn¹³eœ ciekawego problemu, który jednak wg mnie nie koùczy siê na ramówce Polsatu miêdzy 15-t¹ a 19-t¹. Podobnych kretyùskich programów w tzw. wielkiej czwórce (TVP1, TVP2, Polsat i TVN) jest du¿o, du¿o wiêcej. To rzeczywiœcie og³upia naród. Dziœ Polacy zamiast czytaÌ ksi¹¿ki, ogl¹daÌ dobre filmy, dobr¹ publicystykê wol¹ ogl¹daÌ "Taniec z gwiazdami" (czy raczej "TanieÌ z gwizdami") albo program o detektywach, którzy w 22 minuty rozwalaj¹ sprawy, na które Kojak potrzebowa³by co najmniej 43 minut... Nawet wydawa³oby siê z za³o¿enia powa¿ne stacje typu TVN24 czy Polsat News przechodz¹ ju¿ nawet nie skrycie ale jawnie w postaÌ telewizji tabloidowej i przez pó³ dnia mog¹ mówiÌ o zwyciêzcy "Mam talent" albo o tym, ¿e polski pi³karz usiad³ na ³awce rezerwowych w znanym klubie... A gdy w grudniu spadnie œnieg to rozsy³aj¹ siatkê reporterów po terenie i robi¹ w niemal¿e katastroficznym stylu newsy o tym, ¿e jest œlisko i w ogóle zimowo jakoœ. A latem robi¹ newsy o upa³ach. Nied³ugo zaczn¹ na ¿ó³tym pasku informowaÌ, ¿e na stacjach benzynowych sprzedaje siê paliwo albo, ¿e w Tatrach wieje halny... News o oczywistych oczywistoœciach to nie news.

Wracaj¹c do meritum Twoje problemu to niestety nie ma na to sposobu. Dopóki naród nie zm¹drzeje to takie programy bêd¹ emitowane. G³upota jest w mediach promowana bo ludzie g³upotê lubi¹. Ja na szczêœcie ze swoj¹ rodzicielk¹ podobnych problemów nie mam, ona na szczêœcie mog³aby ¿yÌ bez telewizora. Ona jest nawet taka "nie trendy" i "nie jazzy", ¿e na Œwiêta wci¹¿ wysy³a kartki tradycyjne... Trzymam jednak za Ciebie kciuki i ¿yczê Ci aby ka¿dego dnia chocia¿ miêdzy 15-t¹ a 19-t¹ by³a burza, tudzie¿ zamieÌ uniemo¿liwiaj¹ca sprawny odbiór Polsatu...

suÂłek
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #70 : Grudzień 12, 2010, 11:34:36 »

Wczoraj odbyÂł siĂŞ finaÂł konkursu "Miss Polonia" (o czym na pewno wszyscy koledzy wiedzÂą). ZwyciĂŞskÂą koronĂŞ otrzymaÂła piĂŞkna BiaÂłostoczanka Rozalia Mancewicz. ChcĂŞ powiedzieĂŚ chÂłopakom z forum, Âże u nas w BiaÂłymstoku wszystkie dziewczyny sÂą piĂŞkne. Zapraszam do BiaÂłegostoku. Intuicja podpowiada mi takÂże, Âże nasze koleÂżanki z forum majÂą podobnÂą klasĂŞ i w niczym nie ustĂŞpujÂą Paniom prezentujÂącym siĂŞ we wczorajszym konkursie.

Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #71 : Grudzień 12, 2010, 11:59:48 »

Znam Ci ja, SuÂłku, znam biaÂłostoczczanki... DÂługa historia...Ech te nasze baby , wszystki bez wyjÂątku,  (jak to wedle pewnej piosenki) moÂżna by ÂłyÂżkami jeœÌ  Chichot

i a propos wyborĂłw:

http://www.youtube.com/watch?v=subEenJwGP0&feature=related
« Ostatnia zmiana: Grudzień 12, 2010, 20:50:54 wysłane przez Janusz1228 » Zapisane

ewa578
Ekspert

Ewa

« Odpowiedz #72 : Grudzień 12, 2010, 21:02:40 »

Chichot Chichot Chichot No có¿, nie moÂżna mieĂŚ wszystkiego!!! Chichot Chichot Chichot

Dawno siĂŞ tak nie ubawiÂłam! Chichot Chichot Chichot Chichot Chichot Chichot
« Ostatnia zmiana: Grudzień 12, 2010, 21:05:11 wysłane przez ewa578 » Zapisane
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #73 : Grudzień 12, 2010, 22:14:46 »

su³ku mam chrzeœniaka w Bia³ymstoku, ale przez odleg³oœÌ- bardzo rzadko odwiedzam Smutny

Podobno najpiĂŞkniejsze dziewczyny sÂą w ZamoÂściu.....?
aro 59
Ekspert

--- Marek ---

« Odpowiedz #74 : Grudzień 12, 2010, 22:53:19 »

Znam Ci ja, SuÂłku, znam biaÂłostoczczanki... DÂługa historia...Ech te nasze baby , wszystki bez wyjÂątku,  (jak to wedle pewnej piosenki) moÂżna by ÂłyÂżkami jeœÌ  Chichot

i a propos wyborĂłw:

http://www.youtube.com/watch?v=subEenJwGP0&feature=related

Janusz!

Ta dziewczyna ma tak bardzo subtelne poczucie humoru
jakie uwielbiam.
Przez to uwaÂżam, Âże ma wielkÂą klasĂŞ.

Wiem dlaczego to do³¹czy³eœ.
Bo, Ty teÂż uÂżywasz tych samych niuansĂłw
w swoich odpowiedziach na forum
ktĂłre majÂą nas ÂśmieszyĂŚ.

A ja uwielbiam tê subtelnoœÌ ¿artu.

pozdrawiam          
               Marek
Strony: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 20   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum